Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Graag commentaar op installatie nieuwe waterleiding!

Auteur Bericht

avatar#2868
Gerard D.
Berichten: 15
Reacties: 72

#0 Geplaatst: 2005-07-13 07:32:37

Na veel ontwerpen te hebben gemaakt met de nodige aanpassingen denk ik nu een redelijk definitief plan gemaakt te hebben voor een nieuw aan te leggen wateraan- en afvoer. Graag zou ik jullie meningen willen horen! Mijn uitgewerkte tekeningen: Begane grond waterleiding - afvoer Eerste etage waterleiding - afvoer dwarsdoorsnede huis tbv waterafvoer dwarsdoorsnede huis tbv watertoevoer Meer info over het huis is te vinden op: villador.blogspot.com Alvast bedankt! Gerard D.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-07-13 14:12:31

Beste Gerard,

keurige professionele tekeningen, en alles voor zover ik kan zien volgens de gangbare regels wat betreft leidingdiameters en afschot. Commentaar resp. vragen:

1. De op het eerste gezicht onlogisch lijkende leiding naar de WC op de BG is OK omdat de leiding voor een goed stuk onder de grond, ja zelfs een betonplaat ligt.

2. Waar is de watermeter?

3. Diameter 25mm is bij koper geen standaard-diameter, maar hier gaat het om PE. Op goede overgang flex/Cu letten!

4. Wat is RDC in de afvoer? Is dit een afkorting voor de atmosferische compensatieleiding (contre désiphonage), die ik in de dwarsdoorsnede zie?

Zijn er nergens ontstoppingsopeningen (tampons de visite/debouchage) voorzien?

5. Leidingen keurig in kokers en nevenvertrekken gelegd (keukenleidingen in de buanderie). Doordacht!

6. Goot onder douchedeur erg praktisch.

 

Ook alles andere ziet er professioneel uit. Zijn dat je eigen tekeningen? Of die van je architect?

 

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet ... -

avatar#2868
Gerard D.
Berichten: 15
Reacties: 72

#2 Geplaatst: 2005-07-13 17:21:24

Bedankt voor je reactie en je complimenten!

Ik heb ze zelf gemaakt, als grafisch ontwerper ben ik dagelijks bezig met professionele tekenprogramma's, maar niet met technische (bouw)tekeningen. Dus ik heb ik nog wel wat te leren.

- De plaats van de watermeter is mij nog onduidelijk (er is er nml. nog geen!). Ik had begrepen dat ze die aan de rand van het terrein aanleggen. Of is dit niet normaal?

- RDC=naar Rez-de-Chaussee ;-)

- Er komen nog een of twee ontstoppingsopenigen, die was ik vergeten!

- Het leek mij inderdaad erg praktisch om een ruimte te hebben waar alle leidingen bijelkaar komen en je er gemakkelijk bij kan. Daarom heb ik ook de badkamer boven deze ruimte geplaatst (ook om de leidingen vanaf de boiler zo kort mogelijk te houden).

Hoe meer je klust.. hoe meer je weet (of was het toch andersom?)

Gerard D.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-07-13 18:00:00

Gerard,

het is het regionale waterleidingbedrijf dat de plaats van de meter bepaalt.

Vaak:

- in een schuur of stal

- bij grote percelen dicht bij de straat

en in ieder geval op vorstvrije diepte, ca. 60cm onder de grond.

Er is al meer over watermeters geschreven, ook hoe deze vorstvrij te houden (klinkt een beetje belachelijk, nu bij 28-30 grd in de Bourgogne) en wat van hen is en wat van jou.

Grafisch ontwerper - nu begrijp ik het!

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je klust hoe beter je weet wat je niet moet doen - of wat je de volgende keer beter kan doen. Ervaring uit mijn drie huizen.

avatar#2868
Gerard D.
Berichten: 15
Reacties: 72

#4 Geplaatst: 2005-07-13 18:23:52

Christian,

Ik wist wel dat het waterleidingbedrijf dit bepaalde maar ik nog niet van ze gehoord waar. Mijn huis ligt op zo'n 25m van de straat op 2100m2. En ik geloof niet dat ze in hun offerte (loopt trouwens via de 'Mairie') 25 meter leiding hebben opgenomen zonder dat te vermelden. Dus ga ik er nu even vanuit dat de meter aan de straatkant komt en dat ik die 25 meter PE-leiding ga leggen.

m.vr.gr.

