Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

De nieuwe ZVW en hoe kom je er onderuit.

Auteur Bericht

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#0 Geplaatst: 2005-12-06 11:04:44

Ik heb deze nieuwe thread geopend om  reacties te bundelen die uitsluitend gaan over het ontwijken van de de nieuwe ZVW. Het gaat daarbij om 2 zaken.   1. Is de ziekteverzekering te ontwijken (d.w.z. is het mogelijk je eigen particuliere verzekering aan te houden of is het mogelijk direct bij de CPAM aan te sluiten)      2. Is het mogelijk de AWBZ te ontwijken. Misschien is de AWBZ wel het belangrijkste pijnpunt.   Ik hoop dat alle mogelijkheden aan de orde kunnen komen. Zo hecht ik bijv. niet aan het nederlanderschap. In tegendeel zelfs, ik schaam mij ervoor. Wellicht veroorzaakt door vele jaren werken in andere landen. Dus als ik met naturalisatie alle banden met nederland zou kunnen verbreken, dan zou ik dat zonder enig probleem doen. Maar helaas schijnt naturalisatie geen bescherming te bieden tegen Hogervorst en zijn trawanten.   Ik ben benieuwd of julle wat kunnen toevoegen  

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#1 Geplaatst: 2005-12-06 14:40:27

Het heeft weinig zin hier een nieuwe thread te openen terwijl op een andere die discussie al lang gevoerd wordt. Hoe dan ook: naturalisatie is voor emigranten geen mogelijkheid verdragsgerechtigdheid of verzekering ZVW te ontwijken. De nationaliteit is niet van bealng. Wie in Frankrijk woont met een wettelijk pensioen vanuit Nederland (of gezinsleden van ZVW verzekerden) zijn verdragsgerechtigd ex art. 69 ZVW als ze niet op andere gronden (echter niet op grond van nationaliteit) wettelijk verzekerd zijn onder het woonlandstelsel of een andere lidstaat van de EU dan Nederland. Over dit laatste gaat bij voortduring de discussie.

Verhuizen naar een niet-verdragsland kan ook nog. 

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#2 Geplaatst: 2005-12-06 14:48:06

Correctie HansPieter: naturalisatie heeft wel betekenis indien men zich laat naturaliseren en daardoor de nationaliteit van een niet-EUstaat en een niet-bilateraal verdragsland verkrijgt (tot Rus of Kenyaan bijvoorbeeld?). Dan is de verordening Vo1408/71 niet van toepassing. Dan moet je nog oppassen dat de eventuele partner dit ook doet omdat bij nagelaten betrekkingen de nationaliteitsbeperking weer wordt opgeheven. Bovendien wordt er al enige tijd gediscussieerd over het punt de nationaliteitsbeperking in Vo1408/71 (of inde toekomstige vervanging Vo883/2004) geheel los te laten. Dan is verhuizen naar een niet verdargsland dus het beste. Maar wie weet dwingt de 2de Kamer vanmiddag veranderingen of uitstel of afstel af bij Hoogervorst?

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#3 Geplaatst: 2005-12-06 16:24:17

Jan, ik denk dat het wel zinvol is, omdat de technische opzet van deze site zeer onoverzichtelijk is (geen tree-structuur), waardoor je snel door de bomen het bos niet meer ziet. Als er meer reacties komen als jouw reactie hierboven, dan is de nieuwe thread nuttig. Overigens ook ik heb bewondering voor jouw inzet en - vooral - vasthoudendheid.

Een onderwerp dat ook aan de orde zou kunnen komen is, hoe je hier - met een legale slimmigheid - de status van 'in Frankrijk verplicht verzekerd' kunt geraken. Dat zou wellicht kunnen via CESU (Cheque emploi-service Universelle - de oude CES). 

Er staan voor ieder - los van het gevoel gemanipuleerd te worden -   grote financiele belangen op het spel.

Bovendien heeft een complementaire verzekering meer haken en ogen dan je op het eerste gezicht zou denken.

Uitstel of afstel? Ik heb weinig hoop.

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#4 Geplaatst: 2005-12-08 09:08:09

Hans Piet , zoals op de andere thread (nieuwe zorgeverzekeringsstelsel) al beschreven wordt: inderdaad geen uitstel of afstel van de ZVW voor emigranten. Daar schreef ik ook over gebruik en betekenis van CMU voor het vermijden van verdragserechtigdheid.

Of dit via de CESU ook zou kunnen? Dan zou er wat meer informatie moeten komen over die CESU : is het een wettelijke verzekering en waartegen? Personenkring, verplicht of vrijwillig, ook geldig voor immigranten, zijn er nationaliteitsbeperkingen, is er sprake van medeverzekering, andere toelatingsvoorwaarden? Heb je meer of verwijzingen naar websites met dit soort informatie?

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#5 Geplaatst: 2005-12-08 11:06:59

Ik wacht met spanning op de uitkomst van de mogelijkheid vi de CMU. De CES is een ingewikkelder weg om in Frankrijk wettelijk verzekerd te geraken. Het is een soort cheque die je kunt geven aan iemand die voor je 'werkt': huishoudelijke hulp, tuin, klusjes. Voor de gever 50 % aftrekbaar voor de ontvangen levert het de status van wettelijk verzekerd op. Kost natuurlijk wel prenie en belasting. Door A geeft een cheque aan B en B weer aan A  zou je twee mensen zich wettelijk verzekerd kunnen maken. Ingewikkeld !

