Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

wederom centrale verwarming.

Auteur Bericht

avatar#5431
Bul
Berichten: 3
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2006-01-31 16:05:07

wie kan mij iets vertellen over een cv. ketel van het type de Dietrich 24 KW 1.24 FF BI 80 bij een instalateur hebben wij naar een HR. gevraagt maar hij adviseerd deze,om dat dit goedkoper is.een modulernede??? wij willen een huis verwarmen van ongv.300 kub. en tevens het sanitair van warm water voorzien, keuken 2 x douche 4 wastafels. een ieder als vast bedankt. vr.gr.Pieter Leijte

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#1 Geplaatst: 2006-02-01 07:48:11

Beste Pieter,

Ik begin met de conlusie: niet doen. je zult er later spijt van krijgen. Ik spreek uit ervaring, want ik heb dezelfde opstelling en ik heb dezelfde opstelling gekocht op basis van een dringend advies van mijn installateur!

 

Ik moet vooropstellen, dat De Dietrich ketels puur technisch bezien een prima ketel is. Ik heb ereen sinds 1997.

 

Er zijn een heleboel redenen waarom, je die combinatie niet moet kopen. Ik denk niet uitgebreid over deze tekst na, dus zal ik wel wat argumenten vergeten en ook de volgorde van belangrijkheid niet helemaal volgen:

1. De Dietrich ketels zijn niet flexible. Ik wilde mijn thermostaat vervangen door een veel en veel betere - maar vooral slimmere en daardoor zuinigere -  Honeywell Thermostaat, maar de aansluitingen van De Dieriech staat dat niet toe. Ook nu nog niet!

2. Ik heb toen kontakt opgenomen met de technische dienst van De Dietrich en werd behandeld als een hondendrol. 

3. Je zegt als zelf, dat je zelf een HR ketel had willen hebben, en daar heb je volkomen gelijk in. Olie is nu ongeveer $60  per vat en zal gaan naar $260 per vat. De gasprijs volgt de Olieprijs. Ik geef nu in een ongeveer even groot huis EUR 1500 per jaar uit.

4. Je moet je op geen enkele wijze een (De Dietrich of niet)(gas)boiler laten aanpraten. De Fransen zijn daar gek op, maar uit gebruiksoverwegingen zijn ze veel te inefficient in een normaal huishouden. Koop je toch zo'n ding dan zul je gaan doen wat wij doen:

Bij het ontwaken zetten wij de gasboiler aan. Binnen 15 minuten is hij op 65 graden (verplichtte teminimum voor legionella!) Na het ontbijt gaat er 1 wassen en zet de boiler uit. Daarna gaat de ander wassen (de boiler blijft de rest van de dag uit!) Het restwater is genoeg voor de loop van de dag. Moet je nog eens (na tuinwerk bijv.) onder de douche dan is de boiler binnen 15 minuten op temperatuur.

Kinderachtige he, maar het scheelt per jaar  0.2 ton gas @ nu 1102 Eur/ton, dus zeg op basis van de huidige prijzen Eur 220 per jaar en als de gasprijs naar binnen de levensduur van jouw ketel naar EUR 2204 stijgt, dan is de besparing  het al EUR 440 per jaar. En dat is een conservatieve schatting!

Wat moet je nu wel doen?

1. Zorgen dat je aanvoerleidingen zo kort mogelijk blijven en goed geisoleerd zijn: korte aanstroomtijd, weinig verlies.

2. In ieder geval is het plaatsen van een 5 of 10 liter electische boiler onder het aanrechtblad in de keuken geen slechte zaak (super korte aanstroomtijd)

3.  Verder moet je een HR doorstoomketel nemen. Er zijn een paar hele goede merken. Veel geavanceerder dan De Dietrich. Als voorbeeld: noem ik Frisquet. Als je in de omgeving van Toulouse woont, kan ik je de naam van een showroom opgeven, die een aantalmerken voertl , en die hem dan weer levert aan jouw installateur.

4. Bij voorkeur een Eco Radio systeem nemen, dat is een radiografisch besturende thermostaat: je weet nu helemaal nog niet wat echt de beste plaats is om dat ding te plaatsen en wat de voor en nadelen van ieder plaats zijn. Wat is dan beter om dat ding mee te kunnen nemen naar de plek waar je gaat zitten for the time being?

