Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Terras aanleggen

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-06-11 21:23:19

Nou, meteen nog maar een vraag aan jullie allen. Ik ben op zoek gegaan naar terrastegels en ik merk dat hier in Frankrijk je tegels tegenkomt die veelal net zo dik zijn als binnentegels. M.a.w. de "dikke grind- of stoeptegels" zoals we gewend zijn in NL kom je niet zoveel tegen.   Ik neem aan dat je een terras met deze dunnere tegels moet leggen in een bed van cement, i.p.v. een bed van zand. Ben ik op de goede weg of zie ik iets volledig over het hoofd?   Mijn situatie is als volgt: gras. Dat wil ik weg hebben en vervangen (deels) voor een terras. Ik woon bovenop een heuvel dus de bodemgesteldheid is vrij hard. Kan ik gewoonweg een betonnen ondervloer storten of moet ik eerst een deel van de bestaande grond (lees gras) afgraven? Deze situatie is echt nieuw voor mij, dus jullie info is welkom.   Bedankt, Guy

avatar#2962
stef
Berichten: 0
Reacties: 1

#1 Geplaatst: 2005-06-11 23:32:24

Hallo Guy,

kijk ook even hier :

http://www.brico.be/wabs/fiches/detail.jsp?f_id=1792

beste groeten,

Stef

avatar#1802
empyrée
Berichten: 4
Reacties: 78

#2 Geplaatst: 2005-06-12 13:29:48

Beste Guy,

Ze zijn er wel hoor die gewone dikkere tegels zoals wij in nederland kennen. Maar het voordeel van een terras in cement of gelijmd op een betonnen ondervloer is dat je ook geen last hebt van onkruid tussen de tegels en dat het minder snal zal verzakken.

Overigens zul je wel eerst een gedeelte moeten afgraven want als je rechtstreeks op je gras gaat leggen gaat dit al gauw verzakken vanwege dat je gras gaat verteren en zwarte grond niet ideaal is om op te tegelen/bestraten. Daar zal dus een een paar kuub(afhankelijk van het oppervlak) gele grond/zand op moeten zodat het ook eenvoduiger te egaliseren is.

Succes,Sandra

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-06-12 22:50:06

Beste Guy, beste Sandra,

en iedereen die een terras aan wil leggen.

Mijns inziens bestaan twee enigszins verschillende methodes om een betegld terras aan te leggen:

1. Met losse dikke tegels op een bed van puin, grind en zand.

2. Op een gebetoneerde ondergrond met dikke of dunne tegels.

Voordelen van 1.): Als niet alles goed ingeklonken en aangestampt is kunnen de tegels na een paar jaar makkelijk opgenomen en met iets nieuwe zand opnieuw gelegd worden. Het terras watert door de voegen af.

Voordelen van 2.): Als de 'dalle' goed angelegd en gewapend is verzakt of alles of niets, dus geen scheefverzakkingen. Geen gras of onkruid in de voegen.

Nadeel: voor een goede afwatering moet een behoorlijk afschot toegepast worden, of men moet na regen met zeer lange droogtijden rekening houden.

En dan de tegels:

Iets wat op onze stoeptegels lijkt, maar dan nét iets mooier, wordt hier verkocht als 'pierre réconstituée', oftewel beton aangemaakt met gemalen natuursteen. Kleuren van oker en sienna tot roze en zilvergrijs. Afmeting 40x40x4cm, maar ook 40x20 en 20x20, goed om patronen te leggen. Meer bij de bouwmaterialenhandel dan bij de brico te vinden. 

Zoals bij zoveel wserkzaamheden zit ook bij een terras het meeste werk in het voorbereiden van de ondergrond, en dit is ok kwaliteitsbepalend. Dus Guy, niet even over het aanwezige gras!

Omdat ik puin over had dat ik anders af had moeten voeren heb ik een verhoogd terras met

30cm puin,

10cm grind en

5cm zand aangelegd, en dan daarop dikke tegels met ingeveegde voegen. Totale opbouwhoogte dus rond 50cm!

