Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Tuinhek

Auteur Bericht

avatar#2881
Paul Subelack
Berichten: 85
Reacties: 128

#0 Geplaatst: 2005-10-20 08:04:14

Graag zou ik advies willen over het bevestigen van een tuinpoort. De poort meet 2 keer 2,00 X 1,10 meter, het is de bedoeling dat deze wordt opgehangen aan een uit elementen opgebouwde pilaar welke wordt volgestort met beton. Alle werkzaamheden moeten nog beginnen. Hoe moet ik te werk gaan? Wat moet de afstand zijn tussen de 2 pilaren bij een totale lengte van de poort van 4.00 meter? Hoe hoog moet de poort boven de grond? Hartelijk dank voor de moeite van het beantwoorden. Met vriendelijke groet, Paul Subelack

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-10-20 09:43:02

Beste Paul

Ik heb een aantal hekken geplaatst op ons terrein in de Ardeche (harde rotsachtige grond) en dat viel niet mee. Eerst de plaats bepalen dan een gat graven van +/- 75 cm diep. (Is wel afhankelijk van de ophang punten aan de pilaar). In dit gat  stort je een laag van 30 cm beton prompt (snel hardend beton) en plaatst de paal in het midden en richt deze met een waterpas (van voor of achter en opzij) zodat hij vertikaal staat even vasthouden en na een paar minuten voorzichtig loslaten en een paar minuten uit laten harden. Daarna kun je hem volstorten met keizels/stenen of wat voorhanden is gemengd met beton. Staat als een huis.

Om de afstand van de palen te bepalen heb ik de hekken op de grong gelegd zodat ze goed aansluiten en dan meten hierbij de de afstand tussen de uiteinden van het hek en de pilaar +/- 3 - 4 cm aan beide kanten tellen en dat is de plaats waar de binnenzijde van de pilaar moet staan. De onderkant van de poort tussen de 6 en 10 cm van de grond. Hoop dat je er wat aan hebt. Groeten. Johan

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#2 Geplaatst: 2005-10-20 19:30:07

Cher Paul,

In aanvulling op Johan.

Vergeet niet de maten van de scharnieren mee te nemen. (Ik denk dat Johan dat bedoelt met 2 a 4 cm) Als je staldeurscharnieren gebruikt ben je al gauw een centimeter of 6 kwijt als je het hek tussen de palen plaatst. Afhangen van het hek aan de voorzijde van de palen zal weinig problemen opleveren.

Hoogte van onderzijde hek boven de grond zou ik mede af laten hangen van de vraag of je wilt voorkomen dat bepaalde dieren onder het hek door kunnen kruipen (honden!?) en van de eventuele hellingshoek van de ondergrond aan de zijde waarnaar  het hek opent.

Je kunt overwegen, als je het op prijs stelt dat het een zelfsluitend hek wordt, om de palen iets naar elkaar toe te laten hellen. Het hek sluit dan zichzelf als je het open laat staan.

Succes  met de noeste grondwerkzaamheden. (een pioche doet wonderen!)

Jeroen B Rollancourt

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#3 Geplaatst: 2005-10-20 21:53:06

Als het gaat om een polyester hek:

Hiervoor zijn er "uitschuifbare" scharnieren die je tot +/- 3 cm kunt verlengen. Ofwel om te kunnen "smokkelen" als de totale opening  net iets te groot is voor het hek. Ofwel om het "trucje" van Jeroen voor een zelfsluitend hek met "rechte" palen te realiseren.

Denk er bij PVC aan dat het in de zomer (warmte) uitzet.

Een "spleet" laten tussen de twee hekdelen van 10-15 mm (spleet afgedekt met sierlijst).

Vergeet je dit, dan loop je de kans dat je in de winterkou ge´nstalleerde precies sluitende hek zomers niet meer dicht wil.

Groet

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-10-22 09:28:23

Beste Paul,

als aanvlling op de reeds gegeven adviezen nog het volgende:

Bij de voorgestelde opbouw uit elementen (je neemt zeker die van pierre reconstituÚ) is het vaak nodzakelijk met een mal te werken, anders wordt de pilaar gauw scheef (= niet loodrecht) of krom. Ik zou dat zo doen:

Als de eerste twee elementen staan inwendig twee vertikale balken in twee tegenover elkaar liggende hoeken plaatsen en de vogende elementen erover heen 'reigen'. Is bij niet te hoge pilaren goed mogelijk. De balken worden vˇˇr het betonneren verwijderd.

Afstand van de pilaren en plaatsing van de gonds pour les pentures (de duimen voor de hengen) hangt ervan af hoe je de vleugels van de poort wilt plaatsen:

- tussen de pilaren

- tegen de pilaren

- in een sponning van de pilaren vallend.

Het is overigens steeds goed de poorten met gemonteerde hengen door middel van klosjes en wiggen te stellen en dan pas de plaats van de duimen de bepalen en deze vervolgens (met nog steeds de poorten op hun plaats) in ruim bemeten omgekeerd-tapse gaten te cementeren. Tijdens het uitharden van het cement worden de duimen met ljmtangen of krachtig plakband op hun plaats gehouden.*

Deze methode is, weliswaar toegesneden op het plaatsen van luiken, in ieder klusboek en in de catalogi van de bouwmarkten beschreven (Kijk onder gonds Ó sceller, gonds et pentures of placer des volets battants).

Succes ermee!

Christian von Kl÷sterlein

* het is goed de poorten na dit karwei eruit te tillen en de duimen goed schoon te maken, anders veroorzaken specieresten voortijdige slijtage. Geldt ook voor de ogen van de hengen. Licht invetten.