Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

hemelwaterafvoer naar riool?

Auteur Bericht

avatar#2868
Gerard D.
Berichten: 15
Reacties: 72

#0 Geplaatst: 2005-06-29 22:45:58

Ik heb diverse -tegenstrijdige- verhalen gelezen op internet wat wel en niet mag in Frankrijk ten aanzien van het lozen van hemelwater op het openbaar riool (als je natuurlijk er een hebt liggen). Kan iemand mij hier wat meer over vertellen?

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#1 Geplaatst: 2005-06-30 07:40:06

Dag Gerard,

In mijn gemeente mag dat uitdrukkelijk NIET.

Basis-idee is dat je rioolrechten betaald op basis van je watermeter. Dwz 1m3 "schoon water" erin = 1m3 "vies water" eruit. Door hemelwater te lozen in het riool geef je meer "vies water" te verwerken dan je "schoon water" inkoopt.

Ook ik heb  wel eens gehoord dat er plaatsen / omstandigheden  zijn waar je wel hemelwater op het riool mag lozen, maar heb hierover geen details.

Vraag jou specifieke geval even na bij de betreffende gemeente of je waterbedrijf.

Groet, Wim VOS.

avatar#2868
Gerard D.
Berichten: 15
Reacties: 72

#2 Geplaatst: 2005-06-30 08:22:01

Dag Wim,

Okee, stel dat het niet mag in mijn gemeente, wat te doen met het hemelwater? Ik heb op verschillende (franse) sites hierover wel het een en ander gelezen, maar ik heb over alle oplossingen wel bedenkingen.

1. gewoon de aarde in laten lopen. Bij ons geen optie omdat de grond klei-achtig is en slecht water doorlaat. Als het flink heeft geregent staan er al plassen.

2. ondergronds opvangreservoir(3000 ltr?): wat gebeurt er als ie vol is? Loopt het dan over, de tuin in? Normaal kan je dit water gebruiken voor o.a. besproeien van de tuin. Maar het gaat hier om een vakantiehuis waar we maar hooguit 1x per 2 maanden zijn.

3. Wij hebben ook een waterput. Zou ik de afvoer daar naar toe kunnen leggen? Maar ook hier weer, wat gebeurt er als het echt flink regent en de put vol raakt? Er zijn momenten dat het waterniveau van de waterput bijna op maaiveld-hoogte staat. Wat als al het hemelwater erbij komt?

4. Afvoer naar een hoger(!) gelegen sloot met een pomp?? Er is helaas geen sloot op het lager gelegen deel. Ons terrein wordt langs 3 zijden omringt door weilanden, maar zonder sloten...

Iemand nog andere ideeen/oplossingen??

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#3 Geplaatst: 2005-06-30 08:44:31

Dag Gerard,

Begin toch eerst eens bij de gemeente. Indien het antwoord NEE is, bespreek dan met hen een mogelijke oplossing.

Zij weten wat wel en niet mag en vooral, zij kennen de bodemeigenschappen ter plaatse. Misschien ben je niet de enige met dit probleem en kan de gemeente je al de best beproefde oplossing doorspelen.

Stel evt ook de vraag aan een naastgelegen buren, of "autochtonen" die al generaties in jouw buurtschap /dorp wonen en ongetwijfeld "hun" oplossing voor het probleem hebben.

Groet, Wim VOS

avatar#2907
Ronald
Berichten: 2
Reacties: 24

#4 Geplaatst: 2005-06-30 08:45:37

Hallo Gerard,

Je kunt natuurlijk een ondergrondsreservoir aanleggen met een "overloop" naar een vijver,waar een gedeelte kan "verdampen". In jouw geval kun je die "overloop" als je een ondergrondsreservoir aanlegt ook naar je put laten lopen.Je kunt natuurlijk ook eens "kijken" hoe dik de kleilaag is en deze dan losser maken op een bepaalde plek en je overtollig water daar naar toe laten lopen. Dat "losser" maken kun je doen door de klei te mengen met grof zand of fijn puin.Ook hier weer legio "oplossingen".

avatar#2868
Gerard D.
Berichten: 15
Reacties: 72

#5 Geplaatst: 2005-06-30 09:07:38

Natuurlijk ga ik contact opnemen met de gemeente en vragen wat wel en niet mag. Maar ik wil graag altijd weten, voordat ik zo'n gesprek aanga, wat voor alternatieven er zijn en dat ik me enigzins verdiept heb in de materie. En ik ben nu niet in Frankrijk (pas over 2,5 week) dus alle info die ik nu kan vergaren is meegenomen.

Trouwens dat idee met een overloop naar een vijver is geen slecht idee omdat we in de toekomst toch al graag een vijver wilden hebben. Misschien moeten we dat plan maar eerder gaan verwezenlijken als we een alternatief moeten verzinnen voor het hemelwater.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2005-07-01 21:17:01

Beste Gerard,

in onze gemeente is het bij nieuwbouw verplicht hemelwater en verontreinigd afvalwater te scheiden, omdat er binnenkort een gescheiden riolering komt. En iedereen die iets aan zijn afvalwatersysteem doet wordt aangeraden dit ook te scheiden om op het nieuwe riolenstelsel vorbereid te zijn.

Natuurlijk is hemelwaterlozing op eigen terrein toegestaan! En een opvang van regenwater voor een vijver of tuindoeleinden - een zegen!

Mijn advies dus: goed beslagen naar de mairie.

Christian von Klösterlein