Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Tegelen op houten vloer

Auteur Bericht

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#0 Geplaatst: 2006-01-05 23:18:37

Wie heeft ervaring met tegelen op hout? Ik wil van de zomer op de houten vloer (planken op balken) boven de kelder een toilet en een badgelegenheid (wastafel en douche) aanleggen. De ruimte is grofweg 4 x 3 meter. Op ongeveer 1,50 meter van de 3 meter lange muur trek ik een wandje op van gasbeton, waar ik 2 deuren in doe. Eén gaat naar het toilet van 1,5 bij 1 meter en de ander komt in een ruimte van  2 bij 1,5 meter waar ik de wastafel zet en de douche. Muren, grond en douchevloer wil ik tegelen. Zoiets heb ik al eens eerder gedaan in een oud huis waar ik zo’n 20 jaar geleden woonde. De plankenvloer had ik stabiel gemaakt met bitumen persplaten van 25 mm dik. Die platen kan ik nergens meer vinden. Er zijn volgens mij nu nog 2 mogelijkheden: 1) zwaluwstaartplaten op de balken schroeven en beton storten (de balken kunnen het gewicht goed dragen) en dan in de specie tegelen met afschot, maar ik zie er een beetje tegen op vanwege de lange droogtijd, 2) underlaymentplaten vastschroeven en daarop tegelen. Ik heb maar licht afschot nodig en kan dat volgens mij met dikke lijmmortel wel regelen.   In beide gevallen zal het gasbetonnen muurtje op de constructie moeten worden gezet.   De vragen die ik heb: wat is de beste methode? Kan ik het muurtje precies op de rand zetten? Hoe heten zwaluwstaartplaten in het Frans? Zijn er nog andere mogelijkheden? Al vast reuze bedankt voor het meedenken. Groet,   Frans

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2006-01-06 19:56:44

Frans,

Ik ga je vragen even 1 voor 1 langs:

1) Beste methode blijft volgens mij de zwaluwstaartplaten. De meeste Franse balkconstructies die ik ken vertonen altijd beweging: door krimp/uitzet (vocht, temperatuur) en belasting (doorbuiging). Dat verhoudt zich niet met een harde vloerbedekking als tegels. Ik zou erg bang zijn voor lekkage door/langs voegen. Als dat gaat optreden enige tijd nadat je het werk hebt afgerond gaat het je pas echt tijd kosten (gezien je opmerking over droogtijd ;-)

2) Bij beton op lewisplaat zie ik niet waarom je de muren niet precies op de rand kunt zetten. Ik zou de beton rondom met een opstaande rand van ongeveer 10 cm hoog ter breedte van het gasbeton uitvoeren. Laat er wat wapeningsstaven of veerankers naar boven uitsteken om je 1e laag gasbeton blokken te fixeren. Door deze "douchebak vorm" voorkom je dat water zich onder de eerste laag gasbeton blokken naar buiten werkt.

3) Plancher-dalle à queue d’aronde LEWIS.

4) Eventueel zou je een kant en klare douchecabine met deur, kranen, extra jets enzovoort (vanaf een dikke 200 euri bij de Leclerc brico in de aanbieding) kunnen gebruiken. Daar zit een douchebak vast onder zodat je een lekvrije eenheid hebt die je alleen nog op een afvoer hoeft aan te sluiten. Voor de prijs kun je bijna niet zelf tegelen. De waterdichtheid van de omliggende ruimte (vloer, muren) wordt dan een stuk minder kritisch zodat je met een eenvoudiger constructie kunt volstaan. Ik heb dit zelfs in Franse hotelkamers met tapijt op de vloer en behang op de muren zo uitgevoerd gezien ;-)

Succes et salutations,

Jos

avatar#3209
adriaan
Berichten: 6
Reacties: 19

#2 Geplaatst: 2006-01-06 21:43:38

Frans,

Als je tegelt op een houten vloer moet je de ondervloer met underlayment zo stabiel en stijf mogelijk maken. Ook de verlijming is belangrijk omdat het hout altijd wat kan bewegen ten opzichte van de tegel en omdat je zeker moet voorkomen dat vocht ooit bij het hout kan komen. Dus, gebruik de goede voorstrijkmiddelen voor hechting en afdichting en neem een elastische tegellijm en voegenspecie zodat het geheel wat kan bewegen.  Diverse tegellijmproducenten geven  goede informatie over producten en verwerkingsmethoden. Probeer Eurocoll eens.

succes, Adriaan

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-01-06 22:14:26

Frans en Jos,

Salut les bricoleurs!

