Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

raam in muur maken

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-06-08 12:21:12

Ik wil in de gedeeltelijke ondergronds liggende kelderverdieping 2 ramen maken/laten maken om meer licht vanaf de voorzijde naarbinnen te krijgen,zou om ramen van 1x 1 meter gaan. Wie heeft hier ervaring mee en wat zal zoiets globaal gaan kosten. Het huis ligt in de aveyron en heeft dikke natuurstenen muren.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-06-08 18:43:48

Beste Harold, chers bricoleurs,

de belangrijkste vraag is:

Wat zit er boven het beoogde raam?

Ook een raam? Is het mogelijk de muur tot de onderkant van dit raam weg te halen en dan van onderaan alles nieuw op te bouwen?

Anders is het noodzakelijk de muur eerst met doorgestoken balken 'op te vangen'.

Het hinderlijke bj natuurstenen muren is dat deze een gemetseld binnen- en buitenblad hebben en daartussen los gesteente, leem en stro. En dit goedje gaat onherroepelijk 'rollen' als er iets aan de muur gedaan wordt.

Ik heb en deur van 80cm breed naar 170 breed vergroot, in een natuurstenen muur van 85cm dik. Ik heb bloed en water gezweten, en het heeft ca. 20 uren gekost.

Niet voor niets liggen de kosten die een aannemer berekent eerder bij 1000 dan bij 500 euro.

Ik zou een deskundige in de arm nemen.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#2 Geplaatst: 2005-06-08 21:02:24

Beste Harold,

Een wijze heeft mij ooit geleerd dat, gerekend vanaf de bovenhoeken van het gat in de muur, de gelijkzijdige driehoek die je kunt "tekenen" met als basis de bovenbreedte van het te maken gat, de totale massa (lees oppervlakte van de driehoek) omvat van het gedeelte muur dat "gedragen" wordt door het gat.

Ik gebruik deze wijsheid weleens om in te schatten wat voor maximale schade ongeveer zal ontstaan als een en ander mis loopt. Ongetwijfeld kan Christian op welonderbouwde wijze duiden of mijn wijsheid inderdaad een wijsheid is.

Aangaande een kostenschatting kan ik je niet op weg helpen. Al lijkt mij de schatting van Christian een tamelijk voordelige.

Succes

Jeroen B Rollancourt 62

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-06-08 21:48:50

Beste Harold en Jeroen,

dat met de gelijkzijdige driehoek gaat op voor muren uit regelmatige elementen, bijv. bakstenen. Dit is inderdaad het gedeelte van de muur dat door de raamopening gedragen wordt en bij verwijdring van de ondersteuning instabiel wordt.

Maar natuurstenen muren bestaan niet uit regelmatige elementen, de zône van instabiliteit is dus moeilijker te voorspellen. Er is dus meer zorg en ervaring vereist!

Christian v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-06-10 09:55:12

Hoi Jeroen en Christian,

Bedankt voor de info, gezien de verhalen ga ik opzoek naar een aannemer,als er dan wat fout zou gaan ben

ik tenminste verzekerd.

Bedankt  

avatar#5379
Couhée
Berichten: 4
Reacties: 14

#5 Geplaatst: 2005-06-10 16:59:53

Beste allemaal,

Ik heb onlangs een offerte gehad van een "Maçon" voor het maken van een raam (inclusief dubbel glas) in een hele dikke muur. Ging om een raam van ± 150 x 80 en dat zou me ongeveer 1350 euro gaan kosten.Helaas hebben de buren geen akkooord gegeven op het maken van het raam, omdat het aan hun erf grenst (minder dan 1.90m) en op hun erf uitkijkt. Daarom heb ik het raam niet kunnen laten maken, maar het geeft eventueel wel een idee van de kosten.

groeten,

Michel

avatar#2937
Gerrit W
Berichten: 0
Reacties: 14

#6 Geplaatst: 2005-06-19 11:44:18

Beste lotgenoten,

Vorig jaar heb ik door een aannemer een raam laten maken van 90 x 145 in een zijmuur die op zijn dikste punt 90 cm breed was. De Kosten waren €1300 voor het maken van de opening en de afwerking daarvan. Het op maat gemaakte (kunststof) kozijn met twee draairamen kostte inclusief plaatsen €600. De aannemer vertelde mij later dat bij het maken van de opening, het buitenste deel van de muur tot aan het dak grotendeels naar beneden gekomen was.

Hij heeft die opnieuw moeten opmetselen. Een aannemer zo'n klus laten doen lijkt mij dus niet onverstandig.

