Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wel of geen CV

Auteur Bericht

avatar#2881
Paul Subelack
Berichten: 85
Reacties: 128

#0 Geplaatst: 2005-07-07 22:10:02

Ons huis staat in de Creuse nabij La Courtine. Op dit moment zijn wij bezig met het verbouwen en staan wij voor de keus om een CV aan te sluiten of gebruik te maken van electrische radiatoren. Verder is er in de woonkamer een grote open haard. Wij wonen met 2 personen en gebruiken zeer matig verwarming, zo worden alleen de ruimtes verwarmd waar wij regelmatig verblijven. De slaapkamers worden alleen in de winter iets verwarmd. Wie kan  ons adviseren of bestaat er een tabel waarin kosten ed worden vergeleken? Hartelijk dank, Paul Subelack

avatar#1802
empyrée
Berichten: 4
Reacties: 78

#1 Geplaatst: 2005-07-08 11:24:10

Beste Paul,

Gezien de temperaturen van de winters in die regio zou ik er wel voor kiezen om Cv aan te leggen nu je de mogelijkheid er voor hebt. Tenzij je ook een flinke houtkachel gaat stoken is het echt aan te raden.

Afgelopen winter is het bij ons -27ºC en ik denk dat je dan toch een aardige electriciteitsrekening kunt gaan verwachten ;-)

Wij hebben ook CV in huis en zijn daar maar wat blij mee terwijl we niet verwend zijn qua warmte want in Nederland hebben we slechts een gaskachel in de woonkamer en zijn dus een behoorlijk koud huis gewend ;-)

groetjes,

Sandra

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-07-09 14:50:08

Beste Paul,

gebruik van elektrische verwarming is het meest overtuigende argument voor een CV op olie of gas. In ons huis zat een nieuwe elektrische verwarming. Na een week in april wist ik genoeg. Een kleine berekening leverde het inzicht dat wij in drie jaar elektrisch stoken in het voor- en naseizoen de kosten voor de installatie een CV eruit hebben. In onze streek was zelfs niemand te vinden die negen maanden oude elektrische radiatoren wilde hebben!

En dan het comfort. Omdat elektra zo duur is beknibbel je op verwarming met alle nare gevolgen zoals condensvorming en tocht tussen gestookte en koude vertrekken.

In wezen komt het hierop neer:

Elektrische verwarming is goedkoop in aanschaf en duur in het gebruik, ook bij Tarif Tempo, en daarom alleen gerechtvaardigd als je heel weinig stookt (bijv. in de provence alleen vier weken in het voor- en naseizoen).

Zeker bestaan er rekenmodellen voor het omslagpunt, en met een beetje inspanning zou ik er zelf een in elkaar kunnen timmeren. Maar het aantal relevante factoren is zo groot dat de rekening óf heel onnauwkeurig is óf heel individueel moet zijn.

Een elektrische verwarming is nooit weggegooid geld. Je weet na een paar jaar dat het niets is, en dat is toch ook iets waard?

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter ... -

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#3 Geplaatst: 2005-07-09 20:55:45

Beste Paul, Christian, en andere,

Electra geeft 3,6 MJ per kWh en kost dan 0,0553 euro bij het tempotarief. http://particuliers.edf.fr/rubrique112.html

Dat is dus voor bijv. 50 MJ: 50/3,6*0,0553 = 0,77 euro.

Electra geeft ook nog eens prakties 100 rendement, in de ruimte waar dat ook gewenst is.

Propaan geeft 50 MJ per Kg, en kostte mij dit jaar 1,21 euro per Kg. (vorig jaar 1,03).

De rendements verliezen bij een olie en propaan CV zijn echter beduidend meer, stook-, pomp- en transportverliezen, zeg 75% nuttig rendement, wordt dan: 1.21/75*100 = 1,61 euro.

Huisbrandolie geeft 42,70 MJ per Kg (+/-39 MJ per liter).

(Reken zelf maar uit, ik weet de literprijs niet.)

Nogal een verschil met electra niet? Ik heb na deze rekenerij mijn propaan CV gelijk uitgezet. Electra aan! 

