Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Houten vloer over tegels heen.

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-12-04 23:22:30

We hebben een klein maar fijn huisje in de Allier. We gaan er 22 december weer voor ruim twee weken heen en hebben het voornemen er een houten vloer in te leggen. Of laminaat. Maar onze vraag is: kunnen we in een huisje , waar we per jaar zo'n 3-4 maanden zijn, hout op de vloer leggen zonder dat het gaat werken vanwege de temperatuurverschillen en evt vocht wat zich in het huis vormt als we er niet zijn? We hebben namelijk gehoord dat de vloer dan erg veel gaat werken. De ondervloer is beton waarop oude tegels liggen. Graag een reactie bij voorbaat dank Henk

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2005-12-05 20:31:32

Henk,

natuurlijk werkt hout, en laminaat iets minder, maar nog steeds meer dan beton of tegels.

Voor een goede vochthuishouding zu ik tussen de bestaande steenachtige vloer en de te leggen houten vloer een behoorlijke afstand houden. Anders krijg je verstikking van het hout. Bijv. eerst chevrons van 8x11cm met een HOH afstand van 40-60cm leggen, en daarop de houten vloer (of underlaymentplaten en daarop de laminaatvloer). Daardoor komt de vloer zeker 13 à 14 cm hoger.

Ik hou niet van laminaat vanwege de toch steeds 'kartonnen' klank van iedere stap die je erop zet.

En natuurlijk de bekende regels voor alle houten vloeren aanhouden: rondom een kier van 1 à 1,5cm vrij laten, die door de plint verdekt wordt. Als je een houten vloer strak tegen de muren aanlegt heb je bij vochtig weer 'golfkarton'.

Maar waarom niet de tegelvloer handhaven? In onze séjour en woonkeuken liggen plavuizen. In de zomer lekker koel, en in het najaar komt er een goedkoop kleed op (biezen of cocos of sisal of zoiets).

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#2 Geplaatst: 2005-12-05 21:51:16

Henk,

In ons noord Franse en bijzonder klamme huis heb ik in verschillende kamers over de betonnen of tegelvloeren eiken strokenparket gelegd de afgelopen 5 jaar.

De wijze van leggen die ik heb gehanteerd wijkt wat af van wat Christian voorstelt. Als aanvulling op Christian zou ik overigens bij gebruikmaking van zijn methode ervoor zorgen dat de spouw onder tussen de vloer en de onderlaag geventileerd kan worden. Ik kon me in ons huis het hoogteverlies niet permiteren.

Bij mij is er eerst een dampdichte en een beetje isolerende onderlaag op de betonnen vloer gelegd. Daarop isofelt, isoleert ook een klein beetje maar dempt vooral geluid en daarop het eiken parket. Dat heb ik bewust "verkeerd" gelegd. Het is te koop bij Chretien en Brico Depot en heet Eco Chene. Kost ongeveer 30 Euro per m2, stroken hebben verschillende lengtes zodat je in wild verband kunt leggen, dikte is 22 mm. Breedtes variabel.

Het is parket dat eigenlijk gespijkerd (a clouer) dient te worden, maar juist vanwege mijn vrees voor het werken heb ik het zwevend gelegd. Op afstanden van ongeveer anderhalve meter heb ik het parket met pluggen in de betonnen ondervloer verankerd en de schroefgaten met stoppen afgedicht. Werkt prima. 

Echter: Tot mijn verbijstering zette de eerste vloer meer uit dan volgens het TNO houtvademecum mogelijk was! Hou daar vooral rekening mee. In mijn geval betekende de eerste keer een "pas" gemaakte en geschilderde deur met een breekijzer uit het kozijn slopen omdat de vloer was opgebold. En daarnaast een ontzette binnenmuur.

Ik heb de indruk dat het eiken parket dat je lokaal kunt kopen een vochtigheidgraad van tussen de 9 en 11 procent heeft. Op zich ideaal, maar bij leggen in klamme omgeving zoals ik heb geleerd verradelijk. In plaats van de beroemde centimeter rondom houd ik ondertussen in kamers met wanden van ongeveer 3 a 4 meter lang, een voeg aan van 3 a 4 cm.

Een recipro-zaag gereed hebben om als de nood aan de man komt weer een stuk aan de zijden af te kunnen zagen is altijd handig. Ondertussen heb ik 4 kamers gelegd, geleerd van eerder gemaakte fouten en inmiddels zeer tevreden over het gebruiksgemak en de wijze waarop het blijft liggen.

Van ophopend vocht onder de vloer heb ik geen last. Bij mij zit het aanwezige vocht momenteel in de houtenvloer. Bij recent openmaken van een drie jaar geleden gelegde vloer bleken er geen problemen met de ondergrond. De vloeren kraken allemaal een beetje en bewegen ook, maar maken een veel prettiger geluid dan het klik klak geluid dat laminaat maakt.

Daarnaast is het volgende nog handig om te weten:

Hout zet altijd uit in de breedte en niet of nauwelijks in de lengte. Laat de vloer die je aanschaft minstens een tweetal weken in je huis acclimatiseren. Koop pakketten van dezelfde breedte! Alvast veel plezier met het leggen.

Jeroen B Rollancourt 62 (foto is me nog steeds niet gelukt)

avatar#5483
Hans en LDF
Berichten: 6
Reacties: 40

#3 Geplaatst: 2006-01-03 13:49:07

Dag Henk,

ik heb in mijn huis - in de Dordogne, waar het ook best vochtig kan zijn - kastanje parket over de typisch foeilelijke plavuizen gelegd. Ik heb het over de tegels gelijmd met een lijmsoort die flexibel blijft (naam ben ik helaas kwijt). Uiteraard met in achtneming van de ruimte rondom zoals beschreven door Jeroen. Het ligt er nu 2,5 jaar met de nodige temperatuur- en vochtverschillen, maar probleemloos.

Succes er mee.