Wat je moet overwegen 

Overweeg alternatieve vormen van verwarming (en koeling). Nu moet je niet meteen gaan denken aan zonne-energie, want daar zal je wel te kort voor leven om dat rendabel te kunnen anleggen. Maar Frankrijk zit heftig in de kernenergie en ik denk dat de binnenlandse electriciteitsprijzen zullen achterblijven bij de olieprijzen. Zelfs als dat niet zo zou zijn, dan is wellicht een systeem met een warmtewisselaar veel beter en voordeliger. Bovendien allerlei subsidie en taxbreaks mogelijk. Kijk eens op www.ajtech.fr. Ook ideaal als je eventueel ook nog een openhaard wilt gebruiken (ik moet er niet aan denken, die stofnesten, maar goed...)

Tot slot

Ik hoop dat je nog een stortvloed van reacties krijgt, maar mail mij eens wat je uiteindelijk besloten hebt. Of als je nadere informatie wilt. Email adres onder knopje profiel.  

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#2 Geplaatst: 2006-02-01 08:04:31

Vergeten: Bedenk dat een CV ketel, al of niet HR,  net een mens is. Hij takelt af met iedere dag dat hij wordt gebruikt. Binnen 5 jaar is de kwalificatie HR niet meer van toepassingen, vergeleken met het begin, maar natuurlijk wel vergeleken met andere ketels. Na 10 jaar is hij economisch versleten en moet hij worden vervangen. Elk stookseizoen  wordt er een laagje van 0.5 mm  ketelsteen afgezet in de brandenleidingen van het systeem. Wij hebben mede om die reden een waterontharder geinstalleerd. Dit los van het genot van zacht water.

Ik heb inmiddels de de adreslijst van showrooms gevonden, dus zeg mij maar in de buurt van welke grote stad jij woont, dan zal ik je de adresgegevens sturen. 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2006-02-01 08:14:01

Hans P.,zou je svp wat meer kunnen vertellen over die waterontharder, hoe werkt dat, waar zit-ie in het circuit en wat kost het per jaar? voor- en nadelen, ben heel nieuwsgierig.bvd, JP

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2006-02-01 09:30:31

Beste Pieter (BUL),

het relaas van HansPiet is technisch OK en hij heeft de meest belangrijke dingen genoemd.

Alleen nog een paar kanttekeningen:

1. Beschouw ketel en thermostaat steeds als één 'systeem'; zij moeten goed op elkaar afgestemd zijn. Helaas zijn de communicatieprotokollen nog niet zover gestandaardiseerd dat je iedere ketel met iedere thermostaat aan kan sturen. Overigens: thermostaat mag je deze mini-computers niet meer noemen, die uitdrukking doet te veel denken aan die primitieve Honeywell-aan/uit-dingetjes uit de jaren zestig, model ouderwets zakhorloge.

2. De besparing die HansPiet met zijn aan/uit-gasboilertje denkt te halen is in mijn visie een schijnbesparing.

a. De warmgehouden volumina van moderne combiketels zijn uiterst klein, en de ketels zijn goed geďsoleerd.

b. Warmteverliezen? Alle warmte van het warmwatercircuit blijft toch in je huis!

Natuurlijk heb ik uit begrijpelijke overwegingen de afstand tussen de hoofdverbruikers en de ketel klein gehouden. Was door goede planning van stookhok en leidingen mogelijk.

En in de keuken een 5liter e-boiler onder de gootsteen.

3. Wat een doorstoomketel (doorstroomketel?) is weet ik niet. Ik ben die aanduiding nog nooit tegen gekomen.

4. In NL bestaat veel know-how over gasketels. In Frankrijk veel know-how over chaudiéres ŕ fioul. HansPiet heeft gelijk, veel olieketels zijn nog heeel traditioneel, uiterst betrouwbaar maar ouderwets.

Ik heb gezocht tot ik een chauffagiste vond met wie ik op gelijke voet (als ingenieurs onderling) kon converseren. Bij veel oplossingen zei hij dat hij die normaliter niet zou aanbieden, maar dat het toch de betere oplossing was.