Daarbij komen bij een CV: de investeringskosten, de hoge afschrijving, brandstofopslag (!!!), onderhouds- en schoonmaakkosten, leidingen, breekwerk, brandergeluid, bevriezingsrisico, etc.

Goeie electrische convectoren zijn daarentegen relatief voordelig en zeer eenvoudig te plaatsen. En dus half zo duur in gebruik.

Het enige nadeel zijn die 22 rode dagen tussen november en maart van het Tempotarief.

Maar dan stoken wij wel de Cantou, gezellig!

Succes, Rob. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-07-09 22:18:02

Rob,

om misverstanden te voorkomen:

Zo kan je je rijk rekenen, resp. de olie- en gasstokers arm rekenen.

- Een moderne CV heeft een rendement van beter dan 95%. Pomp- en transportverliezen zijn al in de prijs berekend. Je betaalt alleen wat je verbruikt. Dus niet dubbel tellen!

- Bij een CV moet je óf investeringskosten incl. alle leidingen en het breekwerk rekenen óf afschrijving, maar niet allebei.

- Elektrische verwarming heeft ook installatiekosten (plaatsen radiatoren, trekken van zware leidingen, zwaardere aansluiting).

- En bij Tarief tempo is het eerlijker met de (gewogen) gemiddelde prijs over blauw-wit-rood te rekenen.

Zo verdedigt iedereen zijn keuze.

Groeten

Christian v.K.

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#5 Geplaatst: 2005-07-10 18:11:46

Christian schreef:Rob,   om misverstanden te voorkomen: Zo kan je je rijk rekenen, resp. de olie- en gasstokers arm rekenen.  

- Een moderne CV heeft een rendement van beter dan 95%. Pomp- en transportverliezen zijn al in de prijs berekend. Je betaalt alleen wat je verbruikt. Dus niet dubbel tellen!

 

Je snapt het niet helemaal Cristian. Ik reken het rendement qua energiekosten over de hele installatie en niet alleen over de ketel, want daar gaat het uiteindelijk om.

Daarbij horen ook bijv. de energiekosten van de pomp, want deze draait niet voor niets nietwaar. Ook het warmteverlies van de leidingen en expansievat, ook al zijn deze geïsoleerd. En het warmte verlies van de radiatoren die in de winter een beetje openstaan om niet te bevriezen etc.. etc.. Daarbij levert een ketel onder maximaal vermogen dan misschien wel 95% maar dat is een berekening onder vollast en wie heeft nu continu alle radiatoren open. Zo komt het echte rendementsplaatje er heel anders uit te zien. Ik zou 75% werkelijk rendement van de brandstof over een jaar al mooi vinden.

Maar goed, reken jij 95% dan is de berekening nog bij propaan:   1.21/95*100 = 1,27 euro per 50 MJ. Maar dat is zeker geen werkelijk percentage van je totale CV kosten. Electrische verwarming daarentegen levert 100% en alleen in de ruimte waarin het aanstaat.

 

- Bij een CV moet je óf investeringskosten incl. alle leidingen en het breekwerk rekenen óf afschrijving, maar niet allebei.

 

Bij een CV is de totale investering veel hoger dan bij electrische radiatoren, dus de afschrijving is ook veel hoger.

 

- Elektrische verwarming heeft ook installatiekosten (plaatsen radiatoren, trekken van zware leidingen, zwaardere aansluiting).

 

Kom, kom Christian, beetje overdreven. Een elektrische radiator schroef je met 4 schroefjes aan de muur of zet je op de grond. Het maximale vermogen van een radiator is minder dan 16 Ampère dus kan volstaan worden met normale draden/kabels en aansluitingen. Wij hebben radiatoren van: http://www.campa.fr/default.php

Wij wonen in een zeer landelijk gelegen voormalig 3 sterren restaurant, waarin een propaan CV installatie en elektrische verwarming op alle kamers was/is. In de Correze.

 

- En bij Tarief tempo is het eerlijker met de (gewogen) gemiddelde prijs over blauw-wit-rood te rekenen.  

