Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Testament opmaken, waar ?

Auteur Bericht

avatar#1832
hannel
Berichten: 1
Reacties: 12

#0 Geplaatst: 2005-09-16 17:07:16

Ik zit met een (luxe) probleem(pje). Ik heb al vele malen het gehele forum doorgelopen maar geen antwoord kunnen vinden. Wij, mijn vrouw en ik, bezitten een bescheiden appartement in Frankrijk (40). Tot op heden hebben wij nog steeds geen testament op laten maken. De reden hiervan is dat ik nog steeds geen goed antwoord heb kunnen vinden op de vraag:"moeten wij een Nederlandse of een Franse notaris inschakelen". Ik ben wel verwezen naar een Nederlandse deskundige voor advies maar deze berekent meteen een, wat mij betreft, forse uurvergoeding voor en informatief gesprek terwijl mijn persoonlijke situatie heel simpel is. Ouder echtpaar, in gemeenschap v.gdr. en drie meerderjarige kinderen. Wie heeft goede ervaringen en/of tips. Ik hoor het graag. groeten, Hannel

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2005-09-17 00:06:50

Je schrijft dat je het hele forum hebt nagelopen. Maar de meeste informatie is te vinden op deze website. Tik Erfrecht als trefwoord in en je zult een stuk wijzer worden. Gratis.

Wim

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#2 Geplaatst: 2005-09-17 10:29:38

aan hannel,

De vraag of je een NL of een FR testament nodig hebt, kan ik niet beantwoorden, wel ontstaan er problemen als het bezit in Frankrijk ligt. De Franse fiscus heeft dan nogal wat te zeggen erover.

De franse notaris geeft gratis advies. Je kunt dus rustig een uur met de notaris spreken zonder kosten. Pas als er een handeling wordt vericht, zoals een akte, een recherche etc dan wordt er volgens tarieflijst betaald. Zoeken jullie iemand in de omgeving Midi Pyrenees, dan weet ik een goede notaris, die ook engels spreekt en op dit gebied vaker opdrachten heeft. Mail mij prive: CreaComInfo@aol.com Succes Dit

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2005-09-18 23:20:51

Het antwoord van Dit is niet geheel correct. Er behoeven helemaal geen problemen te ontstaan als het bezit in Frankrijk ligt. De internationale wetgeving zegt dat het land waarin het onroerend goed zich bevindt, mag heffen. Er is een verdrag ter vermijding van betaling van dubbele belasting. Overleg met een Franse notaris over deze zaken is over het algemeen sterk af te raden. Er zijn slechts enkelen die van de hoed en de rand weten als het om internationale kwesties gaat. Lees de informatie nog eens na op de site onder Geld>Belastingen en de al genoemde pagina's over het Erfrecht.

Wim

avatar#1832
hannel
Berichten: 1
Reacties: 12

#4 Geplaatst: 2005-09-18 23:59:02

Ja sorry Wim, ik had duidelijker moeten zijn. Ik heb niet alleen het

forum maar ook de hele site doorgelopen. Zelfs je gehele boek heb ik al

meerdere malen doorgenomen en daar heb ik niet een direkt antwoord

geveonden op de door mij gestelde vraag, maar misschien heb ik toch

iets gemist.

Overigens wil ik gelijk even gebruik maken van deze gelegenheid om op

te merken dat ik bijzonder gelukkig ben met de gehele site.

Veel succes.

avatar#2878
jansen
Berichten: 2
Reacties: 74

#5 Geplaatst: 2005-09-19 17:39:34

Op basis van open bronnen met wat aanvullingen:

Erfrecht in Frankrijk

De Franse wetgeving aangaande het nalatenschap is ook van belang voor Nederlanders met onroerend goed in Frankrijk.

 

Dit is een uitwerking van het Franse internationale privaatrecht, dat m.b.t. onroerend goed uitgaat van de zgn. Lex Loci, de wet van het land waar het goed is gelegen.

 

Een en ander impliceert dat om een geldig testament te hebben men een Franse notaris dat testament moet laten opstellen, uitgaande van een woonplaats in Nederland, uitsluitend met betrekking tot dat Franse onroerend goed, c.q. eventuele banktegoeden aldaar.

