Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Huis in de winter niet bewoond

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-10-03 09:44:16

Chers amies francofils,   ongeveer tien maanden geleden hadden wij een discussie over het onderwerp 'Hoe laat men zijn huis achter in de winter ', toen nog in de groep 'huizen kopen', omdat deze klusrubriek toen nog niet bestond. Terugzoeken onder 'huizen kopen', onderaan kiezen 'berichten van het laatste jaar'.   Nu is het weer zo ver.   Ik wil daarom een aantal aanvullingen/correcties op mijn adviezen van toen geven.   1. WC vorstveilig Gebruik alstublieft geen auto-antivries (antigel) in de WC. 1/2 tot 1kg zout doet hetzelfde, kost minder en belast het milieu haast niet. Mijn excuses voor het slechte advies van toen!   2. Aftappen, aftappen! Ook een slanghaspel kan bevriezen, vooral de aansluitstukken van vaststaand naar draaiend. De onze is afgelopen winter kapotgevroren. Thermostaat-douchekranen lopen beter leeg als de slang afgekoppeld wordt. Vooral geen slang met 'lus' laten hangen.   3. Elektrische onderkast-boiler Deze boilers zijn meestal niet af te tappen. Maar de betere hebben een antivriesstand. Anders gewoon op de laagste stand aan laten staan. Kost weinig energie, omdat er geen afname is, en is in ieder geval goedkoper dan kapotgevroren.   4. Vorstgevoelige verf en lijm Wateroplosbare verf (alle muurverven dus, en veel andere moderne 'oplosmiddelvrije') zijn vorstgevoelig. Het bindmiddel werkt na bevriezen en weer ontdooien niet meer. PU-lijm (watervaste constructielijm die door schuimen spleetvullend is) wordt door bevriezen ook onbruikbaar.   5. Planten Dat weet iedere tuinliefhebber zelf. Wat moet naar binnen ...   Maak een checklijst. Ik heb drie checklijsten: Vóór vertrek naar Frankrijk ... Vóór vertrek uit Frankrijk Voor het laatste vertrek uit Frankrijk vóór de winter.   N.B. Alles wat ik steeds mee moet nemen (vooral sleutels, wegenkaarten en klusboeken) blijven thuis in een aparte 'Frankrijk-koffer', een afgedankte attaché-case, en in een kamer heb ik een apart Frankrijk-hok, waar wij alles neerzetten wat de volgende keer mee moet. Als iemand mij nu zegt dat ik naar Frankrijk moet kan ik bij wijze van spreken binnen tien minuten vertrekken. Het is net zoals bij mijn zakenreizen: de koffer wordt niet gepakt, die staat altijd vertrekklaar.   Als iemand speciale ervaringen met bevriezen en vorstbeveiliging heeft dan zou het goed zijn die tot iedermans nut op dit forum te brengen.   Christian von Klösterlein

avatar#2868
Gerard D.
Berichten: 15
Reacties: 72

#1 Geplaatst: 2005-10-03 10:25:18

Christian,

Ik had i.v.m. dit thema even een vraagje over onze PE-waterleiding. Wij hebben onze watermeter bij de entree van het terrein, vanaf hier loopt een PE-leiding onder de grond naar het huis (ruim onder de vorstgrens van 70cm). Zoals je gezien hebt komt deze in de buanderie boven de grond. Op ongeveer 40cm hoogte zit een hoofdkraan. Nu is mijn vraag of dit stuk ook problemen kan opleveren bij bevriezen. Moet ik dit stuk extra isoleren? Of deze kraan juist open laten als de hoofdkraan in de watermeter gesloten is? Maar in alle gevallen blijft er toch altijd water in staan!

Gerard D.

avatar#1802
empyrée
Berichten: 4
Reacties: 78

#2 Geplaatst: 2005-10-03 15:50:41

Nog even een aanvulling;

Den ook aan het water wat blijft staan in de inlaat van de wasmachine en eventueel de vaatwasser !

