Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

nogmaals vloerverwarming

Auteur Bericht

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#0 Geplaatst: 2006-01-02 10:13:11

is het mogelijk vloerverwarming te leggen in een laag beton oid en later er nog zand/cement en tegels op te leggen? ik heb uitgevonden dat je dat normaal gesproken in 1 laag doet. maar misschien zou het voor ons handiger zijn om: eerst de vloerverwarming aan te leggen in 1 laag (beton ofzo)door het hele huis; dan te laten drogen zodat het weer beloopbaar is; daarna vertrek voor vertrek de tegels te leggen, deels gelijmd misschien en voor het grootste deel in zand/cement .   wie maakt mij wijzer?   groet,   marjorie

avatar#3174
Sue
Berichten: 23
Reacties: 85

#1 Geplaatst: 2006-01-02 11:13:13

Bij ons was de deklaag met daarin de leidingen van vloerverwarming al weken klaar, voordat de tegels werden gelegd.

Deze tegels zijn wel gelijmd. Ik denk dat wanneer je de tegels in cement legt, er een te dikke laag bovenop de deklaag komt.

gr.

Sue

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#2 Geplaatst: 2006-01-02 11:34:51

Hou bij vloerverwarming wel rekening met het feit, dat het langzaam warm wordt en dat je er dus altijd een radiator moet zetten in de kamer waar je het eerste uur na het opstaan doorbrengt. In een klimaat van Zuid Frankrijk zou ik nooit een vloerverwarming nemen. Hangt natuurlijk ook samen met je aktiviteitenpatroon.

Wij hebben een gewone CV en in de kamer waar wij vaak langer zitten (de eetkamer en de tv kamer) hebben wij tapijt verwarming genomen, dit is een zeer dunne mat onder het kleed. Bevalt prima. Onder de bureaux 2 voetenmatten. De electrische vloerverwarming is dus bijverwarming wanneer koude voeten echt een rol spelen. 

In Nederland was de vloerwarming de ideale oplossing omdat het daar veel meer aaneengesloten koud was, maar hier zijn dat altijd relatief korte periodes. Voor het overgrote deel van de tijd is een vloerverwarming geen oplossing (in Zuid Frankrijk).

Onze buren hebben wat meer nieuwe technieken ingezet: een airco, die koude als warme lucht geeft. Op dat gebied is veel vooruitgang geboekt en is waarschijnlijk daardoor wel de meest efficiente oplossing.

Een ander punt is, dat je eigenlijk iedere 10 jaar een nieuwe ketel moet nemen. Niet omdat hij versleten is, maar de pijp in de branderunit is dan zo verdikt, dat de meest efficiente ketel inefficient wordt.

Verwarming is een moeilijke zaak, vooral door het vooruitzicht van de sterk stijgende prijzen van de brandstoffen, waarbij dus komt dat cvketels dat effect versterken.

Geen antwoorden op jouw vragen maar wel wat stof tot nadenken.

avatar#5411
remco
Berichten: 8
Reacties: 32

#3 Geplaatst: 2006-01-02 12:22:13

Waarschijnlijk kun je op http://www.leroymerlin.fr/ een fiche technique hierover vinden. Tot nu toe zie ik dat alle serieuze vloerverwarming in/onder een betonlaag, meestal de deklaag, wordt verwerkt. Denk wel aan de isolatielaag hieronder. Bestaan speciale matten voor met noppen waar je de slangen tussen duwt.Hoe dik de uiteindelijke carrelage laag mag zijn hangt denk ik van een aantal factoren af, bijv. hoe dik de deklaag over je slangen heen is, etc. vraag je leverancier van de vloerverwarmingprodukten.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#4 Geplaatst: 2006-01-02 13:00:08

reaktie vloerverwarming.

Er kan best tijd zitten tussen vloer met buizen en de afwerking met tegels. Voor het lijmen van tegels moet je een soepele tegellijm gebruiken die er speciaal voor is. De temperatuurverschillen tussen de betonvloer en de tegels kan anders tot veschillend krimp- en rekgedrag leiden met scheurtjes als resultaat. De afwerklaag inclusief tegels op lijmlaag samen maximaal 3 cm nemen. Er bestaat ook een speciale mix die uit zichzelf keurig horizontaal uitvloeit. Is wel duur maar handig voor de beginner. Er bestaat een handige site in NL die je wel kunt vinden via google, trefwoorden als 'lage temperatuurverwarming'. Vindt je veel technise info. Succes, Dit

