Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Nieuwe rubriek

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2005-11-22 19:41:54

Op verzoek is een nieuwe onderwerpenrubriek Juridische zaken aan het forum toegevoegd, waarin kwesties aan de orde kunnen komen met het Franse systeem van rechtspraak of ervaringen zijn uit te wisselen over contacten met de Fransen notarissen, deurwaarders, advocaten en andere juridische raadgevers. Met name de contacten met de Franse advocatuur zijn aan scherpe kritiek onderhevig, zo blijkt uit de discussies op het forum. Ook ik constateer uit ervaringen van anderen, dat de moraliteit van deze beroepsgroep in Frankrijk bij de behandeling van civiele zaken, scherp afsteekt bij die van de Nederlandse confrères. Ik heb in ieder geval sinds mijn arbeid rond boek, website, forum en adviesbureau nog geen enkele maal een positief bericht over de handelwijzen van de Franse advocatuur vernomen. Wim

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#1 Geplaatst: 2005-11-23 09:13:29

 Ik heb alle respect voor de slechte ervaringen van mensen  mbt  advocaten in Frankrijk  en twijfel niet aan de juistheid van de diverse boodschappen.

Maar ik vind het onjuist om “de Franse advocaten” maar  op één hoop te vegen en  te benoemen als mafia, incompetent of soortgelijke termen .

 

Persoonlijk geloof ik nog  dat “DE Franse advocaat” niet bestaat (net zo min als DE Nederlandse advocaat).

EEN Franse advocaat bestaat wel, en die ENE man (of vrouw) kan  goed of slecht zijn om jouw SPECIFIEKE probleem te behandelen / verdedigen. Verder denk ik dat in welk land dan ook een  verliezende partij zich altijd de vraag zal stellen of z’n advocaat nu wel zo goed was. 50 % van de partijen is mogelijk ontevreden over z’n advocaat.

 

Of je nu wilt of niet, in Frankrijk heb je te maken met de Franse wetten, de  Franse Rechtsgang, Franse Jurisprudentie. En natuurlijk Franse advocaten ….  (ik bedoel hier  hun werkwijze en aanpak en niet hun nationaliteit).

Verder is recht vaak een kwestie van taal-nuances, dus je moet de (juridische) taal uitstekend beheersen.

 

De organisatie van de rechtsgang in Nederland lijkt veel op de Franse (agv Napoleon). Maar dat betekent niet dat in NL en Fra vandaag  alle wetten gelijk zijn , gelijk worden geïnterpreteerd door de rechters en dat vergelijkbare problemen op dezelfde wijze aangepakt en/of verdedigd worden door een advocaat.

 

Ik ben geen jurist. Wel woon en werk ik sinds 15 jr in Fra. Mocht je in Fra tegen “rechtsproblemen” aanlopen dan hier een paar punten die IK zou overwegen:

1) Begin NIET met tegen jezelf te zeggen: In Nederland zou ik zeker gelijk hebben, dus in Fra ook …

2) Indien taalprobleem, vind hiervoor een oplossing. Begrijp wat er nu eigenlijk bedoeld wordt

3) Laat de zaak niet “sloffen”. Er zijn vaak tijdslimieten om te reageren. Een snelle, juist geformuleerde  reactie op het goede adres smoort het probleem mogelijk in de kiem en zorgt voor een oplossing.

4   Ga hiervoor  zeker praten met een Franse advocaat, notaris, accountant etc. Iemand die de wet kent en jouw probleem herkent. Bij de keus hiervan zul je in eerste instantie waarschijnlijk afgaan op tips van vrienden, buren  etc. (net als in NL). Zoek een ander als je geen goede indruk  / goed gevoel hebt.

 

Tot slot, consumenten-belangengroepen kunnen misschien ook helpen.  Televisie- / radio-programma’s heel misschien in extreme gevallen. Maar bedenk dat deze organismes ook weer werken met de raad en hulp van …….. Franse advocaten.

 

Groet.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#2 Geplaatst: 2005-11-24 13:52:50

beste Wim Vos,

Ik zou er een lief ding voor over hebben om niet alle Franse advocaten op een hoop te hoeven vegen. Ik heb echter vreselijk slechte ervaringen met alle (op een na, die de kans niet kreeg door plots te overlijden) advocaten die ik in Frankrijk ooit inschakelde. Wil dat zeggen dat ik toevallig net die twaalf advocaten heb gehad die niet goed waren? Graag reaktie van de wiskundigen in kansrekening onder u.  Of kun je stellen dat ze bij overgrote meerderheid niet deugen? Overigens zijn er vele reakties binnengekomen en die duiden op het wangedrag van weer andere advocaten, dus buiten die groep van 12 die ik had. Nogmaals als u goede of gewoon correcte ervaringen heeft, laat het op het forum weten.  Met het risico dat de goeden (mochten het er onverhoopt maar enkelen zijn) overstelpt gaan worden met werk.  