Gerard D.

avatar#2868
Gerard D.
Berichten: 15
Reacties: 72

#5 Geplaatst: 2005-07-14 07:48:52

Aangepaste afvoer (i.v.m. mogelijke beluchtingsproblemen wastafels) met extra ontstoppingspunten....

afvoer (dwarsdoorsnede huis)

m.vr.gr.

Gerard

Villador

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#6 Geplaatst: 2005-07-16 08:02:46

Leuke site is dat over jullie ervaringen. Ik wou dat ik zo'n programma had om zulke mooie ontwerpen en schema's voor water en electriciteit te maken! Dat ziet er allemaal prachtig uit, ik ben jaloers! Technisch lijkt het me er ook zeer goed uit te zien, zonder dat ik me als expert beschouw overigens, maar ik heb ook het één en ander aan water en electriciteit aangelegd, hier in FR en je leert altijd weer veel van zoals anderen het doen.Ik wil absoluut niet betweterig zijn, maar probeer wat te leren voor een volgende keer, dus heb ik een paar vragen/opmerkingen:Dat gootje onder de douchedeur vind ik een prima idee, hoe wil je dat precies gaan maken? Bestaat daar iets "standaards" voor of neem je dat op in je tegelwerk?De aanvoerleidingen voor water zijn in 20mm en voor de aanvoer van kranen 16mm. Is dat noodzakelijk, wenselijk of ruim bemeten? Als er geen of nauwelijks gelijktijdige vraag is zou 16 of zelfs 14 toch ook wel voldoen? Bovendien zijn de doorvoeren van kranen doorgaans ook niet erg ruim bemeten, of is deze beperking niet van belang, zoals ik meen te weten.Je gebruikt 50mm en 110mm voor je afvoer. Siphons voor lavabo's hebben hier doorgaans een diameter van 30mm, van eviers, douche en bad van 40mm en afvoeren van WC's zijn 100mm. Is het dan wel nodig om ruimere pijpen te gebruiken?Ik hoor graag je reactie en véél succes natuurlijk, want het wordt nog een hele klus!.René

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2005-07-16 10:59:26

Beste René,

 

Op sommige van je vragen weet ik wel een antwoord:

 

Dat gootje onder de douchedeur vind ik een prima idee, hoe wil je dat precies gaan maken? Bestaat daar iets "standaards" voor of neem je dat op in je tegelwerk?

 

Er bestaan zeker 12 verschillende kant-en-klare modellen in RVS, kijk bijv. op

www.easydrain.nl

Deze worden in de vloer opgenomen, met hun bovenkant op dezelfde hoogte als de tegelvloer. Handig, al is de schuine plaatsing van Gerard niet mij eerste keuze. Wél is een beetje hoogte in of onder de vloer nodig, maar dat is bij Gerards praktische plaatsing van de badkamer boven de buanderie geen probleem.

Deze gootjes zijn in Duitsland, Zwitserland en (let op!) Griekenland en Turkije vrij gebruikelijk. In Nederland heb ik ze alleen in de betere badkamerzaken gezien.

 

De aanvoerleidingen voor water zijn in 20mm en voor de aanvoer van kranen 16mm. Is dat noodzakelijk, wenselijk of ruim bemeten? Als er geen of nauwelijks gelijktijdige vraag is zou 16 of zelfs 14 toch ook wel voldoen?

 

Gerard vermijdt hier de meest gemaakte fout bij leidingsystemen: beknibbelen op de diameter! Ik herinner mij goed het verhaal van iemand bij wie de douche heel miezerig begon te pieselen als iemand de WC doortrok of de wasmachine startte. Het installeren van een opvoerpomp was veel duurder dan meteen de juiste leidingdiameters leggen. Penny-wise and pound-foolish!

Voor een waterkraan is 10/12mm binnen/buiten voldoende, maar bij een badkuip of douche heb ik toch liever 14/16 of zelfs 16/18, en als gemeenschappelijke aanvoer zou ik dan 18/20 nemen.

