Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Regels fosse septique 2009

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-09-26 23:06:42

Hallo allemaal,   Ik ving laatst iets op over wijziging van de regels voor de fosse septique vanaf 2009 (dat duurt nog wel even, maar toch).   Weet iemand hier iets van?   Alvast bedankt voor een reactie,   Arnold  

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2005-10-06 14:34:45

Arnold,

De regelgeving en aanpak rond de afvalwaterzuivering in Frankrijk zijn zoals gewoonlijk weer uitbundig en gelardeerd met veelletterige afkortingen. Maar in het kort zijn volgens mij de volgende punten van belang:

- La Loi sur l'Eau (1992) verplicht alle Franse gemeenten om maatregelen te treffen ter zuivering van het afvalwater.

- Daartoe moeten gemeenten uiterlijk 2005 een "schéma directeur d’assainissement" opstellen, waarin onder andere staat welke gebieden op de riolering worden aangesloten en welke niet/nooit. Uitsluitend in de laatste categorie mag men dan nog een fosse hebben.

- De Franse norm XP-P16 603 (DTU 64.1) beschrijft de eisen waaraan een filiere d'assainissement non collectif oftewel een "eigen" zuiveringsinstallatie moet voldoen. Meestal betekent dit een fosse toutes eaux van minimaal 5000 liter waarin al het afvalwater (keuken, badkamer en WC) terechtkomt (in tegenstelling tot de oude fosse septique die uitsluitend WC water opving) en een drainageveld (epandage) of filter (lit filtrant) van voldoende omvang.

- In de wet staat bovendien dat de gemeenten uiterlijk 31 december 2005 moeten voorzien in een Service Public d’Assainissement Non Collectif (SPANC). Deze stelt waar nodig nadere eisen en heeft een controlerende en adviserende taak.

Dit alles betekent dat iedereen die niet op de riolering is of wordt aangesloten binnen enige tijd te maken krijgt met een controle vanuit de lokale SPANC. Zeker de wat oudere bestaande installaties blijken vrijwel alemaal te worden afgekeurd. Op welke termijn je dan wat moet doen hangt van de situatie en de SPANC ter plekke af. Daar zijn voor zover ik weet verder geen algemeen geldende richtlijnen voor.

Frankrijk kennende zal er best weer eens ergens iemand hebben geroepen dat na interventie van de SPANC uiterlijk jaar XXXX YY procent van de oude installaties zal zijn uitgebannen. Van dit soort verhalen raakt geen mens meer onder de indruk, zeker niet als je het volgende leest:

« 30 % de la population française n'est pas reliée à un assainissement collectif… et ne le sera jamais ! » rappelaient, récemment, des professionnels de l'assainissement réunis lors d'un colloque. Et les mêmes de noter que « aujourd'hui, sur 4,5 millions d'installations d'assainissement autonome existantes, 3,5 millions ne sont pas conformes ».

Daar gaat dus nog wel even tijd overheen...

Mijn persoonlijke advies: rustig afwachten en doorwateren tot de eerste controlerende instantie zich meldt, en in de tussentijd een spaarpotje opbouwen dat dikker is naarmate je ongeruster bent over de toestand van je huidige installatie...

Salutations,Jos