Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wat zijn de tegenvallers van Frankrijk ?

Auteur Bericht

avatar#5460
vito
Berichten: 5
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2005-12-03 07:36:46

Over het algemeen is men vol lof over Frankrijk, maar wat zijn veel voorkomende tegenvallers buiten de regelzucht en niet nakomen van afspraken na.Ik hoor regelmatig : DE FRANSEN MOET JE SNAPPEN :   Vito. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-12-03 08:54:37

Onze tegenvallers:

1. De prijzen van planten en alles andere in tuincentra is onverklaarbaar hoog.

2. Men spreekt nog minder vreemde talen dan wij al wisten, dus het schoolfrans ophalen is een goede investering.

Maar dat weegt niet op tegen het grote aantal voordelen:

- ruimte,

- vriendelijke mensen,

- klimaat,

- omgangsvormen,

- savoir-vivre (houdt de inventieve omgang met de ingewikkelde regels in)

kortom alles wat met de Fransen zelf en de Franse cultuur te maken heeft.

Christian & Hanna

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2005-12-06 09:25:26

Hoi,

Vanzelfsprekend is het over het algemeen prettig wonen, maar twee zaken zijn ons erg tegengevallen:

1. De willekeur waarmee je te maken krijgt als je zaken moet regelen.

Het is nog al eens afhankelijk van de persoon die je treft of iets geregeld wordt.

Bijvoorbeeld: wij wilden iets bij de Carrefour (toch niet een kruidenier op de hoek) ruilen. Dan wordt de chef erbij geroepen en die gaat (typisch frans) eerst ingewikkeld doen. Als je dan gewoon maar suffig blijft kijken wordt het vervolgens wel geregeld, maar waarom wordt dit niet gewoon direct geregeld? Bij V&D krijg je tenslotte ook direct je geld terug.

Ook horen we erg vaak 'dat kan niet', hetgeen betekent: dat is lastig. Na enige minuten weer suffig wachten blijkt het dan alsnog te kunnen...

2. De ouderwetsheid.

Het leven op het platteland heeft natuurlijk zijn geweldige voordelen, maar ook zijn nadelen. Een daarvan is dat er (althans in onze buurt) nogal wat ouderwetse types rondlopen. Dit uit zich bijvoorbeeld in wantrouwen tegen alles wat nieuw is of het ontbreken van fatsoen ('met open mond staren').

Nou, we vinden het evengoed prettig om in Frankrijk te wonen, hoor, maar je vroeg de tegenvallers...

Groet,

Arnold

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-12-06 22:36:59

Inderdaad, als iets lastig iets, dan wordt er moeilijk gedaan. Als er een probleem is, wordt het niet direct opgelost. Ik zou dit "niet-klant vriendelijk" noemen.

En ook de bureaucratie bij het importeren van je auto, bij het aanvragen van een carte vitale enz. Maar dit kom je misschien overal wel tegen.

Enne, verder ben ik erg tevreden.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-12-06 23:22:04

Antwoord aan Arnold en Saskia:

Het platteland is ouderwets en er lopen nogal wat ouderwetse types rond.

 

Het probleem is blijkbaar in veel gevallen dat veel Nederlanders uit de randstad in Frankrijk voor het eerst in hun leven het platteland meemaken. Maar Twente of de achterhoek is ook anders dan Den Haag!

Bureaucratie bij het importeren van je auto

 

Ooit en auto naar Nederalnd geïmporteerd? Ik heb in mijn leven vier autos in Nederland en een in Duitsland geïmporteerd. De Nederlandse bureaucratische obstakels (afgezien van een aantal onzinnige heffingen) zijn ook niet mals. Natuurlijk, als de eerste auto-import die je doet naar Frankrijk is denk je dat Frankrijk moeilijk is.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2005-12-07 10:01:06

Dat moeilijk doen herken ik eigenlijk helemaal niet.

Slechte telefoonverbinding: 1 belletje en binnen 24 uur stond er een monteur op de stoep die het probleem efficiënt en gratis wist te verhelpen.

Doos met incomplete inhoud bij de Géant werd meteen omgeruild voor een wel compleet gevulde doos.

Verkeerd adres op de post bij verzekeringen: 1 briefje en het was opgelost.

Mobiele telefoonchip die niet geactiveerd bleek voor naar buitenland bellen werd bij een verkooppunt waar we 'm niet hadden gekocht zonder problemen wel geactiveerd.

Alle bezorgafspraken werden tot op heden keurig nagekomen, tot op het dagdeel toe.

Dus tot op heden komen de Franse winkels/bedrijven zéér klantvriendelijk op mij over.

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#6 Geplaatst: 2005-12-07 11:28:09

helemaal mee eens!het schijnt dat in nederland regelmatig koude douches aan bedrijven worden uitgedeeld.fons

avatar#3144
marijke
Berichten: 13
Reacties: 13

#7 Geplaatst: 2005-12-07 12:49:10

Mijn ervaring is dat je een kans van 1 op 5 hebt dat je inderdaad teruggebeld word, ondanks dat er  gezegd word, "we nemen binnenkort contact met u op ". Het maakt niet uit of het de bank, winkel , kantoor of  een bedrijf is. Dus dan maar weer achteraan bellen.

Ook de  bureaucratie:  je moet ieder dingetje een formulier invullen, en het duurt  vaak erg lang voordat "de zaken " inderdaad geregeld zijn. In Nederland zijn we gewend om "met de vuist op tafel te slaan ". Hier in Frankrijk heeft dat geen enkel effect.

Maar dit zijn maar kleine dingetjes die niet opwegen tegen het plezier dat ik heb om in Frankrijk te wonen !! ! !!!    groeten,                          Marijke

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#8 Geplaatst: 2005-12-07 13:12:34

Wisselende ervaringen (net zoals Ned. niet?) Over het algemeen is de sfeer aanzienlijk prettiger dan in Ned.

Mijn ervaring is dat mensen echt wel hun afspraken nakomen en ook op tijd komen.

Echter kopen via internet bij bekende bedrijven daar heb ik slechte ervaringen mee!

Maanden na de bestelling geplaatst te hebben nog steeds geen produkten, telefonisch onbereikbaar, e-mails worden niet beantwoord. En... geld al direct afgeschreven van de bank!!

Nu zul je zeggen waarom koop je niet in je eigen dorp? Dat doe ik zeker in de meeste gevallen, 2 weken geleden nog LCD TV, kleur was niet goed en leverancier kwam ook direct kijken en zonder enig  tegenstribbelen werd probleem erkend. Overigens was de prijs hetzelfde als in de hypermarché.

Helaas wacht ik nu al 2 weken op oplossing, maar ja dat ligt waarschijnlijk aan de service van  (Hollandse) Philips!!

Moraal van het verhaal: koop vooral plaatselijk en voorkom daarmee hopelijk het failliet van de plaatselijke dorpswinkels

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#9 Geplaatst: 2005-12-07 20:44:43

Niet nakomen van afspraken???

Waar heb je het over. Alles is met iedereen zonder problemen te bespreken. Zels de belastingmensen zijn aanspreekbaar. Je moet alleen bedenken, dat niet alles gaat zoals jij denkt dat het zou moeten gaan. 

Waarom ze hier bij het PACSen in hemelsnaam een geboortebewijs in plaats van een uittreksel uit de Burgelijke Stand willen hebben is een raadsel.

Aan de andere kant mijn partner komt 'uit Indie' zonder geboortebewijs, maar wel met een uittreksel. Dat laatste wilden ze niet hebben, en het eerste hadden we niet. Maar na wat suffig kijken (zoals eerder genoemd) en het hakkelen van woorden als 'Colonie come Algerie', 'Depart chaotique'  en 'pareil comme un piednoir'  was ineens een paspoort goed genoeg.

Het grootste nadeel van Frankrijk is en blijft, dat ze principieel alle documenten in het Frans vertaald willen ontvangen. Mijn belastinginspecteur neemt evenwel weer genoegen met het feit, dat ik keurig de vertaling van de jaaropgaven boven de Nederlandse teksten zet.

Een tweede nadeel is, dat ze hier nergens Engelse boeken verkopen, dus niet lekker neuzen. Daar staat tegenover dat Amazone.fr weer alles levert en gratis bezorgt boven de EUR 20.

Een ander  nadeel is, dat ze alle films nasynchroniseren. Bij ons op het platteland is er een mooie bioscoop, met de allernieuwste films (Morgen gaan wij naar de nieuwe Harry Potter, maar Harry heet dan ineens Harryyyyy Potterrrrrrr. En dat is toch wel naar). Vaak kan ik zeggen dat een film mooi gefilmd was, maar dat ik er niets van begrepen heb (na 7 jaar in Frankrijk en wel 50 films in de bioscoop te hebben gezien).

Maar ja, de prijs is EUR 5.  Ik moet gewoon meer aan mijn Frans doen.

Al met al, kan ik geen echte nadelen bedenken...

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#10 Geplaatst: 2005-12-15 12:25:32

Tegenvallers... Ik had geloof ik geen speciale verwachtingen.

Maar wat ik afschuwlijk vind in Frankrijk:

- (invul-)formulieren.

- (om vergelijkbare redenen) Franse websites.

Het lijkt wel, hoe groter het land, hoe kleiner men met virtuele ruimte en lettertypen omgaat.

- en ridicuul: La Poste. (Eén van de dingen waar Nederland groot in is, is de Postbank.) Om via internet te kunnen gireren moet je eerst naar het postkantoor (afspraak maken met de conseiller financiel of zoiets) en daar opgeven aan wie je wilt gireren..... Lachen, gi(r)eren, brullen.

Overigens schijnt La Poste in 2006 te moderniseren.

- Dat je in veel gevallen gedwongen wordt te telefoneren (voor speciale, hoge tarieven). E-mail werkt niet.

- Franse vleeswaren. Dikke plakken, vieze dingen, smaakjes, heel duur als je het dun gesneden wilt hebben. Aan filet de boeuf zit toch altijd nog vet e.d. Vaak zitten er botsplinters aan vlees. Als je Frans 'ontbijt'spek bakt ontploft het / vliegt het uit de pan. Enz. enz. (Kortom, de Franse keuken is belachelijk overschat, tenzij je voor heel veel geld gaat eten.)

- Franse automobilisten zijn enorme klevers, ze geven geen richting, ze sorteren niet voor, als ze bijv. links afslaan wijken ze eerst uit naar rechts! Ze rijden altijd de bochten in wegen kapot.

- Franse gloeilampen zijn erg slecht em ontploffen ook soms.

Dit was een greepje. :)

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#11 Geplaatst: 2005-12-15 13:40:35

Maar wat wel weer heel handig is : de bankcheques, waar je per post van alles mee kan betalen, bv abonnementen.