Bij ons is vorige winter de inlaat van de wasmachine kapot gevroren........gelukkig geen kostbare geschiedenis maar wel zonde....

groetjes,

Sandra

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-10-03 17:40:48

Gelijk heb je, Sandra,

zie ook mijn oude mededeling:

Geplaatst: 10-12-2004

re: Hoe laat men zijn huis achter in de winter?

Bij mijn verhaal van 27-11 was ik vergeten op het aftappen van wasmachine en vaatwasser te wijzen.

Natuurlijk aanvoerleiding leeg maken door het afkoppelen van de waterslang, kraan zoals alle andere open laten staan. En dan de machine volgens voorschrift van de fabrikant aftappen, meestal via het pluisjeszeef.

Ik kwam erop bij het updaten van mijn huis-afsluiten-lijst met de laatste aantekeningen.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-10-03 21:54:54

Beste, een halve tot 1 kilo zout in het toilet, mij goed, maar hoe reageert de septische tank hierop?

avatar#3113
Ronald(1956)
Berichten: 2
Reacties: 12

#5 Geplaatst: 2005-10-05 01:11:05

Ik heb ook twee vervelende gevallen van bevriezing gehad, een

keukenboiler die dienst deed in de badkamer voor de

warmwatervoorziening aldaar. Gevolg natuurlijk een aardig waterballet.

Deze is inmiddels afgekoppeld omdat ik een butagas gestookte badgeiser

heb geplaatst.

Het tweede geval van bevriezing betreft dezelfde badgeiser. Ondanks dat

de binnentemperatuur 's nachts niet beneden de 15 graden is geweest, is

door de koude luchtstroom in de afvoer deze toch bevroren met alle

gevolgen van dien. Met een flinke dot lood heb ik de geiser weer

opgelapt. De oplossing in deze, stopkraan geplaatst en bij vorst 's

avonds de stopkraan dicht en kranen van de geiser openzetten.

Gr. Ronald

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2005-10-05 09:05:43

Gerard,

je vraag van 03-10-05 betr. de PE-leiding.

Als ik het goed heb loopt deze leiding vanuit de meterput vlak bij de straat met een beetje helling naar het huis toe en komt daar in de buanderie naar boven.

1. PE is vanwege zijn elasticiteit veel minder gevoelig voor kapotvriezen dan koper, maar de metalen 'appendages' zijn wél vorstgevoelig.

2. Alles wat onder de vorstgrens in de bodem zit (ca. 60cm) is onproblematisch

3. Jullie hebben áchter de meter, dus aan de 'huiskant' van de meter, zeker een aftap. Als je die (en natuurlijk de stopkraan in de buanderie) opent loopt het meeste water weg, maar er blijft water tot op het niveau van de kraan in de buanderie staan, ook in het stukje leiding dat boven de vorstgrens ligt. Om dit laatste stuk leeg te maken zou op het laagste punt van de leiding watermeter-->buanderie een aftap moeten zijn. Of je moet deze 'lus' leegblazen (!).

Principe moet steeds zijn:

Aftappen op het laagste punt! Zonodig op het werkelijk laagste punt een additionele aftap maken.

Gerard, verdere discussies voer ik graag via privémail met je, omdat het toch om een vrij specifiek geval gaat.

Christian v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2005-10-05 09:23:52

Beste Ronald,

bedankt voor je aanvulling.

... keukenboiler

Die zijn meestal niet af te tappen. De betere hebben een antivriesstand. Bij anderen gebruik ik de laagste bedrijfsstand als antivriesstand. Zonde voor de energie, maar een nieuwe boiler is duurder (over secondaire schade bij een 'waterballet' wil ik het niet hebben).

... binnentemperatuur 's nachts niet beneden de 15 graden is geweest, is door de koude luchtstroom in de afvoer deze toch bevroren.

