Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

vloerverwarming

Auteur Bericht

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#0 Geplaatst: 2005-12-02 16:34:42

wij willen graag vloerverwarming op de bgg van ons huis en een houtkachel in de woonkamer. nu heb ik de volgende vraag: laat je de thermostaat van vloerverwarming altijd op dezelfde temperatuur staan? of zet je (dmv bijvoorbeeld een tijdschakelaar) de temperatuur lager een uur ofzo voor je naar bed gaat en dan weer hoger een uur of 2 voor je opstaat? en wat is wijsheid in een badkamer waar je maar korte tijd per dag bent?   volgens ed hebben vrienden van ons hun huis altijd overal op 21graden en is dat de beste manier om met vloerverwarming om te gaan. volgens mij kun je best wat variatie aanbrengen per vertrek en ook per tijdstip van de dag.   ik wil i.e.g. zo zuinig mogelijk met energie omgaan en een huis waar het altijd overal dezelfde temperatuur is lijkt me helemaal niet fijn!   wie wil scheidsrechteren???   groetjes,   marjorie  

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-12-02 17:31:12

Beste, een huis met in alle ruimten dezelfde temperatuur heeft het

grote voordeel dat je nooit tocht hebt. Het is nu net de tocht die het

koudegevoel veroorzaakt... Je kunt dus je hele huis op een iets lagere

temperatuur verwarmen en toch geen kou hebben. Uiteraard zet je 's

nachts de thermostaat wat lager (bvb 16°) . Vloerverwarming heeft wel

een zekere traagheid waardoor je de temperatuurwens vroeger moet laten

aanschakelen, maar wel ook vroeger kunt afzetten afhankelijk van de

bekleding: tegels, hout..

veel warmtegenot!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-12-02 20:31:31

Marjorie,

ik kon het volgende zoo uit mijn archief trekken:

1. Vloerverwarming is thermisch traag. Even omlaag zetten als u de deur uit gaat en bij thuiskomst even snel weer opwarmen is er dus niet bij. In de sowieso thermisch erg trage traditionele Franse huizen is dat geen bezwaar. Maar het vraagt wel om een geavanceerde door de buitentemperatuur aangestuurde regeling. Ook in een houten huis, dat op zich niet thermisch traag is, reageert de betonnen vloer met de vloerverwarming traag.

 

2. Vloerverwarming moet met een zeer lage watertemperatuur werken, anders krijgen de bewoners last van opgezette voeten (des pieds lourds). Meestal wordt met een maximale watertemperatuur van 30O en een maximale oppervlaktetemperatuur van 26O gewerkt. Daarom moet steeds het totale ter beschikking staande vloeroppervlak voor verwarming benut worden. Is dat niet mogelijk of niet wenselijk dan moeten additionele radiatoren of convectoren voorzien worden, en natuurlijk met water van hogere temperatuur gevoed worden (denk bijv. aan putconvectoren bij grote schuifpuien).

 

3. Omdat mensen een warme vloer aangenaam vinden is bij vloerverwarming een lagere kamertemperatuur voldoende om zich behaaglijk te voelen.

 

4. Vloerverwarming is voor badkamers en douches uitermate geschikt. Nog een op normale watertemperatuur werkende handdoekdroger met elektrisch verwarmingselement voor de zomer erbij en je hebt al het comfort ...

 

4.  Tip van mijn chauffagiste: Aangezien vloerverwarming traag reageert is bij onregelmatig bewoonde huizen (vakantiehuizen) plaatsing van een paar radiatoren met thermostaatkranen een optie. Het grote voordeel hiervan is dat het geen twee dagen duurt voordat het huis warm is. Op het moment dat de vloer is opgewarmd lopen de thermostaatkranen dicht. Dit in combinatie met een weersafhankelijke regeling (met buitenvoeler dus) en een automatische ketelbypass zorgt voor veel warmtecomfort. De installatiekosten zijn wél iets hoger dan bij een rechttoe-rechtaan installatie.

Nu de antwoorden op je specifieke vragen:

Q: zet je (dmv bijvoorbeeld een tijdschakelaar) de temperatuur lager een uur ofzo voor je naar bed gaat en dan weer hoger een uur of 2 voor je opstaat?

A: Dat werkt vanwege de traagheid van het systeem niet. Vaak krijg je hiermee het beroemde JoJo-effect. Mensen zeggen dan dat de regeling van de verwarming een eigen leven gaat leiden. Onzin, zij proberen een traag systeem snel te laten reageren. En dat werkt niet.

Q: wat is wijsheid in een badkamer waar je maar korte tijd per dag bent?

 

A: Dan ook maar kort opwarmen gaat met een vloerverwarming niet. Kort opwarmen met radiatoren vind ik ook niet echt comfortabel, omdat dan de wanden nog steeds koud zijn en vaak last van condensvorming hebben. Waarom niet met een vloerverwarming langzaam opwarmen, zeg van 3:00 s'ochtens tot 8:00?

Q: volgens mij kun je best wat variatie aanbrengen per vertrek en ook per tijdstip van de dag.

