Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

benieuwd benauwd

Auteur Bericht

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#0 Geplaatst: 2006-01-04 20:48:17

Waarde forumleden, Sinds kort volg ik het forum op deze site met meer dan gemiddelde belangstelling omdat wij een huis in de Montagne Bourbonnaise hebben gekocht. Dat wil zeggen, de overdracht is weliswaar eind februari, maar verder lijkt alles dans la sac. Het huis is bouwkundig een goede staat, maar er moet nog wel veel aan gedaan worden om het zelfs aan bescheiden moderne eisen te laten voldoen. Gelukkig heb ik van de discussiepunten op het forum al het nodige ter voorbereiding opgestoken en ik zal jullie vast nog wel lastig vallen met vragen. Een van de eerste dingen die we moeten laten doen is de aanleg van een septic tank. We hebben daarvoor al contact gezocht met een aannemer. Het huis heeft en had helemaal geen wc. Tot voor een jaar was het nog bewoond door een dame op leeftijd en haar dochter. Wat mij nu –heel onbeleefd, ik weet het- bezighoudt is de vraag hoe de sanitaire nood werd gelenigd en waar men het resultaat liet. De vraag dringt zich ook op omdat ik bij vrij veel huizen die wij hebben bekeken, geen enkele vorm van wc aantroffen. Ik ken van heel veel vroeger de tonnetjes in Nederland en de balk over de sloot, maar daar heb ik geen aanwijzingen voor gevonden. Wie weet er meer van?   Met vriendelijke groet,   Frans Collignon   web: http://www.collignon.tv

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#1 Geplaatst: 2006-01-04 21:14:59

Hoi Frans en Welkom,

Het antwoord, dat nagenoeg op iedere vraag van toepassing is: ga naar de Mairie. Anders dan in Nederland is de Marie in Frankrijk zeer nuttig voor de bewoners.

Verdraaid ze hebben hier een gekozen burgemeester :-)))

Dus ga daar met jouw vraag heen. Wat van zeeeeeer groot belang is om te weten wat de sanitaire plannen zijn van de gemeente. Een vriendje bouwt een huis in ons dorp en is bijna klaar. Nog geen wc, omdat in de loop van het jaar alle huizen worden aangesloten op een lokaal riool met een zuiveringsinstallatie. Wordt dan voor alle huizen in het dorp verplicht. EU richjtlijn. Als jou mairie verklaart dat het dorp ontheffing heeft gekregen, dan moet jouw tweede vraag aan hen zijn wat je nu geacht wordt te doen.

Probeer het niet alleen of alleen met aannemer op te lossen, maar schakel de gemeente in. Ze helpen je met plezier. Dat is Frankrijk, vive la Republique.

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#2 Geplaatst: 2006-01-04 21:40:56

Dank je HansPiet,

De Mairie zullen we zeker verblijden met ons bezoek, al was het maar omdat we ook een vergunning nodig hebben voor de aanleg. Bovendien krijgen we het huis nog voor er vanwege de vorst een spa in de grond gestoken kan worden. We hebben overigens al begrepen dat ons huis zelfs voor langere tijd niet op een riool zal worden aangesloten. We liggen op een paar kilometer afstand van de bourg in een lieudit van amper 5 huizen. En zelfs als daar over een paar jaar een aansluiting op een afvoer komt, zullen we het niet zolang kunnen ophouden. En een ander alternatief dan de septic tank is er niet...

Overigens heeft een vriend van mij met een huis op de rand van een dorp een dertig kilometer van ons vandaan, ook de Mairie om inlichtingen gevraagd. Eerst werd hem verteld dat er binnen een jaar een aansluiting op het riool zou komen. Dat is inmiddels gewijzigd in een aansluiting over onbepaalde tijd, maar zeker niet binnen een of twee jaar. De burgemeester kwam het hem zelf vertellen, dat wel.

In ieder geval bedankt voor de goede raad.

Met vriendelijke groet,

Frans

web: http://www.collignon.tv

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#3 Geplaatst: 2006-01-05 07:35:24

ik ben bang dat je in de tuin voorzichtig zult moeten zijn.... daar zal wel een en ander gedeponeerd zijn. wij treffen onze buurvrouw, die wel al een tijdje een fosse heeft maar ietwat begint te dementeren, regelmatig gehurkt aan midden op het pad in nachtpon. "pipi au dehors" zegt ze dan vriendelijk glimlachend.

verder is er wel een optie om tijdelijk een toiletfaciliceit te hebben. er bestaat een composttoilet. wij hebben daarvan de kampeerveersie. een ton met afvoerkraantje, luchtgat en een toiletbril erop geschroefd. na ieder bezoek strooi je wat hennep- of vlassnippers (ook gebruikt in paardestallen) in de ton, papier gaat in een emmer. als de ton vol is sluit je hem af met een deksel, paar maanden laten staan en dan is het gecomposteerd. het ruikt amper. wij hebben dus 2 tonnen en dat is goed te doen omdat we er nooit langer dan 3 weken achtereen zijn.

er is ook een vaste versie. info bij 'de kleine aarde'  in boxtel.

succes

marjorie

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2006-01-05 17:37:45

Beste Frans en beste Marjorie,

inderdaad, une fosse septique (ou fosse toutes eaux) is niet de enige oplossing, vooral als er alleen een tijd van twee jaar of zo overbrugd moet worden.

Frans, ik denk dat ik een antwoord heb op de vraag: Hoe deden de mensen het zonder WC?