En die abonnementen lopen niet automatisch door, je hoeft er dus niet zelf aan te denken ze evt. op te zeggen, maar bedenkt gewoon of je het opnieuw wilt.

interessant is ook dat als je aan een goed doel iets geeft, je een keurig papiertje krijgt dat je kan gebruiken voor de belasting aftrek.

Maar goed, dit is off-topic, want geen tegenvallers.

Antonia

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2005-12-29 11:48:54

T.a.v. het "niet nakomen van afspraken" zijn de Fransen onderling natuurlijk net zo verschillend als de Nederlanders, het heeft dus geen enkele zin om te praten over "de" Fransen. De een komt altijd z'n afspraken stipt na, de ander meestal niet, hee net als in NL...

Wat mij serieus tegenvalt is:

- Prijs/kwaliteit verhouding van banken. Wegens gunstige hypotheekvoorwaarden zijn we bij de BNP/Paribas uitgekomen, maar die zuigen je echt leeg voor elke onnozele service en zijn volstrekt incompetent. De Rabo kost mij 3 euro per maand en heb ik sinds 20 jaar nog nooit op een fout betrapt. Op dezelfde dag dat de Bolkestein richtlijn erdoor komt sta ik op de stoep bij een niet-Franse bank. Inmiddels spaar ik bij ING Direct, een verademing.

- Onderlinge prijsafspraken en ondoorzichtige klantonvriendelijke aanbiedingen van ADSL en mobiele telefoon providers. Geen tactiek is te laag voor ze. Intussen is bellen hier nog steeds te duur. Helaas hier in de Ardeche nog steeds niet gedegroupeerd.

- De bureaucratie is natuurlijk spectaculair, NL is hiermee vergeleken een wonder van efficiency. F is natuurlijk een stuk groter, maar het lijkt ook alsof er van overheidswege niet echt aan gewerkt wordt om e.e.a. te verbeteren. Overigens helpt het een stuk als je fatsoenlijk Frans spreekt en jezelf informeert, bv het boek Tous vos Droits is erg handig.

- Wat mij tenslotte tegenvalt zijn de NL die hier wonen maar niets doen dan afgeven op de Fransen en alleen met hun landgenoten optrekken! Voelt u zich niet aangesproken! :-)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2005-12-29 11:50:43

#dicck, t.a.v. de vleeswaren: ik denk dat je snel van slager moet veranderen want de vleeswaren die ik in F tegenkom zijn een waar plezier en oneindig veel beter dan in NL!

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#14 Geplaatst: 2006-01-02 21:49:28

Kaasje meldde o.m.:

Wat mij tenslotte tegenvalt zijn de NL die hier wonen maar niets doen dan afgeven op de Fransen en alleen met hun landgenoten optrekken! Voelt u zich niet aangesproken! :-)

Het afgeven op Fransen is inderdaad een domme en hinderlijke gewoonte van Nederlanders die zich afzijdig houden, het vertikken om Frans te leren en liever koffie gaan drinken bij de landgenoten in de omgeving.

Anderzijds moet ook worden gezegd dat de contacten met de Fransen op het platteland over het algemeen niet diepgaand zijn. De belangstellingssfeer van deze mensen gaat helaas vaak niet verder dat discussies over het weer, de groei van de tomaten en de kwaliteit van de foie gras en de dit seizoen verorberde gebraden lijsters. Wie als Frans sprekende Nederlander wat zou willen babbelen over de kansen van Chirac of over de oorzaken van de rellen in de banlieues ontmoet niet zelden een schouderophalend je n'sais pas.

Wim

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#15 Geplaatst: 2006-01-05 22:30:13

Frankrijk is net als ieder ander land gewoon wat je er zelf van maakt. Wij hebben over de hele wereld gewoond, tot en met ortodox islamitische landen en daar ook lekker geleefd.

Fransen afspraken niet nakomen?, nooit wat van gemerkt.

Dikke vleeswaar?, vraag om chiffonade, lekker dun en zuinig.

Overigens zijn wij naar Frankrijk verhuisd met "La Maison " als gids, mag ook wel eens gezegd worden. Alles klopte precies.

We zijn niet ingeburgerd, dat is misschien veel gevraagd na 2 jaar, maar de kontacten zijn er zeker, en onze Franse buurman doet niet liever dan over politiek praten, inclusief de specifiek Franse problemen. Wellicht hebben we het getroffen, maar in Nederland zijn de meeste mensen ook alleen maar geinteresseerd in hun straatje.

Kortom, als de Fransen je niet aanstaan en je er op afgeeft, wat zoek je hier dan?

Groet, Kees

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#16 Geplaatst: 2006-01-06 00:59:59

Klopt, 't is uiteindelijk wat je er zelf van maakt.

Pas je je aan, eigen je je de gewoontes/eigenaardigheden van de inheemsen aan of niet.

Maar dan nog blijven er dingen over die 'tegenvallen'.

Zelf ben ik al aardig in de franse gemeenschap geintegreerd, hetgeen

veel te maken heeft met het feit dat ik hier werk, alleen maar

fransozen ken en dat mijn vrouw francaise is.

Hier is mijn lijstje met 'tegenvallers' die overigens ook door de

fransen zelf (iig mijn vrienden en collega's als zodanig erkend worden):

1) de eeuwige stakingsdrift bij de ambtenaren en bij het

spoorwegpersoneel in het bijzonder. Mijn vermoeden is overigens dat er

een stakingsplicht bestaat, maar dat kon tot nu toe niemand bevestigen...

2) afspraken maken met handwerkers. En als ze al komen dan stellen ze meestal nog een berg eisen.

3) de bureaucratie (en dan vooral het altijd maar weer opnieuw dezelfde

documenten op moeten sturen, naar dezelfde instantie maar een andere

afdeling. Ik heb daar eens telefonisch nagevraagd waarom dat dan toch

zo is en kreeg uiteindelijk als antwoord dat men (ik dus) niet altijd

alles moet willen begrijpen. Sommige dingen in het leven zijn nu

eenmaal zo en dan moet men gewoon maar doen wat er van hem gevraagd

word... Op dat moment dacht ik eventjes dat ik in de verkeerde film

meespeelde, maar nadat collega's van me zich bijna bij me excuseerden

voor deze reactie (die hun overigens niet eens zozeer verbaasde) heb ik

het weer van me af kunnen zetten :o).

Overigens zijn dit mijn ervaringen in Ile de Paris.

En daartegenover kan ik dan nog bergen van hele positieve ervaringen stellen!

Wat me hier tot nu toe heel erg opviel, is dat men hier ontzettend graag discusiert over van alles en nog wat.

Daarbij ook op elkaars argumenten ingaand (met name dat viel me zo op). Geweldig, heerlijk!

En het eten, maar dat is eigenlijk een beetje een dooddoener. Al moet

er misschien nog gezegd worden dat de fransen bereid zijn meer geld

neer te leggen voor kwaliteit als nederlanders. Ik denk dat dat nogal

eens tot problemen leidt onder de nederlanders die in frankrijk

boodschappen gaan doen (ik denk nu aan familie en vrienden die op

bezoek komen en nauwelijks kunnen geloven wat we dan eigenlijk wel niet

allemaal uitgeven aan eten op de markt...waarna ze na de lunch,

likkebaardend het meestal wel bergepen hebben...).

groeten,

Arthur

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2006-01-07 16:49:22

Arthur,

uitspraak 3) lijkt erg op een scène uit Orphée van Jean Cocteau (1949 schat ik):

Een gerechtshof maakt de hoofdrolspelers onbegrijpelijke verwijten en komt tot een op niets gefundeerd oordeel. Iedereen moet een document tekenen dat hij/zij niet begrijpt. Als Orphée, gespeeld door Jean Marais, tegen de onrechtvaardigheid wil protesteren wordt hij door een van de onderaardsen toegesproken:

"Ne cherchez pas trop à comprendre ce qui se passe ici , mon cher monsieur, c'est un grave défaut!"

Ik had nooit begrepen dat Cocteau hier de Franse bureaucratie wilde caricaturiseren.

Christian von Klösterlein

avatar#5504
judith
Berichten: 2
Reacties: 2

#18 Geplaatst: 2006-01-22 15:16:46

sinds dec 98 in frankrijk, begonnen met werken in een nederlands hotel van nederlandse eigenaren aan de cote d'azur. wat een verschrikking........

 

in 2000 het 'echte franse leven' ingegaan door mijn ontmoeting met 'l'amour de ma vie' en sindsdien geen echte tegenvallers voor mij

 

de zgnd 'franse slag' leer je hier wel kennen, maar na een tijdje keek ik er niet meer van op dat morgen volgende week betekent, volgende week over een maand is, en met over 6 maanden een jaar later bedoelt wordt. LOL

 

ik ben hier compleet ingeburgerd, ben sinds dec 2004 getrouwd met een fransman en ons zoontje (een frans nederlandertje of een nederlands fransmannetje) wordt 2-talig opgevoed. met mijn schoon familie kan ik ht prima vinden, onze vriendengroep heeft mij sinds de 1ste dag geaccepteerd. Ik heb het zelfs als nederlandse zover weten te schoppen dat ik nu 'fonctionaire de mairie' ben, met dezelfde voordelen als ieder 'echt' frans persoon.

 

'slands wijs slands eer' om het 'echte' franse leven te leren kennen is het allerbelangrijkste om de franse taal te leren spreken!!

 

Vive la France

 

groeten judith (29 jaar)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#19 Geplaatst: 2006-01-24 19:51:40

ja om hier in de Creuse een Nederlandse makelaar te ontmoeten met mooie praatjes en beloftes en leugens jammer dat wy hem hier in ons midden hebben   maaaar al  is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt hem wel  en hoog moed komt voor de val ja toch?

