Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

bouw zwembad

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-11-06 12:10:21

Bonjour!   Het spijt me dat ik onderstaande ervaring niet in twee woorden aan u kan voorleggen. Misschien kunt u ons helpen. Zo niet: een gewaarschuwd mens telt voor twee.   In 2001 hebben wij een zwembad laten bouwen door een daarin "gespecialiseerde" aannemer. De constructie bestaat uit gewapend beton, waarop aan de binnenzijde tegelwerk is aangebracht. Na twee jaar verschenen de eerste roestplekken in het tegelwerk. Inmiddels is er roestvorming op veel plaatsen. Een expert heeft vastgesteld dat het hier om betonrot gaat (corrosion du béton), doordat het staal van de bewapening te dicht tegen de buitenzijde van het beton is geplaatst. Mogelijk is er ook niet de goede betonsoort gebruikt.   In 2003 hebben we de bouwer, t.w. Navarro Constructions te Toulon, van deze schade in kennis gesteld. Twee jaar lang zijn we met loze beloftes (de heer Navarro zou zelf langs komen, maar had het reuze druk) aan de lijn gehouden. In een aangetekende brief hebben we onlangs een beroep gedaan op de 10 jarige garantie voor bouwwerken (garantie décennale). Hierop ontvingen we de mededeling dat het dossier is overgedragen aan een schade-expert, die in opdracht van Navarro de zaak verder zal afhandelen.   Het behoeft geen betoog dat we in de bevindingen van deze partijdige expert weinig vertrouwen hebben. Temeer omdat we inmiddels vernamen dat Navarro Constructions meer "slachtoffers" heeft gemaakt.   We hebben grote belangstelling voor uw ervaringen op dit gebied. Zowel met deze als met andere Franse aannemers. Ons is verteld dat er niets anders rest dan een (kostbare) juridische procedure, waarbij de advocaatkosten geheel voor onze rekening komen. Is dit juist?   Op deze prachtige zonnige zondag in de Provence had ik u graag vrolijker gestemd. Een andere keer dan maar.   Vriendelijke groet, Jape

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-11-06 14:04:57

Beste Jape,

vervelend, vervelend.

De technische kant is duidelijk, overduidelijk zelfs. Als op het oppervlak van beton of de afwerklaag (in dit geval tegels) roest ontstaat komt dat van binnenuit, van de wapening. Dit is steeds aan een bouwfout te wijten. Meestal niet goed gelegde of tijdens het storten niet op zijn plaats gehouden wapening, maar ook de werking van betontoevoegingen (verhardingsversnellers, het in NL bekende verhaal van Kwaaitaal-vloeren). Het effect van de verhardingsversneller was bij Kwaaitaal (of Kwaital?) pas na 10 of meer jaren te zien. Dus verwacht ik bij het Navarro-geval uit 2001 eerder foute plaatsing of fixatie van het ijzer.

Omdat het zoo duidelijk is zou ik dit door een onafhankelijke instantie in een rapport vast laten houden voor ik een juridische procedure zou beginnen. In Duitsland is de aangewezen instantie 'Der Betonverein', een vereniging die experts in dienst heeft om bij geschillen en kwaliteits-problemen onpartijdig en bemiddelend op te kunnen treden.

Ik zou op zoek gaan naar een vergelijkbare Franse instantie.

Succes en sterkte, du courage!

Christian von Klösterlein

- Hoe mer je weet hoe beter je beseft dat de niet alles kan weten -

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-11-10 12:52:46

Beste Christian,

Hartelijk dank voor je technische uiteenzetting. Daarmee geef je ons een steun in de rug bij het verhalen van de schade op de aannemer. Waar haal je toch de inzet en de kennis vandaan om deze en de talrijke overige vragen op dit forum zo deskundig te beantwoorden. Je verdient meer dan een pluim op je prachtige zonnehoed!

Ik ben naarstig op zoek naar een Franse equivalent van de genoemde "Betonverein".  In dit verband vernam ik ook dat je de rechtbank kunt vragen om een deskundige te benoemen die de oorzaak van de schade vaststelt. Heeft iemand daar ervaring mee? Is dat kostbaar? Heb je daar een advocaat voor nodig?

Het valt me trouwens op dat er zo weinig (= geen) reacties komen op het juridische deel van dit probleem: Hoe verhaal je de in de 10 jarige bouwgarantie (garantie decennale) vastgelegde rechten op een aannemer die alle klachten aan zijn laars lapt?

Of hoort die vraag wellicht op een ander forum thuis?

Vriendelijke groet, Jape

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#3 Geplaatst: 2005-11-10 14:33:48

reaktie op probleem heer Jape

Technische analyse van Christian is correct, lijkt me.

Op dit forum wordt niet zoveel aandacht besteed aan juridische zaken, met name als het goed fout gaat. Franse advocaten zijn, op een enkele uitzondering na die ik na zeer intensief zoeken in geen 6 jaar heb kunnen traceren, gewoon oplichters, Maffioso's dus. Wat je kunt doen is je wenden tot QueChoisir (consumentenorganisatie) die voor niet al te hoge kosten zaken voor je overneemt bij de rechtbank. Een onafhanelijk expert inschakelen is ook verstandig, hoeft niet zo duur te zijn. Je kunt overigens direct een claim neerleggen bij de verzekering die de aannemer heeft (heeft hij die??) voor dergelijke beroepsongelukken. Eerst de aannemer ingebreke stellen. Volgens mij zijn de procedures voor dit soort zaken af te wikkelen bij het Tribunal d'Instance. Komt de claim boven een bepaalde som uit dan moet je naar de Grande Instance. Probeer in elk geval een advocaat te mijden. Stelt de procedure een advocaat verplicht, zie dan af van de procedure. Je advocaat laat je (vooraf) een dikke factuur betalen, pleit vervolgens ter zitting voor je tegenstander en het verdict levert niets op. Grote kans dat je de tegenpartij nog een forse schadevergoeding moet betalen bovendien. Ik wens je veel sterkte, Dit 

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#4 Geplaatst: 2005-11-10 19:34:24

Dit en anderen,

betreft: "Een onafhankelijk expert inschakelen is ook verstandig, hoeft niet zo duur te zijn. "

Bij mij weten, en uit ervaring (wel op een totaal ander vlak) is een zelf aangestelde expert niet meer onafhankelijk als deze niet aangesteld is door een rechtbank.