20% meer diameter geeft 44% meer débiet, kost hooguit 10% meer aan materiaalkosten en veroorzaakt dezelfde plaatsingskosten.

Alleen bij lange warmwaterleidingen zou ik de diameter niet te ruim kiezen ivm. wachttijden op het warme water. Maar beter is het de warmwaterleidingen kort te kiezen, zie de praktische plaatsing van alle verbruikers rond Gerards chauffe-eau.

 

Bovendien zijn de doorvoeren van kranen doorgaans ook niet erg ruim bemeten, of is deze beperking niet van belang, zoals ik meen te weten.

 

De stromingsweerstand is steeds de optelsom van alle weerstanden in een systeem. De beperkte diameter in een kraan die over max. 15cm aanwezig is is inderdaad veel minder belangrijk dan die van een dunne leiding die 10 of meer meter lang kan zijn.

 

Je gebruikt 50mm en 110mm voor je afvoer. Siphons voor lavabo's hebben hier doorgaans een diameter van 30mm, van eviers, douche en bad van 40mm en afvoeren van WC's zijn 100mm. Is het dan wel nodig om ruimere pijpen te gebruiken?

 

Zelfde verhaal als bij de waterleidingen, nooit twee afvoeren van 50mm weer op een leiding van 50 aansluiten. En voor de aansluiting van de kleine 32- en 40mm-siphons op de 50mm-leidingen in de muur bestaan handige lijmloze manchetten – ook erg handig bij het ontstoppen.

Verder heb ik Gerard reeds erop gewezen dat 110mm in Frankrijk niet bestaat. De Franse reeks is 32/40/50/80/100/125mm, logarithmisch opgebouwd met een factor 1,25. (75mm bestaat ook nog).

 

René, Gerard en andere lezers: Mijn excuses voor de lengte van dit antwoord, maar ik wilde niet alleen recepten geven maar ook het ‘waarom’ toelichten.

 

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#8 Geplaatst: 2005-07-17 18:31:35

Christian wrote:

 

Gerard vermijdt hier de meest gemaakte fout bij leidingsystemen: beknibbelen op de diameter! …………etc.

De stromingsweerstand is steeds de optelsom van alle weerstanden in een systeem.  ………….etc.

Geheel terecht, ik zou hier het volgende nog willen toevoegen;

Als de hoofdtoevoerleiding te weinig débiet geeft dan houdt het op! Deze kan namelijk ook te lang en te dun zijn! Dat komt hier in Frankrijk op afgelegen plaatsen nogal eens voor. Dan helpen leidingen van grote diameter natuurlijk helemaal niets meer.

Een Engelse vriend van mij hier heeft dat en moest dus een voorraadvat nemen met drukpomp. Anders viel bij hem ook de druk weg als er meerdere gebruikspunten tegelijk werden geopend.

Test tevoren dus even of voldoende water wordt áángevoerd.

Rob.

-Hoe minder je weet hoe meer je beseft dat je nog veel kunt leren-  ;-)

 

avatar#5419
Dolf
Berichten: 3
Reacties: 2

#9 Geplaatst: 2005-08-05 15:10:21

Weet niet geheel hoe zo'n forum werkt, maar na een kwartiertje lezen weet ik al een boel meer over waterleidingen! Heb mooie tekeningen voorbij zien komen en erg nuttige adviezen!

Heb een boerderij gekocht in de Haute Saone, nabij Langres. Ik wil de waterleiding gaan aanleggen (nu alleen een wateraansluiting in het huis) en heb hier nul ervaring mee. Ben redelijk handig, maar dit nog nooit eerder gedaan.

Mijn vragen sluiten aardig aan bij de andere forumgasten:

1)op welk punt ga ik over van de hoofdleiding 16 mm buitendiameter naar 14 mm? Heeft aantal meters hier iets mee te maken?

2)Is er een stelregel die bepaalt hoe lang een 14 mm buis kan zijn (uitgaande van 3 bar)? Zo wil ik een buitenkraantje aanleggen, de afstand tot de geplande overgang van 16 naar 14 mm is maar liefst 10 meter. Is de drukval hierbij te groot?

