Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

balkenplafond reinigen

Auteur Bericht

avatar#3144
marijke
Berichten: 13
Reacties: 13

#0 Geplaatst: 2006-01-01 09:41:03

Hallo allemaal,   We hebben een oude fermette en willen het balkenplafond reinigen. De balken zijn nu zwart door het  stoken enz.. Wat te doen om de balken hun oorspronkelijke "houtkleur "weer terug te geven ? Bedankt.                          Marijke

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#1 Geplaatst: 2006-01-01 13:52:29

Hallo Marijke,

Probeer eerst eens met de hogedrukreiniger met evt huishoudzeep, levert dat niets op dan kun je zandstralen (sabler), als dat niets wordt kun je met een (band-)schuurmaschine alles afschuren. Is het eikenhout dan kan je heel wat doen voordat het kwaad kan. Is het kastanjehout dan moet je voorzichtiger te werk gaan. Donkere vlekken trekken daar nogal in. Met verfoplosmiddelen kun je de vlekken 'inweken' en daarna met een droog tissu de verkleuringen er uit opnemen. Denk aan de veiligheid(mondkapje, ventilatie bij kwalijke damp etc) Hoop dat je er wat aan hebt, Dit  

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2006-01-02 13:35:01

Marijke,

wij hebben het zo gedaan:

1. Stofvrij maken door afborstelen en stofzuigen

2. Afwassen met St.Marc (meerdere malen)

3. Na drogen lichtjes opschuren.

4. Behandelen met 'ťclaircissant'. Dit is een product waarvoor ik geen Nederlandse naam ken. Wat doet het? Het heldert het oude vernis op. Ook desnoods herhalen.

4. Dan met nieuwe transparante vernis van de gewenste lichte kleur behandelen.

Afstoffen is nodig om met de andere behandelingen het vuil niet in de poriŽn te wassen. Roet is vettig, dus met een ontvettend middel goed te verwijderen. Met schuren zonder daarvoor te ontvetten loopt je schuurpapier meteen vol.

Christian von KlŲsterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#3 Geplaatst: 2006-01-03 12:00:13

Dag Marijke,

In plaats van eclaircissant kun je ook verdund bleekwater ( Javel ) gebruiken, daarna naspoelen met water.

misschien is het nuttig de balken ,als ze schoon zijn en niet gevernist of zoiets, te behandelen met gif tegen beestjes.

Antonia

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#4 Geplaatst: 2006-01-06 21:42:22

Christian,

Zou het kunnen zijn dat 'ťclaircissant' hetzelfde is als wat we in Nederland kennen als 'ontweringswater'? Dit haalt in het algemeen 'het weer' uit hout, inclusief nare zwarte vlekken en dergelijke. Als je erop Googled kom je een boel merken en toepassingen tegen.

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2006-01-06 22:23:44

Neen, Jos,

het is iets anders, want het doet iets met de beits. Bij de bouwmarkt hadden zij ook iets anders dat op ontweringswater lijkt, ik kom even niet op de Franse naam.

Op het blik van de ťclaircissant stond uitdrukkelijk dat de donkere beits van de jaren zestig (de Anton-Pieck-achtige origineler-dan-origineel effecten) opgehelderd wordt. En dat deed het. Wat erg donker was werd middendonker, wat middendonker was werd licht. De kleuren werden allemaal behoorlijk lichter en de helderheidsverschillen werden iets minder.

Hoe dat werkt weet ik ook niet. Het rook in ieder geval niet na Chloor, bleek of Javel.

Christian v.K.

avatar#2968
jan en marian
Berichten: 9
Reacties: 46

#6 Geplaatst: 2006-01-07 21:02:44

Dag Marijke,

Ook wij hebben een (200 jaar) oude fermette, en ook bij ons waren de eiken-houten balken zwart. Wij dachten ook dat het door roet kwam, maar het bleek een laagje van brun et noir te zijn.

Dat is een aftreksel van de bolsters van de walnotenboom.

Als het roet is moet je dat kunnen ruiken.

Wij hebben van alles geprobeert, maar niets hielp echt. Afschuren konden we niet omdat de balken vol met afgebroken spijkers zaten.

Een oplossing van soda met heet water ging een klein beetje, maar het ging vele malen beter met een spuitbus ovenreiniger!!!!

