Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

doorslijpen stalen balkjes?

Auteur Bericht

avatar#3036
pieter
Berichten: 13
Reacties: 26

#0 Geplaatst: 2005-08-07 00:38:29

Ikwil in ons huis een trap maken van de benedenverdieping (voormalige stal) naar de bovenverdieping. De vloer bestaat uit stalen I-vormige balkjes ca. 160 mm hoog, dikte profiel ca. 6 mm. De balkjes zitten ca. 50 cm hart op hart en lopen van muur naar een grote balk halverwege, Tussen de stalen balkjes zit hout en soms ook beton. Ik wil twee of drie balkjes weghalen. Daarvoor moet ik ze afbranden of afslijpen. Wie heeft daar ervaring mee. Kan je dit soort balkjes met een slijpmachine afkorten? Moet je hiervoor ook een bouwvergunning aanvragen overigens?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-08-07 19:05:35

Beste Pieter,

een drager INP 160 doorslijpen is een hels karwei. Je hebt er een slijpschijf van min 230mm diameter nodig. De bijbehorende haakse slijper heeft eerder 2 dan 1,6kW.

Ik zou proberen iemand met een snijbrander te vinden.

Ik zou mij niet druk maken om een bouwvergunning, het is immers binnenshuis.

Christian v.K.

Ik ga ervan uit dat je de nodige voorzichtsmaatregelen weet te nemen. Alle lasten wegnemen, goed ondersteunen etc.

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#2 Geplaatst: 2005-08-08 22:26:18

Beste Pieter,

Christian heeft gelijk door te stellen dat het een stevig karwei is. Maar met een beetje geduld en -zo mogelijk- werken, van zowel onder als boven, is het wel een te klaren klus. Je moet geen haast hebben en redelijk stevige armen. De doorsnee haakse slijper die de bladen aankan van 230 mm en groter kan deze klus wel klaren. (huren kan bij Bo-rent en dat soort zaken).  Bij het kopen van de slijpschijven goed opletten dat je schijven koopt om te snijden en niet om af te bramen. Afbraamschuiven zijn veel dikker.  En geen diamantblad kopen.

Als je nog geen ervaring hebt en wilt gaan werken met een zware haakse slijper zou ik eerst even goed oefenen.

Loopt het blad vast dan heb je makkelijk een gebroken pols of hand, of een spontaan rondwandelend apparaat dat in een seconde je pols doorslijpt. Helaas heb ik met beide in mijn naaste omgeving ervaring opgedaan.

Bedenk ook goed van tevoren wat er gebeurt op het moment dat je balk doorgeslepen is. Kan het ding omlaag vallen? Raakt ie dan wat? Sta je eronder? etc. etc.

Een andere wellicht te overdenken optie is om de balken uit te breken door een sloophamertje te gebruiken. Als dat mogelijk is zou ik daarvoor kiezen.

Succes!

Jeroen B Rollancourt

avatar#3036
pieter
Berichten: 13
Reacties: 26

#3 Geplaatst: 2005-08-08 23:29:22

Beste Cristian en Jeroen, bedankt voor jullie reactie! Ik heb redelijk sterke armen, maar slechts twee polsen. Deze heb ik nog nodig de komende jaren voor veel kluswerk.

Het uitbreken van de balken is geen alternatief.

Weet iemand wellicht een persoon met een snijbrander die kan helpen?

We zitten in de Allier, vlakbij mazirat.

Zijn deze snijbranders anders ook te huur en te gebruiken zonder ervaring?