Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Underlayment in Frankrijk?

Auteur Bericht

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#0 Geplaatst: 2006-02-01 23:24:49

Geachte mede bricoleurs,   Tot op heden dacht ik altijd dat alle bouwmaterialen die je in NL kunt vinden ook wel in FR te vinden zijn. Maar ik begin nu toch een beetje te twijfelen.   Ik wil binnenkort in FR een bekisting maken om beton te storten. Ik dacht daarvoor de in NL bekende underlayment platen van 18 mm te gebruiken. Ik weet wel dat betonplex beter is maar dat is ook erg veel duurder. Het betreft de omkisting van een funderingsvloer met vorstrand, dus zo strak hoeft het nu ook weer niet. Die vloer is wel bijna 300 vierkante meter dus de prijs van het bekisting materiaal hakt er wel in. Als ik hiervoor underlayment platen gebruik kan ik die na het betonstorten weer hergebruiken voor andere klussen.   In NL koop je een plaat underlayment van 244 x 122 x 1,8 (cm) voor rond de 25 euro. Als je groot inkoopt (pak van 50 platen) kan het nog goedkoper. Dat spul is sterk en watervast, precies wat ik nodig heb.   Nu kan ik tot mijn verbazing in FR nergens de mij in NL bekende underlayment vinden. Wel OSB3 voor de volgens mij wel erg forse prijs van bijna 40 euro per plaat. Of "contreplaque" meranti multiplex of betonplex, dan ga je richting de 60 a 70 euro per plaat. Alles uitgaande van 18 mm dikte. Dat wordt mij voor een dermate grote bekisting een tikje te gortig.   Ik vraag me bijna af of ik bij mijn volgende reis vanuit NL naar FR niet beter een pak van 50 platen underlayment op mijn aanhanger kan laden. Ik ben daar normaal geen voorstander van maar het geld groeit me ook niet op de rug.   Mijn vragen: - Bestaat underlayment echt niet in FR of heb ik erover heen gekeken? (volgens mij heet het "contreplaque" maar ik laat me graag terechtwijzen ;-) - Wat kost dit soort plaatmateriaal door de bank genomen in de FR bouwmaterialen handel? - Bij welke bouwmaterialenhandel kan ik hiervoor het beste terecht? In de buurt (32 grens 40) heb ik Tout Faire, Point P, Leclerc Brico, Gedimat, Bigmat, Reseau Pro, Mr Bricolage, Bricomarche, Castorama, Leroy Merlin, Chausson en wellicht nog meer. - Voor overige opmerkingen, goede ideeen en suggesties houd ik mij aanbevolen.   Alvast mijn hartelijke dank.   Met vriendelijke groet, Jos  

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2006-02-02 07:42:28

Jos, bij Point-P zie ik hele stapels ruwe planken in de regen liggen, weet geen prijs, maar ze zien er niet duur uit... Als het alleen maar gaat om een terras, kun je dan niet gewoon het eenvoudigste en goedkoopste hout nemen en daarmee een rand timmeren (tegen bijv. paaltjes aan de buitenkant in de grond geslagen)? Eventueel kun je ook de vorstrand storten, dan met goedkope parpaing een rand op de vorstrand metselen, laten drogen, en dan met beton volstorten?50cm parpaing kost iets van 0,80 euro (palletbasis). Eventueel kun je ook de iets duurdere blocs a bancher gebruiken, dat zijn parpaings in een h-vorm, dus open aan boven en onderkant, zodat je hier makkelijk wapening door kan steken in je vorstrand.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2006-02-02 10:50:43

Beste Jos,

wat Jean-Paul voorstelde was ook mijn idee: verloren bekisting.

Tweede idee:

vraag in een bouwmarkt (daar waar de vaklui kopen, dus geen Brico) naar 'plaques pour coffrage'. Onder deze naam heb ik een aantal geplastificeerde plaatmaterialen gezien die ik in deze vorm nog niet kende.

Prijzen weet ik niet, omdat ik dat spul toen niet nodig had.

Ik heb een groot plateau met een uit natuursteen opgestapelde rand gemaakt die als 'verloren bekisting' diende; natuursteen uit afbraakhuizen krijg ik voor niets, als ik de ruines maar netjes afbreek en de stenen zelf afvoer.

Christian v.K.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2006-02-03 16:24:27

Jean-Paul, Christian,

Hartelijk dank voor jullie reacties. Een verloren bekisting of vergelijkbare oplossing kan in mijn geval prima werken, ik ga daar ook zeker naar kijken. En die blocs a bancher lijken me zeer interessant!

Bij de Point P heb ik inderdaad ooit de soort planken gezien waar Jean-Paul denk ik op doelt. Ze noemden die daar ook "planches de coffrage". Ik heb daar toen nog niet echt serieus naar gekeken omdat ik underlayment dacht te gaan gebruiken. Maar dat kan ik in FR dus niet vinden.

Ik kan nu verder, maar ik blijf desondanks benieuwd of underlayment zoals we dat in NL hebben in FR echt niet bestaat. Dus als iemand daarover informatie heeft houd ik mij aanbevolen.

Met vriendelijke groet,

Jos

avatar#3055
dick87
Berichten: 0
Reacties: 8

#4 Geplaatst: 2006-02-07 22:53:20

Bij Weldom / Batiland hebben ze underlayment voor met Nederland vergelijkbare prijzen.

Hoe wil je trouwens 50 platen undelayment op een aanhanger laden. Enig idee wat dat weegt?

Verloren bekisting is natuurlijk een veel betere oplossing.

Dick87

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2006-02-08 15:33:38

Dick,

Mijn hartelijke dank voor je tip. Ik ga zo spoedig mogelijk bij Weldom/Batiland kijken.

Voor wat betreft je opmerking over het gewicht, ja ik heb daarover nagedacht. Als ik goed reken voor 50 platen van 1,22m x 2,44m x 18mm en een soortelijk gewicht van 700 kg per kuub kom ik op 1,22 m x 2,44m x 0,018m x 50stuks x 700kg/m3 is 1875 kg. Mijn aanhanger is een grote tandemasser achter een Toyota Landcruiser 4x4 en kan 2,2 ton laden. Dus dat zou moeten kunnen.

En ja, verloren bekisting is natuurlijk een betere oplossing, mits je maar 1 keer iets hoeft te bekisten en te storten. Maar ik voorzie hergebruik van het materiaal. Allereerst voor de fundering van een loods. Dan voor het storten van de chainage boven op de muren waarop de muurplaat komt. En dan nog voor diverse klussen in en om het huis. Ik ga alles zelf doen, dus ik zoek naar de goedkoopste oplossing en niet de minst arbeidsintensieve. Dus daarom aarzel ik nog...

Nogmaals hartelijk dank voor je bijdrage, ik ben er heel blij mee.

Met vriendelijke groet,

Jos