Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Cursus Frans in Frankrijk, wat zijn de behoeften ?

Auteur Bericht

avatar#5402
Sacha dans le Lot
Berichten: 2
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2005-07-13 17:41:39

Hallo Frankrijkgangers Ik ben van plan binnenkort m'n eigen bedrijfje op te richten. Mijn bedoeling is om Franse les te geven aan Hollanders die nog maar kort/ of gedeeltelijk in Frankrijk wonen (in de Lot 46) en beter de Franse taal willen beheersen. Daarbij wil ik voornamelijk de nadruk leggen op conversatieles, naar ik meen dat daar bij de meeste mensen behoete aan is, dus geen ingewikkelde teksten ontleden, maar meer rollenspellen, luistertoetsen, Franse films bekijken en samen erover praten, daarbij natuurlijk uiteraard de nodige grammatica en woordenschat...Ik ben op dit moment bezig met een marktonderzoekje naar de specifieke behoeften van Nederlanders : niveau, inhoud, duur, budget en tijden...zodat ik beter kan inschatten hoe ik me kan organiseren. Uiteraard kunnen de reakties ook komen van mensen die niet in Frankrijk wonen, maar zich kunnen voorstellen waar ze behoefte aan zouden hebben ? Ik woon sinds 13 jaar in Frankrijk, volledig tweetalig...tot nu toe werkzaam in het Franse bedrijfsleven als communicatiemanager, in het bezit van een HEAO linguistisch diploma...Ook ben ik ge´nteresseerd in advies voor lesmethoden voor volwassenen. Alvast bedankt voor jullie waardevolle reakties !

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-07-13 18:16:10

Beste Sacha (nog niet geweten dat dit een feminine naam kan zijn),

kijk eens naar de website van Sylvain Lelarge. Zijn methode van 'frans leren zoals een kleuter het leert' spreekt mij erg aan (deze definitie is niet van hem maar mijn vrije interpretatie van dat wat ik van hem begrepen heb).

Mijn ervaring is (ik heb het Nederlands als volwassene geleerd):

- Conversatie, conversatie, conversatie.

- praten, vragen, en met de net gehoorde woorden doorpraten.

- Vak- en zakentermen leer je als je je in die kringen beweegt, met een basiskennis die het je mogelijk maakt de juiste vragen te stellen zonder op een andere taal terug te vallen. En de meeste vaktermen zijn toch uit het Latijn / Grieks / Engels afkomstig en daarom bijna internationaal.

- Leer de mensen het vertalen af.

Hoe wil je op een plek voldoende ge´nteresseerde Nederlanders bij elkaar brengen?

Succes!

Christian-le-bricoleur

ingenieur met Duitse achtergrond

avatar#5402
Sacha dans le Lot
Berichten: 2
Reacties: 2

#2 Geplaatst: 2005-07-15 12:29:28

Hallo Christian

Bedankt voor je gedetailleerde antwoord. Heb je misschien het adres van de website van Sylvain Lelarge ?

Ik wil me inderdaad vnl toeleggen op het praten, dat is waar de meeste mensen behoefte aan hebben hier.

Hoe de Nederlanders bij elkaar brengen ? Hier in de Lot, wonen echt

ontzettend veel Nederlanders en dit aantal stijgt op het moment heel

sterk. Verder ben ik van plan om misschien ook seizoenscursussen te

geven voor de Nederlanders die maar een paar maanden per jaar hier

wonen....maar de tijd zal het leren inderdaad !

Groetjes en complimenten voor je uitstekende Nederlands.

Sacha

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-07-15 16:29:55

Sylvain Lelarge heeft de website:

www.talenvoortalent.nl

CvK

avatar#5386
meerkat
Berichten: 1
Reacties: 8

#4 Geplaatst: 2005-07-17 14:38:55

Hoi Sacha,

kijk ook eens wat er al bestaat. Ik heb zelf ooit via tricolore http://www.tricolore.nl/ een cursus geboekt in Molitg in de Pyreneen. Deze werd georganiseerd door een Franšaise die al jaren in Nederland woont en was meer op vakantiegangers gericht. 

