Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Gasvraag

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-10-30 15:07:57

Misschien een simpele vraag:   In frankrijk wordt als Gas-eenheid kWh aangehouden en in Nederland m3. Is een m3 ook 1 kWh en zo niet, hoe rekenen we dat om?   En klopt het dat water inderdaad bijna twee keer zo duur is als in Nederland? Waar vind ik die tarieven?

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#1 Geplaatst: 2005-10-30 18:02:44

Hallo,

kWh is een energie-eenheid. M3 is een volume-eenheid.

Totaal verschillende grootheden dus.

We kunnen hiermee nu gaan rekenen: 1 kWh = 3,6 mJ  (mega Joule) aan energie.

Aardgas (Hollands) levert 31,65 mJ per m3.

Frans aardgas weet ik niet maar zal daar wel niet zoveel van afzitten. Elk aardgasveld is trouwens in wezen verschillend.

Propaan levert 93,6 mJoule per m3

(Vloeibaar Propaan levert 50 mJ per kg. De afrekening is ook in kg.)

Propaan mag dan wel duurder dan aardgas zijn maar levert dan ook veel meer energie per eenheid. Butaan zelfs iets meer.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt, watervraag weet ik niet.

Rob.

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#2 Geplaatst: 2005-10-30 18:48:31

De tarieven voor het water vind je op de achterkant van de franse waterrekening ;-) of als je die niet hebt: op mijn rekening. Hoewel het idde bestaat om alle waterleveringen door de Groupe SAUR laten gebeuren, is de realiteit dat er een heleboel kleine regionale waterleveranciers zijn. Op mijn rekening vind ik samengevat (want de werkelijkheid is altijd ingewikkelder ivm allerlei toeslagen) de volgende bedragen: voor Abonnement € 24,45 per halfjaar en per m3: plm € 1,13. Daar komt dan nog 5,5% TVA bij.

De kosten zijn echter regio-afhankelijk en hebben o.a. te maken met de kosten die voor de zuivering moeten worden gemaakt. Kijk maar eens op bijvoorbeeld http://www.eau-adour-garonne.fr/prix_eau_c.html danwel http://www.premiumwanadoo.com/sigc/prix.htm, of www.siarl.fr/index_prix_eau.htm. Als je helemaal je hart wilt ophalen kun je bv googelen op "Saur prix eau" en je krijgt zoveel informatie dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Tenslotte, of water duurder is dan in Nederland weet ik niet, want ik ken de Nederlandse prijzen niet. In elk geval is het goedkoper dan wijn, hoewel wijn niet onder alle omstandigheden door water is te vervangen......

Ko

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#3 Geplaatst: 2005-10-30 18:53:04

En ik vergat misschien nog wel de belangrijkste link:

Op deze nuttige site:

http://www.infofrankrijk.com/pagina/Nutsbedrijven/89/#235

Ko

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-10-30 20:00:54

Rob, bedankt voor je snelle reactie. We gaan rekenen.

Ko, bedankt voor het waterantwoord. Het probleem is inderdaad dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. bedankt dus!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2005-10-31 15:30:16

C&M&K&S en Ko,

bij water niet vergeten dat de prijs per m3 in NL exclusieve zuivering is, in Fankrijk steeds inclusieve. Is ook logisch, want nagenoeg al het water dat men verbruikt komt op de een of andere manier weer in de zuivering terecht. In Frankrijk kent men niet de irreële berekeningen op basis van perceelgrootte, aantal slaapkamers of andere voor mij obegrijpelijke berekeningen, die ik in polderalnd tegengekomen ben.

Ik heb zelfs het sprookje gehoord dat bepaalde gemeenten de watermeters afgeschaft hebben en ook voor het waterverbruik een vast tarief per huis per maand berekenen, omdat water toch een 'eerste levensbehoefde' is.

Ook hier geldt ce qui n'est pas logique n'est pas français.

Christian von Klösterlein

PS. De waterprijs is inderdaad in de meeste Franse streken hoger dan de Nederlandse, ook als men de rioollasten op het verbruik omslaat. 2,50 Euro/m3 incl. TVA is in het Franse binnenland geen uitzondering.

Maar daarom afzien van een huis in Fankrijk?