Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Reaktie "Geen inkomstenbelasting Box 3 over buitenlandse woning"

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-01-12 13:46:42

Hi, mijn naam is Rob. Ik heb een tweede woning in de Allier.Ik ben nieuw op dit forum, maar ik heb al gelijk een vraag. Recent heeft er een artikel op deze site gestaan, waarin gesteld werd dat er geen IB meer verschuldigd is over een tweede woning (Arrest De Groot). Bij navraag bij de belastingdienst werd medegedeeld, dat er wel degelijk belasting betaald moet worden in Box 3 over je buitenlands bezit. Hoe zit dit nu eigenlijk??? Gaarne reakties.

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#1 Geplaatst: 2006-01-12 20:35:00

hoi Rob,

er wordt bij box 3 naar gevraagd. daar geef je het op.

vervolgens is er ergens een vraag over reeds in het buitenland belast. Daar geef je het ook op, dat leidt er toe dat je bij de berekening een aftrek krijgt wegens elders belast.

ik heb het nooit precies nagegaan, maar ik denk dat er door deze methode sub-totalen onstaan die van belang zijn voor allerlei andere aftrek regelingen.

Antonia

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2006-01-13 18:25:53

Hartelijke welkom aan Rob.

Lastige materie. Gemakshalve citeer ik even uit La Maison:

'Bij de huidige belastingwetgeving valt zo'n tweede huis in het buitenland voor wat betreft de inkomstenbelasting in box 3. Dit betekent dat 1,2 % belasting wordt geheven op de waarde van dat Franse bezit. Op grond van de aftrek ter voorkoming van dubbele belasting mag dit bedrag gelijk weer in mindering worden gebracht. Dit betekent dat geen inkomstenbelasting is verschuldigd over de buitenlandse woning. Door de werking van het Arrest De Groot (staatsblad april 2005) is er voor de Belastingdienst geen direct heffingsbelang voor de in het buitenland aangehouden onroerende zaken. De nadruk zal daarom liggen op de vraag naar de herkomst van de gelden ter financiering van de onroerende zaken. Is het onroerend goed gefinancierd met zwart geld of met geld dat is opgenomen van een bij de fiscus onbekende buitenlandse bankrekening? Is dat het geval dan kan een navorderingsaanslag worden opgelegd. Wie zijn buitenlandse woning in het verleden nooit heeft vermeld in de belastingaangifte en gebruikmaakt van de inkeerregeling, zal geen aanslag ontvangen van de Belastingdienst.'

Het arrest-De Groot is vrij nieuw en het blijkt dat niet alle nijvere belastinggaarders in Nederland bekend zijn met dit arrest. Wel opgeven dus in box 3 en onmiddellijk weer afvoeren (zie boven). De Belastingdienst wil alleen op de hoogte zijn, maar zal niet meer kunnen heffen.

Wim 

avatar#5640
Foba
Berichten: 0
Reacties: 1

#3 Geplaatst: 2006-06-08 21:31:50

Beste Rob,

Door het Arrest De Groot is inderdaad per saldo geen inkomstenbelasting in box 3 verschuldigd. Wanneer je voor het invullen van de aangifte inkomstenbelasting gebruik maakt van het aangifteprogramma van de Belastingdienst, dan wordt vanaf de aangifte 2005 hiermee rekening gehouden.

Sommige ambtenaren van de Belastingdienst geven echter op dit punt nog steeds onjuiste informatie.

Ton

avatar#5554
HansvR
Berichten: 2
Reacties: 1

#4 Geplaatst: 2006-06-12 21:50:35

De belastingen in NL heffen wel IB via box 3 als het buitenlandse huis gekocht is middels een SCI. Dat overkwam mij.

Hoe dan hun berekening loopt is mij niet duidelijk. Bij een opgegeven bedrag van 40000 Euro in Box 3 krijg ik 1,2 percent van 20000 Euro (240 Euro) terug ter voorkoming van dubbele belasting.

Mag ik nu een aanslag van 240 Euro verwachten van de Franse belastingjongens? En zou dat op onroerend goed gebaseerd zijn of op vermogen? Dat laatste kan toch niet?

Of wordt SCI kapitaal (box 3) hier in NL door de belasting dienst in verband gebracht met de geschatte waarde van het (franse) onroerend goed zoals dat in de SCI zit.

Wie het weet mag het zeggen!

(Noot: 40000 Euro is het kapitaal van de SCI)

avatar#3114
pierre
Berichten: 10
Reacties: 26

#5 Geplaatst: 2006-07-08 15:00:04

Ik heb net een 2e woning gekocht in Allier (03210; waar zit jij, Rob?) . Ben eigenlijk benieuwd langs welke weg ik wat voor soort franse belasting voor de kiezen krijg. Spoort de belasting van LDF me actief op, of moet ik me ergens melden?  Inkomsten van welke soort dan ook zijn er niet, wel veel kosten... Zijn die op een of andere manier ergens af te trekken?

Pierre 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#6 Geplaatst: 2006-07-12 19:55:12

Als je niet verhuurt zul je alleen te maken krijgen met de twee ozb's; taxe foncière (zeg grondbelasting) en taxe d'habitation (gebruikersdeel ozb). Ook komt er nog kijkbelasting. Voor de eerste twee taxes moet je gewoon wachten op de aanslagen, voor de andere zou je je moeten aanmelden.

Wim