Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

vloer isoleren

Auteur Bericht

avatar#5411
remco
Berichten: 8
Reacties: 32

#0 Geplaatst: 2005-07-31 11:48:02

De schuur die ik tot woning ga omtoveren heeft op dit moment een aarden vloer (harde klei). Ik ga hierop een 10 cm betonnen (gewapende) vloer storten, maar wil hieronder wel graag enige isolatie aanbrengen (liever geen kruipruimte). Het vriest bij mij in de Aude niet zo erg hard, maar warm is het niet in de winter. Welke opties zijn interessant en vooral: welke R-waarde zou ik moeten realiseren?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-07-31 21:56:21

Beste Remco,

R = 1,5 ŕ 2 m2K/kW zou voldoende moeten zijn.

Het meest belangrijke is de bescherming van het isolatiemateriaal tegen bodemvocht.

Verder kan het afsluiten van de bodem tot meer muurvocht leiden. Want al het vocht dat de aarde door de vloer niet kwijt kan komt in de muren terecht. Niet voor niets zijn goed beluchte kruipruimtes de meest aanbevolen oplossing.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#3036
pieter
Berichten: 13
Reacties: 26

#2 Geplaatst: 2005-08-08 23:35:09

hoi Remco, in navolging van advies van Christian:

Ik zou eventueel kiezen voor een drainage rondom de muur aan de buitenzijde en de vloer isoleren met polystyreen. Neem een zware kwaliteit (drukvast).

Een dikte van 10 cm is overigens behoorlijk. Is de grond zettingsgevoelig? Denk er om dat klei als het vochtig is geheel anders reageert dan droog.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-08-09 08:47:50

Hallo Remco en Pieter,

je kan ook niet aan alles denken!

Ik was er bij mijn reactie vanuit gegaan dat er niet buitengewoon veel optrekkend vocht aanwezig is (des remontés capillaires) , maar alleen normaal grondvocht. Als dit toch zo is dan moet inderdaad gedraineerd worden!

Principe:

niet de gevolgen van vocht bestrijden maar iets aan de oorzaak doen. Anders is het, zoals de Ollanders zo mooi zeggen, dweilen met de kraan open.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft datje niet alles kan weten -