Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hoe weet je wat te doen?

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-01-01 14:33:33

Hallo,   Wij zijn al een paar jaar bezig met het verzamelen van info over eventuele verhuizing naar Frankrijk. Veel is me al duidelijk, echter er blijft 1 groot struikelblok.   Wat ga je doen? Ik bedoel, wij zijn nog jong en kunnen nog niet rentenieren. ;-) Er zal zowiezo gewerkt moeten worden, maar om nu weer voor een werkgever -9tot5- aan de slag te moeten hebben we niet zoveel trek in.   Juist het gemoedelijke, rust en genieten van het leven is wat ons aantrekt. Daarom zijn we niet vies van werken, maar ja, wat is mogelijk? Ik weet dat in de gebieden waar de woningen nog betaalbaar zijn de werkgelegenheid nihil is, als zelfstandige valt er dus waarschijnlijk ook niet veel te verdienen?   Of moet je gewoon niet teveel dubben en gewoon gaan, leve het avontuur..!?   Ik ben erg benieuwd naar jullie keuze, ervaring en advies!   PS. als idee: bijv. een tuincentrum met betaalbare planten?

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#1 Geplaatst: 2006-01-01 15:08:27

1. Er is in Frankrijk werk genoeg, ook als zelfstandige.

2. Vergeet Frankrijk als je gemoedelijk.. etc wil leven, ga dan naar Bali of zo,

3. Als je wil werken, dan moet geldverdienen en een job klaren jullie motivatie zijn, als dat niet zo is ben je te gemakkelijk en ben je in no time je klanten kwijt

4. Mijn advies: niet gaan, maar gewoon een trektocht met de fiets door Zuid Amerika maken, als jullie dat lichamelijk aankunnen. Je raakt dan vanzelf jullie wilde haren kwijt, en vooral jullie oversimplistische visie op het leven.

Mijn reactie is niet zuur. Ik ga uiterst serieus op jullie vraag in. Jullie willen hierkomen vanuit een negatieve motivatie en - helaas pindakaas - zo werkt dat niet.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2006-01-01 16:49:13

Hmmm, net een warme deken die je over je heen krijgt. Heerlijk die fantastische Hollanders waar ik zo gillend gek van word! Haha, ik ben niet één of andere asperge ofzo.

Wie denk je wel niet wie je bent, je kent mij helemaal niet.

Simplistisch ben je wellicht zelf, ik maak me er niet schuldig aan.

Ik kom al jaren in Frankrijk en weet genoeg om er voor te kiezen om er te gaan wonen. Waarom ik er wil wonen is wellicht een hele andere reden dan waarom jij er wilt of eventueel al woont.

Als jij vindt dat mijn motivatie - genieten van het leven - negatief is....? Tja, dan verschillen we inderdaad van levensvisie. (en zoals ik al zei, ben niet vies van werken)

Ik hoop dat er iemand is die zijn/haar ervaring kan vertellen zonder mij af te zeiken.

PS. ik had gehoopt dat dit forum, in tegenstelling tot het Frankrijkforum, gemoedelijker zou zijn. Helaas, lullo's kom je dus overal tegen.

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#3 Geplaatst: 2006-01-01 17:47:30

Vraag je om advies om je eigen mening bevestigd te zien?

Het is niet mijn bedoeling je af te zeiken of zo iets.

Het simplistische in jouw vraag was en is dat je een plek zoekt waar je lekker en gemoedelijk kan leven. Lekker en gemoedelijk leven komt ten eerste uit jezelf voort, je eigen harmonie. De manier waarop jij in een paal klimt zodra je het niet zint lijkt mijn geen blijk van van innerlijke harmonie.

Verder zeg ik je nogmaals: er is genoeg werk te doen hier, maar niemand is ermee gebaat, dat jij uit Nederland vertrekt en hier na een halfjaar ontdekt dat het je niet gaat lukken.

Waar ik wel bezwaar tegen maak, is dat jij bij het minste geringste als een uitzinnige om je heen gaat slaan naar alles wat je maar denkt te kunnen raken. Bijv.:

'Ik hoop dat er iemand is die zijn/haar ervaring kan vertellen zonder mij af te zeiken.   PS. ik had gehoopt dat dit forum, in tegenstelling tot het Frankrijkforum, gemoedelijker zou zijn. Helaas, lullo's kom je dus overal tegen.'   

is beneden peil. Op dit forum mag je zeggen wat je wil, maar we blijven wel binnen de grenzen... Een van de voordelen van Frankrijk overigens.