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#20 Geplaatst: 2006-01-25 07:46:27

tegenvaller is misschien een groot woord al is het wel lastig maar:

wat ik zo vreemd vind aan de franse                                  ondertiteling  (i.e.g. van tv5 hier, in frankrijk hebben we gelukkig geen tv) is dat je niet leest wat je hoort.  er staat een soort van samenvatting onder.

ik doe mijn best om te luisteren, dat is wat ik wil verbeteren, maar ik ben niet zo auditief ingesteld, dus automatisch ga ik meelezen. en dan raak in vreselijk in de war.

het leek me een goede manier om mijn frans bij te spijkeren maar het schiet zo niet echt op. en een hele film in t frans volgen is echt nog een stap te ver.

groet,

marjorie

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#21 Geplaatst: 2006-01-25 12:30:07

Hallo forumleden,

Voor mij was veel in FR een meevaller. Veel ruimte, niet zo veel controle bij bouwaktiviteiten, fransen improviseren erg makkelijk en graag. Ik bedoel dus dat je, helemaal niet aan de bureaucratise regels voldoend, maar met het juiste verhaaltje en een glimlach geregeld het onwaarschijnlijke voor elkaar krijgt. Wat ik erg jammer vind en ook moeilijk om mee om te gaan in FR is dat het land een bananenrepubliek is. Zelfs aangenomen dat de slachtoffers van Outreau toch een uitzondering waren, denk ik dat in het algemeen er totaal geen sprake is van een minimaal gevoel van gerustheid op dat punt, die burgers verlangen in een rechtstaat. Voor één beroepsgroep is het wel fijn dat wij hier in een bananenrepubliek zitten, nl de hyena's ook wel advocaten genoemd. Verder zijn de fransen doorgaans wel sympatieke luidjes, ze snappen dan wel niets van logica etc maar ook hun manier van doen is met wat inspanning wel te volgen. En verder geldt zoals mogelijk overal ter wereld: hoe warmer het klimaat is, hoe aardiger de mensen zijn. Die samenhang kan ik niet verklaren. De taal is verder een ramp, maar dat vinden fransen geloof ik zelf ook. Ik kom hier veel analfabeten tegen, meer dat in NL. Voorts zijn fransen echte levensgenieters, vooral met die hoge consumptie antidepressiva moet dat toch een koud kunstje zijn, dacht ik zo. Veel genoegen met al het franse om u heen. 

Dit

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#22 Geplaatst: 2006-01-27 10:21:44

Wat zijn de tegenvallers van Frankrijk?

Dat sommige Nederlanders zo arrogant doen over andere gebruiken in een ander land!

Wat is de zin om hier in Frankrijk een huis(je) op de campagne te kopen om vervolgens te gaan zitten jammeren over cultuurverschillen. Wij hebben weleens de indruk dat veel Nederlanders slecht hier om prijstechnische redenen een huis(je) hebben.

Wij schamen ons regelmatig voor de cultuur die een redelijk aantal Nederlanders hier uitdragen. Bijvoorbeeld de tot op het bot verwende kinderen die schreeuwend de supermarkt doorrennen, de lompheid, het geschreeuw en gebral wat de laatste jaren in Nederland helaas zo modieus is geworden, etc.

Gelukkig is niet iedereen hetzelfde (net als bij de Fransen), maar ik meende toch wat tegengas tegen dat eeuwige gemopper te moeten geven...

Zoals Dit hierboven zei "veel genoegen met al het Franse om u heen".

Jan Willem

Auvergne.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#23 Geplaatst: 2006-01-27 12:34:50

Ben het helemaal met bovenstaand commentaar eens.de manieren van de fransen zijn heel wat beter dan van menig nederlander.

avatar#5512
la gamine
Berichten: 1
Reacties: 2

#24 Geplaatst: 2006-01-27 15:46:24

Ik vind soms het 'ja-zeggen-en-nee-bedoelen' gedrag een tegenvaller....(en andersom)

salut

avatar#5504
judith
Berichten: 2
Reacties: 2

#25 Geplaatst: 2006-01-29 21:37:42

ben het ook helemaal eens met jan willem uit de auvergne, bij ons op het dorp wonen verschillende nederlands (2de woning) maar ik kan nou niet echt zeggen dat ik behoefte heb om die te leren kennen.

avatar#5568
Vosje
Berichten: 0
Reacties: 7

#26 Geplaatst: 2006-03-25 11:04:19

Ik merk dat veel Nederlanders juist uit onbegrip zeggen: "Het is een mooi land hoor, Frankrijk,  alleen jammer dat er Fransen wonen".

Kortzichtigheid is iets van alle soorten, maten en leeftijden.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#27 Geplaatst: 2006-03-25 14:40:18

Weet je Vosje, ik hoor nooit iemand dat zeggen ! Jij bent de eerste die dat zegt!

Ik zou zo zeggen, spreek voor jezelf en niet namens fictieve anderen.

Natuurlijk heeft Frankrijk nadelen. En je zult mij ook nooit horen zeggen La Douce France, want dat is Libelle romantiek. Het is goed dat je de nadelen van je streek en de mensen in je streek even goed kent als de voordelen. Let wel, ik spreek niet over Frankrijk en Fransen, want die bestaan niet.

De Aude en haar bewoners staan dichter bij Noord Spanje dan Lorainne of Parijs en inwoners. De mensen hier hebben zelfs een uitgesproken hekel aan Noord Fransen.

Bovendien wat weten wij over het algemeen eigenlijk van de Franse samenleving?

Kortom, los van wat feitelijke opmerkingen ter lering en de vermaak, is dit onderwerp een non-issue.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#28 Geplaatst: 2006-03-25 15:32:56

Geen nieuw gezichtspunt Hans-Piet. Je hebt het gewoon over regionale verschillen. In Nederland zijn er bijvoorbeeld weer mensen die een hekel hebben aan Hollanders en Friezen, etc. etc.

Dit etno-gedoe is erg in de mode lijkt het. Mijn bezwaar hiertegen is dat het bijna altijd uitgaat van stereotiepen / vooroordelen jegens anderen...

Groet,

Jan Willem

Auvergne.

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#29 Geplaatst: 2006-03-25 16:36:53

HansPiet, jij schreef: "Weet je Vosje, ik hoor nooit iemand dat zeggen ! Jij bent de eerste die dat zegt!" Betrof het 'Frankrijk fijn land, jammer dat er Fransen wonen.'

Je vergist je. Een voormalige minister van verkeer, nu burgemeester van Lelystad - hoe heet ze ook weer - , haalde met die opmerking de 'wereld'pers.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#30 Geplaatst: 2006-03-25 17:13:57

Le Brasserie:

Ik begrijp je niet helemaal. Ik heb ten eerste tegen Vosje willen zeggen dat niemand hoeft te spreken naams anderen en ten tweede, dat er geen 'Fransen' bestaan. Het is even zot om aan jou te vragen wat je van Franse Vrouwen vindt..... of vragen of je van  Surinaams Eten houdt. Zoals je zegt gaat dat alleen maar over steriotiepen. Ik kan daar als homo over meepraten!

Aan de andere kant denk ik niet dat dat iets is van mode. Ik denk zelfs dat het minder wordt binnen Europa. Ik beschouw de 'discriminatie' van moslims in het algemeen niet van dezelfde orde, Daarom zet ik discriminatie tussen aanhalingstekens. In Nederland niet en in Frankrijk niet. Dat is teveel eer. Die conflicten zijn alleen maar het doorschuiven van de zwarte piet van het eigen falen.

Een voorbeeld van dat falen zie thans weer met  de situatie thans inzake de CPE. En zinnig mens kan alleen maar voor dat stuk wetgeving zijn, maar alles wat jong is en wel toekomst heeft is tegen: het veiligstellen van eigen belangen. Als De Villepin verliest, en dat zit erin, dan heeft Villepin de slag verloren en de Franse jeugd heet de slag gewonnen, maar de Franse jeugd heeft daarbij wel de oorlog verloren. Helaas.

Als de gevolgen zichtbaar worden dan zijn het de Beurs, de Polen of de EU die het hebben gedaan.

Dicck: ik heb het haar niet horen zeggen maar het verbaast mij niet. Zelfde (brand-)hout als Kamp, die bijna de oorlog heeft verklaart aan Venezuela, Mijn hond (een Cavallier) heeft dezelfde nijgingen: als er een andere hond aankomt, dan gaat hij hard blaffen, doet 1 stap vooruit en 2 stappen achteruit  :-))

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#31 Geplaatst: 2006-03-25 17:24:30

Nog even Le Brasserie:

Jij schreef over regionale verschillen. Niets (nou ja) is minder waar.

Mansholt (oud Minister van Landbouw en Eurocommissaris)  en Heineken (geen toelichting nodig) die hebben veel nagedacht en geschreven over Europa. Zij stelden voor om de 10 van toen op te delen in 25 zelfstandige regio's. Dus volledig los te maken van het moederland. Dat recht daarop is nog ergens vastgelegd in de Europese wetgeving.  

Regionale verschillen? Friesland, Baskenland, Schotland, Catalonie, Bretagne..... Vergeet het maar. Er zal nog veel water door de Rhone gaan voordat de die 'regionale groepen' het met je eens zijn. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#32 Geplaatst: 2006-03-25 19:07:42

HansPiet,

Je dwaalt nu wel ver van het onderwerp af met je verhandeling over de CPE etc.

Ik geloof dat we het verder wel met elkaar eens zijn op het punt van de Fransman die helemaal niet bestaat!

Je reactie over Friesland, Baskenland, Schotland, Catalonie, Bretagne... onderstreept nog eens wat ik beweerde; namelijk dat er dus verschillen zijn! En dan hebben we het nog niet  eens over het feit dat in al die regio's ook nog eens verschillende mensen wonen. Die zijn immers ook niet alllemaal hetzelfde...

groet,

Jan Willem

Auvergne.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#33 Geplaatst: 2006-03-25 20:36:21

Weet je La, je hebt wel gelijk, dat het een beetje off topic is om in het kader van 'tegenvaller van Frankrijk' over de CPE te gaan praten. Maar toch heeft er wel iets mee te maken.

Het nare van Fransen in mijn dorp, Nederlanders op deze site en bejaarden over de hele wereld is, dat ze wars zijn van inhoudelijke discussie over belangrijker zaken dan formulieren die al dan niet zonodig in het Frans moeten worden vertaald enz.. 

Het gebrek aan discussies en vooral aan weerwoord is voor mij zowel het grootste nadeel van het wonen op het Franse platteland, maar ook het grootste nadeel van het bejaard zijn (65).

(Daardoor grijp ik iedere gelegenheid aan, hier op deze site of als weer eens een nederlandse jongere langs komt die wel bereid is om zijn of haar nek uit te steken.......) . 

PS: Ik neig er wel eens toe om nijgen te schrijven... :-)) 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#34 Geplaatst: 2006-03-25 22:16:43

HansPiet,

Beneden de 65 jaar zijn er ook genoeg mopperkonten!

Er zijn hier Nederlanders en Belgen van alle leeftijden die mopperen over het feit dat Fransen zo Frans zijn en warmlopen voor wat er volgende week weer bij de Lidl (ja die heb je hier ook) in de aanbieding is. Ik kan er niets aan doen maar ik moet van deze mensen altijd zo geeeeeeeeeeeeeuwen ;-)))

groeten,

Jan Willem

Auvergne

avatar#5568
Vosje
Berichten: 0
Reacties: 7

#35 Geplaatst: 2006-03-26 19:43:24

Hallo HansPiet,

Het ligt er natuurlijk ook aan met wie ik spreek. Als ik met kennissen van mijn ouders spreek, kort gezegd zijn dat mensen uit de arbeidersklasse die geen frans spreken, kan ik er prat op gaan dat ik op een verjaardags feestje meerdere keren zal horen, zodra iemand het over frankrijk als vakantieland heeft, dat het jammer is dat er fransen wonen.

