Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

makelaarmethodes

Auteur Bericht

avatar#3245
info
Berichten: 24
Reacties: 48

#0 Geplaatst: 2005-11-16 11:57:03

Ik ben op zoek naar huis in de Bourgogne en ben nog niet geheel uit de methodes van de FR makelaars. 1 Ik ben wezen kijken en heb een visitebon getekend. Ik weet dat de makelaar een opdracht voor 3 maanden heeft om huis te verkopen. Stel dat ik het huis pas na die 3 maanden zou kopen, ben je dan alsnog de courtage verschuldigd? 2 Is de veronderstelling juist dat de vraagprijs bestaat uit a) hetgeen de verkoper wil vangen plus b) de courtage makelaar Bij afdingen gaat dat dus meteen tenkoste van de verkoper of kun je ook de makelaar laten zakken met zijn gemaakte afspraak van zeg 6% van de verkoopprijs. 3 Hoeveel procent kun je gebruiken als overnamekosten inboedel, om zodoende de prijs onroerend goed te laten zaken mbt kosten? 4 Wat zijn kosten kopende makelaar? Die komen dan natuurlijk er nog eens bij. 5 zijn er goede ontbindende voorwaardes vast te leggen zoals septic tank etc.? Hoop via deze weg beter voorbereid te worden.... Eric

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#1 Geplaatst: 2005-11-16 13:04:11

Hallo Eric,

De methodes van makelaars blijven ondoorzichtig naar mijn mening. Bij mijn zoektocht die 3 jaar heeft geduurd, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik voor mijn huis ook teveel heb betaald, al heb ik de schade nog weten te beperken.

De makelaarscourtage bedraagt veel meer dan 10%.

Over het algemeen de vraagprijs plus 30-50% is mijn ervaring, dus fors afdingen heeft wel degelijk zin.

Percentage overnamekosten zijn gering, reken een bedrag van ca. 5000,-- euro.

avatar#3245
info
Berichten: 24
Reacties: 48

#2 Geplaatst: 2005-11-16 13:17:32

bedankt voor reaktie.

Je komt er toch bij de notaris achter wat de courtage was? dus is die 30-50% echt reeel?

En wat mbt die 3 maanden?

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#3 Geplaatst: 2005-11-16 13:19:46

reaktie op makelaars.

Dit is nog slechts onduidelijkheid, niet prettig, maar nog geen ramp. Franse makelaars zijn behalve oplichters ook dieven, ik heb daar helaas de bewijzen van. Waarom is er nou nooit iemand met een positief en overtuigend verhaal over franse makelaars? wellicht zijn die er niet??? Laat de franse makelaars links liggen, mijd ze als de pest, kan ik alle forumleden aanraden. Dit

avatar#3245
info
Berichten: 24
Reacties: 48

#4 Geplaatst: 2005-11-16 14:15:11

Maar zij hebben het aanbod en de adressen. Wat is een alternatief dan, denk dat velen dat wel willen weten....

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2005-11-16 16:20:42

Ik raad je aan eerst de tekst op deze website over Makelaars goed door te nemen. Veel vragen vind je dan al beantwoord. Kijk op http://www.infofrankrijk.com/pagina/Makelaars/35/

1. Bon de visite is bedoeld om mogelijke latere provisie vast te leggen. Algemeen advies: nooit tekenen zo'n bon. Als de makelaar dan verdere bezichtingen cancelt, tant pis.

2. De vraagprijs is de prijs die de koper wil hebben plus de makelaarscourtage. Dus de koper betaalt in principe de makelaarskosten. Een onhebbelijke Franse gewoonte, waar je wel onderuit kunt komen, door de zaken expliciet te (laten) benoemen.

3. Is niet zo gebruikelijk.

4. De koper betaalt volgens het contract geen makelaarsprovisie, maar in feite wel. De andere kosten voor de koper zijn uiteraard de notariskosten en de overdrachtsbelasting, samen zo'n 7%,

5. In het voorlopig koopcontract (compromis de vente) kun je alle ontbindende voorwaarden laten opnemen die je maar wilt. (Kijk op de website ook het hoofdstuk Notaris door).

Het gemak van het in zee gaan met Nederlandse bemiddelaars is dat zij je taal spreken. Vaak werken zij samen met de Franse agents en delen dan de commissie. De concurrentie onder de Franse makelaars is hevig.

Wim

avatar#3231
Gerrit (71)
Berichten: 1
Reacties: 41

#6 Geplaatst: 2005-11-16 19:50:26

Het voelt mischien wel alsof jij de makelaarsprovisie betaalt, maar formeel doet de verkoper dat. Die sluit namelijk het  contract met de makelaar (de opdracht). In de praktijk is de vraagprijs de som van wat de koper wil hebben en de provisie. Het rare is dat als de verkoper een goede deal sluit met zijn makelaar over diens provisie, de koper uiteindelijk minder voor het huis betaalt.

Wij hebben vorig jaar ook een huis in de Bourgogne gekocht (de Bresse), waarbij de verkoopster een vast bedrag met de makelaar had afgesproken. Dit bedrag kwam neer op nog geen 5% van de koopprijs. Dit bleek later uit de verkoopakte. Is natuurlijk nog niet weinig.

avatar#2868
Gerard D.
Berichten: 15
Reacties: 72

#7 Geplaatst: 2005-11-17 12:36:09

Ik ben het met de laatste reactie eens. Wat maakt het uit wat de verkoper en de makelaar onderling afgesproken hebben. Het gaat mij om het bedrag wat ik voor het huis betaal. Het is wel fijn te weten dat als je een huis te koop ziet staan, de prijs incl. het nogal wisselende makelaarscourtage is. Alleen is het nog een beetje onduidelijk hoeveel de notaris gaat vragen. Bij ons was dit iets van 6%. En dit is loopt, voor zover ik weet, niet zo uiteen. Trouwens de makelaar kreeg in ons geval 14% van de verkoopprijs!

Ben blij dat ik (nog) geen huis hoef te verkopen in frankrijk via de makelaar!

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#8 Geplaatst: 2005-11-17 13:44:53

Voorbeeld.

Wij hebben inmiddels twee huizen gekocht hier. Beiden via een Engelse makelaar die overigens voortreffelijk Frans sprak.

Om al deze onduidelijkheden te voorkomen, ook al vanwege het feit dat ik bij de eerste koop werkelijk niets van de Franse koop- en verkoopregels af wist, heb ik een all-in koopprijs gegeven waarvan de makelaar zelf maar moest terugrekenen hoe de onderverdeling was.

Dit bod was in mijn geval de vraagprijs + alle verdere kosten + de hele inventaris omdat ik ook hierover geen gezeur wilde hebben.

Take it or leave it!!!

Ik heb het laten sudderen en kreeg vanzelf een telefoontje dat het in orde was. Bij het eerste huis na een paar uur, bij de tweede aankoop na 3 maanden. Het eerste huis heb later met winst verkocht.

Duidelijkheid voor iedereen.

Haastige spoed of/en het te graag willen hebben kost (veel) geld. Huizen zat verder. Elke dag komen er weer te koop.

Omdat de notariskosten altijd een voorlopige schatting zijn kreeg ik tot mijn verrassing zelfs na maanden nog geld terug. Dat had ik met mijn all-in politiek niet verwacht natuurlijk. :-)

P.s We zijn inmiddels bevriend met de makelaar :-)

Rob.   

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2005-11-17 17:07:18

Bij onze zoektocht 'mochten' wij ook telkens een bon de  visite ondertekenen; dit gebeurt in Vlaanderen ook, dus...

De makelaarskosten liggen wel hoger dan bij ons; in Vlaanderen werkt

men meestal met 1 makelaar die alleenverkoop heeft. Wij betaalden in

Frankrijk 8% makelaarskosten, bovenop de notariskosten. Alles stond

heel duidelijk in het compromis: zoveel voor het huis, zoveel voor de

overname van de elektrische apparaten, notaris, makelaar... totaal.