 

1. Wat is de beste methode?Volgens mij bestaat er geen ‘beste methode’.

Zowel bij een vloer met zwaluwstaartplaten als een met een plaat van houtachtig materiaal moet de onderconstructie behoorlijk stijf zijn of stijf gemaakt worden. Want bij een werkende onderconstructie gaan tegels of hun voegen scheuren.

Zwaluwstaartplaten:

De leverancier Reppel (www.reppel.nl) stelt in zijn documentatie dat het doelmatig is de platen vast met de houten onderconstructie te verbinden (schroefnagels) om de drie elementen balken+platen+beton gemeenschappelijk te laten dragen. Dan is de constructie zowel horizontaal (wand-tot-wand) als verticaal (veren van de balken) enigszins stijf.

Enkele adviezen uit de documentatie van Reppel:

- Zo mogelijk de vloerplanken verwijderen en de LEWIS-platen rechtstreeks op de balken leggen. Zo niet dan de LEWIS-platen op rachels leggen en de tussenruimte beluchten.

- Tijdens het betonneren (tot 1,5m overspanning is 50mm voldoende) de balken onderstempelen, want het vochtige beton is zwaar en niet draagkrachtig. Citaat: ‘Na ongeveer een week doorharding kunnen de stempels gelost worden.’ Wie ziet er op tegen een lange droogtijd?

- Betonvloer en muur dienen door kimband (bijv. gebitumineerd polyestervlies) afgedicht te worden.

Reppel heft zeker tien folders over de diverse toepassingen, en ook de Gamma-achtigen hebben ‘Klusfolders’ of ‘Doe-het-zo’-handleidingen voor de verwerking van zwaluwstaartplaten.

Bij het betegelen moeten natuurlijk de steeds geldende regels betr. harde/zachte voegen in acht genomen worden, speciaal als vloer en muur niet van hetzelfde materiaal zijn.

 

2. Kan ik het muurtje precies op de rand zetten?

Bij een betonnen vloer op basis Lewis-platen ben ik het met Jos Oskam eens: gewoon op de rand.

 

3. Hoe heten zwaluwstaartplaten in het Frans?

Dat is door Jos Oskam reeds beantwoord. Volgens mij wordt 'Plancher-dalle à queue d’aronde LEWIS’ voor de hele vloerconstructie gebruikt. Voor de platen zelf ben ik de aanduiding ‘tôle ondulée LEWIS’ tegengekomen.

 

4. Houten constructie

Ik heb in een Nederlandse badkamer met de typische breedte van 1,90m de volgende methode toegepast. Het ging mij vooral erom niet te veel extra hoogte te creëren. De balken, die in de 1,9m-richting lagen, lagen niet allen in een vlak en waren ook deels doorgebogen. Ik moest de vloerplanken toch weghalen om leidingen onder de vloer (tussen de balken) te leggen. Dan heb ik de planken, in korte stukken gezaagd, tussen de balken laten zakken en op panlatten gelegd, die ik aan weerskanten tegen de balken geschroefd had. Deze latten heb ik allen op dezelfde hoogte gelegd, bij het hoogste punt van de hoogste balk zo dat de planken op gelijke hoogte met de balken te liggen kwamen. Daar waar de balken lager lagen staken de verzaagde planken dan boven de balken uit. Op deze constructie heb ik watervast multiplex gelegd en om de 200mm vastgeschroefd. Dit leek mij veiliger dan underlayment. Om niet op kieren te schroeven had ik de ligging van de planken aangetekend. Waar het multiplex de lager liggende balken moest overbruggen heb ik op maat gemaakte scheggen geplaatst. Zodoende had ik een vloer die zelfs lager lag dan de oorspronkelijke: 22mm planken verwijderd, 18mm multiplex geplaatst. Deze plaat werd rondom van kimband voorzien en volgens de lijm-methode betegeld; ik meen dat de tegelvloer 6 of 8mm hoger dan de oorspronkelijke plankenvloer te liggen kwam.

Deze werkwijze was mogelijk omdat de balken een overspanning van niet meer dan 1,9m hadden en het forse formaat van 80x220mm (of zoiets) hadden. Deze vloer doet het na 20 jaar bij de huidige eigenaren nog steeds goed.

Bij een kleine badkamer (jouw project) zou ik het afschot in de onderconstructie brengen, dat is volgens mij eenvoudiger dan het afschot in de specielaag aan te brengen, en in lijm is dat nagenoeg onmogelijk.

Een tussenmuur kan op de houten constructie gezet worden als het gewicht rechtstreeks op een onderliggende balk afgedragen kan worden. Zo niet dan zou ik de situatie van de balklagen goed bekijken en een drukbalk plaatsen die de last verdeelt.

