Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Aansluiting Dak / muur

Auteur Bericht

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#0 Geplaatst: 2006-01-18 12:00:57

Wij hebben een nieuw dak op ons huis laten zetten: wat een vooruitgang! Het waren vroeger toch wel vaklui, het originele dak zat er nog op dus dat was meer dan 300 jaar oud!, maar het nieuwe dak mag er ook zijn ;-)Nu hebben we alleen nog erg veel last van tocht. Dit komt tussen het nieuwe dak en de oude muur langs.Wat is nu de beste manier om dit dicht te maken? Mijn zwager kwam gelijk met zijn 'pur schuim' aan zetten, maar ik heb iets tegen pur schuim...

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#1 Geplaatst: 2006-01-18 12:14:08

jammer, je kunt het modelleren, zagen, snijden, schilderen, verwerkt supersimpel, is hardstikke effectief..............als je bussen over hebt.......fons

avatar#3205
eisbeer
Berichten: 19
Reacties: 31

#2 Geplaatst: 2006-01-18 20:46:17

Als je het aan de buitenkant wilt verhelpen: er zijn speciale soort goten in de handel om dak/muuraansluitingen te maken. Vastmaken en dichtmaken met soort 'shell-bitumen-kit' (wordt in nederland bij de groothandel verkocht, hier ongetwijfeld ook).

Aan de binnenkant is pur idd het beste, evt. afsmeren met gips. Wat betreft pur, ik had er ook altijd een hekel aan. De gouden tip: koop een purpistool (in Nederland ook bij de groothandel voor zo'n 50 euro, hier ongetwijfeld ook). Hier kun je bussen pur opschroeven, werkt heel gedosseerd en mits je ze elke keer goed schoonmaakt veel efficienter. Sinds we dit hebben ben ik erg tevreden over.

groet,

Gijsbert

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-01-18 20:51:06

Richard,

vóór ik een advies kan geven moet ik weten om welke kier het gaat.

Langs de gootkant van het dak of bij de muren die tot de punt lopen, om het maar in 'laymen's terms' te zeggen.

En wat is het gebruik van de ruimte onder het dak?

Er bestaan tal van oplossingen.

Overigens: Totaal kierendicht is zeker niet de beste oplossing!

PUR (=Polyurethaan)schuim gebruik ik alleen als laatste oplossing. En denk eraan: dit spul gaat niet jarenlang mee.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#4 Geplaatst: 2006-01-19 02:08:58

Mijn voorkeur gaat duidelijk uit naar dichtmaken van binnenuit: het is buiten meer dan 10 meter naar het dak toe, dat is best wel hoog op een ladder ;-)We hebben een soort langgerekt puntdak, het is een dubbel 'maison de maitre' model huis. Het dak steekt ongeveer 1 meter voorbij de muur naar buiten op 'dikkere dragers' die in de muur gemetseld zitten. Waar het nu tocht is tussen de bovenkant van de muur en de dwarsplanken die tussen de dragers zitten, en waarop de dakpannen liggen.Ik grijp liever niet naar pur, ook al omdat het dak meer gaat bewegen dan de muur - al zal het niet veel zijn - en heb geen zin er een jaarlijks gebeuren van te maken. En siliconenkit wordt een beetje erg duur (paar honderd van die tubes ;-)). Heb zelf al zitten denken in de richting van rubber flappen die de 'kier' overlappen oid, maar of dit echt tocht tegenhoudt weet ik niet.@ Christiaan: de ene helft van de zolder gebruiken we nu voor opslag en knutselruimte, de andere helft willen we wat kamers in gaan maken op den duur, maar doen we nu nog niks mee. En inderdaad, 100% kierdicht is ook niet goed, maar momenteel 'koelt' de zolder meteen bijna de hele verdieping eronder!Overigens hebben we ook nog rollen glaswolisolatie klaarliggen, maar ik wil toch wel graag eerst wat kiertjes dichthebben.

avatar#5411
remco
Berichten: 8
Reacties: 32

#5 Geplaatst: 2006-01-19 07:49:24

christiaan, wat bedoel je met PU gaat niet jaren mee? Geldt dat ook voor PU isolatie platen (vloer, dak) e.d.?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2006-01-19 07:55:28

Richard,

omdat het allemaal om min of meer bewonde ruimtes gaat zou het misschien een goede oplossing zijn er een 'kniestok' te plaatsen:

Kleine muurtjes of bouwsels van een ander geschikt materiaal en dat tegen het dak afdichten. Bijv. een soort vertikale dwarsplanken die goed an de in het dak liggende dwarsplanken aansluiten of goed tegen deze af te dichten zijn. Je hebt het afdichtingsprobleem dan van de moeilijk toegankelijke plaats tussen buitenmuur en dak meer naar binnen verplaatst.

De driekante ruimte die door de kniestok, het dak en het laatste stukje vloer gevormd wordt hoort dan bij het buitenklimaat, of kan met los ingebrachte glaswolisolatie als additionele isolatie gebruikt worden.

Ooit eraan gedacht de nieuw te installeren kamers als een soort schoendoos (huis in huis) helemaal los van het dak erin te zetten?

Sterkte en succes!

Christian v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2006-01-19 08:08:35

Remco,

PU in binnenruimtes of daar waar het compleet tegen het weer afgesloten is gaat jarenlang mee. Voorbeeld: met PUR-schuim ingezette kozijnen van binnendeuren die door afwerklatjes of stuk (stuc?) afgewerkt zijn.

Maar PU verpulvert onder de invloed van UV-licht, en als het bewerkt is (uitpuilende massa's weggesneden) neemt het makkelijk water op wat het verteren nog versnelt.

Ik heb PUR-schuim gezien dat voor het afdichten van een raamkozijn gebruikt was.

Daar waar het schuim diep genoeg in de voeg zat en met voegspecie afgedekt was: geen probleem.

Maar waar het schuim tot aan het oppervlak en daaroverheen uitgezet was en dan afgesneden, was het zes jaar oude materiaal verpulverd. Ik kon het toen met de vinger ca. 2cm diep eruit pulken en de ontstaane kier afvoegen.

Vandaar de twee statements:

- PURschuim is makkelijk te bewerken (zagen, snijden).

- PUR gaat bij buitentoepassingen niet eeuwig mee.

Christian v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2006-01-19 08:33:40

Richard,

 

je opmerking

<maar momenteel 'koelt' de zolder meteen bijna de hele verdieping eronder!> 

doet mij aan een stuk denken dat ik ooit ergens uit een handleiding voor isolatie gevist en vertaald heb:

 

Zolders zijn niet meer wat ze waren

Veel oude franse (boeren-)huizen hebben tegenwoordig een onnodig groot warmteverlies door zolder en dak. Vroeger werd deze ruimte als opslag voor hooi en andere agrarische producten gebruikt. Daarvoor was een goede beluchting vereist; daarom was het nooit nodig zolders en daken tochtdicht te maken. Het op zolder opgeslagen materiaal zorgde ook voor een goede thermische isolatie van het eronder liggende woongedeelte. Een lege niet meer als hooiberging gebruikte zolder dient dus geďsoleerd te worden (vloer- of dakisolatie, zie >Zolderisolatie=).

En dan volgde een uiteenzetting over vloerisolatie pour les combles perdues, eenvoudig aan te brengen, of dakisolatie pour les combles amenagés, moeilijker.

Uit dit verhaal komt ook het volgende statement:

Isolatie moet steeds een totaalconcept zijn, want anders worden de vergeten onderdelen van de constructie de probleemzones.

 

Christian v.K.