Een ander (klein) terras heb ik gebetonneerd.  Opbouw:

10cm puin,

5cm grof beton,

betonijzer (mat 10x10cm),

5cm fijn beton, en dit door de keuze van het juiste zand de gewenste kleur gegeven. Dus zonder tegels.

Succes, messieurs les bricoleurs!

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-06-13 21:08:13

Bedankt voor jullie reacties. Ik heb de link op Internet die mij werd aangereikt natuurlijk ook gelezen.

Christian schreef: "Zoals bij zoveel werkzaamheden zit ook bij een terras het meeste werk in het voorbereiden van de ondergrond, en dit is ook kwaliteitsbepalend. Dus Guy, niet even over het aanwezige gras!"

Met dit uitgangspunt ben ik het helemaal eens en heb in mijn leven diverse terrassen aangelegd. Maar... ik ben natuurlijk weer eigenwijs en wil het volgende graag van je weten: kan ik gewoonweg het gras ophogen met evt. puin (heb ik ook zat) over het gras heen of moet ik het gras toch eerst afgraven (zeg 10 cm diep)?

Om een goed afschot te maken moet ik toch hier en daar ophogen dus het terras zal (over het gras heen) toch minimaal een cm of 10 de hoogte in komen (middels de gewapende betonplaat).

M.a.w. ik ben niet bang voor verzakkingen. Moet ik volgens jou bang zijn dat het gras onder de betonplaat niet afsterft? En als ik de betonplaat nu bijv. stort op het in NL befaamde worteldoek? Zal dit niet een extra barrière zijn voor het evt. nog levende gras?

Ik hoop dat jullie nu beter begrijpen hoe ik het een en ander in gedachte heb om de klus te klaren.

Ik ben benieuwd...Guy

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2005-06-18 20:19:31

Beste Guy,

je schreef:

... kan ik gewoonweg het gras ophogen met evt. puin (heb ik ook zat) over het gras heen of moet ik het gras toch eerst afgraven (zeg 10 cm diep)?  

 

en verder:

... Moet ik volgens jou bang zijn dat het gras onder de betonplaat niet afsterft? En als ik de betonplaat nu bijv. stort op het in NL befaamde worteldoek?

Ik weet het ook niet zeker, maar mijn redenering is:

Als je puin op het gras stort en het gras afsterft is er theoretisch een geringe kans op verzakking. Hoe zou het zijn het gras op de bedoelde plek eerst met een désherbant  te verwijderen, dan worteldoek en dan puin en beton?

Ik zou het zekere voor het onzekere nemen en het gras en alle teelaarde afgraven, tot op draagkrachtige bodem. Als je toch voldoende puin hebt ...

Maar het is je eigen beslissing en ik wil beslist niet aansprakelijk gesteld worden als het mislukt :-))

Christian v.K.

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#6 Geplaatst: 2005-06-20 23:20:47

Waarde Guy,

Worteldoek onder beton is een volstrekt zinloze investering. Gras groeit niet door beton heen! Ik zou de lijn van Christian volgen. Teelaarde afgraven en dan storten. Voor zover mijn kennis reikt is het afgraven(tot onder de teelaarde laag)  geboden omdat teelaarde en daarop groeiende vegetatie na het storten gaat afsterven en inklinkt en aldus zorgt voor een instabiele ondergrond.

Sterkte met het afaven!

Jeroen B, Rollancouyrt 62

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2005-06-22 23:50:02

Dames en Heren,

Hartelijk dank weer voor jullie input. Ik twijfel nog steeds vanwege de bodemgesteldheid. Het terras zal vlakbij het huis worden gesitueerd. Navraag en goede observatie leert dat veel puinn reeds aanwezig is in de bodem. Ik heb gras met daartussen al delen van betonplakken. Vandaar dat ik niet zoveel voel voor het afgraven. Maar... ik ga mee met de aangedragen opties. Ik ga eerst eens proefondervindelijk vaststellen hoe dik de teeltaardelaag is.  Wordt vervolgd...

Bedankt, Guy.