Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Toiture "en lauzes"

Auteur Bericht

avatar#5458
Marcel Lcht
Berichten: 3
Reacties: 9

#0 Geplaatst: 2005-11-14 19:13:40

Beste medeforumleden, Heeft iemand ervaring met het vervangen / repareren van een toiture en lauzes? Ik heb het vermoeden dat er in "mijn" bouwval nogal wat lauzes verdwenen zijn. Is het mogelijk deze aan te vullen? Waar koop je lauzes en zijn ze te betalen? Of is het beter maar gewoon een pannendak erop te zetten? Marcel

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#1 Geplaatst: 2005-11-16 14:18:15

en lauzes?c' est qua?fons

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-11-16 14:44:48

Marcel,

een 'leien' dak is redelijk eenvoudig te renoveren/herstellen. Ze zijn bij bouwmaterialen handel eenvoudig te bestellen. Wel goed letten of de ondergrond (oude houten delen) nog goed begaanbaar zijn........

Via SYB (Toute Fair) zijn ze in ieder geval verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Succes!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-11-18 10:17:55

"Lauzes" zijn volgens mij geen leien (zoals wij ze kennen) maar dikke platte stenen die loei zwaar wegen.

Ik denk dat het niet zo eenvoudig is zo een dak zelf te heraanleggen.

Veel van deze daken waar lauzes oplagen worden vervangen door pannen chapeau en cannal.

Hiervoor moet de dakconstructie niet zo zwaar zijn.

Natuurlijk een dak met lauzes is vl mooier.

Uitzien naar een plaatselijke aannemer denk ik.

avatar#5466
frank11
Berichten: 0
Reacties: 6

#4 Geplaatst: 2005-11-20 17:13:23

Lauzes zijn leistenen 'plakken' van ca 20 tot 30mm dikte en worden geplaatst als normale leien. Door het grote formaat van de leien zijn ze inderdaad zwaar en niet zo hanteerbaar. Je zou een slecht dakvlak kunnen vervangen door een deze te beleggen met normale leien en de goede Lauzes te plaatsen op andere vlakken die hersteld zouden moeten worden.

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#5 Geplaatst: 2005-12-22 16:44:40

Mijn vraag is eigenlijk als die van Marcel, maar dan wel over de zwarte leitjes. Heeft iemand ervaring met het vervangen hiervan. Ik ben van plan mijn dak te renoveren cq te vervangen door nieuwe leien.

Groet.

avatar#4462
ps
Berichten: 2
Reacties: 33

#6 Geplaatst: 2007-04-09 23:36:20

Hallo

Wellicht komt deze reactie te laat.

Ik heb er wel ervaring met  en op mijn site: http://www.natuurstenenhuis.nl

is daar meer over te vinden. (zie pagina10 jaar geleden ben ik begonnen met lauzedaken te restaureren op ons huis...ik moet nog 1 dak een keer "doen". Ik heb een alternatieve methode bedacht die als voordeel heeft dat het dak ook onder lauze's waterdicht is. 

zie: http://www.natuurstenenhuis.nl/lauze's.htm

mvg

avatar#4462
ps
Berichten: 2
Reacties: 33

#7 Geplaatst: 2007-04-09 23:51:02

Hallo

Even een kleine correctie op mijn vorige bericht...is wat tekst "weggevallen"

Wellicht komt deze reactie te laat.

Ik heb er wel ervaring met lauze's en op mijn site: http://www.natuurstenenhuis.nl

is daar meer over te vinden. Ca. 10 jaar geleden ben ik begonnen met lauzedaken te restaureren op ons huis...ik moet nog 1 dak een keer "doen". Ik heb een alternatieve methode bedacht die als voordeel heeft dat het dak ook onder de lauze's waterdicht is hetgeen bij de authentieke lauzedaken niet het geval is.

zie: http://www.natuurstenenhuis.nl/lauze's.htm

De prijs per m2 uitgelegd is ca 6 euro m2 voor goede lauze's. Op het dak en met verrekening verlies (hakken etc. ) komt dit op een kleine 20 euro/m2. Of het beter is er een pannendak op te zetten is een kwestie van smaak (of wansmaak) maar vooral van moed, doorzettingsvermogen en andere nobele eigenschappen van de betrokkenen. Een lauzier (lauzelegger) is nauwelijks meer te vinden. Uitstervend beroep dus slecht enkele grootvaders die dit nog doen tegen afgrijselijk hoge tarieven. Geef ze eens ongelijk want het zijn wel kunstenaars. Een goed gelegd lauzedak is een fraaie bekroning van een huis. In sommige gevallen kan je in aanmerking komen voor subsidie.

