Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Zomer? Houdt uw hoofd natuurlijk koel!

Auteur Bericht

avatar#2881
Paul Subelack
Berichten: 85
Reacties: 128

#0 Geplaatst: 2005-06-19 18:57:42

Beste forumleden, Hopenlijk wekt de titel van dit bericht bij u de nieuwsgierigheid op om het in zijn geheel te lezen. Dit bericht plaats ik naar aanleiding van de vele zwembaden die ik geplaatst zie in de tuinen. Zwembaden van verschillende afmetingen, maar waarvan de gemiddelde toch een inhoud heeft van 6,500 liter water. Daar kijk je dan van op als je bij een rivier woont die nu aangeharkt kan worden, bloemen in knop ziet verwelken en de boeren met zorgelijke blik hun produkt ziet inspecteren. Hoeveel koeien kunnen drinken van de inhoud van een gemiddeld zwembad of hoeveel planten kunnen er mee worden besproeid? Hoeveel bomen zouden lieflijk hun kruin boven uw hoofd houden, zodat u koel kunt zitten, als dank voor het feit dat u geen zwembad heeft? Zomer? houdt uw hoofd natuurlijk koel! Met vriendelijke groet, Paul Subelack

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2005-06-20 13:50:13

De meeste Nederlanders die in Frankrijk gaan wonen, bezitten/verlangen een zwembad, een opzetbad van 6000 liter of een gewoon zwembad van zelfs wel 100.000 liter drinkwater. Dat klinkt zeer dramatisch in het licht van de opvattingen van onze Paul Subelack. Er zijn meer dan een miljoen zwembaden in Frankrijk en er komen er jaarlijks enkele tienduizenden bij. Deze baden dienen te worden gevuld (een eenmalige actie) en in de zomer ook regelmatig bijgevuld. Is dat erg? Hadden we al dat water niet beter aan de koeien kunnen geven of de bomen kunnen drenken? Wat een rare optie. Deden wij dat ook in de tijden dat er nog geen zwembaden waren?

De Franse boeren zijn de grootste waterverbruikers en betalen daarvoor vrijwel niets. De Franse overheid is als de dood voor de boer; als het de agriculteur even niet zint, gaat hij gewelddadig de straat op. De particuliere consument betaalt de rekening voor het zuiveren van het door landbouwgif en kunstmest verpeste rivier- en grondwater en heeft recht op schoon drink- en zwembadwater. Hij heeft er zelfs begrip voor dat in tijden van extreme droogte - dat lijkt het weer te worden dit jaar - spaarzaam met leidingwater wordt omgesprongen en billijkt dan ook een tijdelijk sproeiverbod en een stopzetten van het bijvullen van het zwembad.

avatar#2878
jansen
Berichten: 2
Reacties: 74

#2 Geplaatst: 2005-06-20 17:13:17

Yannick, onze Franse buurman vertelde dat er, twee jaar geleden, twee dorpen verderop zelfs een "Arret Municipal" was dat verbood water in de pastis te doen!

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#3 Geplaatst: 2005-06-20 18:59:38

Even mijn persoonlijke reactie op de posting van Paul....

Ik voel me niet echt persoonlijk aangesproken, aangezien wij een niemendalletje aan zwembad hebben, je weet wel, zo'n ding dat je zelfs in de winter kan binnenhalen.

Doch stel ik me de vraag, waarom drinkwater geb(of ver)ruiken ? Als je het eveneens kan stellen met gerecupereerd regenwater ? Op die manier hoef je je niet schuldig te voelen, als daar al een reden toe is ?

Enfin, ieder doet wat hij/zij wil, er zijn ergere dingen in het leven om zich zorgen over te maken, en naar mijn bescheiden mening dient ieder zijn eigen rekening te maken ? Toch ?

Johan (Fr)

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#4 Geplaatst: 2005-06-20 19:31:01

Wim schreef:

"De Franse boeren zijn de grootste waterverbruikers en betalen daarvoor vrijwel niets. De Franse overheid is als de dood voor de boer; als het de agriculteur even niet zint, gaat hij gewelddadig de straat op."

 

Maak er maar gerust watervervuilers van, lijkt me niet overdreven. En inderdaad, zij betalen zo goed als geen taksen, integendeel ze trekken langs alle kanten de nodige subsidies. Te droog, te nat, .... gelijk welke reden is hen goed om met acties te dreigen als er geen aangepaste steun op tafel komt. Heeft al eens iemland zich de vraag gesteld wat zo'n tractor kost ? En waar ze het geld vandaan halen ? En denk je dat zij hun materiaal onderhouden ? Non, pas du tout, eens kapot, vervangen dat ding, met de nodige financiŽle hulp van de staat.  En waag het niet dit onder de neus van een Franse boer te schuiven, want dan hoor je het niet alleen donderen in Keulen, maar zelfs in het kleinste Franse boerengat.

Ander voorbeeld, wandel eens op een zwoele namiddag, avond, ... langs de boorden van een rivier... neem wel wat vuilniszakken mee, plus aanhangwagen ;-)

Wat je al niet vind aan chemisch afval (pesticiden, ....), achtergelaten na het behandelen van weiden, akkers, ... en ja, door de boeren...

En wij, als visser(s) maar jaarlijks meer betalen aan taksen, visvergunningen, ... om een ander zijn vervuiling te bekostigen.( sic) Zal ook wel een verdoken vorm van (extra) belasting zijn, zeker ?

Johan (Fr)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2005-06-21 14:54:13

Beste mijnheer Subelack,

wilt u zo vriendelijk zijn mij uit te leggen wat het doel is van uw bijdrage.

U wordt niet begrepen. Uw bericht gaat over zwembaden en de reacties gaan hoofdzakelijk over boeren !

Of is uw mailtje uw opgeheven vingertje dat u vergeten bent thuis te laten!

Wim,

je bent vriendelijk is je reactie. Vroeger reageerde je veel strenger op dit soort, nah, wat zal ik zeggen .....

Dag,

Boude

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2005-06-22 22:36:37

Een beetje nadeken bij het verbruiken/vervuilen van water lijkt mij nuttig en legitim. Wij zijn blij de oude ooit volgestorte waterput op ons erf te hebben herontdekt. Msschien is hij aan de praat te krijgen.

Christian v.K.