Het ga je goed. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2006-01-01 18:18:48

Prima joh.

Misschien kun je wat minder denigrerend reageren.

Lees nu je eigen bericht eens terug.

Ik ben simplistisch, lui, moet maar gaan fietsen als ik dat lichamelijk kan, move naar Bali etc.....

En dat op mijn eerste vraag naar ervaring op dit Forum.

Merci!

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#5 Geplaatst: 2006-01-01 19:32:31

Jullie kunnen je nog wel steeds slecht behandeld voelen, maar in mijn eerste reactie zei ik jullie al, dat ik het echt serieus bedoelde. Er is hier genoeg werk, dat is helemaal het probleem niet. Maar Frankrijk is geen rustig, gemoedelijk land. Dat denk jullie wellicht n.a.v. doorgebrachte vakanties, maar het dagelijks leven is lange dagen maken en helemaal niet veel verdienen. Bovendien zitten ze hier helemaal niet te wachten op buitenlanders (en dat is ook Parijsenaar al) zonder een business plan en vooral zonder voldoende middelen. Als je hier begint is je kans om te slagen wellicht maar 30 % de overige 70 % zit in failliet gaan.

Ik kan je uit eigen ervaring verzekeren, dat een jaar in Bali of Thailand of waar ook je echt op een ander spoor zet en vooral best veel voor jezelf verduidelijkt.

Mijn opmerking over een fietstocht door Zuid Amerika, was zeker niet denigrerend bedoel. Ik heb dat zelf lichamelijk nooit gekund, maar de mensen die ik ken en wel zoiets hebben gedaan zijn in dat ene jaar voor 5 jaar wijzer geworden. 

Tenzij je boer bent is Frankrijk geen land om naartoe te emigreren (taal, regels, wantrouwen tegen buitenlanders die zich in de buisiness mengen). Je bent in ieder geval niet zo welkom als je in landen als Australie en Canada bent.

Ik hoop dat het boze gevoel nu een beetje weg is, maar... 'begrijp dat iedere flateur leeft van degene die naar hem luistert'. Vrije vertaling van een fable van La Fontaine...

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#6 Geplaatst: 2006-01-02 10:58:34

Ik vind HansPiet (ook) wel een beetje paternalistisch reageren. Adviseren wat iemand wel moet / beter kan doen, zeker als je hem niet kent is gevaarlijk.

Maar Arwen lijkt inderdaad wat naïef met het zoeken van gemoedelijkheid en rust en genieten van het leven in Frankrijk.

Arwen, mijn hoogstpersoonlijke mening: het voordeel van de oplossing van het parkeerprobleem heeft, zodra je in Frankrijk woont, weinig betekenis meer. Ik wil maar zeggen, dat Frankrijk een stuk groter is dan Nederland heeft geen enkele consequentie voor je geluksgevoel.

Ik woon op het Franse platteland en ben op den duur de cultuur gaan missen, en de communicatie van het grote-stadsleven. Je moet minstens een halve kluizenaar zijn om er te kunnen overleven.

En hoe is gesteld met je kennis en vaardigheid van / met de Franse taal? Als je gaat werken met Franse mensen zul je veel van de taal leren, maar dat is dan wel een voorwaarde. Zo niet, dan zul je altijd communicatieproblemen hebben. Je zult bijvoorbeeld niet kunnen mopperen en schelden in het Frans.

Om je de waarheid te zeggen betreur ik het al heel lang dat ik in Frankrijk ben gaan wonen!

En teruggaan kan heel moeilijk zijn.

En dan de kern van je vraag. HansPiet zegt terecht, lijkt mij, dat de arbeidsmarkt in Frankrijk geen enkele krapte kent. De lonen zijn er laag, het leven is er duur. Een bezoek aan de supermarkt kost je tweemaal zo veel als in Nederland. (Toevallig heb ik net vanochtend uitgerekend dat als ik mijn shag in Nederland koop per jaar € 400 minder kwijt ben. Maar je rookt waarschijnlijk niet.) Het enige dat daar tegenover staat is dat je minder uitgeeft aan 'vertier'. Maar dat vertier mis je dan ook op den duur, althans dat geldt voor mij. Geen nieuwe haring meer, geen broodje makreel, niet meer die geweldige keuze van lekkere vleeswaren bij de slager, geen HEMA en Bijenkorf, geen bioscoopje pikken, geen café's, geen kranten meer...