3)Kan ik knel of soldeerkoppelingen onder beton gebruiken?

Zo nee, dan ben ik genoodzaakt een aantal parallelle leidingen neer te leggen in het beton, lijkt wat overdreven?

4)werkt flexibel koper of "star" koper beter?

5)Waar moet ik een aftappunt installeren voor de vorst in de winter?

6) Mijn Frans is nog niet up to date: hoe heet een mof, T-stuk, T-stuk met verloop (zowel 14 aftakking op een 16 buis, als een 16 aftakking op een 14 buis), de ribbelbuis waar je het koper in legt in het beton, een aftapkraan,?

Boel vragen. Ik hoop na de 2 klusweken in augustus, ook jullie van antwoorden te kunnen voorzien!

Groet,

Dolf

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2005-08-05 23:00:16

Beste Dolf,

van harte welkom bj de 'bricoleurs'! En welkom in de Champagne-Ardenne (of is het Champagne-Lorraine?).

Het leggen van waterleidinhgen is een eenvoudige klus als men een paar basisregels in acht neemt. Bijv. nooit een knelkoppeling toepassen op een plaats die later ontoegankelijk is, moeilijke solderingen op de werkbank doen en 'in het werk' alleen recht-toe recht-aan solderingen' maken.

Ik wil je vragen één voor één afhandelen:

 

 1)op welk punt ga ik over van de hoofdleiding 16 mm buitendiameter naar 14 mm? Heeft aantal meters hier iets mee te maken?

In verband met drukverlies zo lang mgelijk de grotere diameter gebruiken. Is vooral praktisch bij latere uitbreidingen. Alleen daar waar alleen één verbruiker zit de dunnere leidingen gebruiken.

2)Is er een stelregel die bepaalt hoe lang een 14 mm buis kan zijn (uitgaande van 3 bar)? Zo wil ik een buitenkraantje aanleggen, de afstand tot de geplande overgang van 16 naar 14 mm is maar liefst 10 meter. Is de drukval hierbij te groot?

 

Kan ik zo geen antwoord op geven, en ik weet geen stelregel, maar (zie boven) liever te lang de grotere diameter aanhouden. Ik heb een buitenkraan die door 7m 14mm-leiding bediend wordt - geen probleem.

3)Kan ik knel- of soldeerkoppelingen onder beton gebruiken? Zo nee, dan ben ik genoodzaakt een aantal parallelle leidingen neer te leggen in het beton, lijkt wat overdreven?

Soldeerkoppelingen wél als men voor het beton storten een drukproef kan doen. In beton is een leiding met mantel (gaine) aan te bevelen.

Knelkoppelingen nooit onder beton!

 

4)werkt flexibel koper of "star" koper beter?

Kwestie van smaak. Cuivre écrouie (star) is strakker te leggen, cuivre recuit (flex) is makkelijker te buigen. Maar cuivre écrouie

is ook uiterst makkelijk te buigen als men het te buigen stuk 'uitvlamt', i.e. rood stookt en dan afkoelt. Dat is mijn techniek. Redenering: zacht koper kan je nooit hard krijgen, maar hard koper wel zacht. Let ook op het prijsverschil.

5)Waar moet ik een aftappunt installeren voor de vorst in de winter?

Bij de meter, en als dit niet het laagste punt is, dan ook op het laagste punt (of alle laagste trajecten waar water kan blijven staan).

 

6) Mijn Frans is nog niet up to date: hoe heet een

mof  = manchon ,

T-stuk, T-stuk met verloop (zowel 14 aftakking op een 16 buis, als een 16 aftakking op een 14 buis),

= T 16/16/16, of T 16/14/16, of T 14/16/14 waarbij het middenste getal de 'poot' van de T aanduidt.

ribbelbuis waar je het koper in legt in het beton = gaine, aftapkraan = robinet de vidange.  

