Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

afkrabben of afbijten

Auteur Bericht

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#0 Geplaatst: 2006-01-07 01:57:29

Een kleine vraag. Een schouw in ons huis is van natuursteen, het betreft zowel de staanders als de latei. De vorige bewoners hebben er een verfkwast overheen gehaald in een melkgroene kleur. Die verf wil ik weg halen. De steen is licht ruw, dus wat poreus, en de verf is een soort muurverf. Weg branden lijkt me onmogelijk en ik weet niet wat afbijt doet. Ik kan het op een niet zo zichtbare plek uitproberen, maar misschien heeft een van jullie er ervaring mee en weet de juiste oplossing. Ik hoor graag suggesties. Vriendelijke groet, Frans

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-01-20 09:00:30

Zandstralen is een optie, maar ... als je huis bewoont is moet je wel elk kiertje afpklakken.

Het is een stoffige bedoening.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2006-01-20 09:21:32

Frans,

die vraag komt mij bekend voor.

Er bestaat een bedrijf bij jou in de buurt dat in dit soort dingen gespecialiseerd is:

Societée Maconnaise des Cheminées Anciennes

www.smca.cc

Madame Beaudet en de mensen in haar werkplaats weten alles over het behandelen van stenen schouwen en steen in het algemeen.

Een bezoek aan haar expositietuin is zeker de moeite waard, ligt aan de zuidkant van Macon aan de N6.

Of vraag in een marbrerie.

Ik zou met stralen erg voorzichtig zijn en er vooral niet aan beginnen voor je weet welk soort steen onder de verf zit.

En als het dan stralen wordt zou ik overwegen de te stralen stenen naar buitem te brengen en het daar te (laten) doen.

avatar#3209
adriaan
Berichten: 6
Reacties: 19

#3 Geplaatst: 2006-01-20 22:49:43

frans,

Dit is nou net een vraag waar ik wat verder op in kan gaan. Ik heb zojuist in mijn huis hetzelfde probleem opgelost en ik heb beroepshalve heel veel met natuursteen te maken. Het eerste wat je moet ontdekken is met welke soort natuursteen je te maken hebt. Is het een kalksediment (te controleren door een scherfje in gewoon zoutzuur te leggen, als het verandert in een bruistabletje is het kalkhoudend) , en stollingsgesteente of misschien een marmer? Dit kan van belang zijn als je met chemische middelen aan de gang gaat. Kalksedimenten kunnen niet tegen zuren.  de meeste marmers ook niet. Is het een vrij hard stollingsgesteente dan kun je er veel meer middelen op los laten. Ook branden wordt dan mogelijk. Ik las dat het een tamelijk poreus gesteente is. Dat kan problemen opleveren met zandstralen. Er zijn altijd hardere en zachtere delen aanwezig. De zachte delen zullen dieper weggestraald worden en eventueel aanwezige profileringen en ornamenten zullen sterk vervagen.

Door de porositeit is  het gebuik van alle soorten vloeistoffen, dus ook water  bij het schoonmaken problematisch, Als er in de porien van de steen roet aanwezig is zal dit zich door de steen gaat verplasatsen waardoor je kringen en verkleuringen ontstaan. (bruin/zwarte vlekken) Ik zou voorzover ik het nu kan overzien adviseren om droog te werken met een scherp steenhouwersbeiteltje.

je kunt hiermee met de hand, dus zonder hamer loodrecht op de verflaag te tikken om de verflaag langzaam de weg te bikken.  Eventueel kun je het nog nabewerken met een schuursteen. (carborundumsteen niet te grof) Als schuursteen kun je vaak ook gewoon een stukje zandsteen pakken, dat schuurt ook goed en neemt snel de vorm van eventuele profileringen aan.

succes, Adriaan

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#4 Geplaatst: 2006-01-21 12:37:13

Heren,

Dank voor uw hulp. Ik ga eerst maar eens vaststellen wat voor steen het precies is, die zo mooi gewelfd is gevormd (ik dacht graniet, maar ben daar niet zeker van). En dan ga ik eens verder met de suggesties.

groeten,

Frans