Uiteraard moet de constructie wel het grote gewicht van de lauze's aankunnen ( ca.4 maal zo groot als gewicht van pannendak)

mvg

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2007-04-10 06:44:12

Beste Peter ps Vaandering,

daken die met lauzes gedekt zijn kom je nog regelmatig tegen in de alpenlanden (Oostenrijk, Zwitserland, Zuidtirool) en lauzes worden daar ook nog bij nieuwbouw en renovatie in historische dorpskernen toegepast.

Ik heb er de meest uiteenlopende waterdichte onderconstructies gezien. Omdat de grote platen meestal niet compleet plat zijn worden op strategische punten vaak ook kleine steentjes ter ondersteuning ondergelegd. Zodoende kunnen de lauzes niet 'wiebelen'.

Ik moet in mijn archief ergens nog een paar foto's hebben. Ga ik opzoeken!

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2007-04-11 12:25:45

Even een correctie op de zg. Lauze's. Deze leien daken zie je nog in heel Frankrijk, het is leisteen wat vn. vroeger/nog stamt uit de Lozère...een streek als je vanaf Montepellier Noordwaards rijdt op de A 75. men noemt deze dakbedekking ook wél als: 'Les toîts Ardoisières'. Dit nu veronderdstelt dat die dunne leien daken feitelijk uit een wat noordelijk gelegen landstreek komen nl. de Ardèche!. Hoe het dan Nu feitelijk IS vanuit een historie, ontrekt zich ook aan mijn beeld. Maarja ik ben hoe dan ook niet Frans Deskundige!

Dat dit andere 'lauze's' zijn wat je doorgaans aantreft in streken die Christian beschrijft en ook Peter Vaandering, verklaart zich uit het feit dat leisteengroeves in semi-alpine streken bestaan/bestonden.

Leisteen wat je doorgaans ziet zijn in gelaagde dekking is doorgaans veel minder dik, dan hier getoond op de site van ps. Het is nog steeds -die uit de Lozère - een prima dakbedekking gebleken, omdat de plaatjes een hogere weerstand hebben tegen vorstschade tov. gebakken (kleipannen).

Voor restauratie-werkzaamheden aan églises & chateaux wordt nog steeds de leien uit de Lozère geprefereerd! Tegenwoordig is dit natuursteen bijna niet meer te betalen en heeft men naar allerlei vervangers gezocht in keramisch gebakken vormen. Deze zie je dan ook veelvuldig toegepast en kenschetsen zich door een te egaal uiterlijk. De echte leien daken geven een totaal ander (mooier) aspect, maar verouderen juist erg sterk door mosvorming op plaatsen waar weinig zonlicht komt.

In de winter zal op die plaatsen juist door 'les intemperies' splijting door vorst ontstaan. De dikte van deze leien zal in't algemeen niet 4 à 7 mm overstijgen.

Voor de bekende gebakken 'Indre' platte dakpannetjes is deze 10 à 15 mm. max. en deze worden precies op de zelfde manier als bij leien gelegd!

De 'panlatten' zijn dus ook op onderling kleinere afstand gelegd als bij 'normale' dakpannen. De leien worden gespijkerd (niet rechtstreeks!), maar via metalen hoekjes op een diagonaal. De platte Indre pannetjes hebben aan de onderkant een uitstulping die achter iedere panlat aangrijpt.

Maar dakdekken is een vak apart, wat samenwerking vraagt met de timmerlui die de hele dakkonstructie op het in te zetten (dak)materiaal kiezen.

Dus Bommel hier peinst er zelfs niet over om tegen die vakkennis in te gaan als redelijk eigenwijze klootzak! -;)))

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2007-04-12 23:27:37

hier een fotootje van lauzes zoals ze in de correze gebruikelijk zijn, deze komen (kwamen) vaak uit een plaatselijke mijn, ik geloof bij Turenne maar dat moet ik volgende keer eens vragen, ben net terug uit LDF.