5. Nog een opmerking over de radiografisch bestuurde thermostaat. Moderne 'programmeerbare elektronische thermostatische bestuuringsunits' kan je overal plaatsen, bij wijze van spreken in je garderobekast. Belangrijk is waar de temperatuuropnemers (voelers) zitten. En gelukkig is het nu algemeengoed dat de goedkope ouderwetse regeling op kamertemperatuur onzin is. Vooral bij een thermisch traag systeem is een programma met buitentemperatuuraansturing en modulatie door de kamertemperatuur het aangewezen systeem. Denk bij 'thermisch trage systemen' vooral aan vloerverwarming of huizen met dikke natuurstenen muren. Hoe zei mijn chauffagiste het zo mooi? Nos maisons traditionnelles possčdent une enertie énorme. Bij industriële en semi-industriële verwarmingen (bijv. ziekenhuizen en kantoren) wordt dit besturingssysteem al sind de jaren zestig toegepast.

Alleen het afregelen ('matchen' van huiskarakteristiek en regelkarakteristiek) vergt een beetje inzicht en geduld.

6. Ketelsteenafzettingen zijn verwaarloosbaar als je het systeem niet met water maar met een koelvloeistof/water-mengsel vult. Waarom zijn radiatoren en motoren van klassieke auto's uit Californië zo dichtgekoekt? Ja, geen vorstbescherming gebruikt, want vanwege het heersende klimaat niet nodig.

Pieter, laat deze 'stortvloed van goede adviezen' op je inwerken. Ik wens je een goede beslissing.

Zeker heb ik het een of ander ook over het hoofd gezien. Vraag dan gerust.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2006-02-01 09:48:11

Beste Jean-Paul,

kijk onder de oude discussies. Op 30-01-2005 werd een thread

                          'over hard water'

gestart waar ik een hele hoop informatie in geplaatst heb.

Gewoon onderaan de periode uitrekken, of de zoekfunctie van het forum (niet die van de website!) gebruiken met de zoektermen waterontharding of hard water.

 

Mochten er dan nog specifieke vragen zijn dan hoor/lees ik dit graag.

Christian v.K.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#6 Geplaatst: 2006-02-01 10:03:45

Christian, heb ik gedaan, er staan echter weinig praktijkervaringen in, ben dus nog steeds benieuwd naar de ervaringen van Hans P., hoe/waar heeft hij het in gebruik/geinstalleerd, en wat kost het hem jaarlijks.

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#7 Geplaatst: 2006-02-01 10:11:10

Als aanvulling op Christian en mijzelf.

Doorstroom apparaat een warmwatervoorziening zonder ballon. In Nederland zijn de meeste HR ketels doorstroomapparaten (dus zonedr voorraad) in Fransen preferen een ballon/boiler). 

Ik weet niet of een Nederlandse gagestookte ketel echt beter is dan een Franse gasgestookte ketel als bijvoorbeeld een Friquet. Maar je zit natuurlijk wel met de aanleg en de garantie.

 

De ketels van De Dietrich kunnen eigenlijk alleen maar werken met hun eigen (zeer simpele) thermostaten. Een slimme thermostaat (zoals de Honeywell, die je voor EUR 100 of ziets kan kopen) vertel je niet wanneer de kachel aanmoet, maar wanneer je zo en zo warm wilt hebben. De thermostaat berekent dan zelf wel hoe laat de ketel aanmoet.

Verwissel een thermostaat vooral niet met een computer. Tegenwoordig gebruiken ze voor grotere systemen een eenvoudige thermostaat gekoppeld aan een laptop computer, maar dat maakt een themostaat nog geen computer, ook niet bijna) 

Buitenvoelers, zoals Christian zegt, zijn prima en zorgen voor een betere regeling, maar of een mengsel inderdaad een oplossing weet ik niet, wat het gaat waarschijnlijk niet alleen om de cv- , maar ook voor de warmwater voorziening. Ik verbaas mij er overigens over hoevaak het cv-stelsel moet worden bijgevuld, zonder dat ik lekkages constateer. Mijn cv leiding systeem is rectstreeks op de waterleiding aangesloten.

Isolatie: alle beetjes helpen en bovendien lopen de leiding niet in de kamers waar ik het warm wil hebben!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2006-02-01 10:24:33

Ja,

met praktijkervaringen van huishoudelijke ontharders kan ik niet dienen. De installaties die ik ontworpen en gerund heb hadden filters zo groot als de opligger van een tankauto en waren in hun totaliteit zo groot als de Spiegelzaal van het Concertgebouw.