Overigens ben ik heel tevreden dat er een rubriek voor open staat. Het zal niet een erg vrolijke rubriek worden vrees ik. Maar wie weet, tips en namen van wel correcte advocaten kan een hoop troost bieden. Alleen als je hebt meegemaakt wat er zoal te lezen viel op het forum dan kun je je voorstellen hoe erg de slachtoffers er aan toe kunnen zijn. Een juridies gevecht verliezen is een teleurstelling, maar heeft altijd nog iets redelijks. (voorbeeldje) Achteraf merken dat je eigen advocaat nog geijverd heeft dat de eis tegen jou nog eens flink hoger werd en een strafoplegging dankzij de advocaat onnodig zwaarder uitviel is andere koek. Denk niet: 'ik begin geen zaken' of 'ik houd me overal afzijdig in', het kan ook naar je toekomen, zie de kwestie Outraux. Dit

avatar#5468
counselors
Berichten: 1
Reacties: 7

#3 Geplaatst: 2005-11-24 15:47:59

Geachte mevrouw Jansen en mijnheer Vos,

Allereerst mijn commentaar op de mail van de heer Vos. Uiteraard is Frankrijk niet Nederland, ondanks de Code Napoleon die wij van de Fransen geerfd hebben, en uiteraard dienen wij ons als buitenlanders aan de in Frankrijk heersende gebruken en wetten aan te passen. Ik heb alle respect voor uw 15 jarige ervaring met het Franse bedrijfsleven, maar vraag mij af in hoe verre u als marketingman rechtstreeks geconfronteerd werd met de Franse advocatuur en rechtsspraak. Zeker als je onder de parapluie werkt van een organisatie en je de zaken uiteindelijk niet zelf mee naar huis neemt, is e.e.a. toch allemaal wat afstandelijker, en derhalve vaak valt het ook wat lichter. Zeker als je de declaraties niet zelf hoeft te betalen.

In mijn praktijk als nederlands juridisch adviseur en o.a. werkzaam in Frankrijk ( uitsluitend voor nederlandse cliënten) moet ik regelmatig ter plekke een franse procureur inschakelen. Als ik u vertel dat indien je dus als collega andere FRANSE collega's contacteert, en je "blij"mag zijn een antwoord te krijgen , als ik verder vertel dat mij door een 2 tal franse advocaten ronduit verteld werd, wij mogen jullie Nederlanders niet, jullie proberen altijd te slim te zijn, als ik u vertel dat er door corrupte spelletjes van de Franse advocaten EN !!!! de rechtbank Nederlandse bedrijven die uiteindelijk geld uin de Franse lade brengen, deze bedrijven ter ziele geholpen worden, als ik u vertel dat o.a. een president van een in noord Frankrijk gelegen rechtbank wegens corrupte in de gevangenis gezeten heeft en nu weer "recht"spreekt, dan vraag ik u mijnheer Vos, zijn dit normale europese toestanden ? Dit allemaal met de mantel der liefde bedekken zoals u dat tracht te doen, getuigt mij van iets te veel "laissez faire "

Nee, mevrouw Jansen ik ben u niet vergeten, ik lees tussen de regels door dat u met een hoeveelheid problemen zit opgezadeld.Mijnheer Vos heeft gelijk als hij stelt niet al te lang zelf in het goede van de mens te geloven, maar redelijk snel tot actie over te gaan. Echter, en dan zijn wij weer aan het begin van het betoog, met wie zonder dat het risico bestaat dat je figuurlijk uitgekleed wordt. Ik wens u veel sterkte toe met het vinden van een oplossing voor uw problemen, en hopelijk dat dit Forum daarbij behulpzaam kan zijn.

H. Grootkamp

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#4 Geplaatst: 2005-11-24 22:12:06

Dag meneer Grootkamp,

 

Na gelezen te hebben over uw  functie en werk is het  zeker dat u veel meer theoretische kennis en  praktijkervaring heeft mbt Franse advocaten / rechtspraak dan ik.

 

Doel van mijn bovenstaand schrijven was niet om “wat dan ook met de mantel der liefde te bedekken”.