Succes met je besluit!

avatar#3174
Sue
Berichten: 23
Reacties: 85

#7 Geplaatst: 2006-01-02 11:33:07

Hallo Arwen,

Je vraag is wel erg algemeen. In welke richting denk je werk te zoeken. Waar verdien je bijvoorbeeld je brood mee in Nederland? Vaak denken Nederlanders aan het beginnen van een camping. Over dit onderwerp kun je op deze site veel vinden. Klop camping maar eens in als zoekterm.

"Niet van negen tot vijf" is wel erg algemeen. Dat wil iedereen wel, zeker als je er van kunt leven. Als je wat gerichtere vragen stelt over werk in Frankrijk, krijg je waarschijnlijk meer informatie.

gr.

Sue 

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#8 Geplaatst: 2006-01-02 12:46:21

re: hoe weet je wat te doen?

Hangt helemaal af van wat je kunt, cq in NL deed. Ben je lichamelijk sterk dan zou je bijv iets in de bouw kunnen doen, voorlopig overal en altijd werk. Als zelfstandige kun je je eigen werktijden inrichten. Er is schreeuwend gebrek aan stucadoors, maar ook metselaars. Ben je meer een 'hoofd' werker, dan is tegenwoordig werken via internet, computer etc overal mogelijk. Wij zitten bijvoorbeeld in de middle of (k)nowhere en hebben toch opdrachten van overal. Vertaalwerk, technische artikelen schrijven en rubrieken vullen van o.a. NL bladen. Ons architecten- en construkteursbureau uit NL konden we zo overzetten en zonder veel hapering verder werken. Handel is ook mooi, importeren van zaken die in andere landen goed of goedkoop zijn en in FR verhandelen. Nederlanders hebben daar toch een neus voor. Gites of camping doet het volgens mij ook overal. Zie andere reaktie. Als je handig bent met geld, sparen en verstandig beleggen ofzo, heb je met een tiental jaren wel renteniers kapitaal. Zelfs als je weinig kunt, hebt of wilt, zou ik zeggen gewoon gaan. Al koop je maar alle onroerend goed om je heen, enkele jaren wachten en bij verkoop loopt het geldschip binnen. Let niet te veel op de wat typische reakties van dit forum, o.h.a. is het wel O.K. Succes, Dit

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#9 Geplaatst: 2006-01-02 13:13:22

hoi arwen,

niet teveel kijken naar 'het roer om' e.d. en heel goed uitzoeken of datgene waar jij goed in bent en waar jij gelukkig van wordt ook haalbaar is in frankrijk. uiteindelijk ben jij je eigen werkkapitaal als je voor jezelf gaat beginnen.

vooral in gebieden waar veel nederlanders en engelsen wonen of een tweede huis hebben zijn goede klussers veel gevraagd. maar dan wel echt goede en niet omdat je thuis al eens een stop verwisseld hebt denken dat je nu ineens volgens de franse normen elektra kung=t gaan vervangen ofzo.

een tuincentrum met betaalbare planten is er inderdaad niet in frankrijk maar dat zal ongetwijfeld zijn reden hebben al weet ik nog steeds niet welke....

ben benieuwd waar je uit gaat komen.

succes,

marjorie

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2006-01-02 14:00:44

Bedankt voor jullie reacties.

Tuurlijk is het lastig om n.a.v. mijn geringe info een gericht antwoord te geven. (ik was bang dat het anders zo'n lang verhaal zou worden)

Ik ben erg nieuwschierig naar jullie verhaal, hoe heb je die knoop doorgehakt en wat ben je gaan doen?!

Tuurlijk zijn we wat naief, ik denk dat iedereen die met dit idee rondloopt dat wel ietwat is. Toch begrijp ik wel dat achter die roze wolk hard gewerkt moet worden!

Wij zouden als locatie kiezen voor de Provence, dit mede omdat het een prachtig gebied is met veel mogelijkheden. Toeristische sector is niet echt ons doel, wellicht wel in het beheren van vakantiewoningen. Mijn ega is hovenier (eigen bedrijf) en ik ben verzekeringsadviseur. Maar goed, dat werk zou ik dan voorgoed achter me willen laten!! (dat begrijpt iedereen meteen natuurlijk!! haha)

 

We hebben intussen een aantal kennissen/vrienden gemaakt in het Franse land en zo dus hun ervaringen geproefd, dat het niet altijd makkelijk is dat blijkt, maar ze willen voor geen goud weer terug. Hun enthousiasme is op ons overgeslagen.