 

Een Nederlands testament is derhalve géén geldig testament naar Frans recht.

 

De vraag is echter of U een testament nodig heeft of genoegen neemt met het wettelijke systeem, zoals hieronder beschreven.

 

Met ingang van 1 juli 2002 geldt er in Frankrijk een nieuwe wet ((Loi nº 2001-1135 du 3 décembre 2001 art. 1 et art. 2 Journal Officiel du 4 décembre 2001 en vigueur le 1er juillet 2002) welke meer rechten geeft aan de echtgenoot m/v, wiens partner overlijdt. Ook zijn er betere regels gekomen voor samenwonenden.

Frankrijk zal door deze inhaalslag meer in de pas lopen van andere Europese landen.

In Frankrijk was het tot 1 juli 2002 zo, dat na het overlijden van een partner de broers en zusters automatisch ook recht hebben op een deel van de nalatenschap van de overledene. En tot 1957 was het zelfs zo, dat neven en nichten nog voorrang hadden op de langstlevende partner.

 

Echter indien er geen kinderen of ouders van de overledene meer zijn, heeft de langstlevende partner na 1 juli recht op de gehele erfenis. Broers, zussen, neven en nichten worden dan dus uitgesloten. Dit geldt niet voor familiebezit.

 

Onderstaand overzicht geeft een beeld van de rechten van de langstlevende partner.

Situatie

Voor de wetswijziging

Na de wetswijziging

Kinderen voortkomend uit het huwelijk

1/4 van de nalatenschap van de overledene in vruchtgebruik

¼ van het nalatenschap in volledig eigendom ofVruchtgebruik op het totaal

Kinderen voortkomend uit een vorig huwelijk

¼ van de nalatenschap van de overledene in vruchtgebruik

¼ van de nalatenschap in volledig eigendom

Geen kinderen, wel ouders

½ van de nalatenschap van de overledene in vruchtgebruik (1)

½ van de nalatenschap in volledig eigendom (2)

Geen kinderen, noch ouders, maar wel broers en zussen

½ van de nalatenschap van de overledene in vruchtgebruik

Geheel in volledig eigendom (behalve helft van familiebezit)

 

(1) De helft in volledig eigendom als er nog maar 1 ouder leeft.

(2) ¾ deel in volledig eigendom als er nog maar 1 ouder leeft.

 

Er zijn mogelijkheden om de financiële situatie van de overblijvende partner nog gunstiger te maken: het maken van een testament, het afsluiten van een levensverzekering of het regelen van een ‘Donation entre epoux’ (gift tussen echtgenoten).

 

Een eventuele keuze tussen deze mogelijkheden hangt af van uw wensen, uw mogelijkheden en uw budget.

 

Zie ook: http://vosdroits.service-public.fr/particuliers/N171.xhtml?&n=Famille&l=N10

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#6 Geplaatst: 2005-09-19 22:26:04

Lieve mensen,

Het voorgaande bericht is prima en klopt voor het grootste deel wel, maar het is niet zo zinvol om al deze informatie hier te spuien. Alles staat namelijk op jullie eigen website, uitvoeriger en up to date. Gebruik toch vaker de zoekmachine en tik bijvoorbeeld Erfrecht in, of testament, of langstlevende enz. Het forum is bedoeld om te discussiëren over de zaken. De feitelijke informatie zelf is voor het grootste deel op de website te vinden.

Wim

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#7 Geplaatst: 2005-09-20 09:15:31

aan allen met vragen betr. testament,

Hoewel ik het met Wim eens ben dat Franse juristen niet de groep is waar je goede hulp kan verwachten heb ik bij toeval EEN uitzondering. Deze notaris heeft vrienden van mij goed geholpen. Het betrof een Nederlands-Engels stel met onroerend goed in Frankrijk en erfenis vragen onderling en vanuit hun respectivelijke nationaliteitslanden. (Ik garandeer niets, de info komt voor mij uit 2e hand, dus geen eigen ervaringen!)Hier de gegevens: Me Sassenot + Marc H.Erail de Riols de Fonclaire, 10 Gr Rue Lavaur te Lavaur (Tarn), tel0563831500. Spreken Frans en Engels. Succes Dit