Als ik met mensen spreek die niet zo de behoefte hebben om stellig te zijn over bepaalde onderwerpen is dat natuurlijk veel genuanceerder.

Misschien dat die uitspraak van die minister in het collectieve geheugen is opgeslagen van de oudere generatie. Ik wist niet dat er ooit zo een uitspraak is gedaan door nota bene een minister. Doet me denken aan Geert Wilders.

Groeten,

Edwin

avatar#5568
Vosje
Berichten: 0
Reacties: 7

#36 Geplaatst: 2006-03-26 19:44:50

Ik moet nog wel zeggen dat die uitlatingen vaak ironisch zijn bedoeld.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#37 Geplaatst: 2006-03-26 21:42:59

Vosje,

De soep wordt zelden zo heet gegeten als opgediend.

Ook kan een beetje prikken geen kwaad....

Groet HP 

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#38 Geplaatst: 2006-03-26 22:02:23

"Jammer dat er Fransen wonen..."

Je kunt er zelfs op googelen. De eerste hit is: Jorritsma.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#39 Geplaatst: 2006-03-27 08:39:13

Om mij ook nog even in de discussie te mengen over de tegenvallers... Wat is en was nou eigenlijk de reden voor veel buitenNL'ers om nederland te verlaten en te verruilen voor LDF? Wat mij betreft was dat als volgt: Nederland is een van de mooiste landen ter wereld (ik vergelijk het met vrijwel alle landen, behalve zuid-amerika waar ik nog niet geweest ben), maar er wonen helaas heeeel veel nederlanders in die zich heeeel erg als nederlanders gedragen. Wat LDF betreft, dat is een bananenrepubliek, goed in te leven maar je moet het wel even weten, en je wordt er geregeld doodmoe van. Nog een tip om met dwarse ambtenaren om te gaan. Wacht enkele weken, vraag dan naar een andere ambtenaar, of zoek het zo uit dat de dwarse figuur met zwangerschapsverlof is o.i.d. of kom juist in een vakantieperiode en probeer een vervanger of colega te treffen. Uitzoeken welke dagen de dwarse niet werkt is ook een goede tactiek. Ga vervolgens alles opnieuw aanvragen bij die ander, zonder te verklappen dat je al eerder bent geweest. Eenheid en continuiteit van bestuur is in een bananenrepubliek niet zo gebruikelijk. Dus de collega kan toevallig de vriendelijke meegaandheid zelfve zijn. Een ambtenaar over het bureau sleuren raad ik af, zoek eerder uit of haar dochter op dezelfde school zit waar jij toevallig eens bent ingesprongen bij het schooluitje o.i.d. Sterkte en bedenk dat je met bananen ook goed kunt overleven. Suc6, Dit 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#40 Geplaatst: 2006-03-27 09:38:07

Dit,

Ik heb mijzelf afgevraagd of ik op jouw inzending zou ingaan of gewoon negeren.

Ik zou niet weten wat jij onder een bananenrepubliek verstaat.

Ik heb het grootste deel van mijn leven in vreemde landen genoemd, waarvan ik er een of twee na veel aarzelen  en na een stevige borrel een  bananen-republiek zou kunnen noemen. Frankrijk is het absolute tegenovergestelde daarvan.

Daarnaast, lijkt het mij niet getuigen van smaak om zoiets te zeggen van een echte bananenrepubliek (aannemende dat je weet wat dat is).

Ik heb begerepen uit jouw eerdere bijdragen, dat je barstensvol rancune zit tegenover advocaten, franse ambtenaren enz. Is dat niet een probleem dat jezelf hebt veroorzaakt, m.a.w. gedraag jij je wel zoals het hoort?

Jouw ophemelen van Nederland (mooiste land..) geeft aan dat je niet in veel landen bent geweest. Als dat wel zo zou zijn, dan had je de keus van 'het mooiste land' nooit kunnen maken. Ik denk dat zoiets subjectiefs als 'mooiste land' of 'mooiste stad' eigenlijk niet eens afhankelijk is van je smaak, maar veeleer van je middelen. Bijvoorbeeld: Als ik heel rijk zou zijn dan zou ik in NY willen wonen, als ik wat minder heel rijk zou zijn in Rio de J en als ik welgestelder zou zijn dan ik nu ben, dan zou ik waarschijnlijk in Singapore willen wonen. Dit geldt uiteraard voor mij, maar je begrijpt de bedoeling wel.

Ik wil je niet 'afzijken', maar ik zou toch maar eens bij jezelf te raden gaan en proberen de frustraties m.b.t. Frankrijk, advocaten en ambtenaren op te lossen. Een dergelijke woede is niet goed voor je hart en maakt ook, dat anderen je nauwelijk serieus zullen en kunnen nemen.

Verder is deze reactie geschreven met alle respect en als je het niet zint, kijk dan maar naar mijn foto en denk "Kikkers kunnen alleen maar kwaken..."  :-))

avatar#3526
Ton
Berichten: 20
Reacties: 68

#41 Geplaatst: 2006-03-27 11:11:24

Dit,

Waarom ben je nog in Frankrijk??

m.vr.groet,

Ton

avatar#3526
Ton
Berichten: 20
Reacties: 68

#42 Geplaatst: 2006-03-27 11:11:33

Dit,

Waarom ben je nog in Frankrijk??

m.vr.groet,

Ton

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#43 Geplaatst: 2006-03-27 11:37:24

Dit,

Wat is een bananenrepubliek?

Van Dale:(m.n. klein, in de tropen gelegen) land met instabiele politieke toestand, vaak in sterke mate afhankelijk van buitenlands kapitaal en onder een militaire dictatuur...

groet,

Jan Willem

Auvergne

avatar#3523
anna
Berichten: 10
Reacties: 29

#44 Geplaatst: 2006-03-27 16:47:20

Ik heb nog geen nadelen kunnen ontdekken, maar dat is misschien wel vanwege de insteek waarom we hier wonen.

We gingen niet omdat het weer in nederland slecht is, het regent hier soms ook dagen aan een stuk. We gingen niet omdat we nederland te vol vinden, we woonden in een kleine gemeente met veel groen in de omgeving en daar had je dus niet eens erg in. We gingen niet omdat we teveel stress hadden, hebben we nu nog steeds niet, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

We zijn hier relaxed, we hebben veel groen en ruimte om ons heen, we vinden de mensen reuze aardig en behulpzaam als je weer eens loopt te "stotteren", het weer is aangenaam maar niet veel beter dan in nederland. Maaar toegegeven, ik vind de communicatie niet altijd even makkelijk, wat me belemmerd om wat dieper op zaken in te gaan met bv een franse vriendin of buurvrouw. Het voordeel hiervan is dat ik wel heel veel respect ben gaan krijgen voor al die "buitenlanders" die in nederland het toch maar flikken om te integreren en goed nederlands te spreken.

Ik had gewoon in elk land kunnen gaan wonen waar ik een klein lief huisje met wat grond had kunnen kopen voor een kleine prijs. Toevallig is dat frankrijk geworden en door een positieve opstelling, alles nemen zoals het komt, wonen we heel plezierig hier. Ik ontdek steeds vaker dat eigenlijk bijna alles hetzelfde is als in nederland. We zijn dus alleen hier omdat we 10 jaar geleden hier wel een eigen huisje konden betalen en in nederland niet!

anna uit de correze ( want er is er nu ook een uit een ander departement)

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#45 Geplaatst: 2006-03-27 23:24:32

aan HansPiet,

Ik ga toch maar even in op een enkel puntje. Ik gedraag me zover ik weet zoals het hoort. (nooit zwartwerkers in dienst, voor alles de vereiste vergunning aanvragen, nooit te hard rijden, geen illegaal afval verkeerd dumpen, alles netjes afrekenen in de winkels, nooit overlast veroorzaken middels harde muziek, blaffende hond etc etc) Voorbeelde van een gebeurtenis in een bananenrepubliek. Een (FNAIM) makelaar haalde met een babbektruuk geld van mijn bankrekening. Hij was er niet eens klant. Dit leek me diefstal, en me netjes gedragend (niet doe het-zelf-oplossen dus) trachtte ik netjes aangifte daarvan te doen bij de gendarmerie, die naar bleek goede maatjes was met die makelaar (zaten op dezelfde voetbalclub)... Drie maal raden of die aangifte gelukt is. Klacht bij de hoofdvestiging van de bank heeft uiteindelijk alles opgelost. Voorts zei ik dat NL EEN van de mooiste landen ter wereld is. Met franse ambtenaren heb ik doorgaans geen problemen, mijn toelichting/gebruiksaanwijzing was een reaktie op een forumlid dat nog al getergd was door een ambtenaar die een berg papierwerk wilde zien. Verder hoop ik dat niemand ooit met advocaten te maken krijgt in LDF, de enige conclusie is dan nog dat je je in een bananenrepubliek voelt. De difinitie is nogal vaag, maar als je ziet dat je juridisch je recht kunt halen als je een vriendje bent van de rechter, dan weten de meesten wel wat er ongeveer bedoeld wordt. (Ik deed nooit een poging om vriendje met de rechter te worden, het ging dus 6 maal mis). Het enige verwijt dat ik mezelf nog maak is, dat ik alles netjes, lees via de officiele en nette weg heb willen oplossen. Het advies van enkelen, zoals het recht in eigen hand nemen etc, heb ik naast me neergelgd, beetje dom dus??? Ik vind in het algemeen een rubriek over de tegenvallers van een land waar je graag heen wilde emigreren een beetje onzinnig. Goede tips en gebruiksaanwijzing is weer wel handig. Waarom ik hier ben? Ik ben dol op bananen en dat soort landen hebben doorgaans een lekker klimaat en vriendelijke bevolking. Duidelijk?  Dit 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#46 Geplaatst: 2006-03-28 06:47:45

Vosje:

Ik denk dat ik - na de reacties nog eens te hebben nagelezen - aanvankelijk wat voorbarig op jou heb gereageerd. Sorry.

Dit,

C'est le tone qui fait la musique.

Ik heb niet gezegd of bedoeld te zeggen, dat je ongelijk hebt, maar alleen, dat het niet loslaten van een aantal frustraties slecht voor je is. Hetzelfde geld als je maar steeds boos blijft op de Nederlandse overheid i.v.m. het onrecht dat je ervaart bij de invoering van de ZVW. Leren van wat je meemaakt en wijzer doorgaan. Zo ongeveer het motto van de V.O.C.: doe wel en zie niet om.

Frankrijk is geen LDF maar zoals je zegt een prettig, misschien wel het prettigste,  land om te wonen binnen de keuzes die je hebt. Zoals (meen ik) Maria direct hierboven ook stelt.