(in ons geval 6 bussen). Voor het beste resultaat moet het niet te koud zijn, je spuit de reiniger erop, beetje uitsmeren met een spons, poosje wachten en dan met een boenborstel en water schoonborstelen.

Als de balken nat zijn zie je niet meteen resultaat, maar na het drogen, in ons geval geweldig, draag wel handschoenen, anders zie je er niet uit.

Succes!

groetjes Marian

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#7 Geplaatst: 2006-01-08 01:15:02

Christian,

Mijn hartelijke dank voor je aanvulling. Ik heb in de nabije toekomst ook een aantal balken te reinigen. Dank zij jouw advies begin ik dan in elk geval niet met het verkeerde middel. Merci!

Salutations,

Jos

avatar#5447
hansje
Berichten: 4
Reacties: 5

#8 Geplaatst: 2006-02-05 21:32:04

bonjour,

ons probleem is waarschijnlijk te vergelijken met de zwarte eikenhouten balken. bij ons zijn het schrootjes die op het plafond van de keuken zitten en die we willen behouden. ze zijn erg vet en bovendien is er meer dan 20 jaar door 2 personen in gerookt.  zou ik het schoonmaken ook met bovengenoemde middelen kunnen proberen of is er iets anders op de markt??

hansje

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2006-02-05 21:58:17

Hansje,

Je zin:

ze zijn erg vet

dat is het kernpunt.

In dit geval moet je zeker eerst met een vetoplossend middel werken, het bekende St.Marc of bij erg hardnekkige gevallen zou ik ook wasbenzine of terpentine nemen (in het Frans (!) WHITE SPIRIT).

Anders borstel je het vet alleen alle poriŽn in, en je schuurpapier loopt meteen vol. Ik zou dit oplosmiddel zo vaak gebruiken tot geen vet meer te zien en te voelen is - dan gaan alle volgende arbeidsgangen veel makkelijker. Hoewel, het is nog steeds een hels karwei.

Als ik mijn vrouw nu de foto's laat zien hoe zij op de steiger staand de balken bewerkt zegt zij steevast: hoe heb je mij zo gek kunnen krijgen! Maar zij is erg trots op het resultaat. Als de kamer weer bewoond is begin je er toch niet meer aan.

Sterkte!

Christian

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#10 Geplaatst: 2006-02-07 21:44:57

Allen,

Zonder al teveel reclame te willen maken; ik heb prima resultaten bereikt met een Bosch bandschuurmachine. Het model met de band aan de "kop", 40mm bandbreedte. Als er spijkers in de balken zitten kun je die of verder slaan, of proberen te verwijderen. We zijn begonnen met korrelgrootte 60 en hebben het afgewerkt met korrelgrootte 120.

Het betrof hier eiken en beuken balken die tevoorschijn kwamen uit de vakwerk muren na het slopen van de tengels waarop het leem en stro was bevestigd. (Jammer genoeg was herstel van de lemen muur niet meer mogelijk en gruwelijk duur)

De moeder en kinderbalken van de verdiepingsvloer waren met de een of andere hardnekkige beits ingesmeerd. Maar ook daar prima resulten met de Bosch. Aan banden is het overigens een dure hobby. Een afgebroken spijker "verkeerd" aanschuren levert meteen een gebroken band op. Hoe vlakker de schuurzool tegen het oppervlak gehouden wordt hoe kleiner het risico van bandbreuk.

We hadden alleen -veel- minder succes bij gedisselde balken. Als iemand daar een goede tip voor heeft houd ik me aanbevolen.

Groet Jeroen B 62

avatar#3144
marijke
Berichten: 13
Reacties: 13

#11 Geplaatst: 2006-02-08 08:08:57

Hallo Jeroen,

Hoe lang deed je over bvb. 40m2  balkenplafond ?      groeten,                  Marijke

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#12 Geplaatst: 2006-02-11 17:30:59

Ha Marijke en overigen,

Ik heb de tijd niet echt bijgehouden. Afgelopen weekend kostte een balk van 10 bij 10 lengte 185 ongeveer een drie kwartier. Dit betrof het ontspijkeren, en daarna grof en fijn schuren. Wel 5 schuurbanden!

Succes Jeroen B, 62