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#6 Geplaatst: 2005-12-08 23:21:50

Tik even CESU in in de zoekmachine en je vindt enige informatie.

Wim

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#7 Geplaatst: 2005-12-10 09:29:48

Wim het gaat niet om de CESU of zo iets. Er moeten juist GEEN zijstapjes worden gemaakt. Het gaat er in deze thread uitsluitend om hoe je jezelf niet 'verdragsgerechtig' kunt maken. Als je niet weet hoe de CES of CESU werkt, dan voegt dat uitstapje niets toe.

De materie is ingewikkeld, en we zijn blij met de mensen die er induiken en helderheid krijgen over de materie. Dat wil evenwelk niet zeggen dat ik - en met mij anderen - de consequenties begrijp van wat Jan Voogd zegt en schrijft.

Kan ik - ik was zelfstandige en heb 5 jaar vrijwillig AOW premie betaald -   al dan niet volgende week naar de CPAM stappen en vragen mij als verzekerde op te nemen tegen betaling van de premie?  Ik krijg nu AOW + ABP en werk verder niet.  Dat is hier aan de orde, en vooral ook: voorkomt dit ZVW+ABP betaling.

Wim, dit is geen kritiek, maar slechts bedoeld om mensen alleen te reageren als ze kunen bijdragen aan het doel van deze thread., zodat het de bomen laat zien i.p.v. het bos.

avatar#5477
jwm
Berichten: 0
Reacties: 1

#8 Geplaatst: 2005-12-13 15:39:15

In het geval je inkomen hebt door werkzaamheden in Frankrijk, is het niet verplicht deel te nemen aan het Nederlandse zorgstelsel en de AWBZ.

Je kunt je inschrijven bij de Franse "Kamer van Koophandel" en een eigen bedrijfje beginnen, in bijvoorbeeld de dienstverlenende sfeer.

Het inkomen uit dat bedrijfje is niet bepalend voor niet-deelname aan het Nederlandse zorgstelsel en AWBZ.

Wel dien je de Franse sociale lasten en oudedagsvoorziening te betalen gerelateerd aan de inkomsten.

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#9 Geplaatst: 2005-12-13 19:41:35

Dacht ik ook aan en de fiscale vorm is er: de micro enterprise. Je moet alleen beneden een bepaalde omzet blijven, waardoor je buiten de tva enz valt.

Als je het met twee of meer personen doet dan kun je  elkaar factureren, waardoor je geen echte buusiness hoeft te hebben.

Zij er mensen die hier via email verder over willen praten? 

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#10 Geplaatst: 2005-12-13 21:30:20

Ik vraag mij af, of inschrijven bij de franse kamer van koophandel een oplossing is.

Met name de jaarlijkse afdracht, wat zijn hiervan de kosten en dan heb ik het nog niet over de overige fiscale aspecten m.b.t jaarrekening en afdrachten van pensioenpremie etc.

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#11 Geplaatst: 2005-12-14 07:40:46

Geen details hier over dit soort zaken. Lees in ieder geval  wat onder werken op deze site staat. Maar mail mij als je iets meer wilt weten/zeggen.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#12 Geplaatst: 2005-12-23 18:37:09

JWM schreef:

In het geval je inkomen hebt door werkzaamheden in Frankrijk, is het niet verplicht deel te nemen aan het Nederlandse zorgstelsel en de AWBZ.Je kunt je inschrijven bij de Franse "Kamer van Koophandel" en een eigen bedrijfje beginnen, in bijvoorbeeld de dienstverlenende sfeer.Het inkomen uit dat bedrijfje is niet bepalend voor niet-deelname aan het Nederlandse zorgstelsel en AWBZ.Wel dien je de Franse sociale lasten en oudedagsvoorziening te betalen gerelateerd aan de inkomsten.

 

Ik heb dit altijd een wat vreemd verhaal gevonden, maar ik lees nu in Drop of Stroopwafels dat wie alleen een Frans inkomen/pensioen heeft, of - naast een Nederlands ook een Frans inkomen/pensioen, valt onder de Franse verzekering. Want noch de Nederlandse, noch de Europese regelgeving is dan van toepassing.

Dus toch? Bovendien hoor ik van activiteiten van Franse Nederlanders die pensioen c .q. uitkering uit Nederland ontvangen om in Frankrijk een bedrijfje op te zetten. Met als enige doel onder de Zvw uit te komen. Of er werkelijk activiteiten zullen worden uitgevoerd door dat bedrijfje is vers twee. Wel is bekend dat inschrijving bij de KvK inhoudt, dat je ook onder de (torenhoge) sociale lasten gebukt zal gaan. Weliswaar bestaat er de fiscaal vriendelijke constructie van de micro-entreprise, maar ook bij deze constructie zal je ooit aan de betaling van sociale belastingen en pensioenpremie moeten geloven.

Wim