Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Eigen put, eigen water

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-12-10 13:50:04

Beste vrienden,   recentelijk is onder het hoofd 'wat kost water' weer de vraag gerezen of het zinvol is een eigen put te (laten) slaan. Er werden prijzen van rond de 1000euro genoemd.   Natuurlijk is het zonde voor drinkwater en afvalwaterzuivering te betalen als je alleen je tuin of boomgaarde wilt bewateren. Ik heb bij onze buren rondgekeken en heb gevonden: Bijna iedereen heeft op zijn perceel een eigen waterput. De meeste putten zijn sinds de komst van 'stadswater' (je zou beter over gemeentelijk water kunnen praten) niet meer in gebruik, sommige worden met een moderne dompelpomp weer gebruikt voor het sproeien van de tuin.   Een buurman met een tuin zoals een golfbaan van rond de drie hectaar heeft recentelijk een put laten boren. De opbrengst was teleurstellend. In plaats van de verwachte 40 à 50 m3/h kan hij niet meer dan 5 à 10 oppompen.   Een oom van de vroegere eigenaar van ons huis heeft mij de plaats aangewezen war vroeger (tot ongeveer 1960) de waterput was. Met enig graafwerk heb ik die ook weer gevonden - volgestort met puin. Die moet ik nog uitgraven. Ik zou met een opbrengst van 3-5m3/h tevreden zijn, een of twee tuinslangen versproeien toch niet meer dan dit.   Het lijkt mij nuttig ervaringen over het slaan van een put of het weer in gebruik nemen van oude putten uit te wisselen. Daarom mijn oproep: Wie heeft er een put laten slaan? Wie heeft er een oude waterput weer in gebruik genomen? Wie kan nuttige informatie bijdragen?   Christain von Klösterlein - Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#5411
remco
Berichten: 8
Reacties: 32

#1 Geplaatst: 2005-12-10 16:18:46

Christian,water kost bij ons in de Aude 1,60/m3, dat is incl BTW, etc. Op de volgende site kun je voor heel veel locaties deze prijzen opvragen: http://www.generale-des-eaux.comdeze is ook geinig: http://agire.brgm.fr/forage_indiv.htmwij schijnen vroeger ook een waterput te hebben gehad en ik wil die graag de aankomende jaren eens zoeken en heropenen. Wel hebben we ook geinformeerd naar putten slaan aangezien op sommige plaatsten het gras verdacht veel groener is en blijft.een collega van mijn vrouw heeft het met dit bedrijf gedaan tot volle tevredenheid: www.foreausol.com :- devis is gratis, ze malen veelal gebruik van geo-kaarten waar water-'nappes' al (ongeveer) op staan. in de devis had hij de keuze tussen boren (proberen) op 7 of 17 meter, aangezien zijn buren hoogstwaarschijnlijk al op de nappe van 7 meter zaten heeft hij dieper laten boren,op 17 meter, kosten 2236 euro- bij mislukken van boren zouden ze de kosten delen ofzoiets- geen debit garanties!- door boren beschadigen van leidingen (gas, licht etc) uw verantwoordelijkheid...- per meter boren zijn de kosten iets van 130 euro bij dit bedrijf- hele electropomp gebeuren heeft hij ook bij hen betrokken, kosten 927 euro incl alles- flink bedrag voor het bewateren van zijn tuin lijkt mewat ik me nou afvraag, zo'n oude waterput, hoe diep zijn/waren die meestal, dus de afstand maaiveld tot waterniveau? die oude waterputten, die waren toch (hopelijk) niet erg diep?)

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#2 Geplaatst: 2005-12-11 11:37:36

De diepte van de put is heel erg afhankelijk van de situatie ter plaatse. Deze kon ook vroeger wel tot honderd meter diep zijn.

Wijzelf hebben er een van een meter of vijf en die heeft het het hele jaar water. Een andere put, hoger gelegen, zit waarschijnlijk in een andere waterdragende laag in de bodem en is 's zomers droog.