Wat was jullie drijfveer? .....

avatar#3228
casquil
Berichten: 1
Reacties: 20

#11 Geplaatst: 2006-01-02 16:42:49

Dag Arwen,

Even inhaken op je verzekeringsexpertise. Bij ons in de buurt (zuid-west) is een verzekeringskantoor gevestigd waar naast natuurlijk frans ook engels, duits en nederlands wordt gesproken. Het zal je niet verbazen dat veel (zo niet bijna alle) allochtonen in de omgeving daar hun verzekeringen afsluiten. Verzekeringsgesprekken zijn al lastig in je eigen taal laat staan in een vreemde. Waarom niet de makkelijkste weg kiezen?

Wellicht kan je in de regio van jullie keuze een kantoor zo gek krijgen je voor een aantal uren in te huren voor de niet franse klanten. Ben je niet helemaal uit de verzekeringen maar heb je alsvast wat inkomen.

Voor wat betreft de plantjes, goed idee. Wij woonden in nederland in het plantjesgebied en weten wat de prijzen kunnen zijn. Marcella weigert pertinent een euro uit te geven aan bijvoorbeeld één afrikaantje of dergelijk spul. Het is allemaal even duur. Wellicht liggen daar kansen. Eigen import.

Als laatste: Is het je ook opgevallen dat vrouwelijke leden van dit forum deze draad hebben weten om te buigen naar een normale uitwisseling van vraag en antwoord?

Dag Boude.

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#12 Geplaatst: 2006-01-02 17:17:03

Jullie zijn allemaal wel zoete broodjes aan het bakken, maar ik geloof nog steeds dat zachte heelmeesters zere wonden maken.....

Naar mijn gevoel draait Arwen de zaak om.  Als je hebt een plan+ geld+kennen+kunnen hebt dan kun je besluiten om het elders te zoeken. Zoals Dit beschreef. Ook ik werk op deze wijze.

Maar zeggen 'Ik ga naar land X en ik zie wel wat ik daar kan gaan doen' heeft en dan nog onder voorwaarden alleen in bepaalde landen kans van slagen.

Hetzelfde met dat voorstel om te gaan klussen. O.K dan werk je hier als klusjesman, onverzekerd, zonder dat je iets constructievers kan en mag doen. Je kan geen zwembad oor iemand bouwen bijvoorbeeld. Je zit in het zwarte circuit enz.

Tragisch...

Ik ben geen vrouw (en zeker geen dame), maar ik denk dat het geven van een realistisch antwoord (als iemand om mijn mening vraagt) beter is dan een veel te optimistisch of the romantisch antwoord. Dat laatste noemen jullie een normaal antwoord? Dan maar liever geen vrouw zijn :-))  

Tenslotte ik vind het uitermate slap zoals sommige zich menen te moeten excuseren voor een eerlijk gegeven antwoord op een vraag. Op mijn beurt mag ik mijn dan excuseren voor gegeven wiebel antwoorden.

Neem het overigens niet al te serieus!!

Nog even aan Dicck:

Mensen die zich in Frankrijk vestigen houden vaak onvoldoende rekening met hun eigen behoeften. Ik ben een echte kluizenaar, maar ik heb zeer bewust gekozen om binnen een straal van 100 km van een grote stad te wonen. In mijn geval is dat Toulouse. Daarmee heb ik een groot deel van jouw bezwaren opgelost. En je vergeet dat roken wel duur is (maar Spanje en Andorre zijn dichtbij) maar drinken is goedkoop. Dus shaggie laten staan en een borreltje extra is veel gezonder en maak alles ook beetje rozer. Groene weduwes hebben dat goed begrepen :-))))))

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2006-01-02 19:11:19

Ik wilde eigenlijk in het nieuwe jaar niet meer ingaan op mensen die in Frankrijk de 'gezellige Nederlandse dingen' missen en erover klagen dat dit en dat er niet verkrijgbaar of duurder zou zijn.

Maar diverse statements van dicck wijken zo af van mijn ervaring dat het mij van het hart moet:

Gelukkig is de Franse supermarkt-wereld een prijzenoorlog à la NL bespaard gebleven, want de daardoor veroorzaakte achteruitgang van kwaliteit en keuze is verschrikkelijk! Wie prijzen in F en Nederland vergelijkt moet ook de kwaliteit vergelijken, en die is in Frankrijk vele malen hoger.

Ik weet ook niet war dicck zijn vleeswaren koopt, maar in iedere Franse supermarkt met eigen vleesafdeling kan ik dingen kopen die veel lekkerder zijn dan in de Nederlandse supermarkten. En ook nog zo gesneden dat zij smaken, niet die zûnig-dunne plakjes waar je de krant doorheen kan lezen.