 

Doel was wel (in alle bescheidenheid, want zoals ik al aangaf, ik ben geen jurist) een mogelijke handelswijze aan te dragen voor forumlezers die in Fra met “een juridisch” probleem zitten.

Zoals Dit terecht opmerkt, ook zonder dat je dat "uitlokt" kan ieder in een dergelijke situatie terechtkomen.

 

U heeft professionele ervaring op dit gebied. Andere forumlezers hebben persoonlijke ervaringen. Alle kritiek / opmerkingen mbt “mijn” handelswijze zijn welkom.  Alternatieven natuurlijk ook .........

 

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#5 Geplaatst: 2006-04-06 20:26:23

Ik herken veel wat de schrijvers hier schrijven. Ik zal daar mijn tamelijk nagatieve ervaringen met Franse advokaten niet aan toevoegen. Maar....er is een oplossing. In alle zaken waar ik mee te maken heb, gebruik ik voortaan een Franse advokate, die met een Nederlander is getrouwd. Ze mag procederen in FR en ze verstaat Nederlands. Veel belangrijker: ze begrijpt Nederlanders, met onze afwijkende verwachtingen en instellingen. Dus ze werkt aan twee kanten van de culturele grens. En dat gaat voortreffelijk!!Ik kan haar dus van harte aanbevelen.

avatar#5547
nop
Berichten: 4
Reacties: 7

#6 Geplaatst: 2006-04-10 21:49:08

Wim,

dat is er eentje! Maar, ik ben nog geen lijst van "advocaat met nederlandse wederhelft" tegengekomen. Oh hier zit "toekomst" in. Volgens mij is dit inderdaad DE oplossing: een advocaat die nederlanders kan begrijpen. Met alle plezier ontvang ik de gegevens van "jou" advocate§

Merci,

Norb@ir

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2006-05-02 01:10:41

Wim,

Nog maar nauwelijks een stuk terrein verkregen in France of het eerste juridische probleem doet zich al voor. Ik hoop dat het forum me verder op weg kan helpen, maar ik zou zo mogelijk ook graag de gegevens van jouw advocate willen ontvangen.

Alvast mijn dank!

Tom

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#8 Geplaatst: 2006-05-03 19:03:16

Beste Forumleden,

Wat een treurnis over die beroerde Franse advokaten! Maar ik heb in mijn loopbaan met advokaten te maken gehad van een flink aantal westerse landen en velen daarvan maakten er ook een potje van. In mijn kennissenkring in NL zijn ook talloze "slachtoffers" van "hulp" door NL advokaten. Mijn observatie is dat het omgaan met een advokaat niet makkelijk is en dat veel mensen geen realistisch beeld hebben van wat een advokaat voor hen kan doen en hoe zo iemand werkt. In alle gevallen van NL kennissen, op één na waarbij de malafide juridisch adviseur daadwerkelijk zelf achter de tralies is geraakt, is de teleurstellende uitkomst ten minste voor een deel te wijten aan onrealistische verwachtingen bij de cliënt en zijn slechte coaching van de advokaat.

Kort gezegd, als je voor het behartigen van je belangen een advokaat te hulp roept, heb je alleen daar aan al een probleem, los van het feit dat de reden om hulp te zoeken al een puzzle was. Moet je daarom advokaten mijden? Ja bij voorkeur wel. Je kunt ook ervaren vrienden te hulp vragen, je kunt proberen te schikken, bij sommige dingen kunnen notarissen helpen, er bestaat mediation. Maar voor veel dingen moet je echt de hulp van een advokaat inroepen en daar kun je veel baat van hebben mits je je goed voorbereidt en op de juiste wijze met hem of haar omgaat. Onderschat dat laatste niet, zeker omdat je niet in je eigen landstaal communiceert en ook niet in je vertrouwde cultuur.

Er lijkt mij onder Forumleden behoefte te bestaan aan een korte basiscursus "hoe ga ik met mijn advokaat om? Ik stel niet voor om dat op me te nemen, ik ben een (nuchtere) leek. Maar na enig aandringen ben ik eventueel wel bereid een paar ideeën in een volgende reactie te zetten.

Jacob Eigenwijs

avatar#5468
counselors
Berichten: 1
Reacties: 7

#9 Geplaatst: 2006-05-24 10:10:18

Beste Forum"gangers"

Ik kan mij slechts aansluiten bij hetgeen "Jacob Eigenwijs"stelt. Daarmee wil ik beslist niet stellen dat de Franse advocatuur een paradijs is, in tegendeel, zelfs als "confrere" maar niet Frans", struikel je van de intriges en eigenbelangen, lokale concties en "wij sluiten de rangen als het om buitenlanders gaat" zaken, die het leven zeer frustrerend kunnen maken.

