Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

zoutzure plavuizen

Auteur Bericht

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#0 Geplaatst: 2005-11-04 07:32:03

hoi allemaal.   ik heb al van christian begrepen dat ik boerenplavuizen met zoutzuur moet behandelen om er de kalkresten af te krijgen. nuvraag k me af of dat handiger is om hier in nl 1 voor 1 te doen of dat je dat beter kan doen nadat de vloer gelegd is en dan flink een zwabber (nou ja, voorzichtig een zwabber) over het geheel.   en als ik dat dan in frankrijk doe, hoe moet het dan met het spoelwater? dat kan waarschijnlijk niet in de fosse ook al is die toutes eaux???   groetjes,   marjorie

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-11-04 17:23:43

marjorie

Ik heb net een hele schoonmaakaktie achter de rug omdat ik een oude vloer aan het restauren ben en plavuizen heb gekocht bij een oude bouwmaterialen zaak.

Het beste kan je het met zoutzuur doen voordat je ze legt. . ( als het echt cement is) Tegenwoordig heb je ook goede middelen in de handel om cementresten na het leggen te verwijderen.

Probleem met zoutzuur is, los van de milliue belasting,  is dat je altijd met veel water moet naspoelen om alle zuurresten te verwijderen. Zeker met poreuse stenen is dat niet zo eenvoudig. Als stenen erg poreus zijn heb je zelfs kans dat ze na een aantal dagen loslaten van het cement.

Uit je vraag haal ik niet of je aan het werk bent met oude plavuizen? maar tip van een oudematerialen handel bij Autun is ze eerst goed schoon te maken met sterke soda, vaak heb je dan al geen zoutzuur meer nodig.

Bij mij zijn ze er weer "als nieuw" door geworden. ( zonder zoutzuur)

groet Eric

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#2 Geplaatst: 2005-11-05 07:55:30

hoi eric, het zijn inderdaad oude boerenplavuizen. goed idee van die soda, ik ga meteen inslaan en het dan maar in nederland stuk voor stuk schoonmaken... heerlijk, zo'n klusje voor de winter.... !!!

en waar zit die oude materialen handel bij Autun? wellicht voor ons ook iets om eens te gaan neuzen. en voor wat voor materialen kunnen we daar terecht?

groet,

marjorie

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-11-06 12:11:22

Marjorie, 

Een prima klus voor onder de kerstboom! overigens een paar staalborstels doen na een soda bad ook wonderen.!

De handel is op de weg van Autun naar Marmagne, ongeveer 2 KM voor marmagne linksaf het bos in. (Moelijk te vinden,) maar ze hebben alle oude bouwmaterialen. ( steen) Ik heb er geen oud hout aangetroffen. Je moet wel een afspraak maken omdat meestal het hek dicht is.

Groet Eric

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#4 Geplaatst: 2005-11-09 08:04:22

k wacht maar niet tot onder de kerstboom, die komt er nl niet omdat we in het land van de kerstbomen (dwz de morvan) de kerstvakantie door gaan brengen...

de soda heeft het niet gered. ben nu met schoonmaakzaijn bezig om toch zolang mogelijk het werken met zoutzuur uit te stellen. 1 voor 1 de tegels in een bak met azijn en dan inderdaad de staalborstel. en grote stukken bikken. wat een troep!!! gelukkig is t mooi weer en kan ik gewoon buiten aan de gang. k hoef maar 25 m2 te doen!?!?!

ben blij dat ik dit in nl kan doen zonder mijn hoofd te hoeven breken over waar ik dat afvalwater kwijt moet.

de cassiere van de super kijkt trouwens wel raar als je 20 flessen schoonmaakazijn komt halen! en ik moet morgen denk ik weer voor eenzelfde hoeveelheid.

en dank voor de tip van de bouwmaterialenhanden. ook al hebbben we houtskeletbouw, je kunt nooit weten...

groet,

marjorie

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2005-11-11 00:54:58

Ik lees net de discussie over zoutzuur.

Als je naspoelt met gewone soda dan neutraliseert het zoutzuur en er

ontstaat koolzuur en keukenzout. Dat zout spoel je met water gewoon weg.

Maar ik vermoed dat je plavuizen poreus zijn, dus niet natuursteen. Ik

zou in dat geval niet te nat werken en met een vochtige dweil de

kalkresten wegboenen.

De zoutzuurdamp moet je niet inademen dat is slecht voor je slijmvliezen.

Overigens zoutzuur zit ook in onze maag en als je overgeeft dan weet je dat meteen. Gewoon een plens soda eroverheen.

succes, Hans

avatar#3209
adriaan
Berichten: 6
Reacties: 19

#6 Geplaatst: 2005-11-11 09:54:19

Ik ga er van uit dat majorie plavuizen bedoelt van gebakken klei. Voor alle duidelijkheid, want als het plavuizen van kalksteen zijn natuurlijk nooit met zoutzuur behandelen. Als het zandsteen is kan dit wel. Als je weinig verstand van natuursteen hebt kun je dat uitproberen door een scherfje van de steen in het zoutzuur te leggen. Als dat in een bruistabletje verandert heb je te maken met een kalksediment en mag je geen zuur toepassen. De meest toegepaste steensoorten in frankrijk zijn zandseensoorten en kalksedimenten