Het gewicht is inderdaad enorm, ik kwam op ruim 200 kg /m2 dus reken maar uit voor een dakje wat dat voor gewicht is. Bij mij waren de eikenhouten sporen van toch zo'n 20 cm dik een 40 cm doorgezakt in het midden. Vooral de inwerking van vocht is funest met zo'n grote belasting, dan zakt je dak zienderogen door.

Hier zie je wel lauzes van 3-4 cm dik. (niet bij mij trouwens, die waren ca 2 cm).

De lauzes worden hier direct op de dakbedekking gespijkerd, die van populierenhout is gemaakt, geen latjes, gewoon dekkend met grote spijkers.

zie link voor voorbeelden.

http://www.lacorreze.com/album_photoshr/toits/toits_en_lauzes.htm

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2007-04-13 01:03:23

Dus jeanpiere,

De foto's tonen dus precies wat ik ik in voorgaand stuk al betoogde nl. dat de dikte de Kwaliteit bepaalt. Dwz. hoe dunner hoe beter en (lichter) van vrijwel git-zwarte kleur in de schaduw dan. Hoe dikker, hoe minder de intrensieke kwaliteit zal zijn én dus ook hoe zwaarder de kap-spanten uitgevoerd moeten zijn om het geheel te kunnen dragen! Als je de keuze hebt tussen dikke leien 'pannen' of uit gebakken klei, zoals origionele 'Indre' tegeltjes, moet je realiseren dat deze maar 40 jaar meegaan! Bij dunne leien zo'n factor 5. Bij dikkere ca. 15 à 20 mm. ook 250 à 300 jaar maar wél met lekkage problemen want je weet nooit hoe wind en regen op die onregelmatige dekking inwerken!

Er is er dus een fundamenteel probleem, want die eikenhouten spanten en alles voor die kap-constructie werd gesneden uit vol hout.

Ergo wanneer de kap_constructie werd belegd met te zware belasting van 'pannen' zakt het dak gewoon door ipv. een rechtlopende daklijn.

Nu woon ik zo mogelijk in een nog 'armere' streek dan de Corrèze en weet je wat jeanpierre. Les fermettes werden hier belegd toendertijd +/- 200 jaar geleden met stro...oftewel riet in NL-verhoudingen. Die kapkonstructie kon dat makkelijk aan, maar....de metselaars van de Creuse gingen zich verhuren om de Boulevard d' Hausmann in Parijs te bouwen. Ondertussen moesten Vrouw en kinders zich meer dan 3/4 van een jaar alleen redden.

Lopend als slecht betaalde arbeider naar Parijs en weer terug (zo'n ruime 300 km van hier) en dan werden er eventjes nieuwe kindertjes gemaakt hoor door meneer de arbeider!

Dus contempleer ik hier nu maar even hoe het leven zo'n 100 of meer jaar geleden was!

Toen de 'vogels' in betere doen kwamen werd dat strooien dak vervangen door pannen of leien. Het gevolg was dat de kap geleidelijk doorzakte onder belasting en de muren dan? Die konden dat eigelijk ook al niet aan! Bij kerken hadden ze afgekeken dat je die uitwendig met zg. 'Steunberen' moest ondersteunen...anders trekstangen aanbrengen om het zootje keien in bedwang te houden.

Dus als iemand mij nog vraagt om een oordeel te vellen over een bouwkundige staat...dan zal ik dus maar zwijgen, vooral als de scheuren van min. 70 dikke keienmuren kris-kras verlopen. Want ik heb te vaak aan het handje van m'n wijlen vader meegelopen om niet te waarnemen, wat exakt de bouwkundige staat is van vele objecten die hier na jaren ineens als 'broodjes van de bakker' van de hand gaan in Buitenlandse Handen wel ter verstaan!

MHG van,

Erik.

PS: Er bestond vroeger een "hout-vademecum", daarin werden alle en meest exotisch tropische houtsoorten ook behandeld. Helaas heb ik dat niet (meer) maar gewoon toendertijd bestudeerd én ons gewone goed eikenhout kwam er beslist niet slecht af in eigenschappen tov. van tropisch 'Hardhout'.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2007-04-13 01:28:11

Voor Marcel,

Het beste, zowel financieel als qua tijd, als constructief gezien is het om een pannendak op te zetten of als je dat wilt imitatieleitjes die bij de bouwhandel te koop zijn. Een dak van lauzes is bijna niet te betalen doordat de arbeidskosten ontzettend hoog zijn.

