Informatie






Forum Archief



In december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.















Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Eimand ervaring huren woning

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-07-12 10:08:50

LS, Heeft iemand op dit forum ervaring met het huren van een woning in Frankrijk voor permanente bewoning? Ik ben dit op dit moment aan het proberen maar ben verbijsterd door de vragen/verplichtingen/doopcel onderzoeken. Ik moet meer vragen beantwoorden en zekerheden bieden dan ik ooit bij de koop van een woning heb gedaan. Ik wil graag weten of dit normaal is. Met vriendelijke groet, Frans van Daalen

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#1 Geplaatst: 2005-07-12 22:23:07

Dag Frans,

Ik kan me jouw verbazing voorstellen. Maar stap even in de schoenen van een verhuurder en je zult de kwestie beter begrijpen.

Als huurder ben je in Frankrijk goed beschermd. je kunt niet zomaar uit je huis worden gezet (zelfs niet met een paar maanden huurachterstand).  Van 15 nov -15 maart is het zelfs wettelijk verboden een huurder uit te zetten, om welke reden dan ook. Op zich een prima basis-idee. De "arme" oude zieke vrouw is beschermd tegen de "kwade" huisjesmelker.

Maar wat doe je als ter aanvulling van je (in Fra magere) pensioen een huis of appartement verhuurt? En je huurder gewoon niet betaalt?

Je kunt niet over je huis beschikken, je moet gewoon je foncier belasting  betalen en met een beetje pech staat het EDF contract op jouw naam (dus jij betaalt de electriciteit ...)

Gerechtelijke stappen tegen de huurder? Lange procedures, advocaatskosten, wetend dat je van een kale kip geen veren kunt plukken???

Nee, je doet er bij de selectie van de huurder er alles aan om niet een potentiële "slechte" huurder te treffen. Dus garanties vragen, 2-4 maand huur als waarborg, arbeidscontract, inkomensopgave etc.. Je kunt zelfs een verzekering afsluiten tegen een "wanbetaler". Maar voor de acceptatie van je dossier moet je als verhuurder enorm veel informatie geven mbt je potentiële huurder. Zelfde verhaal dus.

Tip voor jou: Maak een goede indruk op je toekomstige huurbaas en probeer hem gewoon duidelijk te maken dat hij met jouw als huurder niet bang hoeft te zijn dat....

Groet, Wim VOS.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-07-21 10:30:45

Wim,

Dank voor deze extra info, ik snap het nu inderdaad wat meer :-)

Ik kreeg echter als extra de vraag van de bemiddelaar om 36 maanden huur als borg te storten en dat was mij iets te gortig. Weet je soms ook of de bemiddelaar door de verhuurder aansprakelijk gesteld kan worden en dat dat ook een reden kan zijn waarom men zo (voor een nederlander) "lastig" doet.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#3 Geplaatst: 2005-07-24 12:46:17

reaktie op brief wim vos.

Helaas is de praktijk heel anders. Op papier is de huurder wellicht goed beschermd, maar verder dus niet. Makelaars, doorgaans FNAIM leden, behandelen de huurders ook bij beheer van de woning zeer maffieus. Wij huurden 8 jaar lang een wonning en maakten de huur per automatise betaling over. Onderhoud aan pand deden we zelf etc, dus wij meenden dat we de ideale huurders waren. Huisbaas wilde echter op gegeven moment al zijn woningen leeg maken en zegde ons de wacht aan. We kregen een congé tot beeindiging huur met reden dat zijn dochter er in wilde wonen. Zij met een gezin van 6 personen in ons huis van 80 m2, maar goed. Deze dochter eiste tezelfdertijd een ander pand op voor haarzelf, een pand waar zij al zelf eigenaar van was. Dus met een dochter al je huurders ruimen. Alle juridise procedures verloren wij. Nadat we weg waren en de dochter geen seconde in ons huis woonde spanden we procedure aan die in FR kan als de persoon geen gebruik maakt van het opgeeiste pand. Het congé is dan achteraf als onterecht aan te merken en de verdreven huurder kan schadevergoeding eisen. Ook deze procedure verloren wij, want de dochter 'had geen zin om nog eens naar ons huis te verhuizen' toen ze eenmaal in haar eigen leeggekomen bezit zat. De reden van niet bewoning moet overigens een force Majeure zijn. We doen nu de zaak in appel maar ik heb er een hard hoofd in. Dus huurders zijn VOGELVRIJ in Frankrijk, laat je niet gek maken met mooie wetsteksten in deze prachtige bananenrepubliek. Sterkte, Dit. Overigens de borg krijg je NOOIT en nergens terug, er zijn altijd wel zg gebreken, zelfs na 10 jaar bewoning en normale usure  