Ik was vergeten het gevaar van tocht te noemen. Een remedie zou zijn de afvoer met een prop papier dicht te stoppen. Maar die kan je vergeten weer eruit te halen, met als gevolg ... (!) Mijn tante placht dit soort propjes van een opvallend touw te voorzien waarvan zij het andere uiteinde over de kraan legde. Je kón het dus bijna niet vergeten.

Bij een openhaard bij afwezigheid ook de rookklep sluiten, anders kan je ontzettende tocht hebben (een schoorsteen is nu eens gemaakt om tocht op te wekken).

Ik ken een geval (uit NL) waar tocht door een niet sluitende brievenbus een waterleiding tot bevriezen en springen bracht.

... oplossing in deze, stopkraan geplaatst en bij vorst 'savonds de stopkraan dicht en kranen van de geiser openzetten.Dit doe je dus als het huis bewoond is. In dit geval zou ik een andere oplossing kiezen.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2005-10-05 09:33:55

Ik wil nog even op de vraag van Yves terugkomen:

hoe reageren de bacteriën in de fosse septique op het zout dat men in de WC-pot gooit?

 

Ik heb geen ervaringen omdat ons huis bij de koop al op het openbare riool angesloten was, en ik heb ook nergens info kunnen vinden. Bij de stoffen die niet in de fosse septique terecht mogen komen wordt alles mogelijke genoemd, vooral aggressieve huishoudreinigers, maar nergens zout.

Wie heeft hierover informatie? Wie heeft ervaringen?

NB. Het weer opstarten van de fosse septique naar de 'hongerperiode' van de winter kan toch een lading 'eparcyl' of zoiets betekenen.

Christian v.K.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#9 Geplaatst: 2005-10-06 12:54:51

Re: een kilo zout in de fosse septique?

Het hangt natuurlijk een beetje van het systeem af, maar een redelijk recente " fosse toutes eaux" voor een gemiddeld huis is toch al snel 5 kuub oftewel 5000 liter. Rekenen we gemakshalve dat een liter water 1 kilo weegt, dan wordt de concentratie als we 1 kilo zout door de WC spoelen dus (1/5000)=0,0002 oftewel 0,02%. Ik denk dat de meeste mensen hun soep met een hoger zoutpercentage bereiden ;-)

Natuurlijk, voor een huis met heel veel WC's en geen fosse toutes eaux maar een fosse septique valt deze berekening anders uit, maar ik denk dat er in de meeste gevallen van zout weinig te vrezen is... anders zou zeewater geheel bacterievrij zijn.

Salutations, Jos

 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2005-10-08 11:18:34

Zijn er nog specifieke vereisten/tips voor het winterklaar maken van:

- een olie gestookte centrale verwarming, ik neem aan alle radiatoren en leiding leeg maken, evenzoals het warmwater reservoir. Of is het beter de radiatoren en leidingen met een anti-vries vloeistof af te vullen om roesten van de radiatoren tegen te gaan?

- de koelkast, als deze aan staat is de minimum vereiste omgevings temperatuur ongeveer 10 graden Celsius; maar als hij uit staat, kan er dan schade ontstaan als het vriest?

- de electrische aparatuur zoals televisie, computer, moet dat worden beschermt tegen de koude (wellicht ijsafzetting?)

Merci!

Ed

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2005-10-08 17:14:32

Beste Ed

Je radiatoren kan je beter afvullen met antivries dat special voor radiatoren gemaakt is.

De koelkast TV en Radio overleven de  de winter prima. Bij mij al 6 jaar)

Over het algemeen valt de temperatuur in huis ook wel mee.

Met een min/max termometer kan je het eens uitproberen.

_ 17 graden  buiten gaf bij mij - 2 graden in huis. ( en hoe lang is het zulke barre temperatuur?)

Tocht is veel gevaarlijker voor leidingen of aparatuur waar nog wat water in staat.