Maar waterontharding door ionenuitwisseling heeft geen geheimen. De methodes van berekening (volumestroom, behoefte aan regenereerzout) zijn alom bekend en de automatische regenerierprogramma's zijn goed uitgekiend.

Vraag eens een professionele wasserij, want wat die hebben komt dicht in de buurt van huisinstallaties.

Volgens mij zitten de prijsbepalende verschillen tussen diverse producenten in de kwaliteit van de gebruikte klepinstallaties en de toegepaste meet- en besturingslogica.

De filtervaten zijn bijna uitsluitend van kunststof.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#9 Geplaatst: 2006-02-01 10:34:37

Jan-Paul

Ik heb altijd een wateronrharder in huis gehad. Ik ervaar het zeer ongenaam om mij te douchen in een huis zonder.

Aansluiten

Zo dicht mogelijk naj de binnen-hoofdkraan. Leiding doorzagen en apparaat aansluiten. Als je niet twee linkerhanden hebt kan je dat. Je moet wel ter plekke een electra aansluiting hebben voor het regenereren en de klok. Bij ons heeft de macon het ding aangesloten bij de bouw van het huis.

Kosten

De aanschafkosten van het apparaat zijn niet hoog als je bedekt dat wij in 30 jaar er drie gekocht hebben vanwege verhuizing. Voor de laatste in Frankrijk hebben wij EUR 986 TTC Ik wil je wel merken en prijzen noemen als je besluit zo ding te willen hebben.  

Eens per week moet hij regenereren. De electricteitskosten zijn te verwaarlozen. Het zout (te koop bij iedere grootgrutter voor 6 Eur per zak van 25 Kg)  gaat misschien anderhalve maand mee, misschien langer. Ze hebben goedkopere zakken van 50 kg, maar die zijn te zwaar voor ons.

Verder valt er weinig over te zeggen, anders dan dat je overal zacht water in huis hebt. Wat een genot is.

In apparaten met een eigen wateronthardingssysteem mag je geen zacht water gebruiken. Dubbele ontharding is niet goed voor het water.

Dat staat dan altijd in de gebruiksaanwijzingen van het apparaat. Bij ons is dat alleen het stoomstrijkstation van een bepaald merk. Daarvoor gebruiken wij een fles met water uit de tuinkraan, die toevallig niet zacht is.  Maar alle andere machines werken beter met zacht water.  Om duidelijk te stellen: je moet dus zorgen voor een kraan voor de waterontharder (de tuinkraan bijv.)voor als je eventueel een dergelijk apparaat met een eigen waterontharder koopt.

Als je meer wilt weten dan hoor ik het wel.

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#10 Geplaatst: 2006-02-01 10:44:51

Jean-Paul,

Kijk maar even bij http://www.watervalue.com/autotrol_systems.html 

wij hebben de bruine in het midden. Zeer aan te raden.

Zijn leverbaar in Nederland en Frankrijk.

In Nederland ken ik een bedrijf die hem (aan mij, maar warom niet aan jou?) met 10 % korting levert. Als je adres wilt moet jij mij mailen. Zoek de werking maar even op in Le Petit Larousse, de bron van alle kennis en kunde .. :-)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2006-02-01 11:16:25

Beste HansPiet,

nu begrijp ik het: de term doorstroomapparaat slaat uitsluitend op de warmwatervoorziening! Alle CV-ketels zijn namelijk sinds mensengeheugenis doorstroomapparaten, dus zonder interne recirculatie of een noemenswaardig buffervolume.

Bedankt voor de toelichting!

En de vroegere bezwaren tegen doorloopapparaten (weten met snelle veranderingen van de douchestroom of -temperatuur geen raad, raken van slag als er op meerdere tappunten tegelijk verbruik is) zijn door moderne regelingen veel minder erg. En als er problemen zijn, dan plaats je toch bij ieder tappunt zo'n toestelletje.

Verwissel een thermostaat vooral niet met een computer.

Slordigheidje. Ik wilde alleen zeggen dat eer een beetje meer in zit dan een simpel aan/uit-contact! Je kunt er geen spelletjes op doen of internetten! ;-))

Een slimme thermostaat ... vertel je niet wanneer de kachel aanmoet, maar wanneer je zo en zo warm wilt hebben. De thermostaat berekent dan zelf wel hoe laat de ketel aanmoet.