 

Dat dacht ik niet. Tarief Tempo http://particuliers.edf.fr/rubrique112.html heeft 300 zeer goedkope dagen, 43 normale en 22 zeer dure. In deze dure dagen kan je beter geen elektrische verwarming gebruiken heb ik al aangegeven, dus dat telt niet mee. Maar een jaar abonnement Tarief Tempo voor bijv. 18 KVA is 222 euro inplaats van bij hoog/laag tarief 440 euro. Daarbij is in die 300 dagen al je elektra zeer voordelig denk bijv. ook aan de zwembadpomp. Het over- en aansluiten is bovendien gratis. Gezien mijn voornoemde energie berekening/vergelijking is hier toch heel wat voor te zeggen.

 

Natuurlijk is het een eigen keus of je die 22 dagen zonder elektrische verwarming wilt zitten. Als je een gezin met kinderen en veel gasten voorstaat zal die keus wellicht anders uitvallen dan met z’n tweeën, en daar ging de vraagsteller Paul vanuit. Bovendien zijn die dure dagen nooit in het weekend en feestdagen en niet langer dan drie dagen achtereen. Zoals gezegd, wij redden het prima in die dagen met de Cantou.

 

Verder is het inderdaad ieder zijn keus, maar wel op overwogen gronden.

 

 

Cordialement, Rob.

avatar#1802
empyrée
Berichten: 4
Reacties: 78

#6 Geplaatst: 2005-07-12 10:24:51

Beste Rob,

Om bevriezen te voorkomen hebben wij onze CV-leidingen gevuld met anti-vries maar als iemand permanent in een huis woont is dat niet eens nodig omdat je hem dan altijd (op een laag pitje) hebt branden als het koud is. Wat te denken van een CV in combinatie met de warmwatervoorziening ? Als die ook nog moet worden aangelegd is dat mijnsinziens nog practischer om CV te nemen.

Ik moet zeggen dat ik er blij mee ben dat het al in ons huis zat !

groetjes,

Sandra

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#7 Geplaatst: 2005-07-12 11:21:35

Beste Sandra,

Ik gaf een reactie op de startpost van Paul. Hierin gaf ik rekenkundig een energiekosten vergelijk over het hele systeem tussen electra en propaan/olie CV zoals hij vroeg. Daar moet ieder voor zichzelf verder maar conclusies aan verbinden.

Voor de geïnteresseerden: 50mJ (door mij alleen gebruikt als vergelijkingseenheid) is gelijk aan:  11942.29 kilocalorie.

Rob

avatar#5398
HansK
Berichten: 5
Reacties: 16

#8 Geplaatst: 2005-07-20 15:13:02

Beste 'stokers',

aangezien ik zelf bezig ben een flinke verbouwing op te zetten in de Auvergne was dit artikel voor mij een reden om eens aan het rekenen te slaan.

Uitgaande van een installatie van ca 25 KW op electriciteit in de drie franse vormen, met daarbij propaan en stookolie.

Met de volgende aannames:

Stoken in sept t/m mei, resp installatie op aan voor : 20, 30, 45, 55, 60, 60, 50, 30 en 20 % van de tijd op vol vermogen, waarbij 75 % overdag wordt gebruikt (duur el. tarief). Vastrecht bedragen op 36 kVA (d'r moeten ook nog lampen branden tenslotte) en 80 % rendement op propaan en olie.

Bij de electrische verwarming met 'Tempo' tarief zijn wel de rode en witte dagen meegerekend, maar met 'normaal' stook gedrag. We komen met gasten te zitten die niet opeens een dag in de kou willen zitten tenslotte.

Deze rekenactie leverde de volgende jaarkosten op (el. = energie + vastrecht en gas/olie liter/kilo kosten brandstof):

Tempo                  € 815,00

Heures Creuse     € 1610,00

Base                     € 1128,00

Propaan               € 330,00

Olie                      € 230,00

In de praktijk mogen mijn aannames wellicht wat afwijken, maar zorgen voor uiteindelijk een zelfde verhouding m.i.

