Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

tempex kevers

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-06-13 16:02:05

De gite op ons terrein heeft natuurstenen muren van 60 cm. dik. Een aantal jaren geleden is het dak vervangen. De pannen liggen nu op geisoleerde dakplaten van: -        laag spaanplaat -        laag tempex -        panlatten En daarna is het mis. Door de kier van het plafond, langs één muur vallen dode en halfdode kevertjes naar beneden. Bovenop het plafond kan je niet lopen c.q. kruipen en er is maar een heel klein luik. Te weinig ruimte en te donker om te kunnen zien waar deze beestjes zich ophouden. In Nederland heb ik gevonden dat het tempex kevers zijn. Je vindt ze in stallen waar het vochtig en vies is. De kevers voeden zich met schimmels en graven zich in tempex in en richten daar enorme schade aan. Advies: Zorg dat de kevers geen voeding vinden. Geen mest laten liggen in hoekjes en kieren, want dan krijg je schimmel en dat vinden ze heerlijk. Leuk advies dacht ik, voor Nederlandse boeren. Maar wat vindt een tempex kever onder het dak van een gite in Zuidfrankrijk. Tot ik op de site een stukje las over hardstenen muren. Deze bestaan uit een binnen- en buitenblad en de spouw is gevuld met losse steen, LEEM en STRO. Zou daar vocht bij kunnen komen en ontstaat er dan schimmel? Zijn er mensen die mij tips kunnen geven? gr. Gerard

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#1 Geplaatst: 2005-06-15 21:29:03

Beste gerard,

Vocht lijkt jouw probleem te zijn. Van vocht in jouw soort muren heb ik geen verstand. (Zonder twijfel kan Christian daar verstandigs over zeggen) De dakisolatie kan ook de oorzaak zijn

Je  zou kunnen kijken of er zich condens vormt tussen de spaanplaat en de laag tempex. Normaliter zit aan de "warme" kant van een isolerend materiaal een dampwerende laag die condensvorming voorkomt. 

Als de condensvorming zich inderdaad voordoet tussen spaanplaat en tempex zou je wellicht kunnen kijken of je in de spaanplaat ventilatiegaten kunt maken. Kijk ook eens op websites van bouwmarkten. Sommigen geven advies over dakisolatie.

Succes

Jeroen B Rollancourt

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-06-18 20:03:13

Beste Gerard, beste Jeroen,

bedankt voor de eer, maar ik ben dit fenomeen nog niet tegen gekomen en heb er ook nog nooit iets over gehoord.

Je schreef verder:

... hardstenen muren. Deze bestaan uit een binnen- en buitenblad en de spouw is gevuld met losse steen, LEEM en STRO. Zou daar vocht bij kunnen komen ...

 

Goed mogelijk. Vocht kan uit de grond opgezogen worden, of als de bovenkant net goed afgesmeerd is kan daar regenwater inseipelen.

Verder weet ik er niets over.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-06-20 09:12:59

De voegen zijn ook slecht. Dus ik denk dat de regen er doorheen slaat. Met name langs de westelijke muur vallen de tempex kevers met horden van het plafond.

gr.

Gerard

avatar#5398
HansK
Berichten: 5
Reacties: 16

#4 Geplaatst: 2005-06-20 09:25:11

Gerard,

je hebt de (dode) kevers voorhanden; neem d'r eens een paar mee naar een ongediertebestrijder / lokale 'boerenbond'. Wellicht is het beestje bekend en weten ze een oplossing.

Suc6 met de 'uitroeing'.

Hans

avatar#3103
Ger
Berichten: 0
Reacties: 1

#5 Geplaatst: 2005-09-14 11:19:11

 

Beste Gerard,

Ik heb heden pas van jouw probleem kennis genomen, omdat ik per toeval iets zocht over tempexplaten. Zodoende dat ik op jouw verhaal als hierboven uitkwam.... Afgezien van de mogelijkheid of er ergens een lekkage is, reageer ik als volgt...

a. Zoals je weet is een gevel nooit vocht werend wanneer deze daar niet tegen behandeld is. Een steen absorbeert nagenoeg altijd vocht. Hoe harder de steensoort is, hoe minder veel vocht deze opneemt. Maar ook slecht voegwerk is een veroorzaker van doorslaand vocht. Belangerijk is dan wel dat een spouwmuur geventileerd is, zodat aanwezig isolatiemateriaal kan drogen, wanneer deze nat is en daardoor niet kan rotten.

b. Met betrekking tot uw spouwmuur. Wanneer spouwmuur gevuld is met stro, gebroken steen, of leem, zal vocht zich altijd (maar langzaam en pas op langere termijn merkbaar) gaan verplaatsen naar het binnenblad van de muur. Hier zal uiteindelijk schimmel de kop op steken. Tevens is Stro een organisch materiaal, dat wanneer het erg vochtig is gaat rotten en schimmelen. Deze schimmel is heel erg ongezond voor uw gezondheid en is gegarandeerd schadelijk voor uw gezondheid!

c. Nu is deze schimmel zeker te bestrijden met BZ15% maar van een isolerende waarde is geen sprake meer. Deze spouw zou in principe schoongemaakt moeten worden en deugdelijk worden geďsoleerd. Tevens kun je iets doen om vocht doorslag tegen te gaan. Dit is overigens ook de oorzaak van alle ellende. Door uw voegwerk overal goed te repareren en uw huis rondom goed te hydrofoberen (=impregneren van gevels) kan uw gevel geen vocht meer opnemen en wordt dus waterafstotend. Dit komt omdat de poriën van de steen/voegwerk grotendeels worden opgevuld met een gepolymerseerde vloeistof. Wel is het zeer belangerijk dat dit een dampdiffuse (ademend) materiaal is. Wanneer het geen ademend materiaal is, veroorzaakt u een verstikkende werking waardoor condensatie (altijd aanwezig in ieder huis) geen weg naar buiten kan vinden. Vocht problemen kunnen dan eens zo snel weer terugkomen met alle gevolgen van dien.

Hydrofoberen heeft dus een aantal voordelen.

- doordat vocht geen toegang heeft, blijft de steen/voeg droog. U krijgt hierdoor dus ook geen vorst schade aan stenen of voegen.

- regenwater slaat niet door, dus uw isolatiemateriaal wordt hiertegen beschermd. Het binnenblad blijft dus altijd droog en vertoonde geen schimmelvorming.

- doordat isolatiemateriaal droogblijft, zal het niet verzakken in de spouw en blijft het overal goed zitten.

- vocht onttrekt en geleid altijd warmte. Dit betekend dat dit een logisch gevolg hiervan is dat wanneer U uw huis goed heeft geconserveerd en heeft beschermt tegen vocht, deze in warme tijd langer koel en in koude tijden langer warm blijft.

Kortom, dus energiebesparend????????!!!

Welnu.. Ik had nog nooit eerder van tempexkevers gehoord, maar ik denk dat wanneer deze zich voeden uit rottende organisme en schimmels, leven in een vochtig en koud klimaat, ook dit probleem voor een groot gedeelte bestreden wordt...

Ik zal het hier vooralsnog even bij laten en hoop dat ik U in ieder geval naar behoren heb kunnen informeren. Mocht U vragen of opmerkingen hebben, verneem ik dat uiteraard graag.

In afwachting van uw reactie, verblijf ik,

Met vriendelijke groet,

Hilkens Drowa

Ger Hilkens

www.hilkens-drowa.com

info@hilkens-products.com