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-07-24 20:03:10

Beste Frans,Er zijn, net zoals in Nederland, natuurlijk altijd slechte en goede ervaringen. Gelukkig hoef je er niet van uit te gaan dat een ervaring als die van 'dit' hierboven niet representatief is.Zelf heb ik tot nu toe altijd gehuurd, en alleen maar goede ervaringen gehad. Borg altijd terug gekregen, goede relaties met de huisbazen. Twee keer de woning via een makelaar gevonden, twee keer via een particulier (scheelt de makelaarskosten; doorgaans een maand huur).Wat betreft die borg van 36 maanden: ik denk dat je doelt op de 'caution solidaire'. Dat is geen borg die je moet betalen, maar een garantstelling (door een derde) die de huurbaas er van verzekert dat de huur gedurende de looptijd van het contract (doorgaans drie jaar) betaalt wordt, of anders via de garantsteller geïnd kan worden. Als je geen garantsteller (de 'caution solidaire' dus) in Frankrijk kan vinden, dan kan ik me voorstellen dat men op een andere manier garantgesteld wil worden, maar een borg vragen van 36 maanden is niet toegestaan; maximaal mag twee maanden borg gevraagd worden (wat huisjesmelkers in overvraagde gebieden er niet van weerhoudt om meer te vragen, maar dat kom je in ieder land tegen; vnl. in de grote steden).Lees goed het voorgelegde contract. Let op punten als opzegtermijnen (doorgaans: voor de huurder 1 à 3 maanden; voor de huurbaas 6 maanden), en verzeker je ervan bij de 'état des lieux' (bezoek aan het appartement vóór het tekenen van het contract) dat alle onvolkomenheden genoteerd worden. Dit is erg belangrijk, omdat bij het verlaten van de woning opnieuw een 'état des lieux' wordt opgemaakt - de kosten van eventuele nieuwe mankementen/schade e.d. zullen op de borg in mindering gebracht worden.Stukken die je doorgaans moet overleggen:- kopie identiteitsbewijs- laatste drie salarisstroken (of een 'attestation d'embauche' van de evt. nieuwe werkgever; met vermelding van het salaris).- verklaring van de 'caution solidaire'; iemand die dus garant voor je wil staan voor de duur van het huurcontract (ook deze persoon moet een kopie van een id overleggen en soms ook een bewijs van inkomen/belastingaanslag).- laatste belastingaanslag ('avis d'imposition')- verklaring betreffende de inboedelverzekering (van je verzekeringsmaatschappij).- RIB ('relevé d'identité bancaire' - papiertje waarop je bankgegevens staan: rek.nr, naam/adres bank, e.d.)Als je vanuit Nederland voor het eerst probeert een huurwoning in Frankrijk te betrekken, dan kan het gebeuren dat je wat betreft de papierwinkel in een vicieuze cirkel terecht komt (geen RIB zonder bankrekening, geen bankrekening zonder adres... etc.). Soms ben je op de goede wil van één van de partijen aangewezen, maar meestal kan je ook steun krijgen vanuit je werkkring.Nogmaals, ik heb alleen maar goede ervaringen en ik heb de indruk dat dat voor het overgrote deel van de huurders in Frankrijk geldt. Uitwassen zijn er altijd en overal, ze klinken vaak dramatisch, maar het zijn gelukkig o.h.a. uitzonderingen. De huurder is in Frankrijk inderdaad goed beschermd; dat betekent echter nog niet dat je als huurder geen verplichtingen hebt...Hoop dat dit een beetje helpt.Succes,Kees

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2005-07-26 23:49:50

Kees (ea) dank voor de feedback.

