Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

ijzerdraad draaien

Auteur Bericht

avatar#5411
remco
Berichten: 8
Reacties: 32

#0 Geplaatst: 2006-01-02 16:57:41

Moet de aankomende tijd zwaar aan het stoeien met hek om de wei, en dus met de ijzerdraad waar die uit bestaat. Soms wil je een einde ijzerdraad om een paal wikkelen en dan vastwikkelen/vastmaken aan zichzelf. Dat wikkelen kan natuurlijk met een nijptang, maar ik heb gehoord dat hier ook wat handiger gereedschap voor is. Kent iemand dat en weet je dan ook de Franse naam? Ik hoop dat ik me een beetje duidelijk heb uitgedrukt :-)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-01-02 17:47:13

Remco,

die dingen heten 'des tendeurs', ik meen in het Polderlands 'draadspanner'.

Het gaat om een vierkante as in een beugel met dreihoekige gaten. Door de combinatie driekant/vierkant zet de tendeur zich steeds in zijn laatste positie vast. Vroeger had je asymmetrische tandwieltjes en verende pallen nodig, tot en slimmerik de huidige tendeur uitgevonden heeft.

Zoek in de ijzerwarenwinkel of in de afdeling 'quincaillerie' van de betere Brico's, of in een landbouwwinkel.

Christian von Klösterlein

avatar#5411
remco
Berichten: 8
Reacties: 32

#2 Geplaatst: 2006-01-03 08:52:03

Christian, dank je voor de snelle reactie, maar ik bedoel niet de spanners. Ik zoek iets dat me helpt om de ijzerdraad bijv. aan die spanners te bevestigen. In de spanners zit een oogje, daar gaat de ijzerdraad doorheen, die buig je terug en draai je dan een aantal keer om de ijzerdraad heen. Nu is dat met wat dikkere ijzerdraad niet eenvoudig, en ik vermoedde dat daar dus een hulpmiddeltje voor is. Een buur-boer had het wel eens gezien, maar de plaatselijke landbouwwinkel kent het niet.

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#3 Geplaatst: 2006-01-03 11:53:26

Wij doen het met Bahco. En in sommige doppendozen zit een dopje wat erop past.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2006-01-03 12:14:34

Remco,

nu weet ik het. Er bestaat een speciaal ijzer, lijkt op een oud gereedschap van de touwslagers. Heeft op zijn kop een haak en dicht daaronder een gleuf; handvat ongeveer zoals een hamersteel.

Maar Bahco (dank aan Antonia) is het sleutelwoord:

Schuif het gat dat in het handvat van de Bahco zit (tenminste bi de grotere vanaf 8 of 10 inch) over de ijzerdraad en pak de Bahco bij zijn bek. Het handvat van de Bahco dicht bij dit gat op de getrokken ijzerdraad steunend kan je de goede hefboom van de Bahco gebruiken. Je gebruikt dus de Bahco 'verkeerd' om.

In deze discussie blijkt weer dat één plus één meer dan twee kan zijn!

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet ...  -

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2006-01-04 16:27:06

Bij de caincaillerie zijn ook nog andere draadspanners te koop:Het zijn twee oogjes die aan weeszijden zitten op een blokje, de een heeft linkse draad en de ander rechtse schroefdraad. Als je aan het blok draait dan span je de de kabel omdat de oogjes naar elkaar getrokken worden

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#6 Geplaatst: 2006-01-04 21:44:33

Medeschrijvers, Allereerst nog een perfect klusjaar in goede gezondheid toegewenst.

In aanvulling op Christian. De ijzers die je beschrijft zijn bekend onder de namen plooi-ijzer of buigijzer. Samen met een buigplaat waarop twee doorns zitten kun je ze gebruiken om niet al te zwaar betonijzer te buigen. Zelf kom ik niet verder dan rond 8. De kleinste maat waarover ik beschik is een buigijzer voor betonijzer van 4 mm. Of ze bestaan voor nog kleinere diameters weet ik niet.  Je kunt het ook proberen met een 4mm buigijzer.

Wat de Franse benaming voor deze dingen weet ik niet. Het kostte me al moeite om in een nederlandse ijzerwinkel uit te leggen wat ik zocht.

Je zou ook nog kunnen proberen met een waterpomptang. Die heb ik zelf gebruikt om zwaar ijzerdraad te spannen. Mijn bahco was te groot om te hanteren op de plaats waar ie nodig was.

Succes

Groet Jeroen B, Rollancourt 62

avatar#5411
remco
Berichten: 8
Reacties: 32

#7 Geplaatst: 2006-01-05 09:57:59

Bedankt voor jullie tips en idee-en. Ik heb gisteren een smal metalen buisje van 10 cm genomen, doe daar het uiteinde van de ijzerdraad in en met de hand kun je dan (dikte ijzerdraad 2.7) redelijk eenvoudig het ijzerdraad wikkelen. Ziet er mooi en robuust uit.Volgens mijn Van Dale is een plooij-ijzer een Pince a Cintrer , de zwaardere uitvoering een Cintreuse (beiden bij Leroy Merlin meer voor tubes gebruikt). En een buigijzer is een Mandrin a Couder.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2006-01-07 11:52:21

Wat je nodig hebt heeft de memorabele naam: pince agricole multifunctionelle.

Je vind ze in de gebruikelijke 'boerenwinkels', maar de bricos zullen ze ook wel hebben. (5-10 euro)

Het is een overmaatse combinatietang,(ong 30 cm) met een asymmetyrische kop.

De ene kant is een geribbelde hamerkop, om krammen (recht!) in te kunnen slaan.

(een gladde hamer glijdt er vaak af, en eenmaal scheef corrigeert het moeizaam)

De andere kant is een papagaaiebek, om de krammen ook weer uit te trekken.

Met de tang zelf kan je draad twisten, en er zitten uiteraard de gebruikelijke draadknipgaten aan de zijkant. (als bij eengewone combinatietang)

En tenslotte, met een vierkant gat in de bek kunnen de vierkante piefjes van de draadspanners makkelijk aangedraaid worden.

Kortom, one tool for everything.

Jan