En minder cultuur? Wij wonen toevallig in beide landen in kleine dorpjes met weinig inwoners. In beide gevallen moet je voor de opera of het provinciale orkest naar de stad, en in beide gevallen heb je in het dorp zelf (of in een buurdorp) een paar kneuterige clubjes die aan zang of toneel doen - maar met veel enthousiasme en echte toewijding. 

Ik klaag niet. En als iets tegenvalt dan denk ik aan mijn inburgeringscursus in Nederland, waar ik geleerd heb niet in termen van beter en slechter te denken, maar te zeggen: anders, en: waarom is het anders? Wat zit erachter? Deze benadering heeft mij erg geholpen mijn nieuw thuisland te begrijpen en ervan te houden.

Christian v.K.

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#14 Geplaatst: 2006-01-02 19:28:17

Is Boude zelf ook een vrouwelijk lid? Aan de naam zou je het niet denken. Wil hij dan soms in het gevlei komen?

HansPiet reageerde een beetje zuur maar hij bedoelde het duidelijk goed.

Ik heb alleen wat van mijn eigen gedachten prijsgegeven. Dat lijkt me niet onvriendelijk.

De qualificatie 'typische' m.b.t. de reacties van HansPiet en mij van Dit duidt op een zekere vooringenomenheid. Is er een regel op dit forum hoe je moet reageren?

@HansPiet: ik lees het steeds op mijn shagpakje: roken is niet gezond. Roken is dodelijk, etc. Mijn vriendin heeft daarop o.a. geparafraseerd: Koren is brodelijk, Leven is dodelijk, Dames zijn heerlijk, Roken is goddelijk, Jokken is redelijk, Bemoeizucht is hinderlijk, Roken nu dadelijk, enz.

En ik heb vlak in de buurt van Auch gewoond, een aardige stad. Maar zelfs dat was voor mij te ver (15 km) om 's avonds iets te ondernemen. Ik zal een stadsmens zijn. Ik moet direct vanuit mijn voordeur kunnen opereren en geen duistere autotochten hoeven maken.

Ga jij 's avonds wel eens naar Toulouse?

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#15 Geplaatst: 2006-01-02 19:31:47

Nare jongen als ik ben:

Iets naar aanleiding van reactie van Dit:

.... Gites of camping doet het volgens mij ook overal. Zie andere reaktie. Als je handig bent met geld, sparen en verstandig beleggen ofzo, heb je met een tiental jaren wel renteniers kapitaal. Zelfs als je weinig kunt, hebt of wilt, zou ik zeggen gewoon gaan. Al koop je maar alle onroerend goed om je heen, enkele jaren wachten en bij verkoop loopt het geldschip binnen. Let niet te veel op de wat typische reakties van dit forum, o.h.a. is het wel O.K. ....

Ik begrijp niet waar je zulke verhalen vandaan haalt.

Heb je ooit met een campingbaas gesproken ? Marginaal loon voor zeer hard werken met lastige klanten, die niets goed vinden. En voor de rest van het verhaal: hoe groot moet de zak met geld zijn die ze moeten meenemen 'Al koop je maar alle onroerend goed om je heen..' Voor een half of heel miljoen Euro's of zo (als je ervan wil leven). 'Gites... ' vooruit een half miljoen.

Geluk realtiveer je jezelf met 'Let niet te veel op de wat typische reakties van dit forum, o.h.a. is het wel O.K. .... '

Daar ben ik het nu eens grondig met je eens.

Nadenkertje: Satan loves you too.....

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#16 Geplaatst: 2006-01-02 20:22:17

nog even doormekkeren over reaktie van HansPiet en anderen,

De verhalen komen uit eigen ervaring. Ik kocht in de afgelopen jaren enkele akkers net buiten kleinere villages. De prijzen van onroerend goed stegen en stijgen nog, zie de info hierover. Op de meeste grond die ik kocht is nu een urbane bestemming gekomen. Met wat verkopen van een partje hier en daar is er een leuk resultaat geboekt. Klein ongemak: vaak bellen mensen bij mij aan of ik nog ergens een stuk grond te koop heb, tja het is maar beperkt...Vraag aan HansPiet, heb jij toevallig een goed en vooral makkelijk recept voor spekkoek (lapis legit). Dat is het 'hollandse ding' wat ik maar 1 x per jaar bij de toko in NL kan halen. Dus zelf bakken is wel een oplossing. Lukt het me, dan kan ik er een handeltje in beginnen..voor de hunkerende nederlanders hier, ha ha. Overigens als je voor jezelf begint hoeft het niet zwart, onverzekerd etc. Op de site is genoeg te vinden, de chambre de commerce kan je ook helpen, er zijn zelfs gespecialiseerde firma's (nl ondernemingen in fr!!!) die helpen met opzetten van gites of ander bedrijf. Een korte opleiding krijg je volgens mij ook gedeeltelijk vergoed. Verder onderschrijf ik volledig dat het naar LDF verkassen ook hard werken en doorzetten betekent. Na 15 jaar ben ik alsnog op franse les gegaan, om maar iets te noemen. Leuke discussie, Dit 