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#5 Geplaatst: 2006-01-02 13:06:22

voor een konkreter antwoord op mijn vraag hier nog wat info: we hebben 15,5cm ruimte

5 cm wordt ingenomen door de isolatie (1 laag van 2 en 1 laag van 3 cm en dat overlappend gelegd.

daarbovenop komt dus de laag met de vloerverwarming (traditioneel, dus met slangen)

daarbovenop tegels

de tegels zullen verschillen van dikte. voor de slaapkamer hebben we boerenplavuizen (die onderling al een dikteverschil van ruim een centimeter hebben, zie ook mijn vraag van een tijdje geleden over boerenplavuizen). voor de gang en wc hebben we achtkantige antieke zwarte plavuizen met zo'n wit vierkantje ertussen, die zijn allemaal even dik, maar niet dezelfde dikte als die van de slaapkamer. voor de badkamer en de woon/eet/keukenruimte hebben we nog geen beslissing genomen.

de vraag is dus: kun je de vloerverwarmingslaag afzonderlijk van de tegellaag leggen.

dan maak je dus eerst een vloerlaag die bestaat uit:

-funderingsvloer

-plasticfolie

-isolatie ( tot en met hier ligt alles er al)

-plasticfolie

-laag "beton" met vloerverwarming erin verwerkt

en die kun je dan tzt afwerken met wat je maar wilt.

de praktische achtergrond van mijn vraag is: we kunnen niet de hele vloer ineens afmaken ( daarvoor hebben we niet genoeg vakantiedagen) en het is wel prettig om alvast die vloerverwarmingslaag klaar te hebben omdat de vloer dan goed geisoleerd is en toch bruikbaar en beloopbaar zou blijven.

groetjes,

marjorie

avatar#5411
remco
Berichten: 8
Reacties: 32

#6 Geplaatst: 2006-01-02 15:25:24

antwoord is dus ja, dat kan afzonderlijk; zorg echter dat de deklaag door gebruik niet te vies wordt ivm hechting lijm of cement.

ook las ik laatst ergens dat je de deklaag niet te glad moet maken (bijv. met een spaan), ook ivm hechting, met goede lijm lijkt me dat echter niet zo'n probleem.

ik zie trouwens ook wel eens in fiche techniques of brochures dat de deklaag ook nog eens met wapeningsnet versterkt wordt...

je vertelt niet of de isolatieplaten speciaal geschikt zijn voor de slangen, dwz, dat je de slangen er op/in kunt bevestigen, anders moet je daarop natuurlijk nog iets verzinnen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2006-01-02 18:07:56

Marjorie,

nog even een opmerking over de bestaande onderbouw: Jullie beschrijving was:

<<

-funderingsvloer -plasticfolie-isolatie ( tot en met hier ligt alles er al)-plasticfolie-laag "beton" met vloerverwarming erin verwerkten die kun je dan tzt afwerken met wat je maar wilt

>>

Is de isolatie voldoende sterk om de betonlaag met de daarin verwerkte vloerverwarming te dragen? Er bestaan wél drukresistente isolatieplaten, en ik veronderstel dat jullie die gebruikt hebben. En ook bij het belopen vóór het afwerken zijn misschien loopplanken aan te raden.

Verder:

In verband met de sterk van elkaar afwijkende diktes van de afwerklaag (boerenplavuizen met cementspecie zeker 5cm, moderne vloertegels gelijmd misschien 2,5cm) zou ik bij het storten van de betonvloer reeds hiermee rekening houden, wil zeggen deze in de vertrekken met boerenplavuizen lager leggen. Anders moet je overal drempels plaatsen om de hoogteverschillen te camoufleren.

Christian von Klösterlein

avatar#5415
Chazelles
Berichten: 5
Reacties: 9

#8 Geplaatst: 2006-01-02 21:08:37

Hallo Marjorie,

Het is goed mogelijk om de vloerverwarming in de beton te leggen. Wel is het zaak om onder de beton een goede isolatie laag te monteren zodat de warmte goed naar boven komt. Hou er rekening mee dat de dekvloer wel minimaal 3 centimeter moet zijn en de hechting op de beton niet vergeten uiteraard.

Gerard

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2006-01-04 16:39:10

Ik heb een gewapend betonvloertje (3x 5meter) gemaakt en aan de bewapening met ijzerdraadjes de slangen vastgemaakt. De bewapening wordt iets omhoog gehouden met kleine betonblokjes met twee ijzerdraadjes er boven uit. (die draai je dus vast op het ijzer) Op deze beton vloer is een afstrijklaag van wat armere cement gelegd met daarop meteen de tegels. Helemaal geen speciale lijn dus, gewoon in de cement gelegd. De tegels zijn 30x30 cm hard gebakken. Alles ligt er nu alweer 12 jaar!

