Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Asbest

Auteur Bericht

avatar#3045
philipFR
Berichten: 5
Reacties: 7

#0 Geplaatst: 2005-08-11 15:31:14

Vorige week hebben we een huisje gekocht in de Ardèche, in een bijgebouwtje ligt er onder de pannen asbesthoudende platen. Deze zijn nog in goede staat en vormen geen probleem voor de gezondheid. Maar toch zou ik die graag verwijderen. Mag je die platen zelf verwijderen? En waar moet men er dan mee heen?   Alvast bedankt voor uw reactie.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#1 Geplaatst: 2005-08-11 16:01:32

Jullie weten zeker dat dit asbest is, en niet de veelgebruikte betonplex platen?

In het geval van asbest zou ik bij de Mairie informeren voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verwijderen ervan.

avatar#5418
ines
Berichten: 5
Reacties: 6

#2 Geplaatst: 2005-08-11 16:22:03

Onze verkoper informeerde ons- en passant- bij de projet acte de vente over het bestaan van asbest d.m.v. een bijgevoegde (verplichte) rapportage. Ik heb toen veel gesurfd op het net om meer over asbest te weten te komen. Twee sites vond ik zeer informatief: www.vrom.nl (folder over alle aspecten van asbest) en www.fibrecount.nl (ook veel info).

Ik begreep uiteindelijk dat je als eigenaar niet verplicht bent om asbest te verwijderen. Zeker als asbest in goede staat verkeert, is er geen reden om het te verwijderen, je kunt er beter 'omheen werken', dat is veel veiliger. Je moet het denk ik wel goed identificeren voor opvolgende eigenaren etc., kortom ervoor zorgdragen dat niemand er aan gaat rommelen en daardoor wellicht een gezondheidsrisico loopt. Succes.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2005-08-11 22:14:35

Sinds september 2002 is het nodig om bij een verkoopakte van een onroerend goed een document te voegen waarop de aanwezigheid dan wel afwezigheid van asbest (amiante) wordt vermeld (alleen voor huizen van vóór 1 juli 1997). Het nut van het laten opmaken van zo'n asbestverklaring (constat) is slechts dat bij aanwezigheid van het spul de verkoper/eigenaar gevrijwaard wordt later van het verzwijgen van de aanwezigheid van asbest. De koper is op de hoogte en kan dus later niets meer claimen op grond van gebleken verborgen gebreken (vices cachés). C'est tout.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-08-13 08:50:18

Ik ben niet echt deskundig op dit gebied, maar volgens mij kan asbest met name gevaarlijk zijn als je erin gaat zagen en boren. Hele platen vooorzichtig optillen en verwijderen, zou ik zelf wel aandurven. Maar nogmaals ..........

avatar#2868
Gerard D.
Berichten: 15
Reacties: 72

#5 Geplaatst: 2005-08-13 19:58:41

Wij hebben ook onlangs een huis gekocht waar asbest in de dakbedekking zit (fibrociment). Dit is een asbest die in cement vastgebakken zit, dus relatief veilig. Maar wij willen deze ook binnen afzienbare tijd vervangen. Na veel hierover gelezen en gepraat te hebben hebben ik voor jou een aantal punten op een rijtje gezet:

- zolang de kwaliteit nog goed is (fibrociment heeft een levensduur van ong. 20 jaar) en de platen niet beschadigd zijn, levert dit geen direct gevaar op voor de gezondheid.

- het verwijderen mag nog (!) door een niet-professional gebeuren, zolang er maar enkele regels worden nageleefd. Bijvoorbeeld het goed (dubbel) inpakken van de platen met plastic na verwijdering.  Draag goede maskers (ik weet niet exact welk type).

- boor, zaag en breek de platen zo min mogelijk. Haal ze zo heel mogelijk weg.

- om stof te verwijden (het gevaarlijkste aspect van asbest) kreeg ik de tip om de platen nat/vochtig te spuiten voordat ze weggehaald worden. Het stof is dan weggespoeld.

- Het asbest-materiaal mag ingepakt naar een stortplaats (vraag aan de Mairie) gebracht worden (reken op ong. 300 euro per 1000kg). Iemand stelde ook voor om de platen te begraven, maar dat vind ik toch wat kort door de bocht.

Ik zou de platen niet zelf verwijderen, maar een specialistisch bedrijf inhuren hoeft ook weer niet denk ik. Wellicht kan je het aan een dakdekkerbedrijf vragen, en misschien willen zij het wel doen (is altijd goedkoper dan een specialistisch bedrijf). In mijn geval heeft de vorige eigenaar aangeboden om dit 'klusje' te klaren.

Veel succes!

Gerard D.

avatar#3045
philipFR
Berichten: 5
Reacties: 7

#6 Geplaatst: 2005-08-15 11:08:41

Hartelijk dank aan iedereen die reageerde op mijn vraag.

Gerard D. bedankt voor de bruikbare informatie, ik heb dezelfde platen. De voornaamste redenen dat ik nu al de platen wil verwijderen zijn ivm gezondheid en indien de wetgeving nog moest verstrengen en zo een boel meer geld zou kosten.

Hopelijk kunnen nog veel meer mensen gebruik maken van deze informatie.

Nu aftellen tot september om er eens in te gaan vliegen (op zijn Frans uiteraard).

Groeten Philip.

avatar#5418
ines
Berichten: 5
Reacties: 6

#7 Geplaatst: 2005-09-20 10:25:45

Wij hebben afgelopen week getracht de losse asbestplaten die in ons huis lagen bij de stortplaats aan te bieden. Tevergeefs, men wilde ze niet aannemen!

Ines

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#8 Geplaatst: 2005-09-20 10:46:55

was dat op de déchètterie van vauvillers? werd er ook een motivatie gegeven?

fons

avatar#5418
ines
Berichten: 5
Reacties: 6

#9 Geplaatst: 2005-09-20 11:30:27

Dag Fons,

Het was inderdaad in Vaulvillers. Asbest mocht de man niet innemen. Hij gaf als advies het in een vuilniszak te doen, klein te maken en het bij het huisvuil aan te bieden. Maar dat lijkt me niet netjes en wellicht gevaarlijk voor anderen. Maar wat ik er wel mee moet. Kun je het in Nederland nog wel inleveren wellicht?

Ines

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2005-09-20 16:16:54

Ga hier eens kijken

http://www.service-public.fr/

en tik in de zoekrobot "amiante" in.