avatar#3174
Sue
Berichten: 23
Reacties: 85

#17 Geplaatst: 2006-01-02 20:23:56

Arwen,

Volgens mij is de Provence erg duur, zeker wanneer je zuidelijk, richting Cote d'Azur gaat. Maar er zitten in de Provence wel veel 2e-huizen bezitters. Mogelijk is wel emplooi voor het beheren van deze vakantiehuizen, inclusief  tuinonderhoud / aanleg. 

Een tuincentrum met planten voor Nederlandse prijzen, zal wel niet uitvoerbaar zijn. Want dan was er al lang een Nederlander in dit gat gesprongen. Toch ben ik wel nieuwschierig of leden van dit Forum, die deze mogelijkheid al eens hebben onderzocht.

gr.

Sue

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#18 Geplaatst: 2006-01-02 20:26:10

Oh Hans Piet, ik ben nu toch zo benieuwd wat jij in Frankrijk doet...........?!!

Het steeds aanhalen en bekritiseren van een ander zijn/haar tekst is niet zo interessant eerlijk gezegd.

* Wellicht heb je dat al eens op dit Forum verteld, ik weet het echter nog niet!

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#19 Geplaatst: 2006-01-02 22:40:03

aan Dit:  lapis legit recept komt eraan. By the way: er zit hier een dorp verderop een indischman, die voor jan en allemaan in omgeving complete indische diners verzorgd voor een man of 20/30. Zonder poespas en wetend wat hij kon...

aan Arwen: ik maak software voor grote verzekerings-bedrijven. Tot 1998 deed ik dat internationaal en ter plekke. Ik heb daardoor op vele plaatsen gewerkt (van Hong Kong tot Boston). In 1990 een vakantiehuis gekocht. In 1996 een nieuw huis gebouwd in het dorp en in 1998 - om dezelfde reden als Dit - definitief gevestigd op het platteland. Ik doe mijn werk via internet, en werk bijvoorbeeld een paar uur via internet op een werkstation in Singapore. Meer geconcentreerd dan ik daarvoor deed op de 30-ste etage van een kantoorgebouw. Ik kan nu zonder aanstoot te geven met mijn hoofdtelefoon op aan het werk zijn.

Ik had genoeg van het hectische leven in Nederland en elders.  Ik had vooral genoeg van het werken van 8 uur 's morgens tot 6.30 uur 's avonds, zin of geen zin. De afgelopen jaren maakte ik minstens evenveel uren per dag, maar alleen op momenten wanneer het mij zint.Die vrijheid is een groot goed gebleken.  En als ik een dag wil stappen (1x per week in Toulouse) dan doe ik dat zonder dat ik aan iemand te hoeven vragen. Ik doe dat als het een lekkere dag lijkt te worden.

Ik ben nu mijn werk voor anderen aan het afbouwen en ga op zoek naar dingen die boeiender zijn dan administratieve processen. :-(

Waarom in Frankrijk?  Ten eerste omdat Indonesia en  Frankrijk nu eenmaal de mooiste landen van mijn wereld zijn.

maar de mensen in Frankrijk zijn aardiger en het eten en drinken is hier zeer aangenaam.

Nog even ingaan op wat de beheerde Wim zegt in het onderwerp 'Nadelen van Frankrijk'. Hij heeft volkomen gelijk. Ook ik heb eigenlijk niets te zeggen tegen mijn uiterst aardige dorpsgenoten. Maar ik wisselen wel  films uit. en praten over van alles met de eigenaar en het personeel van een voortreffelijk restaurant in Toulouse (waar ik altijd eet als ik daar ben). Wij kopen zelfs gezamelijk dvd en cd in vanuit Duitsland.