Grote verschillen in de vertrekken van één woonlaag leiden tot tocht, zie reactie van Yves. Variatie per tijdstip van de dag is bij vloerverwarming onzin (JoJo-effect). En een kamer verliest ook aan een belendende koude kamer meer warmte dan aan een die ook warm is (bij identieke temperatuur helemaal geen verlies!).

Q: een huis waar het altijd overal dezelfde temperatuur is lijkt me helemaal niet fijn!

A: Kwestie van smaak. Ik vind dat juist het toppunt van wooncomfort. Ik haat die huizen waar op de plaats waar het nodig is een elektrisch kacheltje staat dat ook nog hectisch aan- en uitgaat, en in de badkamer alleen een straalkacheltje (warme borst en koude rug). Als je de deur van de verwarmde kamer naar de niet verwarmde gang opent slaat de kou je tegemoet. Ik ben in huizen die op deze manier 'verwarmd' zijn steeds verkouden.

Q: ik wil i.e.g. zo zuinig mogelijk met energie omgaan

A: Dat doe je door goed te isoleren en een hoogrendementsketel aan te schaffen.

Marjorie, ik voel mij niet als scheidsrechter geroepen. Ik wil alleen alle mij bekende argumenten aandragen om je te helpen een goed gefundeerde beslissing te nemen.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-12-03 08:41:56

Aanvulling op mijn epistel van gisteren avond:

Regeling van vloerverwarming door middel van een tijdschakeling (programmeerbare thermostaat) kan in principe ook, maar de tijden zijn dan veel langer dan

lager: een uur voor je naar bed gaat en

hoger: een uur of 2 voor je opstaat

 

Het kunnen 6 of meer uren zijn, en dat betekent dat je de verwarming juist s'nachts aan moet hebben om het overdag warm te hebben. En reageren op weersinvloeden is dan sowieso niet bij.

Dit als illustratie van het door mij genoemde JoJo-effect.

En denk bij het warmtecomfort van vloerverwarming aan de oude (Oostenrijkse en Finse) tegelkachels:

Die werden ééns per etmaal heel vroeg, om vijf uur of zo, door de dienstmaagd gestookt en de in de steenmassa opgeslagen warmte werd de hele dag over op een gelijkmatige en aangename manier afgegeven.

Christian v.K.

avatar#3174
Sue
Berichten: 23
Reacties: 85

#4 Geplaatst: 2005-12-03 08:48:41

De "traagheid" van het reageren van een huis op verwarming hangt af van de isolatie. Wij hebben hier in Nederland een goed geisoleerd huis met vloerverwarming beneden. De termostaat is zo afgesteld dat hij tussen 22.00 uur en 8.00 uur op ECO staat, dat is ongeveer 16,5 graden. Om 22.00 is het 21 graden in de kamer. De volgende morgen om 8.00 uur uur is het 19 graden in de kamer, temperatuur zakt in 10 uur maar 2 graden.

Opwarmen na, lange tijd van afwezigheid, duurt bij ons 1 graad per uur. Dan zou het wel prettig zijn op een paar radiatoren te hebben. Maar wij houden onze jassen aan.

gr.

Sue

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2005-12-03 09:06:04

Sue,

even als aanvulling:

de traagheid, dus de snelheid van het opwarmen/afkoelen (in jullie geval 1 graad per uur) hangt in eerste instantie van de warmtehoudende massa van het huis af, en in tweede instantie van de isolatie.

Die twee dingen worden door leken vaak door elkaar gehaald!

Maar het praktijkvoorbeeld is goed. Het toont weer aan:

snel aan/snel uit is er niet bij. Jullie waarden van afkoelen met 0,2 graad/uur en opwarmen met 1 graad/uur duiden op een zeer goede isolatie en relatief geringe massa - het zijn zeker geen massieve muren van 0,6 à 0,8m zoals in ons bourgondisch huis.

Jullie huis is het zeker comfortabel!

Christian v.K.

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#6 Geplaatst: 2005-12-04 12:29:49

dank voor alle tips. ons huis is houtskeletbouw en goed geisoleerd. na lange tijd van afwezigheid kunnen we dan de houtkachel stoken om de woonkamer/eetkamer/keuken snel te verwarmen. we willen die ook zoveel mogelijk als hoofdverwarming voor die ruimte gebruiken zodat de vloerverwarming daar meer als ondersteuning zal dienen

t blijft heel gevoelsmatig, maar ik hoef echt geen warme gang en de slaapkamer wil ik zeker goed koel houden, daar zal de verwarming maar zelden aanstaan. ik heb hem hier in tilburg nog nooit aangehad in de 5 jaar dat we er wonen.

t is dus belangrijk als ik zo alles doorlees om goed te onderzoeken wat de waardes voor afkoelen en opwarmen zijn en daarvanuit te gaan kijken wat de beste manier is om de verwarming te regelen.

met tijdstip van de dag bedoelde ik trouwens het dag/nachtverschil in temperatuur.

groet,

marjorie