Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Over het forum en de website

Over het forum en de website

De plaats voor reacties op vorm en functie van dit forum en de website Wonen en leven in Frankrijk

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

sociale premies

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-07-02 09:00:57

ik heb een vraag aan de forumleden. Uit deze website begrijp ik dat je als inwoner van frankrijk kan kiezen waar je je belasting betaald. Door dit keuzerecht kun je tegenwoordig in Frankrijk wonen en volgens NL recht belasting betalen. So far so good. Mijn vraag is; Hoe zit dat met de sociale premies. Indien je in NL belasting betaald betaal je automatisch de socialepremies. Houdt dit in dat je die dan niet in Frankrijk hoeft te betalen?  

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#1 Geplaatst: 2005-07-02 09:46:34

hallo,

het beste kun je je informeren bij belastingdienst in NL en de vraag concreet voorleggen. naar mijn ervarng is er niet echt een keuze al heet het wel keuzerecht. de belastingdienst in NL ofwel in FR bepaalt waar je contribuable bent. doorgaans is de woonplaats waar je de meeste tijd doorbrengt etc maatgevend. ben benieuwd naar verdere berichten hierover. de sites van minvws, cvz en uwv zijn heel goed op dit gebied. dit.   

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2005-07-04 22:30:28

Wie kiest voor het betalen van belasting in Frankrijk (vooral theorie: als je permanent in Frankrijk woont, betaal je in principe belasting in Frankrijk) laat zijn bruto salaris (ontheffing inhouding loonheffing aanvragen bij 'Heerlen') overmaken (NL of FR rekening) en geeft dat inkomen op bij de aangifte. Over pensioenen e.d. behoeven dan geen sociale premies en sociale belastingen te worden betaald. Uitkeringen van lijfrentes e.d. zijn wel belast met die premie, die in totaal op 11% uitkomen. Overigens geldt daarbij een aftrek, die varieert met de leeftijd van de lijfrentegenieter. Nederlanders die permanent in Frankrijk wonen en daar ook belastingplichtig zijn, betalen in Frankrijk inkomstenbelasting over hun Nederlandse pensioen, maar zijn in twee situaties niet verplicht om de sociale heffingen af te dragen over hun loon of pensioeninkomen. Echter, deze vrijstelling geldt alleen voor inkomens, maar opbrengsten uit vermogen worden wel weer belast met die sociale premies. Nederlanders die genieten van een Frans pensioen betalen uiteraard wel CSG, CRDS en PS, maar kunnen deze premies verlagen door de eventueel in Nederland betaalde premies van een particuliere ziektekostenverzekering te vermelden op het Franse aangiftebiljet.

De eerste situatie is die van een Nederlander die op grond van de EG-verordening 1408/71 niet onderworpen is aan de Franse sociale zekerheidswetgeving. In de regel is dit het geval als buiten  Frankrijk wordt gewerkt als werknemer of zelfstandige. De tweede situatie is die van een Nederlander die nooit een beroep heeft gedaan op de Franse ziektekostenverzekering. Hij zal ook geen sociale belasting betalen over zijn pensioen, maar wel weer over inkomsten uit vermogen. Dit verandert als deze Nederlander zich vermoedelijk per 1 januari 2006 zal moeten aanmelden bij de SÚcu als uitvloeisel van de nieuwe Zorgverzekeringswet. Het is al met al nuttig voor Nederlanders die in Frankrijk wonen en daar inkomstenbelasting betalen, te bezien in hoeverre zij de twee sociale heffingen CSG en CRDS kunnen terugkrijgen als zij in Nederland verzekerd zijn tegen ziektekosten. Hoewel dat vooral kan bij Nederlanders die aan de grens werken en werknemers die in Frankrijk zijn gestationeerd, is het toch de moeite waard om een poging te wagen. Het gaat om een richtlijn van 2 mei 2001 (ordonnance 200-377).

Wim

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2005-07-04 22:32:50

Nieuwe reacties graag - met een andere titel - in de rubriek Geldzaken. Deze rubriek gaat over dit forum zelf.

Wim