Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hoog of laag BTW tarief

Auteur Bericht

avatar#5405
pailhares
Berichten: 3
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2005-07-27 11:04:19

Eerder plaatste ik dit bericht maar helaas deed ik dat in de verkeerde rubriek. Mijn excuses daarvoor aan alle medegebruikers van dit medium.   Aan ons huis zit een schuur vast en die wil ik laten verbouwen tot woonkamer. Er heeft al een deur gezeten tussen huis en schuur maar die is tijdelijk dichtgemaakt. Geldt voor de verbouwing tot woonkamer het hoge BTWtarief of mag dit tegen het lage tarief? In een eerdere offerte rekende de aannemer 5,5% maar in een aangepaste offerte kwam hij met het hogere tarief. Met als reden dat een schuur ombouwen tot woonkamer betekent dat je "nieuw" bouwt en dat daar het lage BTWregime niet voor geldt. Is er een aanpassing geweest in de wetgeving? Wordt de regelgeving strikter uitgelegd? Hangt het af van de plaatselijke inspecteur? En wie draagt de verantwoordelijkheid voor een correcte naleving van de regels: de aannemer of de opdachtgever? Dank voor alle reacties.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2005-07-27 18:15:33

De aannemer heeft gelijk. Zaken die als nieuwbouw kunnen worden aangemerkt, vallen onder het hoge tarief. Die regel bestond altijd al. Bij controle van het werk is de aannemer verantwoordelijk voor het geval hij ten onrechte het lage tarief in rekening heeft gebracht.

Wim

avatar#5405
pailhares
Berichten: 3
Reacties: 3

#2 Geplaatst: 2005-07-27 18:30:49

Dank aan Wim voor zijn heldere reactie. Jammer dat er dus wel verschillend geinterpreteerd kan worden. Gezien de eerder reactie die ik kreeg van Dit: Volgens mij geldt het lage tarief, mits de totale woning meer dan twee jaar oud is, en dat lijkt me het geval. Ik heb eens een verbouwing begeleid waarbij aan een vervallen schuurtje een compleet nieuwbouw woongedeelte is gezet, alles met het lage tarief. Toen het klaar was, sloopten we het schuurtje en er stond een nieuwbouw als resultaat, met laag tarief!!!.Werk ze, Dit  

Dus toch een aanscherping van de regels over wat oud is en wat nieuw? Of verschillende inspecteurs van de belasting-dienst?

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2005-07-28 00:14:33

Nee, geen aanscherping van de regels of nieuwe regels. Ook geen interpretatieverschillen bij belastingambtenaren. Alles wat riekt naar nieuw (vernieuwing/verbouwing is wat anders) of luxe, valt onder het hoge tarief. Zo vallen bij de verbouw van een keuken de plaatsing van het aanrechtblad en de montage van kranen onder het lage tarief, de inbouw van een vaatwasser of afzuigkap onder het hoge.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-07-28 21:29:56

Het geciteerde relaas van Dit lijkt mij een 'inventieve interpretatie van de regels', anderen zouden zeggen 'bedrog'.  Als je het risico wilt lopen ...

Ik handel anders.

Christian v.K.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#5 Geplaatst: 2005-07-29 11:07:27

reaktie op Christian le Bricoleur,

Inventiviteit en bedrog zijn zeer verschillende zaken. Ik ga ervan uit dat hij dat verschil goed weet. Zoals zeer beknopt beschreven in het 'verslag Dit' is alles volledig met medeweten en medewerking van de betreffende inspecteur gedaan. Aannemer en inspecteur hebben alles te voren volledig doorgesproken, daardoor liep het zo goed. Ik was er zelf namelijk helemaal niet opgekomen. Zoals alles in FR is interpretatie van regels door ambtenaren van zeer grote invloed. Het kan best zijn dat iets vergelijkbaars in het ene departement goed gaat en in het naastliggende departement helemaal niet werkt. Klein voorbeeldje. Indertijd trachtte ik voor een client een CU te verkrijgen, absoluut onmogelijk in een bepaalde hoek van de Haute Garonne (31), ondanks het feit dat alle voorwaarden in orde waren. Enkele km ernaast in de Tarn (81), een terrein wat eigenlijk nauwelijks ervoor in aanmerking zou komen (2 eerdere negatieve CU), een goede motivatiebrief, mijn persoonlijke toelichting bij DDE, en tegen ieders voorspelling in lag er na 5 weken een CU...Conclusie: regels zijn wellicht door heel FR gelijk, de uitvoerende ambtenaren verschillen heel erg en zaak is de juiste prsoon aan te spreken en vooral te betrekken bij je plannen. Ben benieuwd hoe Christian v.K. handelt, vooral als het wat moeilijker wordt (afgewezen vergunning, pietje zeurpiet ambtenaar aangetroffen, niet antwoordende diensten etc etc.) Ik sta altijd open voor de goede tips.  Doorgaans weten de aannemers hoe de declaration travaux ingediend moeten worden en hebben zij vaak ook het overleg met de inspectie. De opdrachtgever blijft overigens verantwoordelijk. Sterkte, Dit

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#6 Geplaatst: 2005-07-29 11:45:37

Goede toelichting van Dit op het btw-verhaal. Zijn laatste opmerking is in strijd met mijn ervaringen. Als de aannemer verkeerde (lage) btw-percentages in rekening brengt, is hij daarvoor verantwoordelijk. Vandaar dat ze soms ter zelfbescherming soms ten onrechte het hoge tarief berekenen.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2005-07-30 18:35:09

Het woord 'bedrog' slik ik weer in, ik blijf bij 'inventieve toepassing van regels'. Mijn excuses.