Ja, dat is een van de nu vanzelfsprekende slimmigheden die alleen met een beetje elektronica mogelijk zijn. Het programma is zelflerend, en je verbaast je erover met welk simpele algorithmen een behoorlijk resultaat te bereiken is.

Buitenvoelers ... zorgen voor een betere regeling, maar of een mengsel inderdaad een oplossing weet ik niet,

Werkt alleen als je besturingsunit hierop voorbereid is, dus voor buitentemperatuursturing met correctie door kamertemp.

het gaat waarschijnlijk niet alleen om de cv- , maar ook voor de warmwater voorziening.

Neen, beslist niet! Watertemperatuur wordt alleen op de temperatuur in het voorraadvat geregeld. De ketel slaat aan op tapwater als dat nodig is en op CV-circuit als dat gevraagd wordt. Om conflicten te voorkomen wordt meestal 'voorrang tapwater' ingesteld (priorité eau sanitaire).

Ik verbaas mij er overigens over hoe vaak het cv-stelsel moet worden bijgevuld, zonder dat ik lekkages constateer.

Dan zit er iets goed mis! Een modern gesloten CV-systeem dat in orde is verliest alleen minimale hoeveelheden water door automatische of handbediende ontluchters (purgeurs). Waar moet het water ook naar toe? Ieder chauffagiste dient nerveus te worden als hij zoiets ziet!

 

Mijn cv leiding systeem is rectstreeks op de waterleiding aangesloten.Zou ik nooit doen. Óf een losse slangaansluiting óf een block&bleed systeem toepassen. Je ziet mijn achtergrond in de procesindustrie!

Met block&bleed wordt een systeem van drie kranen aangeduidt, twee in de verbindingsleiding (hier tussen CV-leiding en waterleiding) en een derde op een aftak (T-stuk) die tussen de twee kranen ligt. Deze kraan staat steeds open zodat alle lekkages, van welke kant ook, direct ontdekt kunnen worden. Bij het bevullen van het CV-systeem moet deze derde kraan gesloten en de twee andere geopend worden.

Vaak wordt bij huis-CV-installaties ook volstaan met twee kranen achter elkaar in de verbindingsleiding, want dat alle twee het tegelijkertijd begeven is onwaarschijnlijk. Maar dan weet je ook nooit of een van de kranen reeds lekt.

In kritieke gevallen (in de levensmiddelindustrie de aansluiting van reinigingsmiddelen op een productieunit, zeg maar die van babymelk) is dat zeker niet toelaatbaar.

HansPiet,

ik denk dat deze thread nu op een lijn zit die de normale forumbezoeker niet of nauwelijks interesseert. Zullen wij met verdere diepgravende en zeker boeiende details doorgaan per privé-mail?

Christian v.K.

- Hoe meer je weet ... -

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2006-02-01 11:21:10

Misschien is het nu al te laat,

maar wij hadden eigenlijk de discussie over waterontharding in een nieuwe thread af moeten splitsen.

Christian v.K.

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#13 Geplaatst: 2006-02-01 11:29:48

Ik verbaas mij er overigens over hoe vaak het cv-stelsel moet worden bijgevuld, zonder dat ik lekkages constateer.

Hier nog even over:

In het water zit ook lucht, dat bij een CV langzaam hieruit los komt. Gevolg is dan dat het lijkt dat er steeds lucht in het systeem komt.

Dit houdt natuurlijk ooit een keer op. Is dit misschien de oorzaak van vermeende lekkage?

Rob.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2006-02-01 11:44:40

Rob,

het moet zeer snel ophouden!

Stom voorbeeld:

Je vult met water dat 10% lucht bevat.

Na een paar uur is de lucht eruit, je hebt dus 10% vrije ruimte.

Je vult water met 10% lucht bij.

10% lucht op 10% van het systeemvolume is 1% op het totaal.

Dit ene procent is er naa een paar uur ook weer uit. Maar dat zou je met de gebruikelijke (on)nauwkeurigheid van het aanwijsinstrument niet eens zien.

Vul je dit ene procent ook weer op dan breng je een luchthoeveelheid in die gelijk is an 1%x10%=0,1% van het totaalvolume.

Ik weet niet hoeveel lucht in je water zit. 10% is veel te hoog, maar ik gebruik dit voor een inschatting van het te verwachten resultaat.