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#10 Geplaatst: 2006-01-04 17:49:19

Ook ik geniet sinds de zes jaar dat ik in Frankrijk woon 's winters van de geneugten van vloerverwarming. De hierboven verstrekte technische gegevens kloppen.

De geuite mening dat vloerverwarming in Zuid-Frankrijk niet handig is, moet met kracht worden bestreden. Het is juist bijzonder comfortabel, zuinig en gemakkelijk. Vrijwel alle nieuwe huizen die bij ons in het departement worden gebouwd, zijn uitgerust met vloerverwarming beneden (oliestook) en radiatoren (al dan niet elektrisch) boven.

Wim

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#11 Geplaatst: 2006-01-05 22:35:33

Marjorie,

In het algemeen kun je je wat betreft dikte van de vloer boven op de vloerverwarming best wel wat veroorloven.

Ten eerste, je hebt niet altijd de vrije keuze. Als je de vloerverwarmingsbuizen legt (bijvoorbeeld in van die profielmatten of met draadjes/bandjes op een raster) moet er al gauw een betonlaag met eventueel lichte wapening (krimpnet) op, dat is al minimaal 5 cm en wellicht meer.

Als je dan oude en/of handvorm tegels wilt gebruiken kun je die niet verlijmen, daarvoor zijn ze qua dikte te onregelmatig. Die moeten dus in een mortelbed worden gelegd. Neem eens 3 cm minimaal voor dat bed en nog eens 2 cm gemiddeld voor de tegels, ben je weer 5 cm verder.

Kortom, je bovenkant vloeroppervlak komt minimaal 10cm en waarschijnlijk meer (ik reken zelf op 15 cm) boven de vloerverwarmingsbuizen te liggen.

Op zichzelf is dat niet zo rampzalig, als je je maar realiseert dat een vloerverwarming " trager" wordt als de dikte van de vloer boven de verwarmingselementen groter wordt. Die hele plak moet immers worden opgewarmd, bevat zelf een grote hoeveelheid opgeslagen warmte, en doet er lang over om weer af te koelen. Dit noemt met het " thermisch vliegwiel". Een extreem "snelle" vloer ontstaat bijvoorbeeld door een electrische vloerverwarming onder het vloerkleed. Een "trage" vloer wordt gevormd door vloeistofleidingen in/onder een dikke plak betonm plus tegels.

Het mag duidelijk zijn dat hoe trager de vloer, hoe langer van tevoren je moet anticiperen op koud weer, en hoe lastiger het zal zijn als de temeratuur sterk schommelt tussen warm en koud. Daarom is een trage vloer niet erg op 1000 meter hoogte in de Alpen of in de Auvergne, waar min of meer de hele winter gestookt wordt. Zo'n vloer is een stuk lastiger als je in het zuiden zit waar het in de winternachten kan vriezen, maar overdag de zon door de ramen meer dan genoeg kan zijn om het binnen weer warm te krijgen.

Ik sluit me dus zowel bij HansPiet als bij Wim aan. Nee, vloerverwarming in het zuiden is niet zo fijn als je een heel trage vloer hebt. Ja, vloerverwarming in het zuiden kan heel lekker zijn mits de vloer snel genoeg is.

Een interessante bijkomstigheid is nog dat een niet te trage vloer in het zuiden extra luxe kan zijn als je een reversibele installatie hebt. Met ander woorden, de vloer wordt verwarmd als het buiten koud is, en gekoeld als het buiten warm is. Dat is mijn droom, maar ik ben nog aan het rekenen of ik mij deze luxe kan veroorloven...

Salutations,

Jos

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#12 Geplaatst: 2006-01-06 01:27:48

Kennelijk bezit ik dan een snelle vloer, want na een uur of zes (na uithuizigheid en de cv op anti-frost te hebben gezet) voelen de tegels al weer warm aan. Bij ons: betonnen vloer over de gehele begane grond, de talrijke slingerende kunststofleidingen daarop, daarover weer een lichte betonvariant en dan gewone tegels met de traditionele cementen voegen (hier en daar een flexibele voeg om het knappen van tegels/voegen bij te hoge temperaturen tegen te gaan). Maximale temperatuur van het water in het systeem is overigens 26 graden. Erg prettig.

Wim