Ik heb een dakdekker gevraagd die dit werk nog deed en hij vertelde me dat ik over vijf !! jaar maar eens terug moest komen, zoveel werk had hij want er waren er niet meer zoveel die dit werk deden.

Zelf ben ik ook van plan het lauzes dak terug te plaatsen en heb van diverse kleine huisjes in de buurt de daken opgekocht. Gewoon rondrijden en als je dakdekkers of een slecht dak ziet gaan vragen en praten. Soms mocht ik ze gratis meenemen, maar wel zelf erafhalen natuurlijk.

Heb dan nu ook lauzes genoeg maar ben nog bezig met het versterken van de constructie binnen in het huis alvorens het dak te gaan dekken. Want lauzes vind ik onvergelijkbaar mooi en zou het zelf jammer vinden als het verdwijnt, helaas is dat steeds meer het geval bij dakrenovaties. Begrijpelijk maar jammer.

avatar#4462
ps
Berichten: 2
Reacties: 33

#13 Geplaatst: 2007-04-13 21:48:52

De benaming lauze wordt in het algemeen gebruikt voor de dikkere (25 mm) platen van Schiste die vroeger los ofwel gespijkerd/ gedookt op het dakbeschot gelegd werden. De benaming ardoise wordt gebruikt voor het dunnere type plaat (plaatje) die meestal in een ruitvormige vorm gehakt wordt en op geheel andere wijze dan de lauze op het dak bevestigd wordt. Naar gelang de oorsprong is er nogal wat kwaliteitsverschil tussen lauze's.  De harde minder schilferige soort is uiteraard het beste, zeker als de platen relatief vlak zijn. Mijn ervaring is dat het leggen van een lauzedak voor een enigszins volhardend en niet te onhandig persoon nog wel te doen is (na enige oefening). De arbeidskosten zijn anders zoals al eerder gezegd, erg hoog.

Meestal betreft het een volledige dakrenovatie (spanten bijstellen, nieuw dakbeschot etc) en vervolgens na aankoop van de nodige nieuwe lauze's (vele oude zijn vaak niet meer geschikt om herplaatst te worden) kan het leggen beginnen. Op mijn site zijn enkele foto's te zien.  

http:/www.natuurstenenhuis.nl

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2007-04-14 12:24:22

Hier een leuk linkje over de lauze, geschiedenis e.d.

http://fr.wikipedia.org/wiki/Lauze_%28pierre%29

Het leggen is inderdaad tijdrovend, het beginnen is met uitzoeken op lengte.

Je maakt dus stapels van lauzes met gelijke lengte, je kunt ze bekloppen om te horen of ze nog goed van kwaliteit zijn, je hoort het vanzelf.

Goede geven een heldere toon, slechte een vreemde, de laagjes om het zo maar te noemen zijn dan niet meer aan elkaar verbonden en de lauzes vallen ook zo uit elkaar. Of ze zijn te dun en niet meer sterk genoeg qua mechanisch (je moet er ook nog een laddertje op kunnen leggen.

Van onder begin je met vlakke platen om de dakrand te maken, dan pak je de lauzes met de grootste lengte en dan begint het puzzelwerk.

Kijk maar naar de oude daken hoe ze dat gedaan hebben, naast elkaar en de volgende overlappend voor 2/3 deel met de punt in het scheidingsvlak.

Het is wat moeilijk uit te leggen maar kijk en leer. Iedere volgende rij lauzes is of hetzelfde of ca 10 cm korter, dat is dus ook de selectie die je bij het sorteren moet maken, lauzes 60 cm, 50 cm, 40 cm , 30 cm 20 cm, 10 cm. een beetje afhankelijk ook van de lauzes die je hebt en hoe ze vroeger hebben gehakt. Bij mij klopte dat vrij aardig.

Naar boven toe steeds kleinere lauzes totdat je in de nok aankomt. Pas op dat naastliggende lauzes niet te groot dikteverschil hebben want dan krijg je een gat en dus lekkage (bij inregenen of sneeuw). Het geheel moet goed dekkend zijn.

