Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Voorbehandeling gipsplaten badkamer

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-08-20 10:14:34

Beste klussers,   1. Welke voorbehandeling met welke verf  is nodig om een met gipsplaten (geen hydrofuge)+ polystyrène geisoleerde badkamermuur af te werken? We zijn van plan om te tegelen c.q. te verven.   2. Het plafond heeft wel hydrofuge gipsplaten. Is daar ook nog een voorbehandeling nodig?   Bedankt voor je reactie.   Arnold

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#1 Geplaatst: 2005-08-21 11:29:01

Als je gaat betegelen is het raadzaam om de platen te behandelen met een hiervoor in de handel verkrijgbare pasta.

Ga je schilderen, dan is het belangrijk dat er voldoende ventilatie aanwezig is i.v.m. de schimmelgevoeligheid van een latexmuurverf, of je moet een speciale schimmelwerende muurverf gebruiken, maar let wel, daar kan je nooit meer met een gewone latex overheen( onthechting- bladderen).

Hoe hoger de glansgraad van een latex, hoe beter deze is te reinigen maar ook dichter van structuur na droging, en beter toepasbaar in vochtige ruimtes.

Ook goed toepasbaar is een muurverf op natuurlijke basis bijv. van het merk KEIM, ik weet niet of dit product in fr, te koop is. Ook voor dit product geldt, dat als je eenmaal voor dit systeem hebt gekozen je bij dit product moet blijven.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-08-21 12:24:20

Beste Arnold, beste Karel,

ik heb gisteren opzettelijk niet op de vraag van Arnold gereageerd, omdat mijn eerste gedachte was:

Badkamer, daar neem je toch placoplâtre hydrofugé, oftewel Knauf groene tegelplaat.

Dus, foute ondergrond, komt noit meer goed. Gelukkig wist Karel wél een oplossing.

Wat ik ter overweging geef:

vroeger werden badkamers nooit tot aan het plafond betegeld. De laatste meter tot het plafond was steeds gesaust. Dit om tenminste een deel van de muren te laten ademen, niet uit zuinigheid. Tijdens het douchen neemt de gesauste muur vocht op, en dit wordt later weer afgegeven. Een met latex/acrylique (hoe glanzender hoe minder ademend) geverfde muur heeft deze vochtregulerende eigenschap niet. Condensvorming en schimmel is het gevolg. En de door Karel aangehaalde reinigingsmogelijkheid speelt bij muurgedeeltes boven de twee meter toch geen rol.

Het moeilijkste qua vochthuishouding zijn compleet betegelde badkamers. Die zijn alleen met een ruime beluchting condensvrij te houden (beluchting betekent steeds luchttoevoer op een laag punt, bijv. een rooster onder in de deur, en afvoer in of vlak onder het plafond). En dat wordt door velen weer als comfortbedervend ervaren. Gevolg: be- of ontluchtingsopeningen worden op de een of ander manier dicht gemaakt. Als men de openingen tenminste na het douchen weer open maakt! Ik haat muffe handdoeken etc. in de badkamer.

Sorry als dit belerend overkomt, maar industrieële warmte- en vochthuishouding is nu eens mijn vak.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -