Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Cafetaria-snackbar,kennen de Fransen dat.

Auteur Bericht

avatar#5460
vito
Berichten: 5
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2005-11-21 17:25:57

Zijn de Fransen bekend met cafetaria ( snelle hap ) zoals men dat in Nederland kent?   Staan de Fransen open voor buitenlandse invloeden wat eten betreft of is het daar zo,  "wat de boer niet kent dat eet men niet"?  

avatar#3174
Sue
Berichten: 23
Reacties: 85

#1 Geplaatst: 2005-11-21 19:48:57

Net als in Nederland zie je bij grote en middelgrote plaatsen, borden met de hoofdletter M. En het is druk, bij die M.

Ook andere gelegenheden voor de snelle hap zijn er genoeg. Met sandwiches, en warme snacks. En snackwagens met Vietnamese loempia's en Italiaanse piza's.

Een portie patat met mayonaise kan je niet overal krijgen. Dus als je daarop doelt, met buitenlandse invoeden .....

gr.

Sue

avatar#2881
Paul Subelack
Berichten: 85
Reacties: 128

#2 Geplaatst: 2005-11-22 20:45:44

Zeker zijn er de McDonalds, maar er zijn ook ander soortige

cafetaria's. De benaming cafetaria in Frankrijk verschilt met die in

Nederland. In Frankrijk is een cafetaria een eenvoudig

familierestaurant zoals je die kunt tegenkomen bij de hypermarchées.

De cafetaria's zoals wij die in Nederland kennen, die zie je hier niet.

Eigenljk wel jammer, maar goed wij bakken onze eigen patat als we zin

hebben.

Ik denk niet dat een franspersoon te porren is voor een patatje oorlog of een fricandel.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-11-22 21:59:10

Beste Robin en Paul,

wij missen de snack-cultuur (cultuur?) van andere landen in Frankrijk niet. Om de MacD's en soortgelijken maken wij een grote boog. En onze Franse buren en vrienden halen ook hun neus op voor dit soort ondermaatse horeca.

Volgens mijn observatie zijn het ook alleen bepaalde types die je daar ziet, en die vind ik niet bijzonder sympa. De Franse Jean Modaal gaat liever op de normale etenstijd naar een eenvoudig restaurant (te herkennen aan al die Citroën Berlingos die er vanaf 11:50 geparkeerd staan).

De kraampjes met plaatselijke etenswaren, op een simpel vuurtje klaargemaakt, die op alle markten en dorpsfeesten aanwezig zijn vind ik het enig acceptabele fast-food.

Het is toch juist de nog enigszins instand gebleven eetcultuur die Frankrijk zo charmant maakt!

Christian v.K.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2005-11-22 22:00:57

Bestaan er nog cafetaria's in Nederland? Alles is toch snackbar geworden met kroketten uit de fabriek, levensgevaarlijke slaatjes, slachtafvalfricadellen enz. In Frankrijk bestaan wel cafétérias, inderdaad veelal bij de supermarkten, waar je een kop koffie kunt drinken en een sandwich is te bestellen.

Wim

avatar#3174
Sue
Berichten: 23
Reacties: 85

#5 Geplaatst: 2005-11-23 08:14:35

Op hetzelfde plein bij Lunel waar wij boodschappen doen en LPG tanken is een McDonalds. Wij kopen daar wel eens een salade of een ijsje.

Wij zien daar de franse Jan Modaal die tussen de middag niet naar huis gaat. En gezinnen met kinderen, want ook daar krijgen kinderen van die leuke cadeautjes en worden kinderfeestjes georganiseerd.

Als wij echt uit eten willen, gaan we naar een restaurant. En we kopen ook wel kant en klaar eten op markt. Maar om nu zo deginererend over M te doen ........

gr.

Sue

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#6 Geplaatst: 2005-12-07 20:58:47

Fransen zijn best wel gevoelig voor buitenlandse invloeden, maar nog meer voor kwaliteit. Om een voorbeeld te geven. Ons stam restaurant ging over van bereiding op het bestelmoment naar bereiding en in vriezen, zoals in vele Westerse restauranten gebeurt. De klanten liepen en bloc weg. Heiligschennis vond men dat. Dat soort nieuwigheden moet je hier niet doen. Bovendien zijn er  eigenlijk (naast Mc Donald e.d. , waar overigens veel en fel tegen wordt geageerd)  waar dje de bekende Nederlandse vette hap kan krijgen en wel omdat er geen vraag naar is. Fransen eten niet alleen om te eten, maar vooral  om de intimiteit van het eten als zodanig. Kortom: je maakt geen schijn van kans met een soort Febo in (het zuiden van) Frankrijk.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#7 Geplaatst: 2005-12-08 14:32:14

