Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Waar kun je het best/voordeligst een rechtsbijstandverzekering afsluiten

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2005-12-16 15:49:30

Ik lees regelmatig dat geschillen ontstaan wanneer verbouwingen aan frans onroerend goed plaatsvinden. Om op voorhand het risico te beperken (begin volgend jaar hopen wij eigenaar te worden van een boerderij in de Vogezen) ben ik op zoek naar een rechtsbijstandsverzekering. Verzekeringen in Nederland dekken veelal niet het risico dat samenhangt met buitenlands onroerend goed.Wie kent een verzekeraar in Nederland die wel deze dekking geeft? Of welke Franse verzekeraar is aan te bevelen?

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2005-12-16 19:09:17

Het is inderdaad niet handig om een Nederlandse verzekeraar proberen in te schakelen. Het beste is om naar een van de talrijke Franse verzekeraars te stappen en daar te vragen naar een protection juridique, zoals bijvoorbeeld de AXA zulk een product noemt. Vaak zit zo'n rechtsbijstandsverzekering al in de assurance habitation multirisques, de inboedel-, opstal- en WA-verzekering die iedere huizenbezitter moet hebben.

Voorts kent Frankrijk het fenomeen van rechtswinkels en wordt veel sneller dan in Nederland een deurwaarder ingeschakeld of een beroep gedaan op het tribunaal. Is hier de gewoonste zaak van de wereld. Over het inschakelen van de Franse advocatuur zijn de meningen hier en daar verdeeld, met een neiging tot het dringende advies af te zien van het gebruikmaken van de diensten van deze lieden.

Nuttig is het lidmaatschap van de grote Franse consumentenorganisatie Que Choisir. Als je lid bent kun je gratis enkele keren per jaar gebruik maken van de juridische hulpdiensten.

Lees dit alles nog eens na op de website en gebruik de trefwoorden rechtswinkels, Que Choisir.

Wim 

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#2 Geplaatst: 2005-12-18 10:25:05

Ik vraag mij af of je in dit geval  wat hebt aan een rechtsbijstandsverzekering.

 

Algemeen komt een  (Franse) verzekering  je alleen te hulp als zich een gebeurtenis voordoet die je niet logischerwijs had kunnen voorspellen en/of kunnen voorkomen.

 

Met meer dan 0,5 promille achter het stuur en tegen de boom  bijvoorbeeld is in de ogen van de verzekering GEEN ongeluk, maar iets dat je had kunnen voorzien. Geen dekking dus.

Hetzelfde geldt als jij verbouwingswerk uit laat voeren door “de eerste de beste”, zonder vooraf eerst voldoende te checken of  het betreffende bedrijf competent is om de bepaalde opdracht uit te voeren.

 

Voor zover ik weet zijn rechtsbijstandsverzekeringen met name bedoeld om je “te verdedigen” in het geval je wordt aangesproken op je wettelijke aansprakelijkheid (bv een bezoeker die letsel oploopt in jouw huis).

Ze kunnen niet zomaar worden gebruikt om je diverse leveranciers “aan te vallen” indien ze niet de afspraken nakomen.

 

Leg duidelijk aan de verzekeraar uit in welk geval je nu precies aanspraak op de af te sluiten verzekering wilt maken.

Wellicht  verplicht de verzekering je om een « maître d’œuvre » (officiële, deskundige opzichter) of architect in te schakelen om het goede verloop van de verbouwing te organiseren / controleren of om andere voorzorgsmaatregelen te nemen. Maar dat kan de moeite (en het geld) waard zijn als je daarmee problemen voorkomt die vervolgens met lange juridische procedures moeten worden beslist.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2005-12-18 12:18:54

Beste Patrick en Wim,

ik hou meer van de aanpak van Wim:

Beter problemen voorkomen dan je tegen de gevolgen ervan verzekeren (als deze, zie Wim, überhaupt te verzekeren zijn).

Het doet mij denken aan mijn grootmoeder, die alle postpakketten 'verzekerd' verstuurde, omdat haar pakketten zo vaak beschadigt aankwamen. Maar ze pakte haar pakketten ook slordig in!

Ik moet zeggen, dat wij gelukkig nog geen geschil met aannemers of andere Fransen hadden. De aanpak die ik ontwikkelt heb is:

- Haal meerdere offertes binnen.

- Probeer de offertes in alle details te begrijpen.

- Analyseer de offertes op compleetheid. Heeft bijv. de ene de steiger apart gespecificeerd - waar heeft de andere dan de steigerkosten verstopt? Dito puinafvoer, gereed maken van de aanvoerweg voor materiaal etc.

- Voer met de aannemer met de beste offerte (niet de goedkoopste, neem die met de beste prijs/prestatie-verhouding of met wie je het best op kan schieten) een nader gesprek en wijs hem op de dingen die je uit de andere offertes geleerd hebt.

- Laat de aannemer zijn offerte verdedigen of aanpassen.

- Laat hem duidelijk maken wat vaste prijzen zijn en waar hij een slag om de arm moet houden omdat hij niet weet wat hij tijdens het werk tegenkomt (spreekt men in het Nederlands niet van 'stelposten'?).

- Hanteer bij dit alles totale openheid. De aannemer mag weten met wie hij concureert.

- Wees bij de bouw/verbouwing/reparatie zelf aanwezig of laat een betrouwbaar persoon toezicht houden zodat problemen (meestal afwijkingen van het oorspronkelijke plan) meteen opgelost kunnen worden.

Natuurlijk zit ik niet de bouwvakkers in hun nek maar ik hou mij wel in of bij het huis met mijn klussen bezig en zie zodoende wat er gebeurd.

Ik heb ook het een of ander eens fout gedaan, en ik wil niet betwisten dat een verzekering sommigen een rustiger gevoel geeft, maar: voorkomen ...

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2005-12-19 18:52:12

Wie Frans kan lezen raad ik aan de laatste Spécial nr. 66 te kopen van Que Choisir die handelt over het (laten) uitvoeren van verbouwingen aan je huis. Tot in detail staat daarin beschreven wat je moet en kunt doen als je ontvreden bent over de aannemer en andere artisans, de garanties, de rechtsmiddelen, de juridische redmiddelen enz. Ook staan er modelbrieven in voor het geval je een artisan moet aanspreken op gemaakte fouten of andere nalatigheden.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2005-12-20 22:03:21

Dank voor de tips.

Uiteraard zullen we ernaar streven om op voorhand duidelijke afspraken te maken en alle risico's te beperken....maar mocht er onverhoopt een dispuut ontstaan kan een rechtsbijstandverzekering in ieder geval hulp bieden!!

Het Frans lezen in dit soort gevallen zal wel het moeilijke zijn, zeker waar het gaat om het begrijpen van polisvoorwaarden bij verzekeringen!

Groeten,

Patrick

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2005-12-21 08:59:58

Beste vrienden,

Wim Bavelaar had het over de Spécial no.66 van QUE CHOISIR die over dit soort problemen gaat.

Mijn probleem:

Weet iemand waar je dit in NL kan bemachtigen? Is er een gespecialiiseerde handel voor buitenlandse tijdschriften in NL (Amsterdam, Utrecht)?

Op de website www.quechoisir.org was niets te vinden. Ik ben voor iedere hint dankbaar.

Of anders Wim vragen twee dozijn in te slaan? ;-)

Christian von Klösterlein