Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

betonmolen

Auteur Bericht

avatar#5411
remco
Berichten: 8
Reacties: 32

#0 Geplaatst: 2005-11-03 11:14:40

Ik wil een betonmolen aanschaffen (electrisch). Nou zie ik niet al te dure bij de brico, maar of dat kwalitatief wat voorstelt... zo hebben die bijv. een kunststof tandwiel, terwijl als ik ergens dure zie zijn die met metalen tandwielen uitgerust.Wat is een beetje aardig merk in Frankrijk?NB. ik ga er de aankomende jaren vrij intensief gebruik van maken (o.a. betonnen vloeren en metselwerk tbv stal, huis, terrassen).

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-11-03 12:49:03

Beste Remco,

het is het oude verhaal:

Bij vaak gebruikt gereedschap kent de vakman maar een kwaliteit: de beste!

Ik heb geen ervaring met kunststof-tandwielen op betonmolens. Mijn betonmolen heeft een stalen tandwiel en op de trommel een grote stalen 'tandkrans' met kunststoffen beschermring. Deze was na het eerste jaar al gebarsten.

Denk bij een betonmolen ook aan de grootte. Hoeveel kan je in je eentje verwerken?

Grote molens werken kleine hoeveelheden niet goed door.

Ik heb een 150-liter-modell gekozen, werkt met hoeveelheden van 30 tot 150 liter, en kostte rond de 200 Euro.

150 liter beton kan je in een redelijke tijd storten, maar 30 liter voegspecie kan al hard zijn voor je de helft verwerkt hebt.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#2 Geplaatst: 2005-11-08 20:53:24

Best Remco,

In aanvulling op Christian. Neem alleen maar een ijzeren tandkrans. Een tandkrans van kunststof slijt erg snel. Let daarnaast op de wijze waarop je de betonmolen in diverse standen kunt vergrendelen. 

Dat gebeurt tegenwoordig meestal met een metalen schijf in het vlak van het grote draaiwiel waarmee je de trommel kunt kantelen. Deze schijf bevat een aantal standaard uitsparingen waarin een door de voet bediende nok valt.  Mijn molen moest ik van een tweetal extra uitsparingen voorzien om prettig werken mogelijk te maken.

Mijn molen heeft een inhoud van 160 liter. Prima als je veel specie tegelijk wilt aanmaken, wat aan de krappe kant als je een hele vloer of een balk wil storten. Voor de doorsnee doe het zelver volstaat een dergelijk inhoud wel zo is mijn ervaring.  Zelf ben ik erg tevreden over mijn Brico Depot aankoop van een drietal jaar geleden. (ik meende dat het merk Irbal was. Onlangs zag ik dat de Nederlandse Bouwmaat hetzefde Franse merk voerde als Brico Depot tegenwoordig heeft)

Groet,

Jeroen B Rollancourt 62