Met andere woorden, als het er op aan komt wordt deze expertisie van tafel geveegd, mocht de ganse problematiek voor de rechtbank uitgevochten worden. Wat ik dus bedoel, als de tegenpartij er een expert bij haalt, kan jij als benadeelde er ook één aanstellen. Doch is het de rechtbank die beslist een expert aan te stellen, dewelke als "onafhankelijk" beschouwd wordt.

Dus, als het echt niet anders kan, best door de rechtbank een expert laten aanstellen, anders bestaat het risico extra (en onnodige ?) kosten te moeten betalen, voor eventueel een expertisie die opzij geschoven wordt.

Dan, ook ik heb een hekel aan advocaten, rechtbanken en al wat er bij komt kijken, maar de zware woorden die Dit wenst te gebruiken, leg ik liever niet in mijn (of een ander) zijn mond. Maar het komt wel degelijk en spijtig genoeg zwaar in die richting. Vriendjespolitiek bestaat overal en advocaten weten als geen ander hun klanten te sussen met uitgeholde zinnen en belofteloze woordjes. Een 5 jaar durend gevecht (en zeker nog niet achter de rug) op de rechtbank met een tegenpartij leert me dat je enorm voorzichtig dient te zijn, alles 2- maal dient na te lezen en zeker bij je beslissing te blijven, want je proberen onderuit te halen doen ze toch (allemaal).

Persoonlijk ben ik bang, dat als Jape zijn probleem op de rechtbank dient uit te vechten, er een soort rasitische beslissing uit de bus zou kunnen komen. Niet om de moed in de schoenen te laten schuiven, maar gaat een Franse rechtbank niet in het voordeel van de Franse onderdanen oordelen ? Of zou ik beter maar zwijgen ?

Jape, een goede raad, als je in je recht bent, ga ervoor !

Je hebt verdomme( sorry) niet voor niets voor je centen gewerkt. Je hebt het gevraagde betaald ? Wel, dat ze dan degelijk werk afleveren.

Eventueel al gedacht aan het programma op TF1 ? Het noemt "sans aucun doute" en daar lossen ze exacte problemen op, dus best contact opnemen, als het echt niet anders kan. Is je Frans voldoende ?

Johan (Fr)

avatar#5351
Johan (Fr)
Berichten: 32
Reacties: 115

#5 Geplaatst: 2005-11-10 20:18:47

Hierbij de link voor het programma " sans aucun doute":

http://lachaine.tf1.fr/lachaine/programmes/emissions/0,,3215495,00.html

succes

Johan (Fr)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2005-11-11 13:33:14

Bonjour à tous.

Dank aan Dit en Johan voor hun reactie. Toch blijft in goed Frans het gevoel overheersen: "Quelle misère!" Net als velen van u zijn we (op latere leeftijd) naar Frankrijk gekomen voor klimaat, natuur en rust. En dan dit.

De eerlijkheid gebied bovendien te melden dat we in Nederland al geterroriseerd worden door een grote verzekeraar die (ook) geen schade wenst te vergoeden en ons al 13 jaar (!) in een eindeloze juridische procedure tot aan de Hoge Raad sleept. Wat dat kost wil niemand weten. Helaas kunnen we de mening van Dit over de advocatuur onderschrijven. De meeste kosten gingen en gaan op aan de (maffia)praktijken van de eigen advocaten.

Vandaar dat we niet in de eerste plaats denken aan een rechtszaak tegen een onwillige aannemer. We vroegen meer om uw ervaringen op dit gebied met deze (Navarro Constructions te Toulon) of andere malafide Franse bouwers. En of er manieren zijn om buiten de rechtbank een geslaagd beroep te kunnen doen op de verplichte 10 jarige garantie.

Ook vrezen we dat publiciteit in Franse tv-programma's ons vooral veel stress zal opleveren. Voor de Fransen gaat het hier om het luxe probleem van een vreemde Hollander die een zwembad laat bouwen bij zijn tweede woning. Terwijl in veel grote steden het oproer kraait en scholen, kerken en auto's in brand worden gestoken.

Dit is beslist niet bedoeld als een klaagzang. We hebben ook veel oog en oor voor de mooie dingen in het Franse leven. Maar als u ons helpen kunt, bijzonder graag.

Vriendelijke groet, Jape

avatar#5467
403 BERLINE
Berichten: 0
Reacties: 10

#7 Geplaatst: 2005-12-13 21:52:43

Misschien kan : ernst@vanderhorstadvocaat.com. u verder helpen.

met vriendelijke groet.

avatar#3228
casquil
Berichten: 1
Reacties: 20

#8 Geplaatst: 2005-12-14 12:02:53

Dag Jape,

dit jaar hebben we een zwembad laten aanleggen en ook wij hebben problemen met de constructie en overige niet nagekomen afspraken.

Onze verzekeringsmij Groupama is er achteraan gegaan. Ondanks dat het "zwembadbedrijf" falliet is gaat men nu in de slag met de verzekeringsmij van onze tegenstander.

Volgende week dinsdag hebben we de "rijdende rechter" aan de deur.

Wellicht moet je ook naar je verzekering stappen.

Dag, Boude.