Gerrit

avatar#5378
Jean-B.
Berichten: 1
Reacties: 2

#7 Geplaatst: 2005-08-26 12:15:16

Een reactie (en vraag) op met name Christian's antwoord inzake "raam in muur maken":

Je antwoord is duidelijk voor wat  betreft "de muur eerst met doorgestoken balken 'op te vangen'."Dat dat een moeizame bedoening is, geloof ik je zonder meer, maar ik overweeg tóch om het zelf te gaan doen.

Maar dan: eenmaal de balken erdoor gestoken moet de draagbalk c.q. lattei worden aangebracht, wat natuurlijk alleen maar kan tegen de onderkant van de doorgestoken balken.

De situatie die je dan overhoudt is dat de muur boven het raam op de (afgekorte) dwarsbalkjes ligt, die op hun beurt weer op de lattei liggen - dat lijkt me niet mooi en ook niet gewenst, want wat gebeurt er als die balkjes (wit hout !) in de loop der jaren gaan rotten c.q inzakken ?

Jean-B.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2005-08-26 14:11:59

Beste Jean-B (B = bricoleur?),

dat met de doorgestoken balken is allen om het gewicht tijdelijk op te vangen.

Als het metselwerk dat boven de latei (le linteau) nodig is om deze te laten dragen hard worden is dan worden de balken verwijderd en ook deze gaten dichtgemetseld.

Sorry dat ik dit in mijn eerste uitleg niet duidelijk geschreven heb.

Als je mij je eMail-adres mailt kan ik je een uitvoeriger verhaal en een schets sturen.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

PS. Ik heb nu steeds meer verhalen gezien en gehoord dat dit soort ondernemingen mis loopt. Huilende eigenaren die voor een hoop stenen en een tot de nok neergestorte gevel staan, of metselaren die liever de hele gevel neerhalen en mét raam opnieuw opmetselen. Een gewaarschuwd mens ...

avatar#5378
Jean-B.
Berichten: 1
Reacties: 2

#9 Geplaatst: 2005-08-26 15:51:43

Beste Christian,

Ik heb getracht je te mailen, maar mijn bericht komt retour: 

distribution non autorisée (?!).

Vandaar bij deze mijn mailadres matchless@tiscali.nl .

Ik weet eigenlijk nog niet of ik dit wel aandurf, de risico's zijn groot, dat besef ik terdege, maar ik zie toch graag je nadere uitleg + schets tegemoet, sait-on jamais...

Jean-Baptiste (en ook Bricoleur)

avatar#5377
Truze
Berichten: 3
Reacties: 76

#10 Geplaatst: 2005-08-26 19:30:57

Beste Harold en alle anderen,

Wij hebben in een blinde muur een raam van 2,50 m hoog x 1,50 m breed gezet. We hebben dit samen met de plaatselijke aannemer gedaan.

De muren waren 70cm dik.

We hadden het vierkant eerst op de muur afgetekend.

Daarna hebben we  eerst aan de binnenkant de bovenste rij stenen úitgelepeld' met een totale breedte van 2 meter. Aan de linker en rechterkant van de onstane gleuf boorden we een gaatje naar buiten.

De buitenmuur lieten we even zitten. Daarna hebben we in de vrijgekomen brede gleuf een 2 meter lange dikke eiken balk (latei) gemetseld. Toen de specie goed was uitgehard, hebben we ook een paar gaatjes boven de balk naar buiten geboord.

Nu konden we aan de buitenkant door de geboorde gaatjes zien waar de  nieuwe latei aan de binnenkant zat.

Daarna hebben we aan de buitenkant de pierres weggehaald ter hoogte van de de nieuwe latei en daar vervolgens een tweede eiken balk ingemetseld.

Toen ook deze latei goed was uitgehard zijn we eerst aan de binnekant de pierres onder de nieuwe latei uit gaan pakken.

Alles aan de buitenkant bleef keuig op zijn plaats. Daarna meteen de opening gestempeld.

Daarna aan de buitenkant de stenen eruit. Bekisting op maat in het grote gat. Afsmeren met cement en laten drogen. We lieten de stempels staan. Toen alles goed droog was , konden de stempels eruit en het laatste plekje worden afgewerkt. Daarna kon het kozijn geplaatst.

Het is al 8 jaar geleden. Het zit nog steeds prima op zijn plek. Geen scheurtje in de muur, geen klemmende ramen.

De hele operatie kostte wel wat tijd en heel wat zweetdruppeltjes.

De ene muur is de andere niet.  En je weet niet wat men destijds allemaal tussen die 2 dikke wanden pierres heeft gepropt. Wij zouden het nooit zonder aannemer hebben aangedurfd.