Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

snoeien Laurier Palm van 40 cm

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-11-01 20:39:57

Hallo Tuinliefhebbers,   Vorig jaar hebben we 150 stuks Laurier Palmplantjes ŕ 30 cm geplant.  Nu zijn ze weinig gegroeid, maar ze zijn wel aangeslagen: er zitten nieuwe blaadjes en scheuten aan.   Vraag: moet ik dit jaar snoeien en op welk gedeelte van de plant/struikje?   Bedankt voor je reactie,   Gemma

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#1 Geplaatst: 2005-11-01 23:57:59

je hebt of laurier of palm of een mengeling geplant. maar wat is het nu?

fons

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#2 Geplaatst: 2005-11-02 10:28:21

laiurier palme is toch Buxus?

Wat betreft snoei: door een klein beetje korter/smaller te snoeien het haagje (want dat is het denk ik) in model brengen, dit stimuleert ook vertakking.

antonia

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#3 Geplaatst: 2005-11-03 08:03:30

Buxus of palmboompje kan prima klein en compact gehouden worden. je kunt haagjes, hagen en vormen b.v. meerdere keren per jaar 'scheren'.verder kennen we ook nog groenblijvende planten die in de volksmond laurier genoemd worden. deze worden ook veelal voor hagen of groene vakken gebruikt. eigenlijk heten ze laurierkers. hiervan bestaan soorten die sterk opgaand groeien en soorten die betrekkelijk klein blijven of klein gehouden kunnen worden. tenslotte bestaat natuurlijk ook nog de echte laurier waarvan de bladeren voor allerlei toepassingen gebruikt worden. dit is een groenblijvende opgaande grote struik of beperkte boom.fons

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#4 Geplaatst: 2005-11-06 10:40:51

lastig al die namen die je moet weten, frans/ latijn / nederlands. vooral als ik maar een of twee van de drie weet.

Laurier in het Frans:

Laurier-sauce = Laurus nobilis = “echte’ laurier, als keukenkruid te gebruiken

Laurier-palme = Buis = Buxus sempervirens =haagbuxus

Laurier-rose = Nerium oleander = oleander

Laurier-cerise = Prunus laurocerasus = laurierkers (voor hagen gebruikt, met grote bladeren)

Laurier-tin = Viburnum tinus , groenblijvend met bloemen in de winter

maar misschien zijn er nog wel meer...

Wat betreft de naam laurier-palme, wordt buxus in Zuid Nederlands niet ook palmboomje genoemd? Dat palm zal wel naar het palmpasen gebruik verwijzen, als de pastoor gewijde takjes uitdeeld voor achter het kruisbeeld.

Antonia

avatar#5377
Truze
Berichten: 3
Reacties: 76

#5 Geplaatst: 2005-11-06 23:39:32

Hallo Gemma,

sinds dit jaar snoei ik de Buxus maar 1 x, namelijk eind juni.

voorheen snoeide ik eind april en eind september.

De buxus staat er prachtig bij.

Snoei niet bij warme zonnige dagen. Dan krijg je gauw schroeiplekjes.

Met een hand-buxus snoeischaar maak je minder wondjes dan met een accu buxus schaar. Maar als je veel haagjes hebt is het bijna niet te doen om alles handmatig te knippen.

Ik snoei eerst de zijkanten zo dat de haagjes onderaan breder zijn dan de bovenkant. Daarna snoei ik een weinig van de bovenkant. Als je de haagjes een klein beetje taps houdt, kan het licht er beter van alle kanten bij en dat bevordert de groei.

Na de snoeibeurt ruim begieten met in het gietwater buxusmest. Tussendoor af en toe bemesten op dezelfde manier is ook niet overbodig.

Mooie takjes die je hebt afgesnoeid, kunt je heel makkelijk stekken. Rits de onderste blaadjes eraf en steek de takjes in een bak waarin een mengsel van potgrond en zand. Af en toe benevelen en laten staan tot volgend voorjaar. Daarna verpotten of uitplanten.

Succes.

Truze

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#6 Geplaatst: 2005-11-15 15:32:07

inmiddels ben ik de naam laurier palme ook tegen gekomen voor de laurierkers/ Prunus laurocerasus. Die wordt gebruikt voor hoge erfscheidingshagen, heeft grote bladeren en wordt minder subtiel gesnoeid dan de buxus.

In de dikte snoeien om vertakking te bevorderen, en later om het model er in te houden. In de hoogte als de haag de beoogde hoogte begint te naderen.

Je kan met een heggesnaar snoeien, wordt strak, maar met doorgeknipte bladeren die kunnen verkleuren aan de snijrand, of met een snoeischaar door de takken.

Antonia