Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Huis schenken aan kinderen

Auteur Bericht

avatar#5502
Wim P.
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2006-01-21 14:44:23

Beste groepsleden, Mijn vrouw en ik (65+) willen onze Franse vakantiewoning in de komende tijd aan onze 2 kinderen gratis overdragen. Daartoe zien wij op dit moment twee mogelijkheden:1. het huis via een Franse notaris overdragen en de betaling onderhands regelen, bijvoorbeeld omzetten in een geldlening en die in porties kwijtschelden;2. een SCI familiale (société civile immobilière) oprichten en het huis daaraan overdragen.Wat zijn de voor- en nadelen van 1. en 2. ?We hebben inmiddels het boek 'La Maison' van Wim Bavelaar, maar hebben daarnaast toch nog behoefte aan advies. Met vriendelijke groet, Wim Paternotte

avatar#2881
Paul Subelack
Berichten: 85
Reacties: 128

#1 Geplaatst: 2006-02-10 09:10:15

Beste heer Paternotte,

Wellicht kunt U bij een notaris informeren?

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2006-02-10 18:59:41

Het advies van Paul lijkt mij in deze kwestie de meest juiste. Ook is contact mogelijk met NL gespecialiseerden. Ik heb vragensteller Paternotte dat al gemeld.

1. Huis overdragen en betaling onderhands regelen via schuldbekenties of vestigen van een hypotheek is zeker mogelijk.

2. Een SCI kan erfrechttechnisch zeker de moeite waard zijn en ook het steeds milder wordende Franse schenkingsrecht kan profijtelijk zijn.

Maar voor de invulling van de details zal men toch een beroep moeten doen op - inderdaad - de notaris of de enkele NL gespecialiseerden.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-03-05 01:48:47

Inderdaad een uitstekend advies Paul & Wim,

Mijn oudste dochter is internationaal fiscalist én vanwege het feit in de NL-wetgeving, dat de ouders meer dan 10 jaar geëmigreerd moeten zijn wil het NL-erfrecht tov. van in NL-wonende kinderen niet prévaleren boven het Franse, lijkt mij een internationaal NL-kantoor de aangewezen weg voor nader advies, boven een Franse notaris in 1e instantie. Indien korter dan 10 jaar weg uit NL, verandert de hele situ, omdat je dan nog zondermeer valt onder de reikwijdte van de NL-wetten terzake.

Ik heb recent in Kluwer's vakstudie nieuws een aantal uitspraken gelezen door de HR, waar je niet echt vrolijk van wordt én behalve verschillen in erftrecht, kunnen de kinderen deelnemend in een Franse SCI belastingplichtig gesteld worden vanwege die overgedragen kapitaalsdeelneming. In NL kun je onder bepaalde voorwaarden bij leven vrijgestelde schenkingen doen aan je kinderen...dus een gebied vol met voetangels én klemmen.

Met besten wensen voor een goed advies van,

Erik.