Groeten

HP

avatar#3352
NietsTeVertellen
Berichten: 2
Reacties: 54

#47 Geplaatst: 2006-03-30 14:50:22

@HP : Je kikker zit in de boom denk ik :-)

@Dit : Volgens mij ergens gelezen dat je ook in NL met wat advocaten contact hebt gehad en ook daar niet positief over was? Ik heb ook wat juridische schermutselingen in NL gehad  en als ik in je reacties LDF vervang door NL blijft het verhaal hetzelfde. Als alles achter de rug is, hopelijk vroeger dan later dan denk ik dat HP de beste tip had.......ook al was dat geleend van de V.O.C. :-)

avatar#3352
NietsTeVertellen
Berichten: 2
Reacties: 54

#48 Geplaatst: 2006-03-30 15:01:13

PS @Dit : Ook Franse zelf hebben er last van. Mijn huisbaas heeft al 6 jaar een nieuwbouw woning leeg staan vanwege een probleem met de aannemer en hoopt dit jaar eindelijk klaar te zijn met de rechtzaak.

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#49 Geplaatst: 2006-04-04 14:23:24

Toen ik enkele weken geleden dit topic voor het eerst doorlas, werd ik af en toe tamelijk nijdig. En nu het nieuw leven is ingeblazen toch een reaktie van mijn kant.

Waar komt het vreemde idee vandaan dat je niet mag praten over tegenvallers van Frankrijk als je er voor gekozen hebt om hiet te wonen? Als je daarin rechtlijnig bent, mag je nooit klagen over iets waar je voor gekozen hebt: niet over je partner, niet over je baan, niet over je kind...heb je toch zelf voor gekozen? Ja, maar daarmee is het niet de perfecte partner, baan, kind, land... Natuurlijk heeft Frankrijk nadelen! Net als Nederland. En wat je zwaarder vindt tellen, da's uiteraard persoonlijk. Af en toe word ik in dit forum niet goed van de mensen die ALLES wat Nederlands is afkraken. Als iemand terugverlangt naar iets van Nederland, wordt dat in sommige reacties compleet belachelijk gemaakt. Beetje onnodig toch? Ieder z'n meug. En als iemand nou toevallig terugverlangt naar Nederlandse frikadellen en kroketten (doen wij trouwens ook: gelukkig gaan we volgende week een paar dagen naar NL en we gaan zeker lekker ongezond snacken!) laat hem dan!

Ik moet eerlijk zeggen dat dergelijke reacties mij er van weerhielden om me in te schrijven voor dit forum op het moment dat we hier nog maar net woonden en ik (onverwacht) compleet in een dip raakte van de heimwee. Ik had niet het idee dat ik hier op het forum enig positieve, herkenbare reactie zou krijgen. Jammer, want die reacties hadden me waarschijnlijk wel kunnen helpen. Over tegenvallers gesproken...

Ja, ook Frankrijk heeft tegenvallers. Je leert er zeker mee leven, maar het kan af en toe zoveel makkelijker! Natuurlijk, jeweet dat het hier nogal bureaucratisch is (trouwens: da's NL ook, want daar maken ze soms ook weer een probleem om helemaal niks) maar toch is het vervelend als je iedere keer weer een halve dag vrij moet nemen omdat er iets bij een instantie nog niet duidelijk is. Aangezien ik nauwelijks Frans spreek, is mijn man steeds de klos, en da's geen handige combi met een nieuwe, veeleisende baan. Ook van het stakingsenthousiasme waren we van te voren op de hoogte, maar we vallen wel erg met ons neus in de boter (november al de rellen en nu dit....) valt ook wel een beetje tegen!

Wat ons vooral tegenvalt is dat hier (Ile de France, dus waarschijnlijk heel anders dan voor veel forumgangers, woonachtig in t zuiden en niet in een grote stad) is de ongezelligheid. Het is erg moeilijk contacten leggen die wat meer behelzen dan 'bonjour, ca va...' Natuurlijk, als je laat zien dat je wel wilt, dan komt het wel, maar moeizaam.

Grootste tegenvaller? Waarschijnlijk dat we nu een president hebben die de zaal verlaat wanneer een landgenoot een toespraak houdt in het Engels omdat het voor een internationaal gezelschap is. Je schaamt je toch helemaal vierkant!

(meevallers zijn er natuurlijk ook, maar dat is een ander

topic :-))

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#50 Geplaatst: 2006-04-04 15:55:58

Dag Mieke,

Ben het helemaal met je eens dat men mag praten over tegenvallers.

Tegenvallers kunnen mijnsinziens dingen zijn die anders uitpakken dan

je had verwacht, of dingen zijn die beter zouden kunnen (iig in je

eigen optiek).

En voor de laatste categorie is het zelfs goed om er eens met mensen

over te praten, want zo kun je of een ander zichtpunt op de zaak

krijgen (door argumenten die je nog niet kende), of andere mensen aan

het denken zetten en misschien tot verandering aanzetten (ik weet, dit

is nogal idealistisch, maar ik troost me af en toe met deze gedachte).

Voor wat betreft de ongezelligheid in Ile de France (daar woon ik dus

ook) heb ik als hoofdverklaring dat werken hier nogal wat stres met

zich meebrengt.

Het (massa)transport naar en van het werk is daar mede een oorzaak van (en al helemaal op dagen zoals vandaag met stakingen).

De vrije tijd die de mensen hier dan nog over hebben wordt dan zo

efficient mogelijk voor prive-doeleinden ingezet. Dus een paar korte

zinnetjes uitwisselen met de buren gaat dan nog wel, maar al te lang

discusieren op straat is er niet meer zo bij.

Wel is het zo dat naarmate je frans beter wordt, het (uiteraard) gemakkelijker word om in contact te komen met andere mensen.

Vergeet ook niet dat wij het zijn die op zoek zijn naar nieuwe

kontakten, maar dat de mensen die hier al langer wonen misschien

helemaal niet meer die behoefte hebben. Ze hebben al een uitgebreide

vrienden en kennissenkring en hebben geen zin om nog eens tijd in

'nieuwe' mensen te steken. (overigens denk ik dat dit een vrij algemene

'regel' is. In ieder geval heb ik het zo ook in Duitsland ervaren).

Maar als ik jou was (ik ben nu eventjes zo brutaal om je ongewild een

advies te geven :o) ) zou ik een cursus frans volgen (als je dat al

niet doet) en wel het liefst in een groep (zo leer je dan toch ook al

weer een paar mensen kennen) en zoek naar een vereniging of club. Breng

je kleine 1 keer per week een ochtendje naar een crèche en probeer dus

iets in groepsverband te doen.

groeten en veel plezier nog in Frankrijk,

Arthur

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#51 Geplaatst: 2006-04-04 20:40:08

Beste Arthur,

Helemaal eens! Gisteren had ik een vriendin aan de telefoon die vertelde dat het haar ook moeite kost om in te burgeren...in Tricht, Gelderland. Zelfde probleem: mensen zijn druk en hebben al een prima sociaal leven.

Mijn man komt i.i.d. ook tamelijk uitgeput de Rer uit, 's avonds. Wat een veldslag af en toe! En uiteindelijk de taal: kan het alleen maar eens zijn, als ik de taal beter spreek, wordt het leven hier veel eenvoudiger!

We doen trouwens zeker al wel e.e.a. in gropesverband, met name omdat we ons meteen bij een (prot.) kerk hebben aangesloten. Het is een actieve club, waar we ook lekker bij betrokken worden.

Het leuke is inderdaad dat de hele ervaring van in een ander land wonen je vooral veel leert over jezelf en je eigen cultuur. En het geeft heel veel nieuwe ideeen om mee aan de slag te gaan als we terug naar Nederland gaan (want dat zit er wel in voor ons is dit een avontuur van enkele jaren, zoals het er nu uitziet).

Groet, Mieke (en dat plezier in Frankrijk zit wel goed: het is lente en mooi weer, de (NL!) korokussen op mijn balkon staan in bloei...)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#52 Geplaatst: 2006-04-06 01:08:11

Wat mij, als 17-jarige op uitwisseling (10 maanden, tot 17 juni), erg tegenvalt, is de hele werking van de franse lycées. Voordat ik hier kwam was ik, als alle scholieren, nogal scepisch over de Tweede Fase met al het zelfstandige werken, maar nu ik hier 7 maanden ben, merk ik dat het tegenovergestelde, klassikale les, aantekeningen, minder fijn is. Op de fransen middelbare scholen maak je gergeld hele dagen aantekeningen, hetgeen ik ontzettend dom vnd, aangezien de Franse jongeren daardoor erg weinig verantwoordelijkheidsgevoel hebben. In Nederland had ik constant zelfstandige proecten, waarin in groepen gewerkt moest worden en waarbij je je aan moest passen aan anderen, iets wat Fransen dus niet doen. In de premère (sommige scholen terminal) heb je het vak 'TPE'. De exacte betekenis weet ik zo niet, maar het komt erop neer dat je in een groep aan een soort profielwerkstuk moet werken. Dit komt echter zonder enige voorbereidng en logischerwijze was de hele klas te laat, ontstonden er in alle goepen ruzies (de helft van de groep werkt niet, meningsverschillen over het onderwerp, etcetera), MAAR dit vak maakt deel uit van het examen. In Nederland wordt vanaf de 4e (soms zelfs vanaf de brugklas) langzaam naar het profielwerkstuk toegewerkt en het verloopt duidelijk beter.Wat daartegenover wel weer waar is, is dat Franse jongeren door die talloze aantekeningen meer kennis hebben, maar dom feietn uit je hoofd leren vind ik toch niet ideaal.Ik won hier op het platteland en wat me daaraan tegenvalt is het openbaar vervoer. Hier in de Jura bestaat het nauwelijks. Natuurlijk zij er elke ochtend en avond bussen naar de school, maar dat is alles. In een nogal agrarische samenleving als Frankrijk verwacht ik toch iets anders. Nu, lycée geblokkeerd, zit ik bijvoorbeeld al é weken opgesloten in mijn dorp, terwijl ik toch graag naar de stad zou gaan of naar een wat groter dorp, al is het maar om de krant te kopen. Verder, het is een feit denk ik, vind ik dat Fransen erg weinig van Aardijkskunde weten. Een voorbeeld: we waren tijddens Géo bezig een kaart van Engeland in te vullen en toen er na alle stede nog één grote stip met de letter L ernaast overbleef, vroeg werkelijk bijna de hele klas "En die L mevrouw?". Ik kan zeggen dat de lerares en ik enkele minuten helemaal dubbel lagen. Ook gaat het er bij de leerlingen ook niet echt in dat een constitutionele democratie democratisch is. Gezien mijn doel, de Franse cultuur leren kennen, denk ik dat ik toch (sorry, ik pas me aan aan de Franse taal... deze zin gaat op die manier niet in het Nederlands), denk ik dat het me gelukt is. De Franse maatschappij heeft net als de Nederlandse z'n voor- en nadelen en ik denk dat ik na (of tijdens) mijn studie toch echt terug ga komen.Het enige advies dat ik aan Nederlanders met kinderen vanaf 12 jaar wil geven: denk 2 keer na voor je op het Franse platteland gaat wonen. Als je als kind eraan gewend bent aan een stad, zoals ik, kan het erg frustrerend zijn. Streef dus niet te erg het perfecte plattelansleven met een glaasje wijn en een baguette na.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#53 Geplaatst: 2006-04-06 15:18:10