Het is best een belangrijk punt om te bedenken. Als je hier woont en  hebt belangstelling voor zaken, dan  is het bijna zeker, dat je in je dorp niet aan je trekken komt (in geen land overigens). Ik was een keer zo dom om te proberen de overwegingen achter het Nederlandse drugsbeleid te vertellen toen ik bij mijn buren op de borrel was. Ik heb nog nooit zo'n wal van afgrijzen gezien. Zo iets, als wanneer je in Nederland zegt dat je zo heerlijk schapenmaag hebt gegeten.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#20 Geplaatst: 2006-01-03 11:43:29

aan HansPiet,

bedankt alvast, dat adres van die indischman (mag je Indo zeggen??) bij jou in de regio zou ik graag hebben. Ik zit ca 60 km west van Toulouse. (creacominfo@aol.com)

aan Sue,

Lijkt me goed idee, dat nog niemand het eerder deed is wel opmerkelijk maar wil niet zeggen dat het niet werkt. Zelf neem ik uit NL bomen mee van de oude appelrassen (sterappel etc) voor naaste vrienden hier. Ik maak er geen winst op, maar als ik het groter zou doen is het wel degelijk mogelijk om inkomen te genereren.

Ik zou aan starters in Fr aanraden om in een niche te gaan opereren. Fransen maar ook importbewoners hebben wel interesse in producten of diensten die ze in FR niet kennen of die er duur zijn. 

Zo ken ik iemand hier die tegelkachels produceert en goed omzet draait. In de Elzas kent men zo'n finoven wel, maar hier in de Midi is er toch ook grote interesse. Hij haalt de metalen onderdelen van een fabfriek in Finland, de rest kan hier gemaakt worden.

En zo zijn er vele voorbeelden. Volgende keer meer wat ik en wij hier zelf doen en waarom NL ver achter ons ligt. Dit  

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#21 Geplaatst: 2006-01-03 12:30:39

Dag Arwen,

Een tuincentrum met betaalbare planten zou mij zeer welkom zijn, maar ik betwijfel of het een haalbare kaart is. Er wordt hier op het platteland nog niet erg veel aan royale en gevarieerde beplanting gedaan. De meeste mensen kopen hun spullen op de plaatselijke markt. Ik heb wel de indruk dat de laatste jaren de prijzen voor de meest gewone eenjarigen, zoals viooltjes en petunia’s relatief t.o.v. Nederland gedaald zijn. Op de markt worden ze vaak verkocht door de kweker zelf, de Point Vert e.d. zal wel ergens groot inkopen. Misschien is het in de Provence, waar nogal wat welgestelde buitenlanders en Parijzenaars wonen, een betere markt. Ga er eens rondkijken in de tuincentra die er al zijn.

Het blad de Gazette des Jardins heeft nogal wat advertenties uit die regio, het is begonnen als blad voor de mediterrane tuin.

Ik weet niet waar je aan denkt, zelf kweken of alleen doorverkopen. Het zal hoe dan ook langere werktijden dan 9-5 met zich meebrengen ;-).

Antonia

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#22 Geplaatst: 2006-01-03 12:48:12

Bedankt voor je verhaal HP, in principe zeg jij exact hetzelfde als ik. Jij noemt mijn verhaal simpel omdat ik wellicht andere woorden gebruik maar het ontvluchten van het opgejaagde leven hier in NL is toch de drive.

Ik zou wellicht met mijn jaren ervaring als verzekeringsadviseur ook in FR wel aan de slag kunnen, maar dan zit je weer in hetzelfde ritme, op kantoor. Jij hebt het prima geregeld zo.

Het ietwat geisoleerde leven trekt me juist aan, zo leven we nu ook, ver weg van alles en iedereen. Een oude boerderij met veel grond is echter hier niet meer mogelijk. Je ontkomt hier ook niet aan de adhd hypersnelweg van presteren en materialisme.  

Hé DIT, tis mijn idee he van het importeren van planten en bomen!!!! Nu moet een ander er niet mee aan de haal gaan natuurlijk! ;-) - Wij maken hier houten tuinmeubelen, dat kan in Frankrijk natuurlijk ook.

Als we zo even doorbabbelen komen we met z'n allen nog op briljante ideeen!!!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#23 Geplaatst: 2006-01-03 12:59:36

Arwen,

hier nog een reactie die ik uit een heel andere bron heb:

Twaalf uur per dag voor jezelf werken is minder inspannend en geeft meer voldoening dan acht uur voor je baas!

Christian v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#24 Geplaatst: 2006-01-03 22:04:00

Hmja, dat ben ik met je eens Christian! Aangezien we nu ook een eigen bedrijf hebben kan ik 't beamen. Levert ook stress op maar andere stress dan die voor of door je werkgever!

Kijk, we willen en moeten werken, dat was niet de vraag.

Maar wat ga je doen? Hetzelfde als hier in NL....? Liever niet!