Wat mij nog binnenschiet:

Ik heb bij een ondoelmatig angelegd leidingtracé meegemaakt dat er een lucht-'pocket' in bleef, en die ontsnapte pas met veel kabaal toen de CV op vol vermogen liep. Een automatische ontluchter op het hoogste punt zou hier helpen.

Christian v.K.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#15 Geplaatst: 2006-02-01 11:47:01

Dank je Hans, heel nuttig! Stel jij zelf de graad van ontharding in, bijv. 80%, of is alle "kalk" uit het water verwijderd?

Ik heb namelijk al een paar keer gehoord dat je van gezondheidswege je consumptie-leidingwater niet zou moeten ontkalken? Zou men dan dus het (koude) keukenkraanwater van onbehandeld leidingwater moeten voorzien zodat je soep niet ontkalkt is?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2006-02-01 11:53:33

Mag ik in plaats van HansPiet antwoorden?

Iedere ontharder dient een bypasss te hebben. Want de ontharding in het filter is steeds totaal.

Door menging van onthaard en niet-onthaard water stel je een hardheid van 5-6 grdDH in. In NL is om gezondheidsredenen een minimum van 5,6 voorgeschreven.

Christian v.K.

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#17 Geplaatst: 2006-02-01 12:30:11

wat moet ik mij voorstellen bij het genieten van zacht water b.v. om te douchen?

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#18 Geplaatst: 2006-02-01 12:55:38

Fons, beetje rare vraag.... maar een antwoord zou kunnen zijn dat als je jezelf insopt dat je ook insopt alsof je een tv reclame aan het maken bent Een andere zeer onprettig gevoel vind ik dat bij tijdens en na het douchen met hard water de voorhuid weer zo stroef in de voor ons gebruikelijk rusthouding geraakt. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar je begrijpt het nu wel. Overigens moet je genot niet al te letterlijk nemen. Het ligt in dezelfde orde als een stoel met een rechte rug en een fauteuil....

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#19 Geplaatst: 2006-02-01 13:11:39

Ik neem aan dat er ook minder kalkafzetting is op sanitair, douchewanden/vloeren, tegels, etc.

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#20 Geplaatst: 2006-02-01 13:42:51

Jean-Paul e.a.

Kalkafzetting

Je krijgt nauwelijks kalkafzetting in de douruimte (wanden en kranen), maar ook niet in de waterkoker. Wel krijg je in de waterkoker na enige tijd een dun laagje rond het element, maar met een beetje antikalk in het water is dat zo weg. Het is niet erg, maar wij vinden het een lelijk gezicht. Wij maken hem daarom eens in de drie maanden schoon,  maar wij gebruiken de waterketel weg erg vaak: 15+ keer per dag.

Hardheid van het water

De hardheid van het water is regelbaar. Inderdaad zoals Christian zegt gaat dat via de bypass, die een onderdeel is van het apparaat. Je krijgt er een testsetje bij voor het afregelen op de juiste hardheid.

Vergeten te zeggen

Je hebt naast het stopkontact ook een overloopmogelijkheid nodig. Is een dun slangetje voor noodgevallen. Mag gewoon door de muur naar buiten, want het wordt nooit gebruikt.

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#21 Geplaatst: 2006-02-01 13:55:11

Bijvullen

Heb geen verkeerde indruk. Ik moet hem tijdens het stookseizoen 3 keer bijvullen. Ik denk dat er minuscule lekkages zijn bij de aansluitingen van de radiatoren. Maar ik zie werkelijk nooit nattigheid. Die voel trouwens ik ook niet :-)

By the way

Overigens bij het aanleggen van een nieuwe installatie: kies niet - zoals gebruikelijk in de nederlandse woningbouw - een ringleiding, maar een leiding met meerdere verdelers.

Veel beter. 2 verdelers is al een hele verbetering. Drie is beter.

Het idee:                 |------------- naar radiatoren woongedeelte

CV Ketel --|------------- naar radiatoren slaapgedeelte                 |------------- naar radiatoren andere ruimtes                  

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#22 Geplaatst: 2006-02-01 13:57:47

waarom is een ringleiding inferieur?

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#23 Geplaatst: 2006-02-01 14:21:25

            80' C         ---->---[R]----[R]------[R]----[R]-----        |                                                   |

cv----|                                                   |         [R] = Radiateur        |----<--[R]----[R]------[R]----[R]-----           30' C

Bij iedere radiateur verliest de leiding warmte, waardoor je het hetel water tot onrendabele hoogte moet verhitten 80' C bijvoorbeeld om aan het einde van de ring nog voldoende warmte te hebben.