Kortom olie is goedkoop stoken, met gas als goede tweede en dan Tempo.

Heeft er al iemand ervaring met het stoken  op houtgranulaat ???

avatar#5409
Hans & Hanneke
Berichten: 1
Reacties: 2

#9 Geplaatst: 2005-07-31 14:48:48

Interessant om dit allemaal te lezen. Ik ben eigenlijk net nieuw op deze site, dus zoek nog een beetje de weg naar de verschillende onderwerpen.

Wij hebben recentelijk een huis in de Morvan gekocht, met een CV op olie. Ik was zomaar eens op zoek naar de prijs van huisbrandolie in Frankrijk, maar kan die niet zo 1-2-3 vinden. Ook las ik iets over antivries in de CV installatie... Zou handig voor ons kunnen zijn omdat we er voorlopig zeker niet permanent wonen en nog gebonden zijn aan de bekende (school)vakantieperiodes.

Dank alvast voor jullie reacties.

Hans

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#10 Geplaatst: 2005-07-31 18:41:53

De prijs van huisbrandolie fluctueert sterk en is uiteraard afhankelijk van de wereldolieprijs. Begin dit jaar betaalde ik zo'n 57 eurocent per liter (incl. BTW) voor onze fioul. Dat is duur. Het kan soms goedkoper als je de oliewagen van de hypermarché laat voorkomen. Evenals de benzine is daar ook de prijs van fioul wat lager. Sommigen op het platteland kopen gemeenschappelijk in de zomer in en kunnen dan niet onbelangrijke kortingen bedingen.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2005-07-31 22:07:27

Beste Hans en Hanneke,

dat met antivries (antigel) is heel eenvoudig. Gewoon door een chauffagiste in laten vullen (moet meestal met een drukpompje ingebracht worden).

Bescherming met antigel maakt het antivriesprogramma overbodig, dat toch aardig energie kan verbruiken. Meestal is bescherming tot min 15 grd gebruikelijk.

Christian v.K.

avatar#5409
Hans & Hanneke
Berichten: 1
Reacties: 2

#12 Geplaatst: 2005-08-01 09:37:07

Dank voor jullie snelle reacties. Geeft me wat meer achtergrond als we over twee weken weer bij de huidige bewoners op bezoek gaan en kunnen we plannetjes maken om e.e.a. te doen als ons huis half oktober wordt overgedragen.

Groet,

Hans

avatar#3036
pieter
Berichten: 13
Reacties: 26

#13 Geplaatst: 2005-08-08 23:40:06

wel eens gedacht aan een cv op hout? Moderne installaties kunnen tegenwoordig af met twee of drie keer per dag vullen met hout.

Deze manier van verwarmen is denk ik de goedkoopste. Nadeel is wel dat je er bij moet blijven.

Als iemand meer info wilt hebben, dan kan ik wel een adre geven waar je deze hout gestookte cv ketels kunt kopen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2005-08-13 20:53:31

Er zijn inderdaad ook systemen te koop waartbij de c.v. op hout gestookt wordt. Ik vraag me af of een c.v. systeem (hout, olie of gas) rendabel is als het huis niet permanent bewoond wordt. Is dan een zogenaamd insert- systeem, waarbij de door een moederhaard verwarmde lucht door buizen naar diverse vertrekken getransporteerd wordt niet voordeliger?

avatar#2881
Paul Subelack
Berichten: 85
Reacties: 128

#15 Geplaatst: 2005-08-14 07:27:58

Iedereen hartelijk bedankt voor de waardevolle adviezen.

Inmiddels hebben we een installatiebderijf gevraagd om te komen kijken.

Deze heeft ons geadviseerd om een CV te installeren olie, danwel

gasgestookt.

Wij hebben gekozen voor gas, om reden dat wij tevens op gas kunnen koken zonder een butagasfles te hoeven plaatsen.

Een andere reden om op gas te stoken/koken is de onvoorspelbare olieprijs.

Met vriendelijke groet,

Paul Subelack