 

Ik hoop dat ik iets nuttigs aan de adviezen van Jos Oskam toegevoegd heb.

Bonne chance et du courage!

 

Christian von Klösterlein

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#4 Geplaatst: 2006-01-07 01:44:50

Heren,

Bedankt voor de adviezen. Ik kan er al veel verder mee. Ik had al eerder gedacht aan een douchebak in plaats van in specie gelegde tegels, maar ik hou niet zo van plastic materialen. Ik heb echter vandaag net een grote ceramieken bak gevonden met afvoer. Dat lijkt me wel leuk, vooral omdat ik met wat betegeld gasbeton de doucheruimte groter kan maken dan de bak. Pak ‘m beet zo’n 1.20 bij 1 meter. Wie wel eens in een benauwd plastic hokje van 90 x 90 centimeter heeft gedoucht, weet waarom. Bovendien heb je dan geen deur nodig, maar volstaat een lage waterkering op de vloer. Jullie opmerkingen over de stabiele vloer en het te gebruiken materiaal sluiten daarbij naadloos aan. Ik ga het aan de hand van de opmerkingen het nog eens helemaal uittekenen. Gelukkig heb ik nog even de tijd, maar ik vrees dat ik nog met wat vragen terugkom.

Met vriendelijke groet,

Frans

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2006-01-07 10:15:19

Frans,

... een lage waterkering ...

Ooit aan een easydrain gedacht? www.easydrain.nl, nu ook bij de Gamma-achtigen.

Easydrain = een in de vloer verzonken en met een metaalrooster afgedekte goot aan de voorkant van een douche. Bedoeld voor inloopdouches. Misschien ook met de  grote ceramieken bak te combineren?

Christian v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2006-03-20 22:47:16

Frans ,

Gewoon Reppel bellen / e mailen , 078-6174400, Reppel@reppel.nl

Kunnen je een totaal advies geven maken ook constructie berekeningen van de houten draagconstructie.

Hebben ook een kantoor in Frankrijk met een franse medewerker !

Succes , met vr gr Bob

avatar#3640
Eddie
Berichten: 0
Reacties: 1

#7 Geplaatst: 2006-04-24 17:12:01

Hallo Frans,

Kijk eens op onze website www.duofor.com.

Onderaan de homepage vind je oa de Franse vlag en verdere informatie.

Technisch gezien praat je voor wat betreft konstruktieve eigenschappen met een relatief laag eigen gewicht over de beste oplossing.

Vergelijk nu de kwaliteit, maatvastheid en de prijs van de beide leveranciers.

Hopelijk hebben we je een beetje op weg geholpen? 

De naam in het Frans is overigens profile-, of profilesaqueuedaronde.

Succes met de werkzaamheden in dat mooie land,

Succes met de werkzaamheden in dat mooie land,

vriendelijk groetend,

namens Dufor

E.J.Pieters 

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#8 Geplaatst: 2006-04-25 09:24:48

Beste Frans,

 

Mag ik nog een alternatieve methode voorstellen namelijk een vloer van rubber tegels.

Niet lachen die bestaan echt zie bijvoorbeeld http://www.lorobv.nl/rubber/index.html (maar dit is niet de enige fabrikant).

 

Het voordeel is je kan ze gewoon op underlayment leggen, ze worden altijd naadloos tegen elkaar gelegd.

Dat wil zeggen lijmen en in een natte ruimte moet je een twee componentenlijm gebruiken.

Deze lijm zorgt ervoor dat ook op de (naadloze) naden een waterbestendig geheel ontstaat.

Het voordeel is:

Een eenvoudiger constructie dan keramiek tegels, voelt warmer aan en is stroever in natte ruimtes.

 Rob van der Veer

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2006-05-11 17:21:21

Beste Frans en andere vloerklussers,

nét terug uit Frankrijk kan ik het volgende berichten:

Ik had van Reppel NL alle informatie over de Franse vertegenwordiging van hun zwaluwstaartplaten gekregen (heten inderdaad profilé en queue d'aronde), inclusief legvoorschriften in het Frans,

maar de plaatselijke bouwstofhandel die anders al het professionele materiaal heeft vond het te ingewikkeld deze platen bij een voor hen onbekende leverancier te bestellen. De baas van de bouwmarkt heeft wél copieën van alle informatie gemaakt, zo zeer was hij onder de indruk.

Omdat het maar om ca. 12 vierkante meter gaat (de nieuwe badkamer) koop ik die bij een van de Gamma-achtigen en neem die de volgende keer uit NL mee.

Christian von Klösterlein