Later, toen ik in Frankrijk ging wonen ben ik in Cannes naar een echte talenschool gegaan en heb negen maanden 20 uur per week les gehad. Mijn doel was om in Frankrijk mijn carriere voort te zetten en dus op professioneel niveau te leren spreken en schrijven. Ik vond het leuk en nuttig om de DELF examens te doen A1 tot en met A6. Eenvoudige spreek en schrijfoefeningen met de voldoening van een diploma.

Alle leraressen hadden zo hun eigen stencils uit diverse boeken gekopieerd (ik weet niet of dat legaal is..)

Ik kan me voorstellen dat een thematische aanpak leuk is, hoe voer je een auto in, naar de dokter,  het franse schoolsysteem (voor ouders) Franse films en muziek, tuintermen, deze week in het nieuws, locale gebruiken, hoe richt je een bedrijf op, etc.

Meer een inburgeringscursus eigenlijk...

Ik weet ook niet of en hoe lesgeven gereglementeerd is in Frankrijk. 

Succes,

Meerkat

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2005-07-28 13:26:41

Beste Sacha,

Als alles goed verloopt verhuizen wij voor het einde van het jaar naar frankrijk. Mijn partner en ik hebben een basis kennis, maar we merken dat we flink te kort schieten als we in frankrijk zijn. Aangezien we niet wisten hoe lang het zou gaan duren voordat we een geschikt pand gevonden hadden, zijn we niet aan een dure cursus hier in nederland begonnen. Het leek mij verspilde moeite om kennis op te doen en deze bv. pas een jaar later in de praktijk te kunnen brengen. Nu ben ik heel erg op zoek naar iemand waarmee ik frans kan praten in nederland. Dus conversatielessen tot het moment dat we vertrekken. En ik zou heel graag in frankrijk ook iemand vinden waarbij ik op conversatieles kan gaan.

Wat ik dus bedoel te zeggen is dat ik persoonlijk behoefte heb aan de dienst die jij wilt gaan aanbieden. Helaas zit je niet in ons gebied (Allier). Ik wens je heel veel succes met je plannen. vr.gr Nike Hermsen

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#6 Geplaatst: 2005-07-31 00:31:57

Er zijn veel mogelijkheden om in Nederland (wat) Frans te kunnen spreken. Wat dacht je bijvoorbeeld van Alliance franšaise, die in alle grotere plaatsen een vestiging heeft. Kijk voor informatie op deze website op pag. http://www.infofrankrijk.com/pagina/Frans+spreken/745/#778

Wim

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#7 Geplaatst: 2005-07-31 11:02:31

reaktie op talen leren algemeen,

In veel gemeentes in FR heb je de zg AVF, vereniging die de ontvangst van nieuwkomers verzorgt. Deze AVF's verzorgen ook vaak taalcursussen, niet alleen Frans maar soms ook Italiaans, Engels etc. Kosten zijn laag. Ik geef zelf nederlandse les aan Fransen in dit kader. AVF is vooral interessant als de voorzieningen zoals al op de site genoemd zijn, niet direct in de buurt voorhanden zijn. Succes, Dit

avatar#5402
Sacha dans le Lot
Berichten: 2
Reacties: 2

#8 Geplaatst: 2005-08-16 11:28:06

Bedankt iedereen voor de waardevolle reakties. Ik ben van plan de

komende winter van start te gaan en krijg al een duidelijker beeld van

hoe en wat !

Groetjes

Sacha

avatar#6298
Monica
Berichten: 0
Reacties: 2

#9 Geplaatst: 2008-10-11 12:31:46

Hallo Sacha,

Vond je bericht uit 2005 via Google. Vraag me af wat er van de eigen bedrijf terecht is gekomen. Woon zelf in de lot en heb behoefte aan conversatielessen. Waar ben je gevestigd en heb je inmiddels wellicht een website?

Groeten Monique