Wat ook weer een punt is, dat de warmwater voorziening eigenlijk ook een retourleiding zo moeten hebben, waardoor je direct warm water hebt zonder 1 of 2 minuten te hoeven wachten. Daarom moeten de aan en afvoerleingen ook worden geisoleerd. Het warme water loopt gewoon rond. Ieder flatgebouw heeft dat, anders zou je op de hogere verdiepingen nooit warmwater hebben.

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#24 Geplaatst: 2006-02-01 14:41:28

Je maakt dus eigenlijk gewoon meerdere kleinere ringleidingen.

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#25 Geplaatst: 2006-02-01 14:50:45

Christian.

Wat ik bedoelde is; dat er in water zuurstof zit opgelost. Dit ontspant zeer langzaam. Na verloop van tijd lijkt het of er lucht in het systeem zit.

Een tweede mogelijkheid is dat er kleine lekkages zijn die door de warmte gelijk verdampen. Ook in dit geval wordt geen directe lekkage geconstateerd.

Een derde mogelijkheid is dat er iets water wegloopt door een niet goed sluitend overdrukventiel.

Rob.

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#26 Geplaatst: 2006-02-01 15:09:22

Fons.

Precies, maar het scheelt meer dan een simple slok op een borrel. Veel aangenamer en veel efficienter.

Rob

Ik denk ook dat druppel lekjes de oorzaak zijn.

Zeker is in ieder geval, dat het water niet zomaar verdwijnt. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#27 Geplaatst: 2006-02-01 18:55:05

Natuurlijk, Jean-Paul,

minder kalkafzetting op alles wat met water in aanraking komt:

Huid, doucheschermen, kranen, boilers, WC-pot en noem maar op. Minder kalkafzetting (ruw, poreus) op het sanitair betekent ook dat er minder vuil vastgehouden wordt. Ook vele geurproblemen verdwijnen.

Ik kan de vraag van Fons wat moet ik mij voorstellen bij het genieten van zacht water allen begrijpen als ik veronderstel dat hij nog nooit met onthard water in aanraking is gekomen.

Fons, ik wil het je daarom vertellen:

de eerste dagen gebruik je veel te veel douchegel, je vindt het zelfs lastig dat spul weer van je af te spoelen. Dan gebruik je een fractie van het gewone en je hoeft je na het douchen niet in te cremen, want je hebt geen kalk op de huid.

Je gaat je was met een fractie van het gebruikelijke wasmiddel wassen, en die wordt schoner en vooral zachter dan met hard water.

Koffiedrinkers beweren ook dat de smaak van hun favoriete drank met zacht water beter op zijn recht komt - kan ik niet over meepraten, ik drink geen koffie.

Voor zover de genotpunten.

De besparing aan was- en schoonmaakmiddelen is vele malen groter dan de kosten voor regenereerzout. Hoe het met de 'total cost of ownership' eruit ziet moet een complete berekening met afschrijvingen etc. uitwijzen. Die kan ik niet zo uit de mouw schudden.

Maar ik weet zeker dat iedere professionele wasserij een ontharding heeft en speciaal voor hen gemaakte fosfaatvrije wasmiddelen gebruikt. En alle mensen die er ooit een hadden laten in hun nieuwe huis ook weer een ontharding installeren.

Genoeg argumenten?

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

Saillant detail van een collega uit de wasmiddelbranche:

om hun teruglopende omzet in wasmiddelen bij grootwasbedrijven enigszins te compenseren proberden zij in de jaren zestig een duur speciaal regenereerzout te verkopen, om hun omzet enigszins op peil te houden. Maar zout is gewoon zout (NaCl), je kan hooguit voor het gebruiksgemak de korreligheit en vochtopname een beetje beďnvloeden.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#28 Geplaatst: 2006-02-01 19:30:37

Beste vrienden,

zoals ik vanochtend al zei vind ik de discussie door de twee door elkaar heen lopende verhalendraden "CV' en 'waterontharding '  een beetje onoverzichtelijk worden. Ik heb darom een nieuwe thread 'CV-perikelen' geopend waar ik vragen over dit onderwerp behandel.

Groeten, en kijk daar eens!

Christian v.K.