Maar de debieten waar jullie het over hebben zijn wel gigantisch! 40 a 50 m3 per uur, dat is een beek!

Wij hebben een halve tot een m3 per dag en dat is voldoende, bij meer wordt het water modderiger. Wij gebruiken het als huishoudwater en voor een goutte a goutte watergeefsysteem.Het gras wordt gewoon geel in de meeste zomers, komt vanzelf weer goed.

Als je water dicht onder de oppervlakte zoekt is het vaak aan de vegetatie te zien waar dat het geval is. Bij ons staan er bv berken precies bij de putten en op enkele andere plekken.

Antonia

avatar#5438
Julen
Berichten: 2
Reacties: 9

#3 Geplaatst: 2005-12-12 21:15:15

Vraag me ook af of er met de genoemde debits niet m3 met dm3 verward wordt?Gemiddelde watergebruik in NL is voorzover ik weet zo ongeveer 100L (=0.1 m3) per persoon per dag - incl tuinsproeien, wasmachine, auto wassen etc. etc.Wij betrekken water uit een bron, en denken erover een waterbuffer van 1000 a 2000 L (=1 a 2 m3) te installeren om eventuele fluctuaties in het debit op te kunnen vangen.Als de bron droogvalt moeten we het daarmee met z'n tweeen zeker 10 dagen uit kunnen houden ...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2005-12-13 00:02:38

De in mijn openingsbijdrage genoemde hoeveelheden mogen hoog lijken, maar ik heb zo gerekend:

1. Een gazonsproeier versproeit 30-40 liter/min (heb ik gemeten), dus 1,8 à 2,4m3/h, twee sproeiers 3 à 4m3/h.

2. Mijn buurman wil meer dan 3 hectare bewateren!

3. En 100 liter per persoon per dag lijkt mij een illusie. Wij verbruiken zowel in NL als in F rond 150 liter pp pd (in Frankrijk na ieder verblijf gecontroleerd).

4. De consumentenbond geeft als streefgetal voor de huishouding (dus zonder tuin en autowassen) 130 liter pp pd.

Maar ik hoor graag meer ervaringsgetallen.

Christian v.K.

avatar#2807
Jacques
Berichten: 4
Reacties: 54

#5 Geplaatst: 2005-12-13 05:49:42

Alleenstaand, permanent in F., maandelijks de meterstanden noterend, verbruikte ik de afgelopen vier jaar 'standaard' 5 m3 pm ofwel 165 liter pd, 's zomers ruim het dubbele vanwege 25 m2 tuin en een halve ha wijngaard.

Een auto heb ik niet, iedere dag een bad of douche is mij te liquide en meer dan een tweewekelijks wasje is niet nodig. Keuken en WC vormen de hoofdmoot van verbruik (als ik 5 keer vaker per dag in de pot pies dan mijn buurman tikt dat behoorlijk aan; Catalanen, krenterig als ze zijn, verkiezen derhalve de buitenlucht, ook al zijn ze op bezoek).

Met partner - en evt kinderen - zou mijn verbruik pp pd lager zijn vanwege 'gedeeld verbruik' (keuken, bewassing, klusjes, onderhoud, e.d.).

Christian's inschatting van 150 liter pp pd is dus zo gek nog niet en lijkt mij zelfs iets aan de lage kant igv onderhouds- en klusgevoelig leven op het platteland. Hoe dan ook, met 100 liter pp pd dek je m.i. hooguit een douche, een WC-gang en wat pastisjes.

Overigens heb ik dit jaar mijn zomerverbruik (mei t/m september) met 100 liter pd terug weten te brengen, door de tuinplanten te poten in plastic potten met tuinaarde + zand (bovendiameter 15-16 cm), met uitgeknipte bodem en rustend op een bedje van bemeste tuinaarde daaronder. Bewateren deed ik alleen in de potten; de bijmenging met zand deed het water snel naar de wortels zakken. Resultaat was een gigantische oogst en volstrekt geen onkruid. De grond is namelijk nogal leemachtig en heeft 's zomers een keiharde korst, waardoor oppervlaktesproeien voornamelijk onkruid doet tieren (na veel regen verweekt de korst en wordt het soppen tot aan de knieën en hopen dat een goede buur je eruit trekt).