Dit, tot nog toe heb ik geen slechte ervaringen met ambtenaren, ook niet met aannemers. Integendeel, een aannemer wees mij erop dat een bepaalde ambtenaar het graag zus en zo wil hebben. En dan precies deze instructies opgevolgd.

Een andere mogelijkheid om het lage tarief toe te passen:

Materiaal voor een zelf uit te voeren karwei door de aannemer laten leveren die een groter werk doet,  vanzelfsprekend tegen het lage tarief.

Christian von Klösterlein

avatar#5361
bosmeer
Berichten: 1
Reacties: 5

#8 Geplaatst: 2005-08-14 21:43:41

Heren, zo te lezen hebt u heel wat ervaring wat dit BTW gedoe betreft. De aannemer is dus aansprakelijk als hij het lage tarief berekent terwijl het hoge van toepassing had moeten zijn. Maar wat nu als het andersom is. De aannemer berekent het hoge tarief terwijl achteraf het lage tarief van toepassing had moeten zijn?

Als alles doorgaat krijgen wij heeeeel veel met dit soort zaken te maken.

Bas en Wilma

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#9 Geplaatst: 2005-08-15 00:46:09

Sorry voor het simpele antwoord: gewoon vragen om een nieuwe factuur als je kunt aantonen dat de aannemer het bij het verkeerde eind heeft.

Wim

avatar#5405
pailhares
Berichten: 3
Reacties: 3

#10 Geplaatst: 2005-09-03 14:33:27

uit de verschillende antwoorden heb ik in elk geval een ding opgemaakt: hoog of laag BTW-tarief, de verantwoordenljkheid ligt bij de artisan. Vandaar dat ik hem gevraagd heb dit aan te kaarten bij de betreffende inspecteur. De artisan reageerde echter met het advies: "legt u zelf uw dossier voor aan de dienst" en hij gaf me daarbij naam en adres. Ik ben niet te beroerd om dat te doen maar vraag me af of ik het niet verloren moeite is. Is een particulier in deze wel een partij waarmee de fiscus wil/kan praten? In Nederland ga je immers ook niet als consument in debat met de inspecteur over de vraag naar hoog/laag btwtarief. Vergelijk het met het verlaagde tarief bij schilderwerk aan oude panden. Die regel kent Nederland immers ook. De opdrachtgever moet wel een verklaring tekenen maar de schilder rekent het lage tarief en wordt bij onduidelijkheid aangesproken door de fiscus. Iemand enig idee wat te doen in Frankrijk? Ervaring?

Dankjulliewel.

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#11 Geplaatst: 2005-09-03 16:23:10

De artisan heeft waarschijnlijk al in de offerte (als die gemaakt is) maar in ieder geval bij het opstellen van de factuur besloten dat het uitgevoerde werk voor hem in het 19,6 tarief valt. Jullie hebben destijds waarschijnlijk zonder voorbehoud betaald, wat in principe betekend dat je akkoord bent met de factuur en dus de 19,6. De artisan heeft vervolgens deze 19,6 aan de fiscus afgedragen.

Nu willen jullie aan de fiscus vragen (al dan niet via de artisan) om dit teveel betaalde geld  (verschil 19,6 - 5,5) terug te betalen.

Ik denk dat de fiscus ongetwijfeld zal willen onderzoeken, welk werk er nu precies is uitgevoerd, en wie er nu gelijk heeft. Weeg dus af of het handig is dat er een controleur bij je op bezoek komt.

Bovendien zijn er op TVA gebied ook "verjaringsperiodes" waarna men niet meer op een zaak terug komt.

Ik zou, voorafgaand aan een bezoek aan de fiscus, de zaak voorleggen aan een accountant (expert-comptable). Eentje die veel artisans als klant heeft, maar niet de betreffende artsan.

Groet.

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#12 Geplaatst: 2005-09-03 16:30:00

En ter info:

Op 30 aug heb ik in de financiële pers gelezen dat de 5,5 regel na 31dec05 waarschijnlijk niet verlengd wordt.

De Franse regering wil wel verlengen, maar er is toestemming nodig van de EU. De huidige voorzitter van de de EU (Engeland) heeft dit punt echter niet als agendapunt opgenomen.