Succes met het waterleidingnet, en veel plezier in de Haute Saône'

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#2868
Gerard D.
Berichten: 15
Reacties: 72

#11 Geplaatst: 2005-08-09 22:45:48

Ik heb de afgelopen 3 weken de eerste werkzaamheden aan ons huis verricht. Wij zijn gestart met het aanleggen van de watertoe- en afvoerleidingen. Ik moet bekennen dat ik een foutje gemaakt heb in mijn schema, zoals ook al is opgemerkt door Christian. In Frankrijk hebben ze geen 110mm PVC maar moet je kiezen tussen 100 en 125mm. Ik heb besloten om de standleiding en de hoofdleiding binnenshuis 100mm te gebruiken en voor de buitenleiding naar het riool (±25m) heb ik 125 mm gekozen. Het graven van de geul (van 70 naar 140 cm diepte over een lengte van 25 meter) was een klus van 3 dagen! Zelfs met een gehuurde graafmachine. Dit kwam doordat de toch al harde kleigrond volzit met keien en stenen. Maar we hebben het uiteindelijk voor elkaar gekregen.

Wat betreft de wateraanvoer, heb ik vanaf de watermeter (die aan de rand van het terrein is geplaatst) een 25 meter lange PE-leiding (25mm) gelegd richting het huis. Deze komt nu in onze 'buanderie' boven de grond.

Klopt het trouwens dat er alleen maar PER leidingen van 16 en 12mm bestaan? Ik ben er eigenlijk vanuit gegaan (zie mijn schema) dat er ook 20mm PER zou bestaan. Als ik nu van 25mm PE naar 16mm PER overga, verlies ik veel debiet volgens mij. Er is mij verteld dat als ik een 'collecteur' gebruik, dat verlies best meevalt. Is dat zo?

Wellicht ten overvloedde, maar ik vermeld het toch maar voor de startende klusser: de prijsverschillen tussen de bouwmarkten is een stuk groter dan in Nederland. Bijv. die 25m PE leiding van 25mm is bij Mr.Bricolage bijna 2x zo duur als bij Bricoman (evenals de 125mm PVC leidingen).

Gerard D.

avatar#3055
dick87
Berichten: 0
Reacties: 8

#12 Geplaatst: 2005-08-21 10:08:16

Gerard D.,

Even een reactie op het verval in je rioleringafvoer (70cm per 25 meter). Je moet er voor uitkijken dat je verval niet te groot is. Normaal is 1cm per meter. Bij een groter verval loop je het risico dat je water zich sneller beweegt dan de meegevoerde zwaardere delen (lees: poep en papier) zodat die dan in de leiding kunnen blijven liggen. Een oplossing is op het laatst of halverwege een steile verspringing aan te brengen. Bij een heel groot verval (>25 cm per m) heb je natuurlijk geen probleem.

Dick87 

avatar#2868
Gerard D.
Berichten: 15
Reacties: 72

#13 Geplaatst: 2005-08-27 22:07:07

Beste Dick87,

Ik heb inderdaad niet vermeld dat het werkelijke verval 2cm per meter bedroeg. Wat, zover ik gelezen heb, een goed verval is. Dus 25m x 2cm= 50cm, plus 70 geeft 1.20m. De laatste ±20cm diepteverschil heb ik inderdaad in de laatste 50 cm verwerkt. Trouwens bedankt voor je opmerkzaamheid! De lezers moeten niet verkeerd voorgelicht worden...

Wellicht is het aardig om te weten hoe je het verval simpel kunt controleren...

Je pakt een (rechte) houten lat van 1 meter en maakt op het eind een blokje van 2x2cm vast. Als je deze lat nu met het blokje op de PVC-buis legt – met het blokje richting het laagste punt – en je legt nu je waterpas erop, moet deze precies horizontaal liggen. Verval is nu 2cm per meter!

Gerard D.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2005-08-27 22:17:48

Gerard,

Je pakt een (rechte) houten lat van 1 meter en maakt op het eind een blokje van 2x2cm vast. Als je deze lat nu met het blokje op de PVC-buis legt – met het blokje richting het laagste punt – en je legt nu je waterpas erop, moet deze precies horizontaal liggen.

 

Dat is heel professioneel! Zo doe ik het ook. Maar ik heb per toeval een afschot-waterpas gevonden, met libelletjes voor

0 - 0,5 - 1 - 1,5 etc. % afschot tot ik meen 4%.

Eigenlijk niet nodig, maar leuk speelgoed voor grote kleine jongens.

Christian v.K.