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#6 Geplaatst: 2005-12-13 09:10:45

Christian, jouw getallen kloppen.

Wij verbruiken met 2 personen 1 m3 per week.

groet

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#7 Geplaatst: 2005-12-13 09:57:03

Neem in je overweging wel/niet put ook de kwaliteit van het opgepompte water mee.

In mijn regio bv is het opgepompte water op sommige plaatsen erg ijzer-houdend. Alles wat ermee besproeid wordt slaat heel snel (en praktisch onverwijderbaar) lelijk roestbruin uit.

Geen probleem voor planten. Wel voor plantebakken, terrastegels, tuin/huismuren en alles wat ook nat wordt bij de besproeing. Hetzelfde geldt voor de wc-pot indien (illegaal) de wc gespoeld wordt met putwater.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2005-12-13 10:14:51

Antonia en Julen,

De verwarring over de waterstromen lijkt mij daardoor veroorzaakt dat de een in momenteel verbruik en de ander in een over het hele etmaal uitgesmeerd verbruik lijkt te denken.

Om het met een voorbeeld duidelijk te maken:

Laten wij 300 liter/dag voor twee personen aanhouden. Dat is dan 300/24=12,5 liter/h of 0,2liter/min.

Maar niemand wil onder een douche staan die met 0,2liter/min pieselt. Een beetje fatsoenlijke douche loopt met 30-40 liter/min. Het momentane debiet moet dus 30 liter/min, 30x60=1800 liter/h oftewel 1,8m3/h zijn.

Wie een spaarzaam lopende bron of beek continu wil gebruiken en het water voor piekbelastingen in een buffervat op wil slaan moet overigens twee pompen hebben. Een continu lopende met enkele liter/min (in het voorbeeld boven 0,2l/min) om het buffervat bij te vullen en een tweede voor het werkelijke verbruik, 30liter/min. Als het water in de grondwaterlaag (het onderaardse ‘reservoir’) voldoende vlot erbij stroomt kan men met één op de piekbelasting bemeten pomp volstaan en er is geen extra buffer nodig.

 

Voor wie het interesseert, uit een aantal bronnen heb ik de volgende getallen over huishoudelijk waterverbruik opgedoken:

 

Eten & drinken:        5 - 10 liter/dag per persoon

Douchen, wassen:  40 - 80

Wasmachine (1):    12 - 24

Vaatwasser   (2):    10 - 17

WC-spoeling  (3):   12 - 20

 

Totaal:                    79 - 151 liter/dag per persoon

 

De verbruiken van wasmachine, vaatwasser en WC zijn afgeleid uit de verbruiken per beurt en het geschatte aantal beurten per etmaal:

Wasmachine  (1) 60 - 120 Liter per beurt, per persoon een beurt om de 5 dagen

Vaatwasser    (2) 20 - 35   Liter per beurt, per persoon een beurt in 2 dagen

WC-spoeling  (3)   3 – 6    per persoon een grote en drie kleine beurten per dag (tweetrapsspoeling)

 

Dit komt aardig overeen met het streefgetal van de consumentenbond: 130 liter per persoon per dag

Mijn verbruiken liepen bij flinke bouwwerkzaamheden overigens op tot 330 liter/dag per persoon, maar daar was dan ook water voor het beton erbij, en tweemaal douchen, een keer s’ochtens om wakker te worden en een keer s’namiddags om weer schoon te worden.

 

Ik dacht bij mijn put overigens uitsluitend aan het gebruik voor de tuin, beton aanmaken etc., niet het huishoudelijke verbruik.