Het is niet zo dat je ineens denkt, goh laten we in Frankrijk gaan wonen en wat zullen we es doen. Welnee, je denkt toch nu ook wel es na over de toekomst "wil ik dit de rest van mijn leven"...je weet wel.

Ik vind het interessant om te weten wat anderen zijn gaan doen. Velen gaan chambre d'hotes beginnen of iets anders in de toeristen industrie. Daar zijn wij niet geschikt voor! Ik moet het idee van planten/bomen import nog verder onderzoeken maar 't lijkt me wel wat.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#25 Geplaatst: 2006-01-04 10:48:30

aan Arwen,

Maak je geen zorgen, per jaar neem ik ca 6 boompjes mee en deed het al ca 1 jaar geleden, dus voordat... Ik zou het toejuichen als iemand zo'n onderneming begint, ik wordt alvast klant, en kan nog meer klanten inbrengen. Andere zaken importeren die het hier goed doen ook een goed idee. (Graag drop importeur of brokkelkaas importeur of zoiets)

Kort samengevat wat wij doen: we zijn met kleine groep ex-bewoners van NL in alles bezig wat creatief is. Architectenbureau, constructeursbureau, technische artikelen schrijven, vertaalwerk, muziekcomposities, illustraties, graphic design, historisch onderzoek, scenario's schrijven, meubels ontwerpen en soms ook maken, zelf aan een huis bouwen (nieuwbouw) in antieke stijl, zelf een ruine restaureren, park (engels landschaps-) aanleggen. Dus ter plaatse 'bouwen' en achter de computer ander werk voor klanten van overal. Volgende aflevering over de motieven om NL te verruilen voor Fr. Als je onroerend goed wilt kopen kies dan een streek die (nog) niet in is, vanwege de prijzen. Nogmaals, met de juiste formule kun je als zelfstandige heel aardig in je onderhoud voorzien. Suc6, Dit  

avatar#3332
Lida
Berichten: 10
Reacties: 96

#26 Geplaatst: 2006-01-04 15:42:45

graag wil ik even reageren op het tuincentrum idee. Een vriend van mij heeft een aantal jaren geleden hier gewoond en kweekte struiken, bomen, bollen etc. omdat  die zaken hier erg duur waren en zijn.

Hij verkocht zijn planten enz. voor een schappelijke prijs, dus behoorlijk onder de franse prijzen, maar verdiende toch een leuke boterham.

Toen kreeg hij problemen met de belastingen, want toen hij zijn inkomstenbelasting formlier had ingestuurd kreeg hij als antwoord : U heeft gefraudeerd want het is onmogelijk dat U Uw planten voor die prijzen heeft verkocht ! Hij moest meer belasting betalen en een boete !

De belastingen wilden gewoon niet geloven dat hij voor die prijzen verkocht had.

Maar misschien is er inmiddels iets veranderd ?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#27 Geplaatst: 2006-01-06 12:13:49

Jeetje, vreemd verhaal! Dan heb je wel pech ja als je zo'n kloterige ambtenaar tegen je hebt! Het lijkt me trouwens dat je toch eenvoudig aan kunt tonen wat je import of kweekkosten zijn? In ieder geval houd ik 't in m'n achterhoofd.

Dit: ik wacht nog op de rest van je verhaal........ ;-)

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#28 Geplaatst: 2006-01-07 11:22:32

Dag Arwen,

in de Rustica van 14 december stond een artikeltje over de prijsverschillen in Frankrijk voor planten.

Bv. een Camellia japonica in jardinerie ± 18 €, pépiniériste ± 20 €, Grande surface de bricolage ± 20 €, ( ik heb er hier een staan van de Nederlandse Praxis, 10 € !) en libre-service agricole ± 21 €.

Als jij kunt wat de praxis kan, liggen er mogelijkheden lijkt me.

En wat betreft dat belastingverhaal, als je je verkoop prijzen op internet zet lijkt het me geen probleem die aan te tonen. Het lijkt me toch een goed idee ook per post te verkopen en een goede verkoop site te maken.

als je er belangstelling voor hebt kan ik het artikel evt. scannen en naar jou prive mailen.

succes, Antonia

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#29 Geplaatst: 2006-01-09 16:42:05

Hoi Antonia!

Ja, lijkt me wel interessant om te lezen, als je het artikel eens naar me zou willen mailen: graag!

Alvast bedankt voor je moeite.

Groeten Arwen

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#30 Geplaatst: 2006-01-09 21:04:20

hoi Arwen, de mail is verzonden, groet, Antonia