De discussie over de septic tank. Zout is niet goed! maar alle bleekmiddelen geven ook een verstoring van het evenwicht.   Over het algemeen geeft een septic tank problemen als hij niet constant wordt gebruikt. Er vormen dan "vellen"  en  "lagen" De winterperiode is dus een slechte voor de septic tank. Eparcil helpt zeker . Maar ik ben naar 5 jaar toch maar naar het Riool gegaan.

groet

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2005-10-08 21:33:11

Bedankt voor deze informatie Eric!

Groeten, Ed

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2005-10-09 12:09:19

Beste Ed,

je vraag over antivries in de CV is reeds door Eric beantwoord. Wij hebben dat ook zo gedaan. Het systeem afgevuld met een water/antivries-mengsel met een stolpunt bij -15grd. Een lager stolpunt is niet aan te bevelen omdat het mengsel dan te viskeus wordt (slechtere omloop en minder warmteoverdracht).

Maar er blijft een vraag:

Zet je de verwarming dan helemaal uit? Volgens mij bestaan er drie alternatieven:

1. Verwarming helemaal uit. Dan moet ook het warmwatervat in de ketel afgetapt worden. Dat moet dan, inclusieve alle bijbehorende leidingen, ook aftapbaar ontworpen en angelegd zijn.

2. Je laat de verwarming op een antivriesstand doorlopen. Onze besturingsunit (thermostaat mag je niet zeggen, dat is alleen éen van de functies) heeft een antivriesstand die de verwarming bij temperaturen lager dan +3grd of +5grd aan laat slaan. En natuurlijk alle thermostaatkranen ook op antivriesstand zetten (meestal een ijskristal-symbool).

3. Je laat de verwarming op de zomerstand doorlopen. Zo gek dat ook klinkt: zomerstand. Hierbij wordt alleen het warmwatergedeelte warm gehouden. Dit op de laagst mogelijke temperatuur afstellen, bij ons 30grd. Het warmwatervat hoeft dan niet afgetapt te worden, alle waterleidingen in huis wel.

Behalve voor de hele winter is dat ook een goede keuze bij korte afwezigheid in de koude periode, zeg maar een paar weken.

Als het warmwatervat niet aftapbaar is heb je de keuze tussen 2 en 3.

Voordeel: het huis koelt niet helemaal uit.

Nadeel: je stookt eigenlijk voor niets.

Wij hebben één winter oplossing 2 geprobeerd en één winter oplossing 3. Maar omdat bij (3) door een misverstand midden in de winter door de inspecterende chauffagiste op (2) overgeschakeld werd, kan ik niets over de brandstofverbruiken van de twee methodes zeggen. 

Wie heeft er ervaring mee of weet een slimme oplossing?

Bedankt voor elke input!

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2005-10-09 16:25:28

Beste Christian,

Inderdaad gaat de verwarming helemaal uit, dus alternatief 1.

Dit niet bewust uit kosten oogpunt, echter door onregelmatigheden in het electriciteitsnetwerk bij slecht weer is de kans redelijk groot dat een van de aardlekschakelaars uit gaat of soms zelfs de parafoudre. Dit alles met name bij onweer.

Als wij er niet zijn is daar verder geen goede controle op door derden.  Een onverwacht buiten werking gestelde CV is dan onvoorkombaar. De ellende die dat zou kunnen veroorzaken willen we graag voor zijn. Vandaar zien we ons genoodzaakt zien alles uit te zetten, af te tappen, en verder zo goed mogelijk voor te bereiden op de koude.

We hebben onze waterhoudende systemen zo aangelegd dat ze volledig afgetapt kunnen worden, maar ik begrijp dat de CV beter met het antivries mengsel gevuld kan worden. Ik zal  bij Mr.Bricolage kijken of ze dat ook verkopen. Ik ken het niet middel nog niet. Ik neem aan dat koelvloeistof voor de auto wellicht schade zou kunnen toebrengen aan een CV installatie.

Alternatief 2 zou mijn voorkeur hebben, als de situatie het zou toelaten.

Bedankt voor het gegeven advies.

Ed