Iets meer info: Ik had wel alle papieren beschikbaar inclusief RIB. Ik heb mijn (eigen) bedrijf garant laten staan maar...Omdat mijn bedrijf een Nederlands bedrijf is vond men dit niet voldoende en vervolgens kwam de 36 maanden borg vraag. Ik heb 4 maal gevraagd wat ze bedoelde en er werd echt bedoelt om het geld te storten zodat de huurpenningen elke maand er vanaf gehaald werden.

Ik ben nu enkele maanden bezig en tot nu toe geen enkel succes. De particulier verhuurd terwijl ik op weg was naar de woning vanuit NL, de makelaars reageren niet op faxen/emails, andere beloven en reageren daarna niet meer etc.. Bijna niemand heeft bijv een digitale foto om per email op te sturen (scheelt weer een trip). Tja...Ik wil erg graag en heb ook verschillende sites gevonden om de huurmarkt in het gebied waar ik naar toe wil in de gaten te houden maar tot op dit moment geen enkel lichtpunten :(

Als iemand nog wat tips heeft om de verhuurder en/of zijn bemiddelaar gunstig te stemmen dan hoor ik het erg graag

Met vriendelijke groet,

Frans

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2005-07-28 00:24:07

Als je je e-mailadres privé aan mij opgeeft, kan ik bezien of er wat kan worden geregeld. Je verhaal klinkt nogal Kafkaësk.

Wim

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#7 Geplaatst: 2005-07-28 11:07:11

Hallo Frans,

Makelaars die niet reageren etc etc, wedden dat dit FNAIM aangesloten sujetten zijn. Grote sommen storten, zoals vele maanden huur vooruit, lijkt me riskant, de kans dat je ooit je geld terug ziet is m.i. geen 100 % Wat nog wel eens wil werken, ter plaatse enige tijd verblijven en via partikuliere advertenties in supermarkten en bij de bakker proberen aan woning te komen. Ook de plaatselijke burgemeesters zijn vaak een bron van hulp en bemiddeling. Doorgaans willen verhuurders wel degelijk nederlanders als huurder. Die staan erom bekend dat ze zich aan afspraken houden etc. De indruk wekken dat je vooral een woning zoekt waar je HEEL LANG wenst te blijven (ongeacht je werkelijke voornemens) wil ook wel helpen. Het lijkt me dat jouw garanties etc prima zijn, wie nu nog zeurt verdient jou niet als huurder. Serkte, Dit

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2005-08-02 12:14:08

Dit,

Plaatselijk verblijven is met vrouw en kinders niet echt makkelijk als je niets kan vinden en ik heb wat telecom infrastructuur nodig om mijn bedrijf te laten draaien. Ik kijk vooral bij paruvendu.fr daar staat genoeg maar men reageert slecht/weinig.

@wim : Ik had hem geplaatst maar die reactie is weer verdwenen. Mogelijk tegen de regels van dit forum?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2005-08-02 14:51:12

probeer eens www.seloger.com. Zelf vrij snel een 'appart' gevonden via die site.

argus

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2005-09-13 19:00:14

Ik heb het forum met veel interesse doorgelezen en besloten zelf ook maar eens een vraag te plaatsen.

Ik werk voor een nederlands bedrijf, waarbij ik wereldwijd online kan inloggen om mijn werk te doen. Daarbij heb ik ook nog mijn eigen online bedrijfje. Omdat het van mijzelf en mijn vriendin al lange tijd een wens is om in Frankrijk te wonen, hebben we besloten dat ik online vanuit Frankrijk zou gaan werken, en mijn vriendin ter plaatse een baan zou gaan zoeken.

Na een zoektocht ter plaatse heb ik zelf een mooi huurappartement gevonden in Flayosc, dat via een makelaar werd aangeboden. Vervolgens het appartement bezichtigd, gesprekje gehad bij makelaar, en vervolgens weer terug in nederland direct de benodigde lange lijst van papieren aangeleverd.

