Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Sorry titel vergeten. Onderhoud weg bij recht van overpad

Auteur Bericht

avatar#3113
Ronald(1956)
Berichten: 2
Reacties: 12

#0 Geplaatst: 2005-09-17 11:00:05

Na hevige regenval afgelopen zomer is de onverharde weg (bospad) naar ons Franse huis veranderd in een bijna onbegaanbare hindernis. Het pad is zo'n 500 meter lang dus bijna een onbegonnen zaak om zelf te herstellen. Ik zal eerst de eigenaar van het bos moeten zien te achterhalen voordat ik enige aktie kan ondernemen. Voordat ik er een heleboel tevergeefse energie in ga stoppen heb ik de volgende vraag: "Is de eigenaar van een weg of pad c.q. bospad verplicht onderhoud te plegen als er recht van overpad bestaat". Op google of andere mogelijke informatiebronnen heb ik helaas niets kunnen vinden. Wellicht heeft iemand reeds eerder een dergelijk probleem aan de hand gehad.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2005-09-18 19:51:14

Ikzelf heb een dergelijk probleem niet bij de hand gehad. Ik zou naar het gemeentehuis gaan en zien te achterhalen wie de eigenaar van bos en pad is. Normaal gesproken is een eigenaar verantwoordelijk voor het onderhoud van zijn bezittingen. Fatsoenshalve zou daarbij moeten komen dat extra zorg wordt gepleegd als er nog een recht van overpad heerst.

Wim

avatar#3113
Ronald(1956)
Berichten: 2
Reacties: 12

#2 Geplaatst: 2005-09-23 23:44:28

Ik heb de koopakte er nog eens op nagelezen maar

niets kunnen vinden over recht van overpad of onderhoud. Het is een pad

dat vanaf de openbare weg langs een weiland en vervolgens door het bos

omhoog gaat. Het bos schijnt eigendom te zijn van een

houtproductiebedrijf uit Lyon. Het is geen openbare weg maar meer

bedoeld als ontsluitingspad tbv houtvesters en de toegang tot ons huis.

De vraag is nooit actueel geweest totdat, door hevige regenval, het

redelijk onbegaanbaar is geworden.

Het gebruik van mijn kant levert geen enkele

schade, ik hobbel naar boven in een normale auto. Er rijden jagers in

jeeps en houtvesters met zwaar materieel dus daar kun je schade van

verwachten. Kortom, eerst maar eens naar de mairie tijdens ons volgend

verblijf.

Groeten, Ronald

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#3 Geplaatst: 2005-09-24 09:52:25

Overpad perikelen

aan Ronald,

Dit heb ik ook gehad. Op mijn terrein stond een schuurtje wat een ander toebehoorde. Op mij als eigenaar rustte de verplichting om het pad erheen te onderhouden. Ik deed dit zo dat de gebruiker er niet over kon piepen. In de praktijk kan een dergelijke situatie tot veel gezeur leiden. Gelukkig kon ik het schuurtje kopen en verviel daarmee dat recht. Als er in de akte niets te vinden is over een overpad, kan het volgende aan de hand zijn. Heel oude afspraken gaan soms over een 'chemin de service' een soort pad dat door meer boeren gebruikt werd om op hun land te komen, zonder dat er een duidelijke eigendomsvaststelling ligt. Hierover kun je soms in het kadaster iets vinden. De onderhoudsverplichtingen liggen dan bij de gebruikers gezamenlijk. Dit is thans geen officieel recht, maar stamt uit zeer vervlogen tijden, maar bij gebrek aan beter...Voorts kan het zo zijn dat er een recht van overpad ontstaat doordat er jarenlang gebruik van gemaakt wordt zodat er een soort gewoonterecht ontstaat. Handig is het om dit laatste alsnog te laten formaliseren via een notaris. Ik weet niet hoe de echte toegang tot jouw pand geregeld is, maar als je over een ander bezit moet gaan om bij je huis te komen, en er staat niets over in de koopakte, lijkt me dat een onrustige situatie. In mijn geval heeft mijn notaris vrij goed geadviseerd over alles m.b.t. overpad. Nog een zijspoor: ik heb een putrecht, mag dus water uit een middeleeuwse put op het land van mijn buurman halen!. Dit stond niet in mijn koopakte, maar was wel neergelegd in het kadaster. Ik hoop dat je er wat mee kunt, succes, Dit. 

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#4 Geplaatst: 2005-09-24 13:05:39

Ronald,

Ik blijf bij mijn al op een ander forum vermeld antwoord.

In principe is de "gebruiker" verantwoordelijk voor onderhoud en niet de eigenaar.

Maar er zijn in de eerste plaats verschillende soorten "overpad-rechten" (servitudes) en in de tweede plaats hebben betrokken partijen zelfs het recht het "tegenovergestelde" af te spreken.  DIT heeft gelijk ook de "door gewoonte" verworven rechten te noemen en het belang om de situatie te regularisern.

Kijk zelf ook nog even op google met de woorden als servitude, entretien, droit de passage.

Maak ook een afspraak met de notaris om uitleg te vragen voor JOUW geval.

Groet.