Toen ik onze buurman met zijn stijlvol tuingereedschapshuisje complimenteerde zei hij met een besmeukde glimlach dat dit zijn vroeger 'cabinet' was, en hij maakte er ter verduidelijking onsmaakelijke geluiden bij. Onder het huisje was een put, en wat niet in de omringende aarde wegzakte moest ieder jaar uitgeschept worden (van daar het beroep putjesschepper). Later werd de put met een vacuumwagen leeggezogen - dat was tot in de jaren vijftig zo, wist hij van zijn vader.

In het dorp in de DDR waar ik opgegroeid ben hadden de huizen ook septictanks. De meeste huizen haden die in de tuin, en bij sommigen stond het 'gemak' in de tuin rechtstreeks op de fosse.

Zou het mogelijk zijn dat jullie huizen ook zoiets hadden, en dat dit met enig archeologisch speurwerk terug te vinden is?

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

PS.

Frans, welkom in deze kring. En als er brico-vragen zijn, ik weet niet alles, maar wie niet vraagt ...

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#5 Geplaatst: 2006-01-05 20:48:38

Heb dank Marjorie en Christian,

Dat verplaatsbare composttoilet, daar had ik nog nooit van gehoord. Het lijkt me heel wat beter dan een chemisch afbraakgeval. Op Internet vond ik al snel enkele leveranciers (de prijzen variëren van 199 tot zelfs enkele duizenden euro’s, maar dan heb je ook wat...). Het enige nadeel is dat ze in een omgevingstemperatuur van minimaal 10 graden moeten staan en dat zal het ’s winters niet altijd zijn. Hoewel, misschien kan-ie net als in de 16de en 17de eeuw gezellig bij de open haard worden neergezet.

Inderdaad is er in de kelder een put van nog geen 50 centimeter doorsnee, afgedekt met een platte steen. Ik zal die héél voorzichtig lichten. En in de tuin staat op zo’n vijftig meter van het huis een bijzonder houten bouwseltje met dakpannetjes van pakweg 80 centimeter hoog en zo’n 50 centimeter in het vierkant. Ik had er nog weinig aandacht aan gegeven omdat ik dacht dat het een soort poppenhuisje was...

Ik heb ook een brico-vraag, maar die zal ik bij een andere rubriek stellen, want ik heb al gezien dat de moderator streng is.

Groet,

Frans

web: http://www.collignon.tv

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2006-01-05 21:49:07

Frans,

Composttoilet bij lage temperaturen.

Ik ken berghutten op meer dan 3000m, in de 'permafrost', die toiletten hebben die op compostunits lijken. Ik weet niet hoe die werken. Ik ga pas in maart of april weer in deze regionen.

Met jouw google-ervaring kom je er zeker achter.

Ik heb op ab(c) gezien wat je zoal doet - mijn compliment! En excuses voor taalfouten, het Nederlands is niet mijn moedertaal. Hoewel ik van mening ben dat veel taalfouten eigenlijk denkfouten zijn, in alle talen!

Christian von Klösterlein

avatar#2960
yol
Berichten: 1
Reacties: 5

#7 Geplaatst: 2006-01-06 00:30:38

Wij hebben twee jaar tot volle tevredenheid met een composttoilet gewerkt.

Zomer en winter.

De urine liep door een buis (stuk tuinslag) naar buiten en de rest, per bezoek afgedekt met een velletje papier, ging op de composthoop.

We hebben het aangeschaft bij De Twaalf Ambachten in Boxtel. Ik geloof dat het composttoilet daar tegenwoordig nonolet heet.

Succes,

Yolanda

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#8 Geplaatst: 2006-01-06 08:53:04

bij ons heeft het toilet 2 jaar buiten in een hokje gestaan. mooi 's nachts naar de sterren en de vuursalamanders kijken als je eruit moet. we hebben het met strenge vorst nog niet gebruikt, maar dan heeft het wel gewoon buiten gestaan.

misschien dat het minder snel composteert als je het onder een bepaalde temperatuur hebt staan en dat is dan misschien voor de vast exemplaren een probleem. voor de kampeeruitvoering i.e.g. niet. en ik denk dat ook de gebruikte vezels (yolanda gebruikte papier, wij doen het met vlassnippers) een rol speelt.

k wist niet dat er inmiddels van die hele dure varianten waren. als je niet al te lang (alhowel, wij doen het nu al 3 jaar zo en t bevalt goed) moet overbruggen zou ik het lekker simpel houden. en t probleem van die chemische dingen is dat je die inhoud dan toch ook weer ergens kwijt moet terwijl je dit gewoon op je composthoop gooit.

groet,

marjorie

avatar#3332
Lida
Berichten: 10
Reacties: 96

#9 Geplaatst: 2006-01-06 09:47:32

Mijn mening is ook om naar de Mairie te gaan. Bij ons wordt het binnen nu en een paar jaar VERPLICHT om een fosse toutes eaux te hebben. Wij hebben kort geleden in onze commune een bijeenkomst gehad met o.a. de SAUR die alles uiteengezet hebben. Het komende jaar komt men bij iedereen ter plekke controleren welke voorzieningen men heeft en alles wordt genoteerd en krijg je later bericht wat je moet gaan doen. Maar een ding is zeker binnen een paar jaar MOET iedereen in de "campagne" een fosse toutes eaux hebben.

Alleen natuurlijk als men niet op een gemeentelijk riool is aangesloten, dat is een heel ander verhaal.

Ik zou dus inderdaad bij de marie gaan informeren.