Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Verhuur Vakantiehuis

Auteur Bericht

avatar#5473
Budgie
Berichten: 1
Reacties: 4

#0 Geplaatst: 2005-12-06 20:17:38

Ondanks het fantastische boek La Maison wat ik aan het lezen ben, heb ik de volgende vraag. Als je belastingplichtig bent in Nederland en je hebt een tweede woning in Frankrijk en in het vakantieseizoen verhuur je dit huis, moet je deze inkomsten dan opgeven in Frankrijk?

avatar#2998
Capitelle (Nils)
Berichten: 21
Reacties: 131

#1 Geplaatst: 2005-12-07 09:19:23

Hallo Budgie,

Ook ik ben benieuwd naar het antwoord op je vraag.

Op deze site staat dat huurinkomsten bij de Franse belastingdienst moeten worden opgegeven. Maar of over die inkomsten ook belasting moet worden betaald of dat er een soort vrijstelling is, weet ik (ook) niet.

Op de site staat ook dat over de (waarde van) de woning in Frankrijk geen NLse vermogensbelasting hoeft te worden betaald. Betekent dit dat deze vermogens in een soort niemandsland vallen?

Wie heeft hier ervaring mee? En hoe werkt de aangifte in de praktijk?

groet,

Nils

avatar#5473
Budgie
Berichten: 1
Reacties: 4

#2 Geplaatst: 2005-12-07 13:15:48

Hallo Nils, In Nederland hoef je over het tweede huis in Frankrijk geen vermogensbelasting te betalen, wel opgeven in de aangifte inkomstenbelasting als vermogensbestanddeel, dit wordt echter niet meegenomen in de vermogensbijtelling. Hier is een belastingsovereenkomst met Frankrijk over gesloten. Nu moeten jij en ik nog van iemand anders antwoord hebben over het opgeven van huur in Frankrijk. Groeten Budgie

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-12-08 14:25:21

Mijn Franse, Nederlands sprekende fiscalist zegt het zo:

Dit inkomen uit de verhuring uit een Frans onroerend goed is steeds belastbaar in Frankrijk, zodat er dus aangifteplicht is.

Het staat ook duidelijk in La Maison. Er moet belasting worden betaald in principe over de huurinkomsten uit je tweede Franse woning, ook al woon je en ben je belastingplichting in NL. Volgens mij gebeurt dat in de praktijk vrijwel niet, omdat men zich kan beroepen op een bijverdienste. Als je echt bedrijfsmatig gaat verhuren, zul je aan verschillende procedures moeten voldoen (inschrijving Kamer van Koophandel, fiscale constructie maken zoals micro-entreprise). De interpretatie van wat als bijverdienste wordt gezien, kan overigens per Centre d'Imp˘ts nogal verschillen. Gewoon licht na´evelijk wat informeren kan veel duidelijkheid bieden.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-12-09 17:59:27

Beste Nils,

Wat betreft het vermogen van je huis, is wat wordt gezegd m.i. iets te kort door de bocht.

Volgens mijn deskundige (en mijn eigen ervaring) is het als volgt:

Als je in Nederland belastingplichtig bent moet je aangifte doen over je wereldinkomen. Ook een huis in Frankrijk moet worden opgegeven (box 3). Aangezien echter onroerend goed wordt belast door het land waarin het zich bevindt, mag je het in Nederland ook weer afvoeren ter voorkoming van dubbele belasting.

In Frankrijk is dit huis wel belast, maar daar geldt een vermogensvrijstelling (ik weet het exacte bedrag even niet, maar in de buurt van de 700.000 euro). Als de waarde van je huis daarboven komt word je in Frankrijk belast.

Enige jaren werd volgens de kranten door de Nederlandse fiscus de jacht geopend op tweede huizen in het buitenland. Hoewel de fiscus daar niet erg duidelijk in was, betrof dat echter de financiering van dat huis (zwart geld) en niet het vermogen.

Groet,

Arnold

avatar#5473
Budgie
Berichten: 1
Reacties: 4

#5 Geplaatst: 2005-12-10 10:27:55

Hallo Nils en Arnold, Het bedrag van de vermogensvrijstelling is nu 732.000 euro en Arnold de jacht op de tweede huizen is nog steeds gaande. Ik ben het lang niet altijd eens met de fiscus, maar volgens mij waren ze heel duidelijk, ze hebben natuurlijk toen wel een hoop drukte gemaakt  om mensen te laten schrikken, die hun huis in Nederland niet hadden opgegeven. Wim hartelijk dank voor je antwoord, nu weet ik wat te doen.

Groeten Budgie

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#6 Geplaatst: 2005-12-10 10:38:50

die vermogensvrijstelling, is dat per persoon of per object? Dus: als er bv 2 eigenaars zijn, is de vrijstellig dan voor ieder 732.000 euro, dus een object van 1.464.000 euro (even afgezien van ander vermogen) ?

Antonia

avatar#5473
Budgie
Berichten: 1
Reacties: 4

#7 Geplaatst: 2005-12-10 15:57:02

Hallo Antonia, Kijk even op de site onder vermogensbelasting, dan kom je er vast wel uit. Gr. Budgie