Groet.

avatar#5405
pailhares
Berichten: 3
Reacties: 3

#13 Geplaatst: 2005-09-04 21:22:00

Dank aan Wim Vos voor zijn beide reacties. Wat betreft de eerste: sorry dat ik mezelf niet duidelijk heb uitgedrukt maar we zijn nog in het offertestdium, de klus moet nog gaan beginnen. Er is dus nog geen sprake van een nota. Mij gaat het nu vooral over de vraag of ik als consument me kan wenden tot de fiscus of dat deze gang is voorbehouden aan de artisan c.q. het bedrijf dat het werk uitvoert. In Nederland is dat laatste het geval, volgens mij.

Alweer dank voor de aandacht

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#14 Geplaatst: 2005-09-05 13:37:06

De artisan moet beslissen welk tarif hij toe moet passen, maar hij mag dit doen op basis van de informatie zoals die hem door de opdrachtgever is verstrekt. De opdrachtgever blijft dus wel degelijk verantwoordelijk voor de juistheid van de door hem verstrekte info (leeftijd huis, woonhuis ja / nee / gedeeltelijk etc).

Jullie huidige artisan heeft besloten (om welke reden dan ook) dat hij voor deze gehele klus 19,6 moet rekenen en dat geeft hij eerlijk en duidelijk voorafgaand aan in zijn offerte. (Hij weet dat zijn offerte hiermee 14% duurder is dan die van een concurrent die wel de 5,5 toepast, dus hij zal ongetwijfeld over de zaak hebben nagedacht)

Ik kan me moeilijk voorstellen dat jullie bij de fiscus iemand vinden die (na uitvoerige bestudering van de uit te voeren klus ....) de artisan toezegt op welke punten hij een hoog of laag tarief toe moet passen.

Als jullie er van overtuigd zijn dat de huidige artisan het "mis" heeft, vraag dan een offerte aan een andere artisan.

Groet, Wim Vos.

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#15 Geplaatst: 2005-10-18 11:23:25

Mbt BTW hoog / laag nieuwe info op de homepagina van vandaag van deze site. Mogelijk dus toch verlenging regeling 5,5 % na 31 dec 2005.

Groet.

avatar#7609
peterch
Berichten: 7
Reacties: 17

#16 Geplaatst: 2010-03-22 11:09:05

Wij hebben een offerte gekregen voor het plaatsen van een houtkachel.

Het betreft een nieuw huis en de BTW in de offerte is 5,5 %

Ik meen te hebben gehoord dat als het om een huis gaat dat ouder is dan 2 jaar het tarief van 5,5 % mag worden berekend en bij huizen minder dan 2 jaar oud het hoge btw tarief.

We hebben de leverancier van de kachel wel verteld dat het om een nieuw huis ging dus wij laten het maar zo.

Zou dit problemen kunnen gaan geven ??

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#17 Geplaatst: 2010-03-22 11:17:16

Peter(ch),

onze artisans legden ons een formulier voor waarop wij moesten bevestigen dat het huis ouder is.

Hieruit maak ik op dat de artisan dit bij zijn belastingverklaring of zo over moet leggen.

In jouw geval denk ik dat eerder de artisan dan jullie er moeilijkheden mee kunnen krijgen.

Christian von Klösterlein

avatar#7211
ronaldF
Berichten: 19
Reacties: 84

#18 Geplaatst: 2010-03-22 13:12:34

Peter,

Volgens mij klopt het wat Christian zegt, echter mijn ervaring is dat er ook later nog een een verklaring gevraagd kan worden (als de boekhouder van de artisan door heeft dat het formulier ontbreekt). Lijkt me moeilijk te weigeren.... Ik zou dus het verschil in btw-bedrag maar reserveren.

Groet,,

Ronald

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#19 Geplaatst: 2010-03-22 14:03:27

Sterker nog, bouwers zijn al wat voorzichtig geworden, want als de fiscus constateerde dat van nieuwbouw sprake was en de artisan het lage btw-tarief had berekend, dan moest de artisan het verschil bijbetalen en kon hij dat niet verhalen op de eigenaar. Nu is de eigenaar daarvoor zelf aansprakelijk en zal hij het verschil moeten aanvullen als is vastgesteld dat hij een onjuiste opgave heeft gedaan.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#20 Geplaatst: 2010-03-23 18:50:46

Inderdaad, Wim heeft helemaal gelijk.

Op een rekening van duizend euro's scheelt het toch maar honderdvijftig euro's of je laag of hoog tarief aanhoud, en sommige artisans zijn bang dat de klant nee zegt schijnbaar als ze het bedrag horen.

Ze schrijven dan 5.5.

Helemaal fout en te verhalen op zowel de artisan als de klant.

Zou dus maar gewoon de volle mep betalen. 

Frankrijk is geen nl waar je er met een waarschuwing afkomt, je zult er flink voor boeten voor zo'n grap, zowel artisan als klant.

Cees.  

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2010-03-29 09:49:35

Ingaande op het nieuwe artikel op de homepage over de keuken ;

Het is in principe altijd al zo geweest dat de keuken op 5.5% gefactureerd wordt alleen als die geplaatst wordt door een installateur.

Het lage btw tarief is er voor om de arbeidsplaatsen de kans te geven arbeid te vinden, en dat gaat niet op als u een keuken koopt en zelf plaatst.

Cees.