Paul, het voordeel van 'de toestanden' is wel, dat je nu tijd hebt sites als deze te bezoeken. Maar dat is een ander onderwerp. Naar aanleiding van  jouw ervaring met en visie op het Franse onderwijs, moet je vooral denken aan de Ouwe Grieken, die stelden, dat 'alles verandert' en je moet daar voor je zelf aan toevoegen 'behalve de mensen'. Ik heb nu nog groot respect voor het NL en F onderwijs van vroeger, maar de omstandigheden zijn zo verandert en 'men' heeft zich daaraan zo weinig aangepast, dat wat nu overgebleven is slechts een slap aftreksel is van wat het ooit was. Een aantal jaren gelden zei Pim Fortuin, dat je Gezondheidszorg en Onderwijs niet meer geld moest geven, maar dat je de efficientie moet vergroten. Ook als daar meer geld nodig voor zou zijn. Dezelfde woorden worden nu - oprecht of als verkiezingstruc -  gebruikt door Mevrouw Verdonk als potentiele lijsttrekker voor de VVD. Het is te gek voor woorden, dat je nu nog onderwijs krijgt op de manier van 1950. Natuurlijk is er wel iets veranderd, maar dat zijn meer speeltjes van de Minister in Functie, dan dat dat echte veranderingen zijn. Dezelfde wijn in nieuwe flessen.  Er staat nog steeds een mannetje of vrouwtje voor de klas, die onbeholpen staat uit te leggen wat met behulp van multimedia zonder dat mannetje of vrouwtje in de helft van de tijd vele malen duidelijker kan worden overgebracht. Maar niemand van de zittende mensen heeft daar baat bij. De politici niet, het onderwijzend personeel niet, de uitgevers van de schoolboeken niet. Het zwaartepunt van het onderwijs zou namelijk komen te liggen bij een kleine groep makers van multimediale hulpmiddelen. Ik denk dat jij met jouw kritiek de spijker op de kop slaat, maar blijf niet steken bij het vergelijken van het NL systeem met het F systeem. Beide systemen zijn zo oud als de songs van Elvis Prestley, leuk maar vooral 40 jaar geleden. Nu volkomen uit de tijd... Jouw advies aan ouders met kinderen geldt ook voor de ouders zelf: ik zou bijvoorbeeld accuut dood gaan als ik niet eens per week kan vluchten naar Toulouse...        

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#54 Geplaatst: 2006-04-06 19:16:54

HansPiet,Ik zou je reactie iets meer willen nuanceren, natuurlijk was voor ons gevoel het onderwijs vroeger veel beter, zowel het lager onderwijs als het voortgezet onderwijs. Ik vind het wat kort door de bocht om te stellen dat het onderwijzend  personeel wat onbeholpen voor de klas staat om e.e.a uit te leggen wat met behulp van multimedia vele malen sneller kan. Ik denk, dat juist van die multimedia steeds meer gebruik van wordt gemaakt , dit begint al op de lagere school. Mede door het toepassen hiervan, is men op de middelbare school in staat zich bepaalde onderwerpen sneller  eigen te maken. Ik heb nooit aan de zijlijn gestaan om de zeggen dat het vroeger beter was, maar heb mij naast het voeren van mijn bedrijf altijd bezig gehouden met het onderwijs en exameninstelling, om op deze manier te proberen het nivo hoog te houden. Nog steeds sta ik 1 dag in de week voor de klas om dit uit te dragen.Karel  

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#55 Geplaatst: 2006-04-06 19:48:22

LesBombes, jer hebt me niet horen zeggen dat het onderwijs vroeger beter was, want dat is niet het punt. Het punt is 'Alles is veranderd, maar de maatschappij houdt dat niet bij'. Ik ben het geheel niet eens met jouw visie op de onderwijsgevenden en de inzet van multimedia. Ik weet uit discussies van onderwijsgevenden anno 2006 heel goed dat het onderwijzend personeel nog staat te stuntelen voor de klas bij het overgrote deel van de lessen. Gisteravond op het nieuws was er nog een item, dat er per jaar 50 schole overstappen van het reguliere onderwijs naar het Dalton onderwijs! Niet voor niets. Daar wordt in veel grotere mate moderner lesgegeven. Het onderwijzend personeel staat niet voor de klas maar fungeert als begeleider. En over inschakeling van multimedia kan ik alleen maar zeggen dat dat niet gebeurt in mijn ogen. Dat is geen dvd-tje draaien of werken m.b.v. het internet. Het gaat om interactief multimedia onderwijs. Ik weet niet op welk vakgebied jij actief bent, daarom zal ik nu geen voorbeelden geven. Alleen kan ik je zeggen, dat ik heel heel lang geleden in een commissie met Delfgaauw en Duisenberg (ja die) van de Universiteit van Amsterdam betrokken was met een multimedia uitwerking van een zeer ingewikkeld stuk economie. Delfgaauw haalde toentertijd een streep die ontwikkeling door te zeggen dat er niets ging boven de Viva Vox. Multimedia onderwijs is ook op de Universiteit niet van de grond gekomen. De huidige mode, werkgroepen o.l.v. assistent is niet modern of goed, maar alleen goedkoop. Nee LesBombes, ik ben aanzienelijk minder optimistisch dan jij. Jij bent belanghebbende en je hebt daarom nauwelijks iets bij te dragen. Je kan slechts van weinig mensen verwachten buiten zichzelf te treden. Maar als je de reactie van Paul hierboven goed leest, dan zie je de frustratie, die jij - als belanghebbende - over het hoofd ziet. Let wel, dit is geen aanval, maar ik tracht je met open vizier opbouwende kritiek te leveren. En dat doen wij veel te weinig.   

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#56 Geplaatst: 2006-04-06 19:51:34

Ik ben vergeten te vermelden, dat het in Frankrijk even slecht gaat als in Nederland. Ook daar heeft men het onderwijs gereorganiseerd met uitsluitend verlaging van de kosten als doelstelling. Dat is het domste wat je kan doen!

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#57 Geplaatst: 2006-04-07 14:01:02

Voor we helemaal van het topic afgeleid zijn....

Paul, grappig om de verschillen te merken: wat jij een nadeel van van Frankrijk, noem ik een voordeel: het openbaar vervoer. Maar ja, wij wonen dan ook tegen Parijs aan, aan een geweldige treinverinding. Het metrosysteem van de stad, aansluitend op de treinen die naar de buitenwijken rijden: in 1 woord geweldig! En, in tegenstelling tot Nederland: BETAALBAAR! De enige nadelen eraan? soms vies, soms erg druk en bepaald niet kinderwagenvriendelijk, omdat er veel stations alleen roltrappen omhoog hebben, en gewone trappen naar beneden. Maar ik klaag niet, ik sjouw wel eventjes (of kijk soms heel hulpeloos, dan helpt een toerist me. Fransen zelf zijn daar wat te druk voor, meestal :-)) want het is heerlijk om zo af en toe het Parijse op te kunnen snuiven!

Ik kan me voorstellen dat jij je helemaal op zit te vreten van ergernis, omdat jij niet wegkomt uit je dorpje. Hopelijk voor jou (en voor ons trouwens ook....) gaat de stakingsmoeheid toch echt een keer toeslaan...  En als je nog wat anders van Frankrijk wilt zien, moet je in de zomer maar eens wat meer in de buurt van Parijs gaan zitten voor een aantal weken. Gegarandeerd dat je je niet verveelt!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#58 Geplaatst: 2006-04-07 23:22:59

Ik denk niet dat multimedia een oplossing is voor een efficienter onderwijssysteem; ik denk dat een beetje goede wil van de leraren belangrijker is. Men kan hartstikke goed op een zelfstandige wijze werken zonder multimedia nodig te hebben. En dat is dus wat ik in Frankrijk het meeste mis: zelfstandigheid, leren plannen.
Bovendien zou een vak 'Franse taal'op de lycées ook niet slecht zijn. Ik maak nu, na hier 7 maanden gewoond te hebben, minder spellings- en grammaticafouten dan de Fransen van mijn leeftijd, simpelweg omdat ik de regels geleerd heb. Franse jongeren maken ontzettend veel domme fouten die met een efficienter taalonderwijs verholpen zouden kunnen worden... Ik heb bijvoorbeeld 6 uur Frans in de week en elk uur maken we aantekeningen over teksten uit andere tijdperken, heel interessant, maar als we nou één of twee van de uren aan de Franse taal opzich zouden wijden, zouden de Fransen hun eigen taal al een heel stuk beter schrijven denk ik.

Mieke, inderdaad, rond Parijs s het openbaar vervoer geweldig!! Ik heb er dit jaar al een aantal keer gebruik van gemaakt en ik heb er geen op- of aanmerkingen over. Het probleem is denk ik een beetje de verdeling van de dorpen enzo hier. Er zijn hier nogal wat 'réculés', lange, tegen een rotswand doodlopende dalen met tal van zijdalen.. het moet moeilijk zijn om daar een efficient systeem voor te vinden. En gezien ik helemaal an het eind van één van die dalen woon (Baume-les-Messieurs, voor de kenners), zal het er wel nooit tot komen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#59 Geplaatst: 2006-04-08 06:57:51

Paul,

Het is een beetje off topic, dus daarom kort: multi media onderwijs is de enige manier waarop de student de volle verantwoordelijkheid zelf draagt. Hij/zij kan herhalen wat hij/zij moeilijk vindt, je kan de volgorden van de vakken aanpassen, 'lesuren' samenvoegen en/of splitsen. Mar vooeal moeilijke begrippen veel efficienter behandelen. Als ik zeg dat de docent staat te sukkelen voor de klas, bedoel ik niet dat hij stottert of zijn stof niet kent, mar hij moet met een primitief hulpmiddel als een (white)board en een meestal halflege viltstift dynamische zaken uitleggen.

Jouw streek klinkt zeer interessant voor een vakantie! Wat is jouw postcode?

Groet.