 

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet ….

avatar#5438
Julen
Berichten: 2
Reacties: 9

#9 Geplaatst: 2005-12-13 11:15:44

Ik zat inderdaad niet helemaal goed. Op de VROM site

(http://www.vrom.nl/pagina.html?id=7767) staat deze tabel over het

waterverbruik:

Gemiddeld waterverbruik per persoon per dag:

Bad en douche

45,7 liter

Wastafel

5,2 liter

Toiletspoeling

34,8 liter

Was

24,6 liter

Afwas

6,0 liter

Voedselbereiding

3,1 liter

Overig

6,7 liter

Totaal

126,1 liter

Over die momentane grote waterbehoefte: logischerwijs houd dat toch in

dat je een buffer zou moeten hebben ipv een grotere continue aanvoer?

Als je eens per dag een half uur sproeit hoeft de put niet dezelfde

debit te hebben de hele dag door - hooguit moet het verbruik aangevuld

worden in de tussentijd.

avatar#5438
Julen
Berichten: 2
Reacties: 9

#10 Geplaatst: 2005-12-13 11:25:58

Excuses voor de slechte formatering - ik probeer wel om de tekst

leesbaar te houden met een nieuwe/open regel, maar zonder een preview

functie blijft het gokwerk.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2005-12-13 13:14:46

Dank je, Julen,

het ligt toch gelukkig allemaal in de buurt:

130-200 liter/dag per persoon, alleen de afzonderlijke posten verschillen.

Wat de formatering betreft heb ik ook mijn problemen, het beste lukt het bij mij nog met het aanmaken in Word zonder tabs, alleen met spaties, en dan in het veld 'Reactie' kopieeren.

En nu is het wachten op antwoorden van mensen die een put heben laten slaan ...

Christian v.K.

avatar#3297
Pauline
Berichten: 0
Reacties: 10

#12 Geplaatst: 2005-12-13 13:41:18

Bonjour,

Wij hebben drie jaar geleden een put laten slaan. De plek werd gevonden door middel van een wichelroede en de put is 8 meter diep. Er hangt een pomp in die via een expansievat zorgt dat er altijd voldoende druk blijft. Door middel van een ondergronds buizenstelsel ( we hebben nieuwbouw, dus de tuin was nog niet aangelegd)  zijn er 5 sproeipunten in de tuin die via een tijdschakelaar automatisch kunnen sproeien. Verder hebben wij nog een wijngaard ( je) aangelegd waar een goutte a goutte is gemaakt, die ook via de tijdschakelaar loopt. In de voortuin zijn op 2 plaatsen tappunten gemaakt, waar dus een slang op kan. We hebben steeds voldoende water, ook in tijden van droogte. Klinkt wel luxe als ik het zo schrijf, maar we zijn er erg blij mee.

Dit jaar overigens voor het eerst vendange gehouden en de wijn zit nu in het vat, dus nog enkele maanden geduld , we zijn benieuwd hoe hij smaakt. ( wel stiekem geproefd hoor, en het lijkt een goeie!!)

Hartelijke groet uit de koude Dordogne

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#13 Geplaatst: 2005-12-14 11:18:49

Wij hebben inderdaad een buffercapaciteit, de put heeft een doorsnede van ruim een meter en er staat 0.5 tot 2 meter water in. Via een in de put hangende pomp wordt het water omhooggepompt (opvoerhoogte 20 a 30 meter) naar een drukvat in de kelder van het huis. Als het water instantaan nadat het uit de grond komt gebruikt wordt zou het bruinig zijn, door meegekomen slib.

Waarom zou trouwens gebruik in huis illegaal zijn?

Antonia

avatar#2858
wimmeke
Berichten: 6
Reacties: 7

#14 Geplaatst: 2006-01-10 12:37:15

Beste,

ons huis in de Vauclus is ongeveer 6 maanden per jaar bewoond. (4pers.plus zwembad).

De put boren (80 meter diep)plus materiaal : 50.000FF=7500€

Verbruik ongeveer 100 kubieke meter per jaar.

Als ik hogerop in het dorp leidingwater zou betalen:

175€ per jaar en 1€ per kubieke meter.

Reken zelf maar uit.

wimmeke