Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

voegen van een maison a pierre

Auteur Bericht

avatar#5387
Ronald-Les Bachats
Berichten: 4
Reacties: 12

#0 Geplaatst: 2005-08-23 21:07:54

In het voorjaar heb ik de vraag gesteld hoe het beste een maison a pierre gevoegd kon worden. Ik heb op deze vraag talrijke adviezen gekregen waarvoor mijn grote dank. Ik ben voorzichtig begonnen met het verwijderen van de voegen van mijn terrasmuur met een pneumatische boorhamer. Daarna heb ik volgens het recept van Christian (waarvoor ik hem zeer erkentelijk ben) voorzichtig begonnen met het zetten van de eerste voegen. Ik moet zeggen dat het mij erg tegenviel qua tijdsduur. Ik heb over de eerste vierkante meter meer dan 2 uren gedaan. Daarna heb ik mijn techniek aangepast. Uiteindelijk voeg ik door met mijn linkerhand de voegspecie bij de voeg te houden en deze met een voegspijker met de rechterhand in de voeg te werken. Hierbij doet de duim van mijn linkerhand dienst als extra "voegspijker". Door middel van deze techniek duurt het voegen van 1 vierkante meter nu ongeveer een uur. Omdat de kleur van de voeg te wit was (3 emmertjes zand op 1 emmertje kalk) heb ik gele oxide gebruikt om de voegspecie op kleur te brengen. Voor genoemde verhouding gebruik ik 1 theelepel oxide. De kleur van de voeg is dan beige. Gezien het resultaat jeuken mijn vingers om de volgende vakantie de voegen van ons huis onderhanden te nemen. Ik heb voor de voorgevel nog 140 m2 te gaan. Ik kan iedereen aanraden, uiteraard indien noodzakelijk, zelf je huis te voegen. Het is leuk werk en het huis knapt er erg van op.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#1 Geplaatst: 2005-08-30 10:16:02

Hallo Ronald,

Ik kreeg onlangs een tip van iemand die het als volgt aanpakt. Bij de AH of elders koop je diepvrieszakken (stevig plastic dus) en maak er een 'slagroomtuit' van. Dus doe de aangemaakte specie in de zak, knip er een puntje af en knoop de zaak aan het andere eind dicht. Doe verder als de banketbakker en spuit of druk de specie in de grillige voegen. Zodoende valt niet te veel specie tussen bord en voegspijker op de grond bij knobbelige stenen. Van tijd tot tijd is de zak 'op' en begin je met een nieuwe zak. Succes Dit (met dank aan mijn tipgever) 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-10-09 11:01:56

Beste Oscar,

namens alle forumdeelnemers bedankt voor je complimenten! Dan weet je toch waarvoor je het doet.

De steiger op het dak:

De grootste problemen bij een steiger op het dak zijn

- de verdeling van de last op de pannen en de onderconstructie

- het beveiligen tegen het afglijden.

Laat een offerte van een professionele steigerbouwer of aannemer maken. Als die voldoende gedetailleerd is ben je al een stuk wijzer.

Laat je nooit verleiden vanuit een op het dak gelegde ladder te werken. Dat kan alleen voor kort en snel werk. En laat niemand op de steiger die ertegen opziet. Veiligheid is ook psychologie.

Mijn ervaring:

voegen van een oude gevel is een van die dingen die ontzettend veel voldoening geven.

Christian von Klösterlein

Passioné de bricolage - pas bricoleur par necessité