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#60 Geplaatst: 2006-04-09 21:28:08

Nog even een klein commentaartje...Paul schrijft over het bedroevende niveau van de Franse scholieren, en noemt daarbij ook de kennis van de taal. Ik durf niet te beweren dat dat in Nederland anders is... Nederlandse scholieren (en

volwassenen :-)) maken bijzonder veel fouten! In mijn vorige baan kreeg ik ieder jaar verslagen van leerlingen uit VWO-3 onder ogen. De verslagen waren al 'gecorrigeerd' door de docent Nederlands, maar mijn collega's en ik haalden er achter elkaar fouten uit. En dan echt HELE domme fouten! Niet alleen d's en t's, maar echt het niveau 'ik dagt...' En dan hebben we het dus over VWO, toch het hoogste niveau middelbaar onderwijs. Maar ja, als de docent de fouten er al niet uithaalde, kun je dat de jongeren zelf bijna niet kwalijk nemen.

(Ook ikzelf schrijf trouwens niet foutloos, ik weet het, dus als iemand me op een foutje betrapt...ik beken schuldig!)

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#61 Geplaatst: 2006-04-10 07:28:22

ik beken schuldig ???? heb ik je nu betrapt?????

avatar#3570
Mieke
Berichten: 2
Reacties: 53

#62 Geplaatst: 2006-04-10 14:42:07

Tsa, zal wel dialect zijn...:-)

avatar#109
Robert R.
Berichten: 0
Reacties: 2

#63 Geplaatst: 2006-04-11 23:40:30

1 tegenvallertje vind ik 't niet kunnen verkrijgen van Hollands krentenbrood. Met de broodmachine kom ik wel tot 'n smakelijk resultaat, maar 't lijkt er toch niet op. Vermoedelijk door de voorgeweekte rozijnen krijgt 't brood 'n grijze kleur, niet dat mooie luchtige gele. Lukt 't iemand wel zo'n mooi commercieel krentenbrood uit z'n machine te halen?

Rob Rolfes

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#64 Geplaatst: 2006-04-11 23:57:59

Ik bak al zo lang in Frankrijk woon zelf brood, van volkorenmeel gekocht bij een bioot in NL. (Beter en goedkoper!!)

Zo'n broodmachine is niks!

Je moet een goeie deegmachine kopenen twee bakblikken.

Gist koop je een voorraadje dat je onderverdeeld in potjes die je omgekeerd in een bakje met water zet in de koelkast.

je neemt een kilo meel, een lepel zout, 800 ml lauw water en dat laat je de mixer / kneder bewerken, 9 minuten - 5 minute rust - en nog 5 minuten

Dan het deeg in de ingevette bakblikken doen, laten rijzen en 40 mimuten in de 'gewone' oven, die op ca. 210° staat en is voor verwarmd gedurende 10 minuten.

Variaties met krentbrood zou ik hier laten vertrekken.

Zo'n broodmachien is voor amateurs die 4 keer brood er mee bakken en dan nooit weer. Als je hem blijft gebruiken is na een paar maanden kapot, omherstelbaar.

Bovendien geven die machines heel verkeerde recepten er bij.

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#65 Geplaatst: 2006-04-12 00:02:56

Nu nog even de taal: een tijdje gelden kwam ik in een restaurant in de Dordogne op de tafeltjes een papier tegen met de uitleg van de subjonctief e.d. Want bij uitstek zijn dat taalonderdelen doe ernstig verwaarloost worden. Je werd 'gebeden' de subjonctif te gebruiken.

Een particulier initiatief om de taalverloedring tegen te gaan.

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#66 Geplaatst: 2006-04-12 07:13:58

goh, wat ben ik dan een langdurige amateur. ik bak al een jaar of twee, drie heel tevree met mijn bakmachien. en zij (of is t een hij) is blijkbaar ook blij met mij want ze doet t nog steeds.

dus... graag iets minder snel oordelen s'il vous plaît.

ik ben dan ook vast van plan om een tweede broodbakmachine in frankrijk neer te zetten als we daar langer en vaker kunnen zijn. hoe heerlijk ik het franse brood ook vind, af en toe snak ik naar een lekkere stevig en grof bruinbrood. met gewone hollandse oude kaas, dus die moet dan ook mee.

groet,

marjorie

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#67 Geplaatst: 2006-04-12 07:49:53

Dicck,

even een vraag betreffende de procestechnologie:

een kilo meel,

een lepel zout,

800 ml lauw water

en dat laat je de mixer / kneder bewerken

OK, maar wat doe je met de gist?

Voorweken, prakken, of ..., en dan zeker ook in de mixer? Meteen of pas bij de tweede kneedgang?

Deze stap ontbreekt in je receptuur.

Marjorie: er zijn blijkbaar broodmachines en broodmachines, en niet voor niets kosten bepaalde types drie keer zoveel als de Hema-modellen. Er bestaan toch ook goede en minder goede massagetafels?

Christian v.K.

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#68 Geplaatst: 2006-04-12 09:32:56

dicck,

Doe er eens wat vanille in of een ei

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#69 Geplaatst: 2006-04-12 10:24:28

Laat ik mij ook eens in de discussie "Mengen" ;-)

Formeel moet het zout zo lang mogelijk gescheiden blijven van de gist.

Zout heft namelijk de gistwerking op.

Gist lost het makelijkst op in lauw water/melk en werkt bij deze temperatuur ook beter, vandaar de rijskast.

Om het brood wat soepeler te doen rijzen is het goed er ook wat (bakkers) vet aan toe te voegen, of desnoods wat olie. (De gluten worden gesmeerd)

De procedure is dan ook: Meng lauw water/melk eventueel suiker en de gist tot de gist is opgelost en meng dit met de bloem. Voeg pas als laatste het zout toe.

Zolang kneden tot het deeg nauwelijks meer plakt. Dan laten rusten, doorslaan en weer kneden.

Gist laat het deeg rijzen door het koolzuurgas en geeft daarnaast smaak aan het brood door het restproduct alcohol. Hoe beter de gist is vermengt des te beter de broodstructuur.

De gele kleur bij rozijnenbrood en krentebollen etc. komt heden door kleurstof. Je kunt er ook een paar eidooiers aan toevoegen. Het is een wat slapper deeg.

Rob.

('K ben geen bakker hoor, vroeger wel eens wat geleerd)

avatar#3332
Lida
Berichten: 10
Reacties: 96

#70 Geplaatst: 2006-04-12 11:59:56

Marjorie ook ik doe al jaren met mijn (overigens in Frankrijk) gekochte broodbakmachine, maak er ook kaas/uienbrood in of heerlijk meergranenbrood. Hoewel ik moet zeggen dat de laatste paar jaar er steeds meer bruin/meergranenbrood te koop is in Frankrijk. Toen wij hier pas woonden nog helemaal niet. Ach ja wij Nederlanders zijn nu eenmaal verknocht aan ons bruin brood !

Heb nog nooit krente(n)brood (weet niet meer hoe je dat tegenwoordig moet schrijven na al die wijzigingen) geprobveerd, ga dat ook eens doen

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#71 Geplaatst: 2006-04-12 12:42:11

Nog even verder o.h.-en over brood en broodmachine. :)

Ik heb twee machines gehad, alleen om te kneden, omdat ik twee broden tegelijk wil bakken. Dus ik deed er een kilo meel in en voor het rijzen deed ik het al in de broodvormen. Beide machines deden het een jaar of 3, 4. En ze zijn niet te repareren!

Verder heb ik de ervaring dat dingen gebakken in de oven van een gasfornuis lekkerder zijn dan in een elektrische oven.

Wat betreft het recept: ja, gist apart in lauw water weken. Dan de opgeloste gist, de rest van het lauwe water, het meel en het zout in de kneedmachine.

Ik ben voor wat betreft volkoren brood tegen andere ingrediënten. Dit brood heeft een knapperige korst, heeft een mooie soepele maar stevige structuur en blijft lang vers. Het is vrijwel het volkoren brood van Do Schat - de vader van Peter Schat! - uit Utrect, vroeger. (Ik woonde in Bilthoven en daar kwam ie langs de deur!)

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#72 Geplaatst: 2006-04-13 12:35:54

Jacob met son grain de sel:

Tja, we kunnen natuurlijk allemaal wel iets bedenken in de sfeer van het beperkte aanbod aan Hollandse nieuwe, genever, tulpen, 400m schaatsbanen en klompen. Ik voel mij altijd heel erg op mijn gemak in F ook zonder die dierbare dingen.

Voor de muziekliefhebber is F wat minder aantrekkelijk dan NL.

In jazzclubs moet je in F (lees Parijs) een flinke entreeprijs betalen en vervolgens is de prijs van  de drankjes ook niet kinderachtig. Een franse jazzvriend die ik meenam naar Alto in Amsterdam wist niet dat het bestond: vrij entree en gewone prijs voor pils. Daar staat tegenover dat je in F 24 uur per dag kunt luisteren naar TSFJazz (via inertnet ook in NL).

Het klassieke muziekaanbod in Parijs kan zich niet meten met dat in Amsterdam, niet kwalitatief, niet kwantitatief en niet qua gevarieerdheid. (ik heb in beide steden gewoond en het muziekleven goed meegemaakt). In de rest van F is het ronduit provinciaal op muziekgebied (mogelijk met uitzondering van Lyon dat ik niet goed ken). Natuurlijk zijn er franse ensembles en muziekactiviteiten die excelleren, maar over het geheel genomen is het niet vergelijkbaar met wat er op dat gebied in NL gebeurt. Er zijn in F veel muziekfestivals die zeer de moeite waard zijn; helemaal de woestijn is het nou ook weer niet. France Musique vind ik wel minstens zo goed als Radio4.

De amateurmuziekbeoefening is in F ook een beetje armoedig vergeleken met dat in NL. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat muziek in de franse cultuur erg laag staat in het rijtje kunstvormen (nog na filmkunst) en dat het muziekonderwijs niet op amateurs is gericht, maar eigenlijk uitsluitend op aankomende vakmensen.

Van popmuziek heb ik geen verstand. Maar wetende dat Amsterdam wereldwijd wordt beschouwd als één van de belangrijkste "podia" op dat gebied, denk ik dat ook daar F  het onderspit delft.

Voor het genre chanson hebben wij in NL eigenlijk geen equivalent, maar het genre lijkt in F ook meer iets uit vervlogen goede oude tijden.

Je kunt tot troost altijd nog zelf onder je franse douche zingen.

(De nachtegalen zingen in F net zo mooi als in NL, maar ze zijn door het koude voorjaar een beetje laat dit jaar)

Jacob 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#73 Geplaatst: 2006-04-19 10:35:18

Het is waar dat het muziekonderwijs op het platteland erg matig is. Ik heb de muziekschool van Lons-le-Saunier, tch één van de belangrijkste steden in de regio, geprobeerd en het was werkeleijk helemaal niks. Zelfs het orkest van het hoogste niveau daar, speelt gesimplifieerde (bestaat dat in het Nederlands?) partijen. Daar staat wel weer tegenover dat het muziekonderwijs op de lycées geweldig is vergeleken met Nederland! In Nederland kom je niet verder dan een beetje piano spelen, drummen, zingen en noten lezen. Hier leer je ontzettend veel over de muziekgeschiedenis, over componeren, je leert stukken te analyseren, etc.. echt geweldig!