Hallo snack-liefhebbers,

HansPiet zal wel gelijk hebben dat een soort Febo in zuidelijk FR geen kans maakt. Echter in Soreze, zuidelijke Tarn, plaatsje van ca 2500 inwoners, zit zoiets. Ze warmen de bevroren hap op volgens de regels en veel van die enge dingen komen van Metro en aanverwante prefab bedrijven. Ik eet er heel soms, en de nuggets, patat etc is gewoon prima. Overigens loopt de tent heel goed (foei!, hoe kan dat nou). Voorts zie je de franse copie van het fenomeen. De snelle hap tussendoor is een stuk stokbrood in de lengte doorgesneden met naar keuze een beleg van groentes, fr kaas en roti of aanverwant. Dit alles staande gegeten, met servetje eromheen, geen bestek, geen wijn. Zo'n ding heet dus ook een sand wiiiitsch. Dat laatste zit in Toulouse, en zie je ook veel op grotere SNCF stations. Overigens het kroketje zal je hier niet vinden. Bij de grote warenhuizen zijn wel een soort (vis-) sticks te vinden die erg aan onze vertrouwde kroketje-van-edje doen denken. Invloeden van buiten betreffende eten? Als ik uit NL weer naar Fr ga neem ik op dringend verzoek wel zeer oude brokkelkaas, amsterdamse uitjes, deventer koek etc mee voor de franse vrienden hier. Kortom, het is inderdaad een cultuurkwestie. Het is lekker, maar je loopt er niet mee te koop. 

Wordt vervolgd, Dit   

avatar#3407
Bert(49)
Berichten: 7
Reacties: 7

#8 Geplaatst: 2006-01-27 17:42:27

waar kan ik Frikandellen vinden hier in Frankrijk ( Angers)

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#9 Geplaatst: 2006-01-28 15:49:38

Fricadellen, zoals de Nederlander zegt, zijn toch de allersmerigste Tokkie-verwante slachtafvalproducten? Uiteraard zul je die in Frankrijk niet vinden, althans niet in de vorm van de uit ondefenieerbare dierlijke restanten vervaardigde fricadellen uit de Nederlandse snackbar.

Wim

avatar#3407
Bert(49)
Berichten: 7
Reacties: 7

#10 Geplaatst: 2006-01-28 17:34:50

de naam is het zelfde in het noorden van nederland zegt men fricadelen in het westen frikandel

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2006-01-28 19:56:42

Over smaak valt wel te twisten ;-)

Maar volgens mij hebben de Fransen wel zo'n beetje het patent op het verwerken van het meest smerige slachtafval enzo. Weleens tripes en andouilles gegeten? Getverdemme!

Ik best een gourmand en 1 frikandel per jaar of zo'n heerlijke Kwekkeboon croquette, hmmmm...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2006-01-28 22:32:47

Ik schreef: Ik best een gourmand en 1 frikandel per jaar of zo'n heerlijke Kwekkeboon croquette, hmmmm...

Moet zijn: Ik ben een gourmand en 1 frikandel per jaar of zo'n heerlijke Kwekkeboom croquette, hmmmm...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2006-01-28 22:48:19

Frikandellen smerig?

Maak dat zelf uit door ze zelf te maken!

Dat gaat zo:500 gr runder- of kalfsgehakt, zeer fijn gemalen – 1 theelepeltje zout – 1 mespunt peper – 1 mespunt piment – 1 mespunt nootmuskaat – naar smaak iets uienpoeder – 75 gram koks- of slagroom

Alles gaat nu in de keukenmachine en op hoge snelheid wordt er in korte tijd een 'farce' van gemaakt, een zeer fijn vleesdeeg dus. ('Cutteren', heet dat in slagerstermen). Daar moeten nu, dat is het moeilijkste, pijpjes van gedraaid worden. Die slappe pijpjes gaan meteen in heet (net tegen de kook) water. Ze worden stijf en gaar. Na 10 min. er uithalen en op laten drogen. Ze kunnen nu gebakken, gefrituurd of geroosterd worden.

In plaats van rundvlees kun je ook kippen-, kalkoen- of varkensvlees nemen.Het slappe deeg kun je met je duim ook door een smal buisje (3 cm.) drukken, rechtstreeks het hete water in.

Bon apetit!

Jan Willem

Auvergne.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#14 Geplaatst: 2006-01-29 22:48:25

Ja, kijk, zo'n fricandel van La Brasserie is nog wel binnen te houden. De Fransen zijn overigens duidelijk in het verwerken van hun slachtafvallen: tripe is gewoon pens, andouilette is een vrij smerig, maar verder reuze eerlijk worstje en boudin is rechtoe-rechtaan bloedworst.

Wim