Echter, in vele gevallen ( ook in Nederland) wordt de advocaat er pas bijgeroepen als men zelf het probleem niet meer kan oplossen. Vaak wordt dit m.i. ingegeven door de honoraria die gevraagd worden, echter een vrijblijvend advies inwinnen in het beginstadium van een zich aankondigend conflict kan de kop niet kosten, maar wordt zeer vaak achterwege gelaten. Daarom mijn instemming voor het voorstel van mijn mede forum genoot eens wat regels op papier te zetten, wanneer en hoe een advocaat te raadplegen. Mediation, het woord viel eveneens al eerder is ook in Frankrijk een groeiend fenomeen en zeker niet uit te sluiten als zich een mogelijk conflict aandient. Want, als eenmaal de vlam in de pan slaat, vieren de emoties hoogtij en zijn beide partijen vaak niet meer voor rede vatbaat, waardor zelfs een eenvoudige zaak zo al gauw de € 5000 grens te boven gaat. En dan gaat het Amsterdams gezegde "advocaten het grootste gaaies buiten de bajes" gauw spelen, want het behaalde resultaat is vaak niet wat men beoogd had, de kosten zijn er, en er is dan slechts een schuldige, de eigen raadsman.

Nogmaals in o.a in Frankrijk als Nederlands jurist werkzaam verbaas ik mij regelmatig over Franse interpretaties en aanpak ten nadele van de eigen cliënt, dus geen vrijpleiterij.

Even afdwalend overkwam mij vorige week een geval waarin ik een Nederlandse cliënte begeleidde met de verkoop van haar zaak. De notaris die de zaak transporteerde werd tot 3 maal op het hartgedrukt de uit de verkoop voortvloeiende fondsen nog die zelfde dag op rekening van cliënte over te maken. Het resultaat, na 4 dagen moest ik de Franse notaris in gebreke stellen, want "mijnheer" was vertrokken en niemand in zijn kantoor mocht het geld overmaken. Pas na het inschakelen van de "deken" kon mijnheer bewogen worden alsnog te betalen en wenste nog excuses mijnerzijds vanwege de ingebreke stelling.

Zo ziet u maar het kan verkeren.

Mr. Gerrit Grootkamp

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#10 Geplaatst: 2006-05-24 21:47:08

Na de laatste bijdrage van Gerrit moet me van het hart: ik woon nu zeven jaar in Frankrijk en heb bij de voorbereiding van mijn boek, bij het bijhouden van de website, bij het beheren van dit forum, bij het adviseren van vrienden en kennissen nog niet één keer een positief signaal kunnen vernemen omtrent de Franse advocatuur. Anders gezegd, ik vernam slechts ellende over deze beroepsgroep.

Als journalist ken ik uiteraard de stelregel: geen nieuws, goed nieuws. Maar toch. Alvorens een Franse advocaat in te schakelen kan het inderdaad raadzaam zijn eerst je toevlucht te zoeken tot de médiateurs en de conciliateurs, de bemiddelaars derhalve. Ook zijn er rechtswinkels in Frankrijk.

Eenzelfde constatering over de ontbrekende beroepseer valt in minder extreme vorm te maken bij de Franse notarissen. Ook daar zijn helaas de huiveringwekkende belevenissen te talrijk.

Un homme averti en vaut deux.

Prettige zomer.

Wim

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#11 Geplaatst: 2006-05-25 12:05:57

Wim,

Je kunt het niet treffender zeggen: un homme averti en vaut deux.

Maar mij moet nu van het hart dat je meer "mokt" dan "avertit".

Met wat praktische handreikingen zijn mensen misschien beter voorbereid, met een grotere kans op succes. Ik meen hierboven te lezen dat er wel Forumdeelnemers zijn die daar bij willen helpen.

Ook een prettige zomer toegewenst, vooral zonder advokaten en ander juridisch gespuis,

Jacob

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#12 Geplaatst: 2006-06-06 22:06:13

Jacob en Gerrit hebben inderdaad de moeite genomen om een 'handleiding' te schrijven over hoe om te gaan met de Franse advocatuur. Hun bijdrage is te vinden op de website op pagina Rechtspraak.

Met dank.

Wim