Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

FILMS OVER LDF

Auteur Bericht

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#0 Geplaatst: 2006-02-03 16:25:57

Ik wil in deze thread bijzondere films noemen, die alles te maken hebben met ons Frankrijk, m.a.w. met het Frankrijk beneden de lijn Bordeaux-Mulhouse.  Ik zelf schrijf alleen over de films, die indruk op mij hebben gemaakt. Dat wil niets zeggen over de kwaliteit van de film.   Ik hoop evenwel dat anderen ook zullen bijdragen. Niet in de vorm van op- en aanmerkingen alleen, maar met andere films die zij weer gezien hebben. Hou wel de 'huisstijl' aan van deze thread.   Voor alle duidelijkheid schrijf ik de korte omschrijving vaak niet zelf, maar haal die van de IMDB (Engelstalig) of van Cinema.nl (Nederlandstalig).   Als je in films geintressert bent, dan is www.cinema.nl een uitsteken punt om te beginnen. Bij elke film is daar bovendien een link naar de www.IMDB.COM (de grootste film database ter wereld).   Hieronder mijn eerste bijdrage.

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#1 Geplaatst: 2006-02-03 16:49:01

Etre et Avoir2002, Nicolas Philibert, 104 min

verkrijgbaar op DVD met NL ondertiteling

Korte omschrijvingMet prijzen overladen  documentaire over een school op het Franse platteland. Georges Lopez bestiert in zijn eentje deze school van dertien leerlingen, die in leeftijd variëren van vier tot twaalf jaar. Regisseur Philibert draaide tien weken in het lokaal van Lopez, de zoon van een Spaanse immigrant. Hij begon midden in de winter en eindigde op de laatste schooldag. Op die dag neemt meester Lopez voorgoed afscheid van de kinderen. Hij gaat met vervroegd pensioen. Technisch bewonderenswaardig, inhoudelijk hartveroverend.

OpmerkingDeze film maakte bij mij tegelijkrtijd het Kind als de Oudere in mij los. Dat is een vreemde ervaring, die makkelijk tot zelfreflectie en een traan kan leiden. Mijn jongere Franse buren vonder er helemaal niets aan. Zij waren inderdaad te jong voor deze film.

***

Le pacte des loops (Brotherhood of the Wolf)2001, Christophe Gans, 142 min

verkrijgbaar op DVD met NL ondertiteling.

Korte omschrijving

Rond 1760 worden er in Frankrijk meer dan honderd mensen vermoord door een wolf-achtig creatuur. Chevalier de Fronsac (Samuel Le Bihan) en zijn vriend Mani (Mark Dacascos) worden door de koning gestuurd om de moorden te onderzoeken.

***

 

La bête du Gévaudan

2002, Patric Volson

Verkrijgbaar op DVD in het Frans en het Duits.

Wij hebben hem opgenomen via Arte)

Korte omschrijving

Le pacte des loups and  La Bête du Gévaudan  have a lot in common. Le pacte des loups was a movie where you could really feel the mood, it took you back to the 18th century. And it was spectacular. But the beast wasn't real, it took a lot from the movie. And here - in Bête du Gévaudan - it's done much better (well, more realistic and logical, and it convinces you that everything's real).

You won't find massive fight scenes, you won't find the mood that you could find in the Brotherhood of the Wolf. But you will find an interesting story that will take you in. If these two movies - Bête du Gévaudan and Pacte des Loups - would be made into one, it would be a perfect movie that would have everything.

Opmerking

Ik ben het eens met het (aangepaste) Engelse commentaar. Het is opmerkelijk dat twee films over hetzelfde onderwerp zo kunnen verschillen in de uitwerking en zo'n verschillende sfeer kunnen oproepen.

De films gebaseerd zijn op werkelijke gebeurtenissen.

De Gévaudan ligt in de buurt van de Morvan. Als je vanuit de Morvan naar het Zuiden richting Montpellier rijdt, dan heet één van de parkeerplaatsen Aire de La bete du Gévaudan. Daar hebben de gebeurtenissen zich afgespeeld

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2006-02-03 18:41:44

Over Etre et Avoir (in het Nederlands merkwaardig genoeg vertaald als Hebben en Zijn) zijn de meningen in Frankrijk verdeeld. Het geschetste onderwijsbeeld zou een karikatuur zijn van de werkelijkheid en de heden ten dage gehanteerde onderwijsmethoden. De empatische onderwijzer heeft er niets van begrepen hoe met schoolkinderen van verschillende leeftijden om te gaan. Hij praat maar en praat maar en is vol begrip. Dat moet dus niet. De kinderen moeten worden gemotiveerd om zelf met zaken te komen en leren initiatieven te nemen. De lieve leraar smoort dat alles met zijn inlevingsvermogen en begrip. Bij het vernemen van die kritiek kon ik daarbij wel iets voorstellen.

Overigens maakte ik dezer dagen een berichtje voor de site dat de Franse kindertjes het minst plezier beleven op school (OESO-onderzoek in 41 landen). Die scholieren in Etre et Avoir waren inderdaad niet de grootste lachebekjes.

Wim

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#3 Geplaatst: 2006-02-03 19:42:51

Wim,

Ik doe nu wat ik eigenlijk zelf niet wilde dat er zou gebeuren, n.l. commentaar leveren op commentaar. Maar ja, het bloed stroomt... enz.

Wat mij sterk ontroerde in de film was, gegeven het feit, dat ik met een vriend sameleef en wij dus geen kinderen hebben (ook niet in onze nabije omgeving), dat wij  geen flets idee hadden hoe onbeschreven de bladzijden van kinderen van die leeftijd nog zijn. Dat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat 1+2 gelijk is aan 3. Dat jongetje dat door bleef gaan met de 7 de verkeerde kant op te schrijven. Het worstelen van die kinderen met begrippen.

Dat de meningen in Frankrijk niet geheel lovend zijn is natuurlijk begrijpelijk. De Fransen vormen nu eenmaal een chauvinistisch volkje dat graag La Splendeur willen laten zien.

Een ander ander aspect, dat ik als homo maar al te goed ken, is dat - als je onder druk staat van je omgeving - je alle zaken die niet 100%  in het eigen beeld passen als karikaturaal worden afgedaan. In mijn beleving is een klas met agresieve lyceisten (al dan niet gewapend) een karikatuur van de samenleving