Zelfs onze leninggegevens moesten wij vooraf vermelden: eigen middelen,

te lenen gelden! Enkel voor de notaris hebben wij nog iets moeten bij

betalen. De makelaar heeft wel alles geregeld: notaris via volmacht

(dus reis uitgespaard), overdracht van water en elektriciteit en zelfs

de brandverzekering voor huis en inboedel.

Klagen achteraf kan altijd, maar wij wisten duidelijk wat ons te wachten stond.

avatar#3231
Gerrit (71)
Berichten: 1
Reacties: 41

#10 Geplaatst: 2005-11-17 21:01:04

Ik denk dat de waarheid zo'n beetje in het midden ligt. Als een huis 100.000 waard is en als de makelaar van de verkoper (de koper heeft zelden een makelaar) 10.000 wil vangen, zal de verkoper genoegen nemen met 105.000, waarvan hij dus 95.000 in handen krijgt.

Mijn ervaring met franse makelaars is overigens beter dan met NL-ers die zich presenteren als makelaar, maar in feite niet meer zijn dan een agent van een makelaar van de verkoper. Er zijn uitzonderingen: sommigen zeggen eerlijk dat ze een agent zijn. Dan is ten minste duidelijk, dat de NL-er primair de belangen behartigt van de verkoper. Want door hem wordt hij uiteindelijk betaald.

Wat me verder opviel bij de k.k.: wij moesten een afgerond bedrag aan notariskosten betalen (ongeveer 7%). Na een maand of 10 kregen we bij de eindafrekening een cheque van de notaris van een paar honderd euro.

avatar#5460
vito
Berichten: 5
Reacties: 1

#11 Geplaatst: 2005-11-18 17:15:38

Het kan ook anders.Ik had mijn eindbod neergelegd en de verkoper ook.We zaten met een verschil van € 4000,-. De makelaar wou graag een koop tot stand brengen.Ik heb voorgesteld of de makelaar bereid was om een deel van zijn winstmarge in de strijd te gooien.Dat is gebeurd.Alle partijen tevreden, en de makelaar heeft ook nog wat verdiend.Ik heb bijna 20% van de vraagprijs afgekregen.

avatar#5388
les boudignons
Berichten: 0
Reacties: 22

#12 Geplaatst: 2005-11-19 18:01:37

Dan zullen we maar zwijgen over de commisies die de nederlandse bemiddelaar neemt om zo goed als niks te doen. In vele gevallen is zijn commiesie hoger dan die van de franse makelaar die wel al het werk moet doen en verandwoordelijk is mochten er fouten gemaakt worden in het dossier. 

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#13 Geplaatst: 2005-11-20 12:25:03

Ik snap deze discussie niet. Die commissie's zijn toch helemaal niet interessant.

Je betaalt wat het huis je waard is, dat is de totaalprijs toch.

Je biedt wat je er voor over hebt. Verkoopt de verkoper het er niet voor dan zakt die uiteindelijk wel. Of iemand anders heeft er meer voor over natuurlijk, dat heet marktwerking.

Hoe de verkoper het koopbedrag verder verdeelt is niet interessant en verder zijn zaak. Voor mijn part geeft die de helft aan de makelaar.

Rob. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2005-11-20 18:39:00

Ik begrijp niet waar men zich druk over maakt. Als ik de Nederlandse koopmansgeest goed begrepen heb, dan is het toch een nationale deugd vraag en aanbod bij elkaar te brengen en daaraan een dikke boterham te verdienen.

Blijkbaar is dit plotseling uit den boze als anderen dat ook doen. Het is toch zo eenvoudig: Als het te duur is gewoon niet kopen, dat houdt de prijzen laag.

Als ik verkoper was zou ik wél proberen niet te veel van de opbrengst aan de makelaar af te moeten dragen, maar dat is een ander verhaal.

Waarom zijn Nederlanders toch steeds zo bang iemand anders voor zijn verdiensten te honoreren?

Heel treffend vond ik de opmerking van een (Nederlandse!) makelaar:

Als u zo af wilt pingelen heb ik geen zin met u zaken te doen.

Maar misschien heb ik het ook bij het verkeerde eind, ik ben uiteindelijk techneut en buitenlander.

Christian von Klösterlein