Dus: veel moed, veel tijd, sterke dakconstructie (berekenen !!!) en liefst een waterdicht dak zodat je kleine lekkages nog kunt opvangen. Dit waterdichte dak kan met dampdichte folie bereikt worden, wel dampdoorlatend maar niet waterddoorlatend of met plastic.

Met plastic heb je mogelijk condensatieproblemen, kijk daar goed naar of dit een goede oplossing is. Zelf heb ik het met dakleer gedaan en onder het dak  ruime ventilatiemogelijkheden gemaakt tegen condensatie (ik heb een dubbel dak oftewel een compleet koud dak).

succes, ik zal het resultaat ook nog eens laten zien.

avatar#4462
ps
Berichten: 2
Reacties: 33

#15 Geplaatst: 2007-04-20 17:30:48

vraag n.a.v. het laatste bericht

Hoe heb je de lauze's dan bevestigd zonder daarbij de waterdichte laag te perceren?

De lauze's moeten namelijk wel gefixeerd worden, zeker aangezien ze wegglijden ook bij leggen ervan maar zeker na verloop van enige tijd waarbij de fragiele onderlaag alsnog lekraakt.! Vroeger met deuvels of (gesmede) spijkers maar deze gaan dan wel door de waterdichte laag. Ik heb er een oplossing voor maar ben benieuwd hoe jij dat gedaan hebt

mvg

ps

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2007-04-20 18:49:29

Ik boor een gaatje in het dakleer, doe er een plugje in, (ik heb verschillende soorten pluggen, ook met een borst om de hoogte van de lauze iets aan te kunnen passen aan de naastliggende), doe er een beetje vloeibaar rubber op en schroef de lauze/lei vast.

Het dak is hierdoor redelijk waterdicht naar mijn idee, maar ik heb het dan dus ook zelf verzonnen.

Jij hebt het gedaan met een soort net over de waterdichte laag zo te zien op de foto's?

vrgr

jeanpierre

avatar#4462
ps
Berichten: 2
Reacties: 33

#17 Geplaatst: 2007-04-20 19:01:39

aan JP:

Ik heb dakleer en vervolgens styrofoam gelegd op het dakbeschot (nieuw). Daaroverheen gegalvaniseerd gaas over de nok  dat dient om de lauze's mbv rvs haken (zelf te buigen) aan te bevestigen. De lauzes hebben hier uitsparingen voor die vroeger dienden om de deuvels in te passen.

Het voordeel is dat er in feite twee waterdichte lagen zijn en het dakleer niet beschadigd. Bij het leggen geen schuivende lauze's etc. Het gaas zinkt enkele mm in de isolatie. Ik heb deze methode al op meerdere daken toegepast.

mvg

ps

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#18 Geplaatst: 2007-04-22 16:50:43

@ps.

In mijn omgeving zijn de lauzes gespijkerd, er zitten gaatjes in ongeveer in het zwaartepunt van boven op ca 10 cm vanaf de top. Deze gaatjes zijn erin geslagen met een scherp voorwerp en niet geboord, dat kun je goed zien, ik denk een soort bikhamertje oid.

Mijn lauzes waren dus niet gedeuveld maar gespijkerd. Ze zijn ook in de lengte gelegd zoals je op de fotos hierboven in een draadje zag, dus niet zoals de foto linksonder waar ze meer in de breedte zijn gelegd.

Bij jou op de foto zijn ze ook meer in de breedte gelegd zo te zien, een andere constructie dus.

Zelf probeer ik de vorm aan te houden zoals ze lagen en zoals ook in de omgeving te zien is. Dat vindt ik het meest authentiek. Dat er een andere techniek wordt gebruikt (die ik zelf heb "uitgedacht" zie je dan niets meer van. Ze liggen dan echter behalve gespijkerd ook nog vast met de lik vloeibaar rubber en dat is behalve waterdichtheid alleen maar voordeel. Ik heb het zelf een paar jaartjes zo neergelegd op een proefstukje (van het konijnenhok), vooral om te zien of er schimmelvorming optrad (onder de lei) want daar was ik "bang" voor maar daar is geen sprake van.