Ik weet trouwens niet zo zeker of de Chanson echt iets uit vervlogen tijden is, gezien het succes van zangers als Raphaël... ik denk dat het een genre is, dat het altijd goed zal blijven doen.

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#74 Geplaatst: 2006-04-19 21:04:59

Paul, ik denk dat dat toch heel erg afhangt van de school in Nederland. Wat ik me herinner van de school van onze kinderen, leek het meer op wat je voor Frankrijk beschrijft.Wellicht is het in Frankrijk ook wel verschillend per school.Antonia

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#75 Geplaatst: 2006-04-20 21:03:11

Nou, Jacob, daar sta ik van te kijken van jouw reacties.

Ik wilde naar een Mozartopera in Parijs dit jaar.Er was genoeg te bieden in de franse hoofdstad en genoeg concerten dit hele jaar.En niet alleen maar om naar Mozart te luisteren!

Wat muziek in de andere steden betreft, ik geloof dat daar ook wel wat te bieden is. Nederland heeft veel meer inwoners per m2, misschien komt het daardoor dat je het idee hebt dat er veel meer concerten worden georganiseerd.Binnen een half uur zit je in Nederland altijd in een grote stad.

Inzake het muziekonderwijs , ik werkte op een kinderdagverblijf, en daar kwam al een musicus om de kinderen via een ludieke manier in aanraking te laten komen met de gevoeligheid van de muziekwereld, en om het personeel een idee te geven hoe je daar mee om kan gaan.(Niet iedereen is daar in opgegroeid!)

Op de middelbare school krijg je natuurlijk ook muziekles,en het hangt af van de personaliteit van de leraar af(zoals altijd) of hij zijn leerlingen kan interesseren voor de muziek. (Mijn kinderen hebben dat geluk gehad om een sublieme zangeres te hebben)

En wat dacht je van la Fête de la Musique op 21 juni ieder jaar?Dat is EEN GROOT FEEST in heel Frankrijk op alle hoeken van de straat, georganiseerd of niet door de gemeentes.Iedereen kan dan buiten muziek spelen, zingen,en allerlei soorten muziek.Van klassiek tot rock, pop, pucnk, etc.

Ik speel zelf in een braziliaanse percussiegroep,en op die dag,dan kan alles, het is dan vaak mooi weer, en vooral s'avonds krijgt het een andere allure,mensen die dansen, zingen,achter ons aan lopen, het lijkt wel carnaval.

Ik weet niet of de Nederlanders dit feest kennen, want het is de moeite waard om

op die dag in Frankrijk te komen.

Het belangrijkste is dat je gevoelig raakt voor de muziek, maakt niet uit voor welk genre.

Ik hoop dat je dit jaar de gelegenheid zult hebben om op 21 juni te kunnen komen.

groetjes   Marion 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#76 Geplaatst: 2006-04-20 21:20:38

Sorry Jacob, wat de chansonniers betreft, er zij er volop, en niet uit vervlogen tijden.Moet ik ze allemaal opnoemen?

Een paar toch maar,

Maxime Leforestier(La petite fugue b.v. magnifique!)

Renaud

Jane Birkin(ja, ze zingt veel franse buitengewoon tedere liedjes)

Alain Souchon

Francis Cabrel

Patrick Bruel

Yannick Noah

Carla Bruni(van origine Italiaanse, met een heel sensuele stem)

Maurane,(van origine belgse,ook erg vertederend (la fugue(nog een) de Bach, nooit van gehoord?)

Sandrine Kiberlain

Dit waren dus wat chansonniers die ik jou wilde laten kennen,je hoort ze hier regelmatig op de radio, maar waarschijnlijk in Nederland krijgen ze geen gehoor, want daar weet ik naar mijn ervaring dat je wat buitenlandse zangers bijna alleen maar amerikaans of engelse muziek te horen krijgt.Maar dat hoort bij de politiek.

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#77 Geplaatst: 2006-04-21 15:52:25

Dag Marion,

Dank voor je geinspireerde en inspirerende reacties! Ik kende die dag van de muziek niet, maar dat wordt dan wel eens hoog tijd om er mee kennis te maken voor mij.

Leuk ook dat je in het onderwijs goede ervaringen bent tegen gekomen en dat je zelf kennelijk je muzikale draai hebt gevonden.

Mijn stellingname is zeker geen "tegenvaller", dat woord is in deze discussie niet op zijn plaats. Ik meen alleen dat voor een muziekliefhebber Nederland meer te bieden heeft dan Frankrijk. En dat betekent helemaal niet dat het muziekleven in F tekort schiet of minderwaardig is. Maar over de gehele linie genomen kan qua aanbod, kwaliteit en gevarieerdheid, geen plaats tegen Amsterdam op, zelfs niet Parijs of New York, om maar een paar buitenplaatsen te noemen. Het is geen schande om van de wereldkampioen te verliezen (het Concertgebouw is de drukst bespeelde en bezochte concertzaal ter wereld).

Ik ben talloze malen in F naar concerten geweest: naar opera's van Mozart alleen al in Parijs, Nice en Aix. Vorig jaar was ik in Aix naar de premiere van La Clemenza di Tito, wat een bijzondere ervaring was. Muzikaal was die uitvoering prachtig, maar op de regie, de kostuums en de decors was wel iets te zeggen. Hetgeen de recensent van Le Monde de volgende dag deed schrijven dat het de slechtste operauitvoering in Aix was in 20 jaar. Dat de man niets schreef over het hoge niveau van de muzikale uitvoering, dikwalificeert hem in mijn ogen. Maar het is wel een beetje symptomatisch voor de Franse zienswijze: zij leggen altijd veel nadruk op het theatrale. Hier wordt wel een tipje van de sluier opgelicht van een subtiel verschil in cultuur.

In de Salle Pleyel was ik ooit eens naar een concert waar Jean-Pierre Rampal en Isaac Stern elkaar afwisselden als solist en dirigent bij een kamerorkest met een programma van Mozart, Bach, Mozart, Bach en Vivaldi; om nooit te vergeten. Ik hoorde in Parijs een keer het (uitgebreide) Juilliard strijkkwartet twee kwintetten van Mozart spelen op een manier zoals ik ze daarvoor en daarna nooit (meer) heb gehoord (dat vonden de musici zelfs overigens ook). Ik kan de lijst van zulke ervaringen nog veel langer maken, maar dat bewijst nog niet dat mijn stellingname verkeerd is.

Van je lijst "chansonniers" ken ik de helft van de namen, ik zal eens opletten op die andere. Maar misschien stuiten we hier op een smaak kwestie en daar is het moeilijk over twisten. Ik begeef me nu op uiterst glad ijs, maar jouw namen zijn volgens mij meer chanteurs dan chansonniers, waarmee ik overigens niets denigrerends wil zeggen. De scheidslijn tussen die genres is waarschijnlijk niet te geven. Is Aznavour een chanteur of een chansonnier? iets meer het eerste denk ik. Daniel Balavoine is echt een chanteur. Iets meer chansonniers lijken mij: George Brassens, Jacques Brel, Gilbert Becaud, Leo Ferré, Juliette Greco. En ik blijf toch het gevoel houden dat die categorie van "zingende dichters" een beetje is vervlogen. Een aanvechtbaar criterium of het een chansonnier betreft zou misschien zijn of hij/zij in Nederland een zaal vol krijgt.

Ik heb door je reactie in ieder geval meer motivatie om in mijn vakantiehuis omgeving Franse mede-musici te zoeken.

Groeten,

Jacob

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#78 Geplaatst: 2006-04-21 18:58:00

Hallo Jacob

Zo te lezen loop en hoor je heel wat concerten af.

Ik denk dat het gevoel voor muziek moeilijk is uit te drukken, het  heeft altijd een sujektief tintje.Ten eerste wat de persoon betreft en dan inderdaad ook de cultuur.

Heb jij weleens op zondagmiddag op france musique van 3 tot 5 uur geluisterd naar het programma waar ze stukken muziek laten horen en dan hun mening geven?Dan sta je er van te kijken hoeveel verschillende meningen dat zijn, en het zijn dus  muziekrecensenten!

Inderdaad het theatrale geeft ook de kleur aan de muziek, maar waarom niet?

Ik heb hier in Haute-Savoie een keer een concert meegemaakt,dat was puur geluk.

Boven op de berg, de Semnoz,in de maand februari,hadden ze een amfitheater van sneeuw gebouwd.Daaronder op houten vlonders, stonden daar 4 vleugels, en alle stoelen en muziekstandaarden voor de musici., plus soorten paddenstoelen die op gas brandden,om de musici(orchestre de Savoie) confort te geven tijdens het spelen.

En toen kwam de pianist François-René Duchable aanzetten op langlauflatten!Lachen joh!En hij heeft het eerste gedeelte met zijn langlaufschoenen gespeeld.

Daar werden dus de pianoconcerten van Bach voor 2,3 en 4 piano's gespeeld.

Een helder blauwe hemel, met een stralende zon, een kindje die daar tussen door een sneeuwpop aan het maken was.Un pur bonheur.Poésie.

Bach was  toen die dag voor mij echt aanwezig, en dit was het mooiste wat ik ooit geluisterd heb.

Zo zie je maar, als de muziek maar naar de mens toe komt. Iedereen had die dag van Bach genoten,kenner of niet.

Wat de chansonniers betreft,wat dacht je van Serge Gainsbourg, een dichter toch?Die heeft heel wat sporen achtergelaten, en Jean Ferrat,ken je die niet ?Renaud is voor mij ook een dichter, maar misschien niet bekend voor jou.

De jongelui zijn nu zo opgevoed met YE-YE muziek, en ik zeg altijd, wat de boer niet kent dat vrit ie niet.Met de paplepel krijgen ze de amerikaanse muziek in hun keel gedouwd, (daarom zeg ik, het is politiek)

Ze organiseren ieder jaar in La Rochelle het festival de la chanson française, en als ze daar mee beginnen,dan is het al een slecht teken.

Dus laten we zo veel mogelijk alle culturen in stand houden, want dat geeft de diversiteit en de eigenheid aan een land,maar het wordt wel boxen hoor.

Muzikale groetjes

Marion

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#79 Geplaatst: 2006-05-01 11:26:25

en waarom word ik gelukkig van frankrijk???

omdat ik bij het ophangen van de was heel voorzichtig tussen de wilde primula's, de boshyacinthen en de wilde orchideetjes door moet manouvreren....

salut,

marjorie

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#80 Geplaatst: 2006-05-01 11:41:01

Een brin de muguet voor alle mensen op de hele wereld!