Maar helaas, ookal zijn alle papieren correct aangeleverd en accoord en is mijn salaris meer dan voldoende om de huur te kunnen betalen, toch kan ik het appartement plotseling niet meer huren omdat het nederlandse salarisstroken zijn en ik voor een nederlands bedrijf werk. Volgens de makelaar kan alleen gehuurd worden als ik salarisstroken van een frans bedrijf kan overleggen, of iemand in frankrijk/een fransman garant wil staan voor de huur. Tijdens mijn gesprek met de makelaar op zijn kantoor heb ik meerdere malen vermeld dat ik voor een nederlands bedrijf werk, en toen is nooit vermeldt dat een frans salarisstrookje/franse garantstelling een vereiste was om het appartement te kunnen huren.

Iemand een idee of dit normaal is en hoe ik toch nog dit appartement kan huren? Ik ken verder niemand in Frankrijk die als garantie zou kunnen dienen, dus dat is geen optie.

Groeten,

Oscar

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#11 Geplaatst: 2005-09-17 00:25:35

Volgens mij zit de makelaar hier goed fout. Hij maakt zich schuldig aan discriminatie. De huurwet van 6 juli 1989 zegt in alinea 2 van artikel 1 dat de verhuurder of de bemiddelaar zich schuldig maakt aan discriminatie als hij de huur weigert aan een kandidaat wegens afkomst, familienaam, geslacht, gezondheid, handicap enz. enz. tot aan etnische afkomst, natie, ras of godsdienst.

Ook kan nog worden verwezen naar het wetboek van strafrecht (code pénal), artikel L.225-1.

Wim

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#12 Geplaatst: 2005-09-17 10:46:10

aan Frans, Oscar en anderen,

Vreemd allemaal. Doorgaans is men reuze blij met NL huurders. In tegenstelling tot fransen, betalen de NL huurders wel trouw hun huur!!! Advies: probeer een gite voor 6 maanden te huren. Deze zitten niet aan al die extra eisen vast en de huurprijs is beduidend lager in de winterperiode. Hiervandaan kan je een zoektocht buiten de makelaardij om voeren. Over de franse makelaars is genoeg bekend, houd je er verre van!!! Een betrouwbare gite weet ik wel, omgeving Toulouse. Als het je interesseert mail me dan prive: CreaComInfo@aol.com Succes, Dit

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#13 Geplaatst: 2005-09-17 12:23:05

Oscar, Wim  en anderen,

Ter herinnering: mijn bijdrage aan dit onderwerp op 12 juli jl.

De makelaar heeft waarschijnlijk aan de eigenaar belooft dat in geval van verhuur, de eigenaar ALTIJD maandelijks het afgesproken bedrag van de makelaar krijgt (huur bedrag minus commissie en kosten). ALTIJD dus ook in geval de huurder (jij) niet de makelaar de maandelijkse huur betaald.

De makelaar wil zich nu op zijn beurt tegen "niet betaling door de huurder" verzekeren (daarvoor hebben verzekeringsmij speciale polissen). Zijn verzekeringsmaatschappij stelt eisen aan de huurder (aan jouw dus). In principe voldoe jij aan de eisen (regelmatig en voldoende inkomen). Alleen kan (wil)  die Franse verzekeringsmaatschapij niet vooraf controleren of de door jou Nederlandse gegevens kloppen (vervalste salarisstrookjes..., en of jouw financiële situatie "op orde" is (schulden etc). Ze weten niet of er financieel "verhaal" is te halen in geval jij een "slechte "huurder zou blijken te zijn.

Daarom dus weigering van de verzekering aan makelaar om te verzekeren, met als gevolg weigering van de makelaar aan jouw on te verhuren.

Weigering heeft niets met ras, nationaliteit etc te maken.

Wel met jou financiele situatie die men ( door gebrek aan info ) niet wil beoordelen als "stable et régulier"

De oplossing (die onzekerheid over jou financiële situatie wegnemen )zul je volgens mij "per geval" moeten vinden.

Misschien zijn er makelaars of "agents immobiliers die meelezen en  je een paar tips / ervaringen kunnen geven.

Groet Wim Vos.